3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Heincl 13.2.2008 16:27

Re: Re: Re: Poznámka pamětníka

Jednak nevím, že bychom si tykali, jednak diskutuji slušně, tak nevím proč ten útočný tón.

Ladislav N. :-))) 13.2.2008 16:38

Re: Poznámka pamětníka

A jak se volili prezidenti za komunistické totality? TAJNÝM HLASOVÁNÍM!!;-P Podstatné ovšem bylo, že jediného kandidáta navrhovalo politbyro KSČ...

Více si o historii volby prezidenta ČSR / ČSSR / ČR můžete přečíst na vládním webu. ;-)

jirka.s. 13.2.2008 17:13

Re: Poznámka pamětníka

No, jednou jsem za tu plentu chtěl jít! Byla z tenounké průhledné žluté látky, měla jenom dvě stěny, po stolku a tužce ani památka a nejlepší na tom bylo, že byla přiražena úplně v rohu ke zdi, takže se za ni vlastně ani nedalo vstoupit! Tak asi takhle! ;-D

Anonym 13.2.2008 17:36

Re: Re: Poznámka pamětníka

No, bylo to trochu vždy věcí příslušné volební komise, jak upravila volební prostor, a to i za totality.

Jednou pamatuji, že za plentou, kam jsem vešel, byla tužka se zlomenou špičkou. Přestože jsem měl s sebou propisku, šel jsem zpět za komisí, aby mi dali tužku jinou nebo tuto ořezali. Stalo se a žádné následky jsem nikdy nepocítil.

Jak říkám, domnívám se, že to byl spíše místní kolorit.

Marat 13.2.2008 19:21

Re: Re: Poznámka pamětníka

Tak to asi vypadalo ve všech volebních místnostech.Přesně tak samé u nás až na to,že ten průsvitný kousek prostěradla byl bílí.Já jsem šel k těm volbám jen jednou,před volební komisi strčil kandidátky do kapsy a odešel a dalších voleb jsme se nezůčastňoval. Žasnu,jak jsou čeští ogbčané tak stupidní.Takovéto volby vůbec nezabraňují korupci,ale slouží je kontrole voliču,tedy k zastrašování.A ptroto Paroubkovci s jinými pimprlaty zajistili svou kontrolu a to tedy vůbec není projevem demokratičnosti a zvláště né v ČR,kde občané i poslanci jsou pokakánci. Kdo v Čechách nebučí se stádem,musí být zničen. 

Kajda 13.2.2008 17:34

Re: Poznámka pamětníka

To já jsem za normalizace házela do urny všechny lístky i ty čisté, nepamatuji se jestli byly bílé či barevné. Nebylo třeba chodit za plentu, protože nebylo totiž z čeho vybírat (zvoleni byli stejně všichni z té jediné kandidátky, co nám strčili do rukou báby přísedící) a k volbám člověk jít musel(pokud chtěl mít od komoušů pokoj). Takto se zachovala naprostá většina volících lidiček. Když byl nedej bože nemocnej, tak za ním soudruzi z volební komise přilezli až ke smrtelný posteli. Pokud jste tedy lezl za plentu, byl jste stoprocentně za exota i u těch bab, co u voleb seděly.

H.K. 13.2.2008 18:00

Re: Poznámka pamětníka

Nebyla to normalizace, ale bylo to už demokratické zřízení. Mohli, tak jak pan Novotný, všichni využilit svého práva jít za plentu. Vlastně byla svoboda, ale většina voličů nevyužila svého práva a volila manifestačně.

Zeb 13.2.2008 15:05

připos*ranost?

poslanec volí především podle svého přesvědčení a je schopen obhájit svůj názor před kýmkoli nebo je to nesvéprávný pitomec, který zvedá ruku podle toho, aby se zalíbil?

Heincl 13.2.2008 15:31

Re: připos*ranost?

Už jste sám obhajoval své názory proti svým nadřízeným nebo proti drtivé, možná i agresivní  většině? A kolik procent hrdinů nebo jen odvážných lidí je v naší populaci? Myslím, že jich ani zdaleka nebude 50%. Politikové jsou jen zmenšenou kopií společnosti, která je zvolila. Vážně to tak je.

Ladislav N. :-))) 13.2.2008 16:06

Re: Re: připos*ranost?

V soukromém sektoru se žádní nadřízení nevolí, vybírá si je majitel. A ten zbytek se holt chová, jako by všechno patřilo všem... I v ODS... ;-P

Pete Brich 13.2.2008 16:41

Re: Re: Re: připos*ranost?

Toto ale nejsou Pionýrské noviny. Poslal jste to na špatnou adresu, Ladislave N.

PB

Joska 13.2.2008 17:28

Re: Re: připos*ranost?

Myslím, že to není správné přirovnání. V zaměstnání jde přece o úplně jiný vztah. Zde mají poslanci imunitu a neodvolatelný mandát. Můžou mít problémy ve straně, ale o mandát přijít nemůžou. V příštích volbách můžou být navíc za svůj postoj odměněni.

Marat 13.2.2008 19:24

Re: Re: připos*ranost?

Heincl,správná otázka,jenže i vy jste pořád optimista.Těch odvážných jsou jen promile nikoliv procenta.

Heincl 13.2.2008 23:07

Re: Re: Re: připos*ranost?

Nechtěl jsem být hulvát a napsat, že můj vlastní národ je parta poserů, tak jak to udělal p. Topolánek. Určitě ho necituji přesně, ale smysl jsem snad vystihl.

Brych 13.2.2008 16:19

Re: připos*ranost?

Ten pitomec bude asi to pravé ořechové, soudě podle jejich vyjadřování. Nejlepší je Topolánek a pak Kubera,

yenda 13.2.2008 14:54

Když by mělo platit, že veřejná volba je dobrá

a viděli jsme to na TV, jak zástupci všech stran s výjimkou lidovců hlasovali dle příkazů svých stranických sekretariátů (a to lidovci hlasovali podle sebe, neboť to bylo zase podle rozhodnutí vedení).

Potom by bylo zbytečné, aby fungovaly sněmovny se spoustou poslanců za drahé peníze. Stačilo by, aby sami šéfové stran měly tzv. poslanecké akcie a příslušnou hlasovací silou a můžou řešit politiku ve 4 - 5 lidech.

jasan 13.2.2008 14:39

tajna volba

je samozrejmne zcela logicka - kdyz ne nic jineho, tak zcela eliminuje vliv "partajnich sekretariatu" a umoznuje poslancum jednat dle sveho slibu....

Heincl 13.2.2008 14:34

Tajná volba versus veřejná

Někteří diskutující do omrzení opakují, že volitelé v prezidentských volbách se mají řídit názory svých voličů - občanů a tito mají právo vidět, jestli se volitelé  jejich názory opravdu řídí. Logicky je to ovšem nesmysl, protože poslanec a senátor nemůže mít tušení, kdo ho volil, natož koho by občan - volič volil za prezidenta. Navíc občané - voliči volící jednoho poslance nebo senátora určitě nebudou mít ednotný názor na volbu prezidenta. Mám silný dojem, že mnoho zastánců veřejné volby nikdy tuto volbu nezažilo na vlastní kůži před rokem 1989. (Vysvětlivka pro mladší ročníky: Socialistické volby byly sice formálně tajné, ale za zástěnu se prakticky nikdo neodvážil jít, takže se de facto jednalo o volby veřejné.)

Další příznivci veřejné volby argumentují svým právem vědět, koho volil jejich poslanec nebo senátor. Pokud by se to opravdu dozvěděli, k čemu jim to bude? To už nebudou volit dejme tomu KDU ČSL, ale budou volit KSČM? Nebo nedají preferenční hlas svému poslanci nebo senátorovi? Každý rozumný člověk jistě bude souhlasit s tím, že preferenční hlasy jsou v celostátních volbách velmi slabým volebním nástrojem.

Dalším důvodem pro veřejné volby je uváděna snaha zamezit korupčnímu hlasování volitelů. Zajímalo by mě ovšem, jak by při tajných volbách  uplácející kontroloval upláceného volitele. Ofocení volebního lístku  z mobilu není při dnešní úrovni techniky příliš dobrou kontrolou.

Naprosto souhlasím s tím, že veřejné volby lidí do funkcí jsou protidemokratické a umožňují nátlak na kteréhokoliv voliče. Jsem plně přesvědčen o tom, že tajné volby jsou základní podmínkou demokratického a svobodného rozhodování voličů!

yenda 13.2.2008 14:49

rozvinutá demokracie je o delegování mých pravomocí na zastupitele

Zní to hloupě, ale je to tak. Ve volbách dám hlas politické straně, s jejichž programem souhlasím a je mi blízký. Ve volbách se politicky uplatní volič, ale po volbách už je na zvolených zástupcích, jak se budou chovat. (Mnohdy se chovají nesnesitelně, pomáhá jim k tomu i jejich imunita).  A voliči s tím nic nenadělají, ať se jim to líbí nebo nelíbí. Maximálně se při dalších volbách rozhodnou jinak. Ale většinou ne příliš jinak.

tosek 13.2.2008 15:30

Re: rozvinutá demokracie je o delegování mých pravomocí na zastupitele

Aneb názory ODS par excellence. Přijď jednou za 4 roky k volbám a o nic jiného se nezajímej, drž hubu, makej a konzumuj. A hlavně nám nekoukej pod prsty. My jsme zvolení taksi teď 4 roky můžeme dělat co chceme.

Marat 13.2.2008 19:28

Re: Re: rozvinutá demokracie je o delegování mých pravomocí na zastupitele

tosku,to jste opravdu tak zaslepený nebo tak hloupí? Za osmileté vlády ČSSD to snad bylo jinak.Nebo za I.Republiky?

tosek 14.2.2008 9:12

Re: Re: Re: rozvinutá demokracie je o delegování mých pravomocí na zastupitele

Psal jsem o oficiální ideologii, hlásané ODS a jejím nečestným předsedou VK, který vede křížovou válku proti občanské společnosti. ČSSD samozřejmě v praxi usilovala a usiluje zhruba o totéž. No a za 1. republiky to myslím bylo dost jiné. Myslím, že drtivá většina Čechů byla ochotna se angažovat, jak ukázaly přinejmenším obě mobilizace v roce 1938.

NP 13.2.2008 15:24

Re: Tajná volba versus veřejná

Hejtman Bendl byl zvolen zastupiteli Středočeského kraje demokraticky nebo nedemokraticky?

Heincl 13.2.2008 16:41

Re: Re: Tajná volba versus veřejná

Otázce nerozumím.

čtenář zdrojů 13.2.2008 17:19

Re: Re: Re: Tajná volba versus veřejná

Bendl byl volen hejtmanem veřejnou volbou, kterou navrhla ODS.

Heincl 13.2.2008 23:04

Re: Re: Re: Re: Tajná volba versus veřejná

Pokud máte pravdu, tak s veřejnou volbou hejtmana Bendla nesouhlasím.

fero 13.2.2008 15:28

Re: Tajná volba versus veřejná

Naprostý souhlas; lépe snad nelze podstatu problému popsat. Gratuluji.

fero 13.2.2008 15:29

Re: Tajná volba versus veřejná

sokol 13.2.2008 16:43

Re: Tajná volba versus veřejná

Děkuji Vám, velmi dobře popsáno. V těch hromadách názorů, které se od soboty vyrojily, je dost těžké se zorientovat. Ten Váš je jasný. Snad nejvíce těm, kteří zažili dobu před listopadem.

Paroubek je ten nejhorší kompilát všeho špatného z té doby. Proto používá takové metody.

realista z vesnice 13.2.2008 14:21

ODS hledej už teď...čas běží

Teď se asi podaří modrým létavcům různými cestami dotlačit VK na Hrad..ale už první den po volbě musí tato strana hledat nového kandidáta na rok 013...jinak to nestihne...lidi nejsou a  dědu Sobotku rovnou škrtněte....To bybyl zase kandidát určitě nadstranický.

takže hledejte,hledejte.......Klausův odchod se blíží......