18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mlich 6.9.2010 10:01

Billboardy s Nečasem

Když nějaký vidím, vždycky mám chuť tam dopsat "Letos si půjčíme jen 150 miliard".

F. Vízek 5.9.2010 19:33

Pravice? A konzervativní? A liberální?

Kdyby s jediným takovým nápadem byl býval přišel Jiří Paroubek... ?

To by ho média rozcupovala na cimprcampr.  A stal by se škůdcem číslo jedna...

Ale takto? 

Vše dovoleno. I z lidí dělat hlupáky a nesvéprávné bytosti.

J. Kulheim 5.9.2010 11:46

Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

Jsou to jen zoufalé a zcela nahodilé výkřiky vedené jedinou vidinou: ušetřit státní peníze!

Co jsou státní peníze? Podle mého názoru jsou to soukromé peníze daňovích poplatníků s kterými stár resp. vláda zajišťuje služby obyvatelstvu. Momentálně má stát dluhy, které bude muset splatit a taky platit úroky s úvěrů. V roce 2009 to bylo cca 50 miladr Kč, letos to bude asi 70 miliard Kč.. S dluhú se šetřit nedá. Nejprve je musí splatit a potom se dá šetři.

Jaká je příčina tak vysokých výdajů státu, že na to nestačí příjmy od daňových poplatníků.

V roce 1998 činil státní dluh jen 299,8 miliard Kč t.j.15,0 % HDP. Poměr dluhu k HDP je nyní 33,3 procenta, státní dluh 1,2 bilionu a bude hůř. Veřejné výdaje během dekády 1998-2008 celkově vzrostly o 82,2 procenta. Jde především o sociální dávky různého druhu (růst o 102,7 %). ,Na tzv. kolektivní spotřebu (veřejné služby, obrana, bezpečnost, justice, ochrana zdraví, životní prostředí, věda a výzkum, rozvoj infrastruktury a hospodářství) připadlo 23,5 % HDP podle údajů z roku 2008. Předběžný návrh rozpočtu na rok 2010 počítá s 82 % podílem mandatorních neboli ze zákona povinných výdajů. Jenom 18 % rozpočtu bude v rozhodovací kompetenci vlády

Koketérie s přízní voličů před sněmovními volbami na jaře roku 2006 měla výrazný vliv na velikost zákonných mandatorních výdajů státního rozpočtu na rok 2007 . Expanzívní charakter výdajů na důchody je vyvolán stárnutím populace – dávky důchodového pojištění stouply ze 186,9 mld. korun v roce 2000 na 263,5 mld. korun v roce 2006 a rozpočet na rok 2007 projektuje 288,3 mld. korun. Stárnutí však z fiskálního pohledu zasahuje i oblast zdravotnictví a dalších sociálních výdajů. Nedostatečná reakce na tento vývoj by si v budoucnu vynutila vyšší danění a výdajové redukce masivního charakteru.

O. Kadlec 5.9.2010 13:06

Re: Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

"Nejprve je musí splatit a potom se dá šetřit"

Pane Kulheim, promiňte, to je ekonomický analfabetismus i na úrovni rodiny. Natož státu.

J. Kulheim 5.9.2010 13:22

Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

Jak to děláte, pane Kadleci, na úrovni rodiny? Vy máte dluhy a ještě si půjčíte na dovolenou? Poraďte analfabetům, jak se bohatn,  když se dělají dluhy.

Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

Jak se dá šetřit?

O. Kadlec 5.9.2010 13:48

Re: Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

Nemohu nikomu radit jak se bohatne, ale mohu radit jak se hospodaří a kdysi mě to i živilo.

Na úrovni rodiny:   a) mám příjmy   b) mám úspory   c) mám dluhy. To všechno najednou. Jde o rozumnou vyváženost. Člověk, který například zatne hypotéku, klidně může spořit nebo investovat, když to unesou jeho příjmy. Dokonce považuji za chybu když to nedělá, pokud tedy vůbec může. Když už nemůže spořit, měl by aspoň šetřit, to jest držet výdaje na uzdě, něco si odříci, aby mohl současně spořit i splácet. Kdo nemůže ani to, je na dost úzkém místě ve svém životě.

Kdybych ale vzal své úspory a nacpal je do chřtánu banky, která mi půjčila, choval bych se jako ekonomický analfabet - ne ale vždy, záleží na tom, zda je pro mne výhodnější být bez dluhů nebo být bez rezerv. To záleží na situaci a hlavně na tom za kolik jsem si půjčil a na co jsem si půjčil a kolik mi vynášejí má aktiva anebo na co potřebuji rezervy.

To je v rodině. Ve firmě je situace, kdy máte i dluhy i peníze, úplně normální. Ve státě je to nejen normální, ale je to v některých případech přímo zdravé a pro občany bezpečné.

J. Kulheim 5.9.2010 14:12

Re: Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

Když už nemůže spořit, měl by aspoň šetřit, to jest držet výdaje na uzdě, něco si odříci, aby mohl současně spořit i splácet.

Já s Váni souhlasím. Jisteže když jsem mladý a mám solidní práci, která vynáší víc než je spořeba rodiny, tak si můžu půjčit na výstavbu nebo koupi domu, Musím zvážit jak drahý dům můžu postavit, aby mne ho exekutor nezbavil, protože nebudu stačit splácet úroky z úvěrů. Taky do fabriky nemůžu nakoupit za vypůjčené peníze moderní techniku a nakonec nevydělám ani na splátky úroků z úvěrů. Dostávám se do dluhové pasti ze které mne v krajním případě může dostat exekutor.

Pokud jste starší, tak už budete spíš spořit, než si půjčovat peníze v bance. Budete hledět mít dluhy splacené, aby to za Vás nemusely platit Vaše děti. Samožřejmě pokud máte trochu zodpovědnosti. Můžete nechat potomkům splácet dluhy na nemovitesti, ale ne v hospodě nebo cestovní kanceláři.

Stát si taky může půjčit na výstavbu infrastruktury. Silnice bude využívat několik generací, tak nech se podílí na splácení. Není možné si dlouhodobě  půjčovat na denní potřeby. nebo na zlepšení momentální životní úrovně.

Principy v hospodaření státu a rodiny jsou stejné. Rozdíl je v tom, že pokud si stát půjčuje a peníze dává lidem, tak to nebudou splácet ti, kteří peníze dostanou, ale někdo jiný.

J. Kulheim 5.9.2010 14:47

Re: Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

…zatne hypotéku, klidně může spořit nebo investovat, když to unesou jeho příjmy….….to jest držet výdaje na uzdě, něco si odříci, aby mohl současně spořit i splácet.... ekonomický analfabet - ne ale vždy, záleží na tom, zda je pro mne výhodnější být bez dluhů nebo být bez rezerv.

Ve státě je to nejen normální, ale je to v některých případech přímo zdravé a pro občany bezpečné….  

Podle toho na co vypůjčené peníze  použijete. U státních peněz je nutné být opatrnější, protože  ten kdo dělá dluhy je nebude splácet. Není možné, aby si stát vypůjčoval na vylepšení životní úrovně obyvatel. Není možné dlouhodobě žít na dluh. 

O. Kadlec 5.9.2010 16:19

Re: Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

Myslím že v podstatě máte pravdu, že je krátkozraké půjčovat si na vyšší životní úroveň. Ale jinak tady platí jako všude jinde, že kdo si půjčuje ten splácí. Půjčuje si stát a splácí stát. Já nejsem ten kdo to bude splácet! Já jsem věřitel, ne dlužník. Právě tento zmatek v pojmech způsobuje, že lidé kteří nepřicházejí s penězi pracovně do styku podléhají nesmyslům, jimiž nás krmí denně televize. Ono to znítak logicky - "každý obyvatel této země dluží dnes..." přitom je to blbost. Já například nejsem vůbec bohatý a přitom jsem půjčil svému národu několik set tisíc. Tak co budu splácet? Stát bude platit MNĚ!

Je to velmi logické - ale až při bližším seznámení. Platí že:      a/  v normální, zdravé zemi mají obyvatelé (ne každý, ale úhrnem) mnohem více peněz, než potřebují k životu.       b/ po moderním státě chce národ tolik funkcí aby plnil, že má stát velký problém vybrat od svých bohatých obyvatel tolik peněz na daních, kolik by potřeboval.       ergo c/ stát má dvě možnosti: buď bude zvyšovat daně, nebo si chybějící peníze půjčí. Třetí možnost nemá, protože vláda která by se předem rozhodla nesplnit očekávání nutně padne.

Já nevím jak vy, ale já své peníze raději státu půjčím, než abych si je nechal sebrat daněmi. Stát NEJSME MY! Stát je tady ten silnější partner. On si prosadí co musí. Takže já raději půjčím - zvlášť když stát splácí spolehlivě a přidává alespoň něco malinko navíc - a moje starost jako věřitele hlavně je aby stát nezkrachoval, tedy aby se nepředlužil. V mém zájmu tedy není aby stát co nejrychleji splatil své dluhy, ale je v mém zájmu, aby stát spolehlivě prosperoval a s proplácením svých dluhopisů neměl dnes ani za deset let žádné problémy.   

J. Kulheim 5.9.2010 18:38

Re: Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

Jsem důchodce a mám pár korum ušetřených, abych nemusel přemýšlet jestli si mám koupit jeden rohlík nebo dva. Mojim zájmem je, aby byla měna stabilní a moje peníze měly stále dobrou kupní sílu. Nermám zájem, aby si stát zbytečně půjčoval a potom splácel svije dluhy vysokou inflací nebo bankrotem.

O. Kadlec 5.9.2010 20:11

Re: Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

Stabilní měnu chceme oba a to se nám splnilo. Státní dluhopisy na tom evidentně nezměnily nic. Jenomže důchodci se svými velmi omezenými životními zájmy dost těžko chápou co je JEŠTĚ třeba. Bez urážky, to platí všude na světě. Iniciativu mají lidé mladí a když ne mladí tak aktivní. Ze starých lidí jen ti, kdo vybudovali prosperující podniky a teď mají starosti ne aby jim vydržela koruna, ale aby měli své dílo a majetek komu předat. A je to tak správně, nicht wahr! 

J. Kulheim 5.9.2010 20:57

Re: Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

Bez urážky, to platí všude na světě. Iniciativu mají lidé mladí a když ne mladí tak aktivní.

Mládí vpřed a staří na svá místa.

 Tak nějak jste to myslel. To jsem poslouchal celý život. Když jsem byl já mladší, tak šli vpřed komunisti. Teď nevím koho mylsíte. Ať jdou vpřed schopní, kteří své schopnosti prokáží v životě prací. Mladí, pokud je Pan Bůh nebude mít radši, budou taky staří. Ale. tím se z nich nestanou lidé druhého řádu na které se nebude brát ohled.

Ve společnosti jsou i starší lidé a nikdo nemá právo prosazovat svoje zájmy na úkor jiných. Ten kdo vypůjčí peníze a nemůže splácet dluhy, tak inflaci vítá. Lépe se mu dluhy splácejí. Ti co žijí z huby do ruky, tak je jim to jedno. Jsou tady ještě ti, kteří chtějí žít za svoje vydělané peníze a nechtějí být na nikom závislí. Proto si na stáří šetří.

O. Kadlec 5.9.2010 21:13

Re: Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

Pane Kulheim, když jsme byli mladí, vládli nám dědci kteří si navzájem dávali k šedesátinám řády. Račte pamatovat. Dnes je premiér a většina ministrů mladší než já a jsem tomu rád. A ještě nejsem dědek (děti nespěchají...). Taky jsem pro, aby tón udávali schopní - a čestní - kteří se prokázali vlastní prací, ALE - kteří se prokazují vlastní prací dnes,  ne tím, co dokázali před lety. Nedělím sice lidi na první a druhý řád, ale rád bych, aby se znovuvytvořila národní elita. Úspěšné národy světa se totiž řídí podle svých elit. My jsme o elitu přišli skoro kompletně...a ona se rodí mezi mladými a tříbí se tím jak stárnou. Ona se postupně ukáže a snad se bude i dědit.  

J. Kulheim 5.9.2010 21:33

Re: Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

...Taky jsem pro, aby tón udávali schopní - a čestní - kteří se prokázali vlastní prací...              Ano. Mládí není žádná zásluha a nedává ani žádnou záruku.  Samozřejmě, že se nedá žít z minulosti. Ať si každý svoje místo ve společnosti zaslouží svou prací a vědomostmi.

J. Kulheim 5.9.2010 21:13

Re: Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

Jenomže důchodci se svými velmi omezenými životními zájmy dost těžko chápou co je JEŠTĚ třeba.

Starší lidé mají sice, z různých důvodů, omezené zájmy. Mladí mají  mnohdy omezené zájmy a mnohdy prosazují svoje zájmy na úkor jiných. Jak zjistit jestli jejich zájmy jsou dobré jenom pro ně nebo i pro ty ostatní?

Právě dnes se ukazuje jaké důsledky bude mít prosazení zájmů určité skupiny lidí, možná jsou to i mladí, v budování fotovoltaických elektráren. Někdo prosadí svoje zájmy na úkor celé společnosti. Budou jim to muset zaplatit všichni i důchodci a oni budou houpat nohama. Tak je to když se preferuje určitá skupina lidí. Třeba podle Vás mladí. ˇ

V životě musí fungovat jasná pravidla pro všechny stejná. Není možné říct, že staří mají omezené zájmy,  na ně nemusíte hledět. Mají omezené zájmy, ale nemusí být, všichni omezení.

O. Kadlec 5.9.2010 21:25

Re: Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

Ale já jsem tím nemyslel že na zájmy důchodců nemáme hledět, nejsem asociální ani nejsem egoista. Jen si jsem vědom toho, že většina toho, co se okolo hýbe, se jich netýká a oni tomu ani moc nerozumí. Generační přehrada v zájmech je dnes obrovská. Dnes může starej člověk naučit své děti jen málo věcí, ale pokud něco může naučit obvykle to stojí zato. Platí to skoro ve všem. Vynikající lékař po sedmdesátce může dokud zdraví dovolí přednášet na fakultě nebo na konferencích a publikovat v renomovaných časopisech, ale co obvykle nemůže? Řídit vlastní ordinaci. To umí jiný MUDr., jeho vnuk...

Já už se dost let na většině seminářů setkávám s lektory o generaci mladšími, než jsem sám. A rád uznávám v čem všem jsou napřed a co se od nich mohu naučit.

J. Kulheim 5.9.2010 21:58

Re: Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

 Technický pokrok je rychlý a starší člověk nestačí vstřbávat všechno co se v jeho oboru mění. Technika stále předbíhá myšlení lidí. Když budete mít peníze všechna technika se dá koupit. Nedají se koupit životní zkušenosti, přístup ke svému okolí, schopnost empatie, sociální inteligence a p. Něco je dané, ale něco človék získává postupně v průběhu života. Pro samotný život jsou vědomosti o tom co má v životě skutečnou hodnotu, mnohdy důležitější než technické vědomosti. Tady se dá něco předat, pokud je zájem.

O. Kadlec 5.9.2010 22:43

Re: Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

Nojo, jenomže ono tu nejde jen o technické vědomosti. Jde o ekonomické schopnosti, jde o společenské zkušenosti, o znalost světa....to všechno mají někteří čtyřicetiletí spoluobčané daleko vysoko nad svými rodiči. V neposlední řadě mají mnohem víc peněz, k tomu znají jazyky, mají vzdělání a možnosti o nichž se jejich rodičům nesnilo. To není otázka věku, ale té propasti, do níž naši dědové kdysi spadli a v níž byl celý národ až na pár vyjímek uvězněn. Jako národ jsme ztratili dvě generace a když se hranice otevřely, zjistili jsme kde je vlastně tento svět. A to je ten hlavní důvod, proč tolik mladých lidí uteklo lidem starším, není to jen ve složitých technologiích.

Ale není to tragédie, to jsou prostě naše dějiny a výchozí situace, navíc náš národ kdysi něco trochu podobného prožil - v XIX.stol. A la Pantáta Bezoušek.

V. Pavel 5.9.2010 13:31

Re: Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

Pane Kadleci! Je signifikantní, že právě tak "kvalifikovaní" jako Kulheim adorují našeho pana prezidenta!

O. Kadlec 5.9.2010 13:40

Re: Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

Já nemám nic proti prezidentovi, jen se snažím vnést racionální slovo do ideologických sporů.

V. Pavel 5.9.2010 13:47

Re: Jak můžu šetřit, když mám dluhy?

Pane Kadleci! Já osobně rovněž vždy favorizuji racionální uvažování.

PS  Samozřejmě i o prezidentovi našeho státu

V. Pavel 5.9.2010 9:16

"Úspěch" Klausovy privatizace /I. část/

Jeden nemusí být ekonom, aby mu bylo jasné, že Klausovi "motory privatizace", nepoctiví Husákovi komunisté, např. s. Soudek, který vytuneloval Škoda Plzeň a "zazdil" její perspektivní zavedené výrobní programy, např. jadernou energetiku; s. Stehlík, který vytuneloval a zcela zlikvidoval úspěšný SONP Kladno, někdejší podnik s exportně atraktivním výrobním programem, kterým byla kvalitní chirurgická ocel a který zcela zanikl; nebo potomci komunistických prominentů, např. zloděj Pitra, syn člena Husákova vedení ÚV KSČ s. Pitry, který se dosud obohacuje trvalým ročním osobním příjmem 1/2 miliardy za rozkradenou SETUZA Ústí n L. a jako "třešnička na dortu" Klausových darebáků - nechvalně proslulý mezinárodní podvodník Viktor Kožený - který si díky Klausovi v polistopadovém Československu nakradl patrně nejvíce, jakož mnozí další jmenovaným podobní. Klausem pozvaní podvodníci na "Hostinu" na úkor občanů "při zhasnutí", pochopitelně ničím neprospěli "konkurenceschopnosti" do té doby úspěšných československých podniků, jak nepravdivě tvrdí sám Klaus a jeho nesoudní adoranti, ba právě naopak. Rozkradli, vytunelovali, někde úplně zrušili ve prospěch zahraniční konkurence výrobu a v nejlepších případech, kdy obdržené podniky úplně nezlikvidovali, snížili jejich účetní hodnoty o rozkradené podíly nejméně o 50% a zmařili tím zájem některých seriozních skutečných investorů. Klausem prosazená prioritní rychlost privatizace byla potřebná, avšak proč? Pro právní beztrestnost darebáků, kteří se na úkor poctivých občanů českého státu bezpracně astronomicky obohatili! Sám Klaus mezi takové prokazatelně patří! Z nýmanda bydlícího do doby jím vyhlášeného Tunnelingu v Proseckém paneláku a vlastníka Trabantu a jeho choti, se z roku na rok stali mnohonásobní milionáři! Samozřejmě nikoliv poctivou prací.

V. Pavel 5.9.2010 9:16

"Úspěch" Klausovy privatizace /II. část/

Ukázkou, jak privatizace státního majetku naopak měla a mohla být uskutečněna, je privatizace, sice dle Klause "pomalá", avšak právně ošetřená. Takovou, jako třeba byla privatizace Auto Škoda Mladá Boleslav německým koncernem VW. Zde nový vlastník bývalé československé státní firmy nekradl, jako Klausovi privatizátorští favorité, nýbrž opravdu dodal know how a inovace, kterými skutečně zajistil českým občanům dlouhodobé pracovní výdělky. Tato privatizace se však uskutečnila v rozporu s Klausovými názory, které, bohužel ke škodě všech poctivých spoluobčanů, v převládajÍcí  většině případů prosadil. Nejkatastrofálnější však je, že do skutečného vedení našeho státu, které jako všude ve světě tvoří špička nejmajetnějších, dotáhl nadměrný počet nepoctivých darebáků. Proto je současná ČR vyhlašovaná jako přední mezi nejzkorumpovanějšími státy. Tím je, bohužel, bez perspektivy ekonomického vývoje. Poctivě pracující čeští občané, kteří dosahují svými mzdami cca 25 - 30% běžné kupní síly občanů států západní Evropy, do které vstupem do EU však patříme, nemají reálnou naději na nápravu ubohé osobní finanční úrovně kterou mají stále stejnou jako za Husáka, často dokonce i nižší, nýbrž si musí stále donekonečna na svých "hubených břichách" pouze neustále "utahovat opasky". Klaus a nepoctivci se však po Listopadu u nás mají výtečně a těší se z  bezpracně nabytého nadměrného majetku, který jim díky "rychlosti", kterým byla privatizace dlae Klause prioritně uskutečněna, již nikdo nevezme.

J. Kulheim 5.9.2010 10:21

Re: "Úspěch" Klausovy privatizace /II. část/

Jediný podnik, který byl před privatizací očištěn, byla Škoda Mladá Boleslav. Principem velké privatizace bylo, že nabyvatel musel vzít tu bilanci tak, jak ležela na stole, to znamená, včetně závazků.

Žádná země před námi neřešila  problémy, které jsme řešili my, to jest transformovat totálně státem vlastněné hospodářství do soukromovlastnických poměrů. Výchozí podmínky v jednotlivých zemích bývalého sovětského tábora byly odlišné. Jiné podmínky byly v Československu, jiné v Maďarsku a v Polsku. V Československu prakticky neexistoval nějaký soukromý sektor, kdežto v Maďarsku, tam živnostníci mohli působit, v Polsku to nebylo úplně také až tak striktní jako v Československu.

.......Poctivě pracující čeští občané, kteří dosahují svými mzdami cca 25 - 30% běžné kupní síly občanů států západní Evropy....  

 Kupní sílá je daná mzdou a mzda je odvislá od produktivity práce. V podnicích, kde se vvyrábí výrobky s malou přidanou hodnotou, napři. v plechárnách a montovnách aut, mohou lidé pracovat poctivě od nevidím do nevidím a jejich mzda nedosáhne mzdy, která je  v podnicích, kde se dělají např.  letecké motory. Nezbývá než nalákat podnikatele, kteří přinesou progresivní technologie. Motovny aut to nejsou.

Majetek je k ničemu, pokud s ním neumíte zacházet. Pokud někdo podnik dostane zdarma a zaměstná lidi a bude je dobře platit, tak je to dobře provedená privatizace.

V. Pavel 5.9.2010 10:33

Re: "Úspěch" Klausovy privatizace /II. část/

Kulheime! Že Československo, nebylo Maďarsko, ani Polsko, či Rumunsko, nebo NDR, je pravda asi tak "objevná", jako že "Po Črtvrtku přijde Pátek", neboli samozřemost! Dále byla pravda, že Klaus neměl vůbec žádné praktické ekonomické zkušenosti a ekonomické vzdělání získal pouze v deformované podobě na VŠE v Praze 3, za komunistů. Bylo jeho velkým osobním proviněním vůči spoluobčanům, že prosadil Privatizaci formou rozkradení státního majetku zaniklého Československého státu. Nemyslím však, že šlo pouze o jeho osobní hloupost. On osobně a jeho rodinní příslušníci, spolu s jím aktivovanými k rouzkrádání přizvanými darebáky, neobyčejně bezpracně zbohatli. Díky neexistenci právního ošetření, o kterou se rovněž postaral, o nepoctivě nabyté majetky na úkor poctivých občanů proto již nikdy nepřijdou a pochopitelně ani náš pan prezident ne. Poctiví občané si však, bohužel, stále musí pouze "utahovat opasky". To je na tom nemilé.

J. Kulheim 5.9.2010 11:04

Re: "Úspěch" Klausovy privatizace /II. část/

...Že Československo, nebylo Maďarsko, ani Polsko, či Rumunsko, nebo NDR, je pravda asi tak "objevná", jako že "Po Črtvrtku přijde Pátek", neboli samozřemost... Společné pro tyto zěmě bylo, že se ve všech budoval 40 let socialismus a probíhala tam přeměna dirigistického na tržní hospodářství.

....Poctiví občané si však, bohužel, stále musí pouze "utahovat opasky".... Zatím si nikdo opasek neutahoval. V průběhu 8 let vlády ČSSD se každý rok "prožilo" téměř 80 miliard korun.

.....neměl vůbec žádné praktické ekonomické zkušenosti a ekonomické vzdělání získal pouze v deformované podobě na VŠE....... Kdo měl zkušenosti s privatizací dirigistického na tržní hospodářství.?  Má ten člověk nějaké jméno?

V. Pavel 5.9.2010 11:13

Re: "Úspěch" Klausovy privatizace /II. část/

Kulheime! Skutečně vedle Klause, který kromě rozkradení majetku československého státu, v ekonomii nic významného skutečně nedokázal /proto se patrně následně začal plně věnovat klimatologii?/, žili a žijí skutečně kvalifikovaní a prokazatelně v praxi úspěšní ekonomové! Např. někteří naši rodáci úspěšní v USA, kteří Klausovi upřímně pomoc nabízeli! Klaus nejen radami zkušenějších a prokazatelně úspěšnějších čechoameričanů pohrdal, nýbrž takové dokonce ještě urážel! 

PS Nemám o další diskuzi s vámi zájem! Nejste seriozní. Z mé strany k vám zde proto .... Konec!

J. Kulheim 5.9.2010 11:18

Re: "Úspěch" Klausovy privatizace /II. část/

........ žili a žijí skutečně kvalifikovaní a prokazatelně v praxi úspěšní ekonomové......

Jak se jmenují tito lidé? Jaké měli zkušenosti s transformací socialistického na tržní hospodářství?

J. Kulheim 5.9.2010 11:53

Re: "Úspěch" Klausovy privatizace /I. část/

.....Sám Klaus mezi takové prokazatelně patří! Z nýmanda bydlícího do doby jím vyhlášeného Tunnelingu v Proseckém paneláku a vlastníka Trabantu a jeho choti, se z roku na rok stali mnohonásobní milionáři! Samozřejmě nikoliv poctivou prací.

Pane V. Pavle, píšete o právní beztrestnosti darebáků, kteří se na úkor poctivých občanů českého státu bezpracně astronomicky obohatili!

Jak nebo čím se obohatil V.Klaus?

V. Pavel 5.9.2010 12:57

Re: "Úspěch" Klausovy privatizace /I. část/

Kulheime! Jde spíš o otázku na prezidenta, či jeho choť, než na mne. Nemyslíte? Něco by k tomu mohl sdělit i Vladimír Železný, který jako GŘ TV Nova, jak známo, dospěl k mimosoudnímu vypořádání Klausovy žaloby o poškození pověsti za 100 milionů Kč. Nebo družstvo vlastníků bytů v Praze - Libni a některé další soukromé i právní subjekty. Nejlepší by bylo uvolnit pana prezidenta trvale z funkce a postavit před soud. Skutky na které se ptáte, by se pak staly předmětem obžaloby. Takový postup by byl právně nejkorektnější!