3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Konzerva 13.2.2008 9:45

Tajná volba

Na veřejné volbě není nic nedemokratického. Vzhledem k tomu, že je zakotvena v ústavě jako jedna z možných variant volby prezidenta, musel byste prohlásit jako nedemokratickou naší ústavu. Pokud se chcete odvolávat na jakési zvyklosti, odkazuji Vás na Vámi naznačenou TV krizi, kdy vy a vaši spolustraníci jste byli horlivě proti jakýmsi nepsaným zvyklostem, protože se Vám to tenkrát hodilo. Zkrátka co je psáno, to je dáno.

A že tři zákonodárci zkolabovali? Každý z nás, kdo přichází do zaměstnání, prochází zdravotní prohlídkou, zda je schopen povolání vykonávat. Jestliže ti pánové nejsou schopni zdravotně obstát při "pouhé" volbě prezidenta, ať jdou dělat nějakou méně náročnou práci. Co až budou vystaveni mnohem horšímu tlaku, např. bnebezpečí války? Takže ať to pánové laskavě berou jako prověrku sebe sama.

powerplay 13.2.2008 10:05

Veřejná volba

prezidenta není zakotvena v ústavě. Typy volby řeší až jednací řád sněmovny.

franta 13.2.2008 9:44

Souvisí to ?

Jen fakta: 1) Armáda předala ministerstvu vnitra další svazky estébáků. 2) Ministrem vnitra je pan Langer z ODS. 3) V těchto svazcích se vyskytuje i jméno pana poslance Snítilého. 4) Před třetím kolem volby prezidenta měl pan Langer rozhovor s panem Snítilým. 5) Pan Snítilý se zhroutil. Závěr: Paroubek je hulvát a diktátor.

P.S. Stejně nechápu proč se Snítilý zhroutil. Jednak by to na něho stejně prasklo, protože v tomto státě se nic neutají, jednak takových poslanců jsou mraky a všichni to zatím až na výjimky ustáli a někteří si dokonce vysoudili i omluvu..

Antonín Hrbek 13.2.2008 9:40

Vážený pane Římane

1. Veřejná volba i tajná volba jsou legitimní a demokratické. 2. Každý poslanec může v obou případech hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Jenom musí mít tu odvahu to veřejně přiznat. Takže je to především o morálce a pevnosti charakteru. 3. Při hlasování o důvěře vládě se hlasuje veřejně a jmenovitě. Je to přitom v podstatě personální volba. 4. Výkřiky, že při "veřejné" volbě stejně veřejnost neví jak kdo hlasoval (např. pan Steigerwald ve včerejší MfD) jsou naprosto mimo mísu. Kdyby pan Steigerwald otočil několik listů nazpět, nalezl by ve stejném vydání kompletní seznamy jak kdo, kdy hlasoval.

Pokud by se i při volbě prezidenta přistoupilo k veřejnému hlasování podle jmen, odpadly by dvoudenní trapnosti všeho druhu.

Jediné pozitivum je, že všichni, alespoň verbálně uznali, že prezident by měl být volen všemi voliči.

BTW: Doufám že se řada přispěvatelů omluví řediteli hotelu Savoy za podezření z úniku informací. Informace unikly buď z resortu pana Langera nebo pana Topolánka. Je zajímavé, že pan Topolánek o schůzce věděl a dal zákaz o ni informovat.

ČTK 13.2.2008 11:08

Re: Vážený pane Římane

Naprosto souhlasím s tímto názorem, lépe bych to nenapsal. Je opravdu trestuhodné, jak z nás naši velevážení politici dělají idioty. Jen ještě podotýkám, pokud jsou tak ti naši politici tak útlocitní, až z toho kolabují, ať se zařadí do pracovního procesu, tím myslím opravdu ale opravdu tvoření hodnot. Např. p. Langer  myslím si,  tímto způsobem nikdy  na živobytí nevydělával. A omluva řediteli Savoye nebude, neboť podle pana prémiera za to může Dimun a Randák.

qwerty 13.2.2008 12:11

Re: Re: Vážený pane Římane

Neboj se, z tebe idiota nedělají.

Realista 13.2.2008 9:37

Veřejná volba byla zvolena demokraticky hlasováním...

ne diktátem senátu jako měla být volba tajná. Jak je vidět ODS hodně o demokracii mluví s masarykovským nádechem, ale vůbec se jí nechce podřizovat. Nelze přece tolerovat naprosto bezprecedentní jednání zablokování volby hlavy státu jenom proto, že ODS má v senátu většinu a rozhodla se silou několika desítek senátorů diktovat při společné schůzi všem. Nechme průchod demokracii, což většina hlasováním je a ať si dle jednacího řádu sněmovny, kterým se společná schůze musí řídit, rozhodnou znova o způsobu volby. Oba způsoby mají svá negativa. Jeden ovlivňují sekretariáty, druhý korupce, výhrůžky a zákulisní jednání. Který je vlastně horší? Který méně morálnější? Který transparentnější? Volbou prezidenta se jedná o případné změně politiky. Politiky slušnosti, bez stranické zaměřenosti, ústavnosti. Uvidíme, zda k  té změně dojde, nebo vše zůstane v původních nevyhovujících kolejích.>-

 

milan007 13.2.2008 9:52

Re: Veřejná volba byla zvolena demokraticky hlasováním...

Diktát senátu ?? Co to melete za nesmysly ?? Diktát to je pro Vás jen pro to , že tam mám převahu ODS.

Realista 13.2.2008 10:02

Diktát byl pro mě při volbě hlavy státu v tom, že s usnesením senátu o tajné volbě

operovala právě ODS a pět hodin zdržovala. Nakonec se stejně musela přizpůsobit jednacímu řádu sněmovny při společné schůzi, tak jak ukládá ústava. Vy jste byl v době volby minulý týden na Marsu?:-D

Starý J. 13.2.2008 11:43

Re: Diktát byl pro mě při volbě hlavy státu v tom, že s usnesením senátu o tajné volbě

Proboha, co to plácáte za pitomosti? Kde je ve volebním řádu sněmovny napsáno, že předseda musí navrhnout hlasovat o volbě tajně a když není soulad obou komor, platí veřejná? Kde jste to četl? Přečtěte si na webu §73 a §75, které o hlasování ve sněmovně mluví, jsou to jen asi 4 krátké věty a až tam najdete, co tady tak nesmyslně tvrdíte, tak se ozvěte. Co kdyby předseda navrhnul veřejnou a když není soulad, volilo se tajně?

Vy stejně jako Paroubek si myslíte, že mluvíte k pitomcům! Žádná většina nebyla pro veřejnou volbu, pro veřejnou volbu byla jen většina v parlamentě a Paroubek tím zcela vymazal vůli jedné komory! Přesně toto je napadnutelné u Ústavního soudu a j myslím, že to nakonec ODS udělá. Při společné volbě obou komor by byla většina pro volbu TAJNOU! (celkem 150, což je součet v parlamentě pro tajnou a v senátu pro tajnou dohromady). Proto Paroubek zablokoval společné hlasování!

Nechte tedy naprosto hloupých řečí a nastudujte si oba dva paragrafy, pokud jste toho vůbec schopen! Ještě jednou - v zákoně není uvedeno, o kterou volbu má dát předseda hlasovat. Kdyby dal hlasovat o veřejné, volilo by se naopak tajně! Podle tohoto nesmyslného výkladu zákona záleží výsledek na vůli jednoho člověka - předsedy. Přece nechcete tvrdit, že to je v pořádku?

Tak si ten "Jednací řád sněmovny" (na který se odvoláváte) v paragrafech 73 a 75 přečtěte a pak nám to přijďte vysvětlit ještě jednou! Prachsprostý trik, který Paroubek zvolil je vrcholné poplivání zákona a doufám, že to bude mít dozvuky u Ústavního soudu!

qwerty 13.2.2008 12:16

Re: Re: Diktát byl pro mě při volbě hlavy státu v tom, že s usnesením senátu o tajné volbě

Dobrá práce.  Musí se to pořád zkoušet. Naděje umírá poslední...  Ale je to dřina, voliči socanů se zcela většinově projevují neschopností samostatného uvažování.  Proto do nekonečna blekotají své pravdy, které jim do makovic implantovala demagogická propaganda (Paroubek, Rath, Hašek, Sobotka) pomocí např. naší, tedy České televize

balthasar 13.2.2008 12:37

Re: Re: Diktát byl pro mě při volbě hlavy státu v tom, že s usnesením senátu o tajné volbě

V zákoně je uvedeno, že se hlasuje veřejně, pokud se parlament neusnese, že se hlasuje tajně. Račte si projít předchozí prezidentský volby, vždy se na začátku hlasovalo o proceduře, zda bude volba tajná .. o veřejné netřeba hlasovat ;-)

Radil 13.2.2008 22:06

Re: Re: Diktát byl pro mě při volbě hlavy státu v tom, že s usnesením senátu o tajné volbě

Pane Starý J. dejte si viagru, ta má též modrou barvu a zavolejte Paroubkovi. Přece ho máte tak rád!

Kenavp 13.2.2008 14:12

Re: Diktát byl pro mě při volbě hlavy státu v tom, že s usnesením senátu o tajné volbě

Realisto, běž si za roh nafackovat. Ty nesmysly, co tu plácáš se nedají číst. 

petrph 13.2.2008 9:18

Nejde o demokracii ale o poslaneckej plat

Autor zapomněl dodat, že jediné co poslanci "riskují" je jejich poslanecký mandát na příští období - tedy dalších 5 let nic nedělání, horentních příjmů a ještě horentnějších příležitostí. To jediné jim brání při veřejné volbě hlasovat podle svého "nejlepšího svědomí". Tedy jestli mezi dobré svědomí patří lhaní a podvádění - tedy když něco  slíbím na stranické partaji která mi tenhle flek dohodila a pak jinak (tajně) hlasuji.  Jistě uznáte že kvůli tomu nikdo ani cinkat klíčema ani do spacáku nepůjde...

MrLotus 13.2.2008 9:12

Jak může uplácející při tajné volbě zkontrolovat...

jestli jím uplacený poslanec skutečně volil toho koho slíbil? Volitel prostě jen shrábne prachy a volit může přesto podle svého svědomí, protože se to nedá nijak zkontrolovat. ;-)

petrph 13.2.2008 9:39

Re: Jak může uplácející při tajné volbě zkontrolovat...

Tak při současné situaci v parlamentu se to dá v tajné volbě zkontrolovat velmi lehce - sečtením všech hlasů a odečtením těch kteří  volí podle stranické knížky. Má to ale jeden předpoklad, že podle svého svědomí nikdo zadarmo hlasovat nebude ;-D

NP 13.2.2008 9:05

Dobře zaplacená nesvoboda.

P. Klaus i Švejnar jsou rovnocenní kandidáti. Názory z  80% stejné. Podpora veřejnosti podobná.  Naši zastupitelé nedovolili svému lidu volit hlavu státu přímo, nechť jak laskavě učiní v jeho zastoupení a transparentně.  Řeči o  tom, že tak nemohou činit svobodně jsou k smíchu. Nevšiml jsem si, že by např. poslanec Wolf měl přidrátovanou ruku k židli.   Pokud jde o proklamace, vyzývají občany aby se chovali svobodně a čestně. U nich tento apel neplatí. Oni privilegovaní nositelé nejvyšší zákonodárné moci se obávají perzekucí. Jak se má zachovat obyčejný občan, který má dnes a denně prokazovat osobní statečnost a není chráněn žádnou imunitou. Pan Gabal to pojmenoval za nás.

Marat 13.2.2008 11:36

Re: Dobře zaplacená nesvoboda.

Nevím nevím,zda v ČR je vhodná volba presidenta veřejnosti.Češi nejsou dosti občanský a politický vyspělí a mohlo by se stát,že presidentem zvolí zrovná někoho,kdo pravě je v massmediích populární.Takže by se presidentem mohl stát i ten bezdomovec který zachráníl to dítko.Mám dojem,že přímá volba každého poslance i presidenta v ČR by mohla být katastrofou.

Pavel Urban 13.2.2008 12:49

A proč by měli být Češi politicky vyspělí

když jiní rozhodují za ně ? Jsou věci, kde špatná volba skutečně může vést ke katastrofě. Ale volba českého prezidenta ?

Radil 13.2.2008 22:13

Re: Re: Dobře zaplacená nesvoboda.

Ten bezdomovec udělal ohromnou věc a žádná katastrofa se nekonala, a  kdyby se stal prezidentem, tak dostane chleba se solí a mešní víno, nebude hladovět a věnec by taky semtam uměl položit. To ostatní by mu nadiktovaly stranické sekretariáty.

VLADIMÍR 13.2.2008 8:13

Ty

kluku ušatá, ti spěchající jsou přece dávno v ODS :-D

BuBu 13.2.2008 7:12

Římane - to jste tak hloupý a natvrdlý . . .

. . . že Vám to "nedojde " ?

To nechápete, že kdyby se volilo tajně . . . tak by Paroubkovi "ostří hoši" - nevěděli, komu poslat nábojnici !

Pavel 13.2.2008 7:12

Re: Římane - to jste tak hloupý a natvrdlý . . .

;-D;-D;-D;-D;-D;-D

petrph 13.2.2008 9:57

Tak o tom už se nežertuje

Tak o tom už se nežertuje - lži podvody nadávky, hnusné telefonáty dopisy i zprávy do politky patří - nábojnice už NE.

Fleischer 13.2.2008 7:00

Veřejná volba

ODS zřejmě skutečně bojovala nečistými prostředky za hlasy pro svého kandidáta. Proto asi ten sveřepý boj za tajnou volbu. Zkorumpovaní volitelé se při veřejné volbě totiž neodváží dát hlasy proti své straně a také proti hlasům svých voličů.

Pavel 13.2.2008 7:13

Re: Veřejná volba

To jsou ale kecy jak Rudého práva. Nebo jak kdyby mluvil David Goebbels Rath.

karel 13.2.2008 7:32

Re: Re: Veřejná volba

Hele, Pavle a Melčák s Pohankou jsou také kecy ? Už jsi zapomněl na infarktový výraz pana Melčáka poté,co vyhandloval průsery svého synka za podpis Topolovi, nebo na vítězný škleb pana Pohanky, poté co inkasoval dvacet v českých do kešeni za totéž ? A tomu ty říkáš demokracie. To je nákup otroků jak ve starém New Orleans !!!

jinec 13.2.2008 8:13

Re: Re: Re: Veřejná volba

Hele Karle, a proč si politická strana dává na kandidátku lidi, co mají problém s průsery svých rodiných příslušníků a jsou pak snadno manipulovatelní?

POE 13.2.2008 8:10

Re: Veřejná volba

Je s podivem, jak příznivci ČSSD stále napadají ODS z kriminálních aktivit přičemž jediní odsouzení a souzení vysocí představitelé jsou na její straně. Je s podivem , že se domnívájí , že tajná volba přeje korupci když právě u tajné volby nemá nikdo jistotu jak kdo volil, tedy není možno ověřit zda zkorumpovaný jedinec skutečně splnil svůj závazek , to je možno pouze u volny veřejné.