23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Claudio 14.6.2007 6:22

Co je na tom zvláštního?

 Přeci, kdo chce dělat populistickou politiku, ten musí dnes a denně zjišťovat nálady a názory obyvatel - voličů, aby věděl, co má který den říct k uspokojení většinové části. Někdy tomu musí napomoci správně směrovaným výzkumem mínění a jeho zveřejněním. Populistická politika se přece dělá proto, aby se politik líbil voličům a udržel se tak v sedle.

 O tom, že ČSSD nemá jiný program, než se líbit voličům za každou cenu, se ví již od prvopočátku. Pokud byla u moci, tak se podbízela masám sociálními výhodami i za cenu obrovského zadlužení státu. Nepopulární kroky pro většinovou část obyvatel nikdy neudělala. Někdy to však měla těžké, když by podbízivý krok rozdělil většinové voličstvo na dvě stejné části a to si právě dokázala pomoci oněmi zveřejňovanými průzkumy mínění, kdy strhla některou polovinu poukazováním na výsledky výzkumu. Stádo pak vědělo, co si má myslet a jaké má mít přání.

 Průzkumy veřejného mínění jsou tu od toho, aby se ovlivnila potřebná část voličů a aby populistický politik věděl jakým směrem právě "fouká". Není na tom nic zvláštního a u nás je to běžná praxe levicové politiky. Umí si představit snad někdo, že by Paroubek začal hlásat oddlužování republiky, omezování sociálních vymožeností a podpor, potřebu tvrdé práce, utahování opasků u tzv. sociálně slabých s podporami a prací načerno zároveň, omezení státního dirigizmu, decentralizaci ve všech směrech?! To by spáchal politické harakiri!

 Masy potřebují svou populistickou levicovou stranu, aby se jim pohodlně žilo než příjde ten nutný státní krach! A výzkumy veřejného mínění jsou potřebným nástrojem takové strany. Nechápu, co je na tom tak zvláštního, že se tom vůbec píše.

Kasandra 14.6.2007 6:19

Nic proti Bartoňovi...

Ale,že by ty porážky byly zrovna drtivé ?????????:-/