30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Vládnout znamená řídit podstatné

Vlády se snaží prosazovat svou politiku pomocí stále detailnější kontroly. Složitost procesu vládnutí se tak stále zvyšuje, ale jeho výsledky se nezlepšují. Dokonce se zdá, že politické a ekonomické krize současnosti jsou důsledkem metod, s jejichž pomocí se politici snaží zavádět pořádek. Jak na to reagovat?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Brzák 21.9.2014 17:44

Re: Výborný článek....Kdo je ale největším viníkem?

Pane Vítek, oni nemusí strach vytvářet. ten se rodí v našich nezkušených hlavách. Oni je mají právě takové. Pak se stanou politiky proto, aby odpovídali na svůj vlastní strach - a protože mnoho nás se bojí, jsou s námi v souladu v našem strachu a pocitu, že jedině moc státu může před potenciálním rizikem ochraňovat - a tak jim ji dáme do rukou. Tím jim potvrzujeme oprávněnost jejich strachu - a oni nepřekročí svůj stín...

Jsem volič svobodných.

Pěkný den přeju.

J. Kyselková 20.9.2014 21:50

Vzepřít se zmatku.

Politici přeceňují svou schopnost vytvořit  pořádek a nastolují přehnaně ctižádostivé cíle. (Místo betonu tráva. Pražský slib kohosi).

Výjimkou je senátor Jaroslav Kubera,který dlouhodobě prosazuje tézi, že je nutno zákony pragmaticky ubírat a ne přidávat.. Zmrazit nárůst počtu právnických norem a od nich narůstajících institucí. V jeho kraji v rozsahu jeho působnosti to funguje znamenitě.

K názoru "vzepřít se proti zmatku !" - V dnešních Lidovkách podle rozhovoru s Rusem Alexejem Kelinem -  je nemálo Rusů, kteří by si moc rádi vytvořili Majdan v Moskvě. Je záhodno doufat, že Putin by to zvládl jinak než Janukovič. Spolupráce Ukrajiny s Ruskem byla spolehlivá. Jistota. Pro západ jsou kláda. Nevyvíjí se to podle plánu nikoho. Jde to do kopru. Ještě je třeba rozvrtat  Rusko.

M. Prokop 20.9.2014 22:37

Re: Vzepřít se zmatku.

Pokud už nějaký "Majdan" vznikne, je na dobré řešení pozdě.

P. Brodský 20.9.2014 21:43

Pan Robejšek je druhý nejlepší zdejší autor

Lepší je už jenom Kajan.

M. Prokop 20.9.2014 22:38

Re: Pan Robejšek je druhý nejlepší zdejší autor

Držte se Kajana, ten uvažuje stejným stylem jako vy.

Robejšek je pro vás evidentně příliš náročný.

P. Brodský 21.9.2014 11:16

Re: Pan Robejšek je druhý nejlepší zdejší autor

Tak tak.Kajan je opora Neviditelného Psa. Mimochodem ale Vy nějak vybočujete z generální linie. Váš postoj k šátkům je nevlastenecky liberální. Téměř pravdoláskařský.

M. Prokop 20.9.2014 21:32

Pěkný, ale bohužel to jde

proti nejdůležitějším zájmům politiků i úředníků: moci a penězům.

R. Brzák 20.9.2014 21:26

při čtení tohoto článku jsem zažil výjměčný pocit

doposud zažívaný při poslechu mimořádně kvalitní hudby - podobný pocitu, jakoby se vám zježili chlupy na zádech - ale ta libá varianta, ne strach. Nad podobnými věcmi tady přemýšlím (a viditelně nejsem sám) už dlouho, ale takhle dokonale popsáno...smekám, pane Robejšek.

P. Brodský 20.9.2014 21:48

Re: při čtení tohoto článku jsem zažil výjměčný pocit

No nazdar.

R. Brzák 20.9.2014 22:22

Re: při čtení tohoto článku jsem zažil výjměčný pocit

Také Vás zdravím.

M. Pivoda 20.9.2014 19:21

Kontrola svých zástupců všemi prostředky

Robejšek ve výčtu problémů řízení společnosti a ekonomiky zapomněl uvést velmi podstatnou okolnost. Totiž, že mnohé společenské a ekonomické problémy vznikají proto, že námi volení zástupci nevykonávají po zvolení to, k čemu byli zvoleni. To prakticky znamená, je třeba více kontrolovat politiky, spíše než přistupovat k řízení společnosti podobně jako k řízení podniku. Takový posuv nemůže dlouhodobě dobře dopadnout.

Angličané byli a jsou avantgardou demokracie v celém světě - viz nedávné hlasování Skotů o samostatnosti Skotska. Náš akademik z Právnické fakulty z Prahy (viz Hyde Park na ČT24, večer před vyhlášením výsledků) Čechům sdělil, že bylo politickou chybou dovolit občanům Skotska se svobodně vyjádřit. Ha, ha, ha.To znamená, že zlepšení naší české situace nemůže přijít od našich "předních" českých intelektuálů. Tito lidé chtějí ovládat, nikoliv zastupovat občany.

J. Heincl 20.9.2014 20:44

Re: Kontrola svých zástupců všemi prostředky

Politiky není potřeba více kontrolovat. V podstatě si tu kontrolu vůbec neumím představit. Bude je kontrolovat nějaká instituce nebo náhodně vybraní občané? A jak se pozná, že kontrolující orgán je objektivní?

Politiky je potřeba odstřihnout od rozdělování peněz podle vzoru Švýcarska a uvidíte, kolik politiků - lumpů okamžitě z politiky zmizí. A jak se přiblížit ke švýcarskému politickému systému? Volme stranu nebo strany, které jeho zásady mají v programu.

M. Pivoda 20.9.2014 21:34

V podstatě si tu kontrolu vůbec neumím představit.

Téma možné kontroly zástupců pro věci veřejné bylo již propracováno poměrně detailně, ale v diskusním příspěvku nemohu vše vysvětlit. Navíc zájem o toto téma v české společnosti byl zjištěn na vzorku 2600 českých občanů v průběhu několika let. Viz starší výsledek průzkumu zde:

https://sites.google.com/site/fmriliedetectors/vysledky-pruazkumu

J. Heincl 21.9.2014 5:04

Re: V podstatě si tu kontrolu vůbec neumím představit.

Přečetl jsem si váš odkaz. Nezlobte se na mě, ale myšlenka kontroly politiků na detektorech lži a skenování jejich mozků mi připadá poněkud šílená. A řízení lidské společnosti v blízké budoucnosti pomocí objektivní umělé inteligence počítačů ještě horší. Tím naprosto nepopírám, že nápady a skutky mnoha politiků mi připadají také šílené.

M. Pivoda 21.9.2014 11:09

Šílená doba?

Zkuste probudit nějakého českého osvícence například z 18. století, a zjistíte, že celá naše dnešní doba (se současnými technickými možnostmi letadel, internetu, ... sexuální revolucí, ...) se mu nutně jeví jako "šílená".

Řízení lidské společnosti pomocí pokročilé umělé inteligence může být docela pozitivní počin pro lidstvo (nejdříve někdy po roce 2045). Velký problém ale bude, jak se do tohoto budoucího (žádoucího) stavu nekrvavě dostaneme ze současného stavu, tzn. přes ty narušené jedince, kteří ovládají současnou společnost.

Mnohem bližší a snadnější by mělo být zavedení fMRI detektorů lži ve službě veřejnosti (public service),když si to většina občanů demokratického státu už dnes přeje. Určitě je to snadněji proveditelné než zavedení přímé demokracie na každé možné volební téma. Ptal jste se už svých spoluobčanů, zda nemají nic jiného na práci, něž stále o něčem hlasovat? Doložte jejich zájem průzkumem, jako jsem to učinil v případě fMRI detektorů lži já.

J. Matuška 21.9.2014 14:09

Re: Kontrola svých zástupců všemi prostředky

Státní dluh ve Švýcarsku v roce 2011 = 162.19 USD /mld./, 24,6%. Počítám dobře, že to je 3,24 bil.Kč? Jsem tím překvapený, domníval jsem se, že Švýcaři hospodaří s vyrovnaným rozpočtem.

Pane Heincle, zdravím, syn už přes rok pracuje na HPP a v práci je šťastný. Osobně jsem na Klárově upřímně poblahopřál Petrovi Machovi k jeho zvolení europoslancem! Pokud nebudu volit ODS, Svobodní mají můj hlas jistý!

Z. Ležatka 20.9.2014 18:36

Perfektní popis problému roku 2014

s návrhem řešení ve čtyřech bodech. Zkrácená adresa pro infiltraci:

http://jdem.cz/bqped4

Po přečtení se mi vybavil článek v Technickém magazínu a otázka, kam jsme za těch 25 let došli. Na vyšší úroveň určitě. Ale jsme dál? A Petru Robejškovi přeji, aby nedopadl jako autor historického článku.

V. Čermák 20.9.2014 17:18

Končně neaktivistický článek,

který ovšem nic neřeší a ani vyřešit nemůže. Kapři si sami rybník dobrovolně nevypustí. Kapři -ti co vládnou a vyplácí se jim to, i ti co je později nahradí a taky se jim to bude vyplácet. Tudy cesta nevede vykládat, jak by to druzí měli dělat, aby...Dobro se nedá druhým vnucovat, natož násilím. Dobro může dobrovolně příjmout jedině samotný člověk, pokud sám chce. To platí nejen pro pana Robejška a ostatní diskutéry, ale samozřejmě i pro mě samotného. Krátkodobě může ovšem systému pomoci vyměnit jednu vládu, tu starou a zkaženou skrze zlé lidi za novou, dokud se taky nezkazí skrze jiné zlé lidi. Po nadějném zlepšení pak nastane ta známá blbá nálada. V současnosti máme novou vládu, která to chce dělat jinak, tak jsem sám zvědav, jak to dlouho vydrží.

V. Čermák 20.9.2014 16:58

Konečně neaktivistickž článek,

F. Hereit 20.9.2014 14:32

Povinná četba

Pod tímto titulem článek rozesílám celé své rodině. Ovšem pro politiky by to neměla být jen četba, ale povinný předmět s pravidelnými zkouškami.

Můj hlubokosklon

J. Jílek 20.9.2014 12:37

přece není nic jednoduššího....

....než zvolit jiné, kteří za nás zruší ony zásahy, které si přece podle Robejška většinově nepřejeme, že? :-)

V. Ondys 20.9.2014 13:23

:)))))))) V té šaškárně, kdy všichni společensky příkladně

zvolí neochvějně :)))))))))))) socialistické přerozdělování, které dá průchod všemu nejpokleslejšímu, co se najde v :)))))))) lidech?

P. Vítek 20.9.2014 13:34

Re: přece není nic jednoduššího....

Prispejte k tomu tim,ze prestanete propagovat ten levicovy podvod.A to Eu jednoznacne je!

I. Skolin 20.9.2014 11:47

Výborný článek

a zajímavá diskuze pod ním!

K. Janyška 20.9.2014 10:30

Kde se vzalo všechno to, co jsme schopni vnímat ?

Kde jsme se vzali my ? Co je to lidská mysl, abstrakce, inteligence, rozum, život a vesmír a tak dál a tak dál ? Kdo nebo co to všechno řídí a proč ? Nevíme, kdo odpálil Velký třesk, ale víme hodně z toho, co způsobil. Víme toho hodně, ale zdaleka ne všechno. Musíme připustit, že to Bůh. Ale jen 50 na 50. Neexistují o tom důkazy a tak si musíme nechat dvířka pro jiný výklad pootevřena. Každopádně však víme, to pro věřící i nevěřící, jak eventuální Bůh všechno dělá. Už nám z hoho povolil zjistit neuvěřitelně moc. A stále nás netrestá za to, že saháme na jeho kompetence a stále nás vede k lepšímu. Co tedy víme ? Zejména to, že všechno řadí v řád známým způsobem, kdy už jen podobnost v charakteristikách pravidel v chování věcí vede k tomu, že se k sobě mají. To je základ představy, jak se z ničeho může stát něco. Něco, tedy objekt, či dokonce subjekt, který se stává po svém vzniku prvkem řádu vyššího. Až k člověku a jeho spontánnímu řádu lidské interakce, který svojí nekoordinovanou a zejména nezáměrnou aktivitou vyvolal. Je jeho prvkem a plně mu podléhá. Jsme tedy řízeni SŘLI stejně, jako všechny ostatní prvky jiných spontánních řádů. Musíme s tím počítat a vědět to. Jinak si neuvěřitelně ubližujeme.. Dzp.

V. Ondys 20.9.2014 9:30

:)))))))))))))))) Člověk je nedokonalý

a omezený svým časem, energií i vůlí, ale vždy dokázal překonat všechny dosavadní společenské a přírodní katastrofy, je na to skvěle vybavený pudem sebezáchovy, snad kvůli tomu ho tak nenávidí všichni lidumilní inženýři lidských duší, kteří nevydrží sami se sebou v projevech slabosti a musí na základě svých údajně dokonalých představ zakládat úžasné kolektivy, aby se mohli na okolních pouze chamtivě přiživit s nejodpornější zvůlí. Nikdo by ve svém bytostném zájmu neměl dovolit nikomu, aby ho zbavil svobody, a proto potřebuje stát jenom s jasně omezenou i nezastupitelnou rolí k vymáhaní svého bezpečí i práv, pokud k němu řádně plní své povinnosti především placením daní.

P. Vítek 20.9.2014 9:23

Krasa!tak bych chtel umet v kostce psat

Po zániku ideologických vizí rovnostářské a konzervativní společnosti podstrčili politici voličům iluzi profesionálně řízené společnosti. Moc však chtějí proto, aby společnost ovládali, nikoliv aby jí vládli. V čem je rozdíl? Ovládat znamená vymýtit náhody, zvraty a výjimky – normovat životy lidí. Vyzbrojení politickou korektností a s odvoláním na ochranu životního prostředí, rovnost nesrovnatelných, solidaritu mezi národy, péčí o zdraví apod. směřují k diktatuře; vědomě nebo nevědomě, rychleji či pomaleji.

P. Vítek 20.9.2014 9:26

Re: Krasa!tak bych chtel umet v kostce psat

Cil prirody se neda zjistit(neda se sezrat nebo strcit do mrazaku),proto se zivot neda ovladnout

S. Netzer 20.9.2014 11:18

Re: Krasa!tak bych chtel umet v kostce psat

Jo, péče o zdraví směřuje k diktatuře

Pro autora této nebetyčné hovadiny by měl být zaveden trest bičováním.

P. Vítek 20.9.2014 13:25

Re: Krasa!tak bych chtel umet v kostce psat

Prvni skutecny nazor soudruzky Netser nez jen postekavani a hned se provalila-nechape smysl slozitejsiho textu...chuderko,mas to tezky