26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Udávám, udáváš, udáváme

Boj proti korupci se stal nejpoužívanější zástěrkou činnosti mnoha lidí i organizací. Dobře se na tom vyhrávají volby, dobře se na tom živí různé neziskovky, je to dobrý důvod pro zavádění tvrdých opatření.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 17.8.2016 18:52

Re: Potrefená husa se ozvala

No jo, to je stejná logika jako u odposlechů a šmírování občanů StB: "Kdo se chová slušně a podle zákona, nemá se čeho obávat, ikdyž na něj máme v záloze spoustu informací pro případ, že by se jeho loajalita změnila..."

Babiš to má profesionálně zmáknuté.

L. Novák 17.8.2016 18:49

Re: Nějak ty keťase a šmelináře přece Sobotka s Babišem

To jo. Ikdyž člověk hodně riskoval a příbuzným, co zůstali, tím způsobil mnoho problémů...

L. Novák 17.8.2016 18:47

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Ale, ale, ale... A jak vy víte, kdo konzumuje a v jaké míře služby tohoto zparchantělého státu? Všichni stejně? Pěkně po komunisticku?

L. Novák 17.8.2016 18:45

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

No, třeba výběr daně "sociální a zdravotní pojištění" (a jeho dopad na občany) je jeden z nejvyšších na světě. A máme snad u nás nějak vysoké důchody odpovídající tomu, čím se lidé živili? To jenom komunisté a spol., kteří ovládli Parlament už v 90. letech, si "na stará kolena" zavedli komunizmus důchodový. Pro sebe. A ještě na dluh. A tohle že mám podporovat? Ani náhodou!

M. Vondráček 17.8.2016 18:35

:-)

Všimli jste si , jak budoucí práskači tady obhajuj udavačství tím, že se musí dodržovat zákony.

Soudruzi za socíku to měli taky naštelované podobně, na rozvracení republiky byl přeci zákon ...

Z. Frys 17.8.2016 18:31

Re: Nějak ty keťase a šmelináře přece Sobotka s Babišem

Za komunistů bylo líp! Tenkrát ještě bylo kam zdrhnout... :-)

Z. Frys 17.8.2016 18:30

Re: Našeptávač, donašeč, udavač, anonym

Respektuju právo přirozené. Ale, když se podíváte na český právní systém, nedostáváte záchvaty smíchu nebo pláče (podle nátury)? Takže nedodržuju žádné zákony, které jsou mi směšné a jejichž nedodržováním nikomu neubližuju. Dodržuju pouze jednoduchá pravidla: "Neubližuj lidem, neber jim jejich věci a nerozděluj, co ti nepatří. A nenechej si nic líbit!"

K tomu příkladu ze sociálky - opět by k tomu nedošlo a nebylo by co udávat, kdyby se do života nepletl stát, tentokrát formou soc. dávek. A tak je to se vším.

J. Jurax 17.8.2016 18:18

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Ale kuš - a jak velké daně byste si tedy představoval, abyste se necítil být okrádá?

Nevím, v čem podnikáte, ale představte si, že Vám nezaplatím za práci či službu s odůvodněním, že stejně kradete; a jak Vás tak čtu, tak budu mít pravdu, neboť ukrádáte na daních. Asi Vás to naséře, že, a celkem právem ...

Ono je to trošku složitější, než si tu mnozí jednosměrně malují.

A ještě - "Okrást zloděje není loupeží"! - jak pravíte. Možná, to ovšem neznamená, že nemůžete dostat strašlivě přes hubu, když ten okradený zloděj na to přijde a je silnější. A stát je silnější než Vy, pokud nejste na úrovni Babiše a podobných, a když na Vaši krádež přijde, holt dostanete ...

J. Prikner 17.8.2016 18:08

Potrefená husa se ozvala

a ječí něco o udavačích. Kdo platí daně, ten se nemusí bát. Kdo si přikrádá, pak má obavy že to na něj praskne.

J. Jurax 17.8.2016 18:08

Re: Udavač je prostě udavač.

Mýlíte se.

Je udavač ten, co "podá podnět" na hňupa sprejera, ničícího novou fasádu? Nebo ten, co bomzne někoho, že prodává drogy? Nebo ten, kdo oznámí někoho, co ujel od nehody? Nebo ten, co upozorní, že sousedka je doma otloukaná jak píšťalička a furt se jí dělají monokly?

Nebo ten, co upozorní, že kolega v práci ukradne - ne spolupracovníkům, to by mu rozbili hubu, ale firmě, zaměstnavateli - co není přibité?

Je udavač ten, co upozorní, že podnikatel platí minimál a zbytek dává bokem, aby ušetřil na daních? Že zaměstnává někoho načerno?

A tak dál ...

K. Vyšata 17.8.2016 18:03

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Nerad platím daně, docela hodně nerad protože se z nich financují nemakačenkové a Stropnického léčení Ukrajinců, (jen příklady). Ale zase z nich sem tam ukápne na potřebné kteří řízením osudu nemají šance normálních. I nějakou díru na silnici to zalepí a vyloudí úsměv hodné sestřičky v nemocnici. Daně jsou "trest" který provází lidi po tisíciletí a i když si na ně každá další generace stěžuje, jsou potřebné a nelze je neplatit. Každý, kdo se vyhýbá placení v podstatě okrádá ty ostatní, co daně platí a protože konzumuje stejný díl služeb státu jako poctivci, parazituje na nich.

J. Jurax 17.8.2016 17:56

Re: Našeptávač, donašeč, udavač, anonym

No jo, máte recht.

Ale - mají se dodržovat zákony? Mají, jistě souhlasíte. Je opovrženíhodné zákony nedodržovat a mít z toho prospěch? Nepochybně nemůžete nesouhlasit.

No a popatříte-li na protizákonné jednání, co učiníte? Protože mnohdy je to akorát jednání takové, že formálně svobodná matka pobírá všechny socdávky jí příslušející, přičemž žije v jednom bytě na hromádce s přítelem, co je formálně přihlášený někde jinde, tvoří spolu zcela funkční "slušnou" rodinu vychovávající jedno či víc dětí, akorát de fakto ty dávky kradou, protože mladý pán jakoby nebyl; kdyby jeho příjem byl do příjmu rodiny započten, dávek by nebylo. Sociálka nic nevidí, protože nechce a nemá na to lidi, že. Má se to udat nebo ne?

L. Novák 17.8.2016 17:51

Re: pane Vokurko

A to říká agitátor ČSSD Miroslav Šejna s certifikátem NP na blbost... :-P

L. Novák 17.8.2016 17:48

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Pamatujete si na známý český film v titulní roli s F. Smolíkem? "Vražda na tyranu není zločinem!" Tehdy šlo o Heydricha.

Dnes by se dalo zcela spolehlivě říct totéž na účet českého státu:

"Okrást zloděje není loupeží"! A český stát krade, kde může.

L. Novák 17.8.2016 17:44

Re: Bolševik Vyšata

Vyšato, vy jste tady profláknutý komunistický blb. Už pěkně dlouhou dobu...

J. Jurax 17.8.2016 17:44

No jo, soudruzi

udávat se nemá, ale hlásit se to musí ...

L. Novák 17.8.2016 17:43

Nějak ty keťase a šmelináře přece Sobotka s Babišem

vyhubit musí, jinak socializmus v této zemi nezvítězí!

Skoro si říkám: "Zlatí komunisti!" - a samozřejmě to nemyslím vážně. Současná vláda komunistická je.

J. Ptáček 17.8.2016 17:41

Re: A není třeba chyba v tom "regulovaném nájmu?"

Samozřejmě,že je chyba v regulovaném nájmu. Ale to je trochu jiná písnička. Přece není možné vytloukat jednu zlodějinu zlodějinou druhou.

K. Vyšata 17.8.2016 17:23

Re: Zvěrstvvo.

Mohl bych napsat, že jste sprostá kr.. a o podnikání víte .....Ale já jsem vychovaný a nezvracím v diskuzi špínu jako vy. Dejte si studenou sprchu. Podnikatel nepřiznávající příjem okrádá a nic na tom nezmění vaše rozčilování a obava z následků které ho postihnou. Určitě se vykecáváte na mobilu a nedělá vám to potíže, ale z EET už teď, ještě než je zavedena dostáváte hysterický záchvat. A přitom nepůjde o nic složitého.

J. Ptáček 17.8.2016 16:57

Re: Udavač je prostě udavač.

Když někdo "práskne" vraha, že někoho zabil, je to taky sprostý udavač? Podle vás asi ano.

J. Ptáček 17.8.2016 16:56

Re: Hlavně netřeba plést pojmy.

Když slušnému státu odevzdáte peníze (daně), tak o ně nepřicházíte ale jsou z nich opravovány silnice, placeni učitelé vašich dětí atd. Takže to jsou pořád vaše peníze a mění se na společné statky. Že to u nás tak docela nefunguje, to je více méně chyba nás voličů.

J. Kyselková 17.8.2016 16:26

Re: Zvěrstvvo.

Vyšato. Vy jste hajzl. Nenapomínejte mě, že Vám něco kradu vlastní poctivou prácí! Nejde o "zlodějnu", to je tak úroveň Vaší makovice, jde o represívní podmínky pro podnikatele, které dostávají styl kriminálního pronásledování. Pokuty až půl milionu za neodeslání výkazu do 48 hodin (i drobného) příjmu protože není spoj s FU ?

...."Nyní aplikaci nepoužívejte, nefunguje. Stáhněte si aktualizovanou funkci. Nainstalizujte si počítač na jinou aktualizaci softwéru".... Vyšato, to je rebus pro ajťáky. Vůbec nejde o pokus o zlodějnu. Jděte k šípku, primitive ! Jde o bezchybné vniknutí do složité problematiky IT. Je to použití nové profese a pořádně zákeřné - profese navíc !

Jistě, svět se globalizuje a propojuje, ale 1.prosince v předvánočním shodnu spustit EET je sprosté !!!

K. Vyšata 17.8.2016 15:54

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Pane, optimalizovat daňový základ není nic proti zákonu, ale nepřiznávat příjmy a tím šidit na daních je krádež, parazitování na poctivcích co daně platí, žádná obrana před krádeží státu. To se nedá omlouvat ani tím, že daně stát vynakládá tam, kde to poplatníkům nic nepřináší.

P. Švejnoch 17.8.2016 15:41

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Vy jste evidentně nepochopil, o čem můj příspěvek je, najmě pak větu "jistě i všichni moralisté uznají, (že) bránit se proti krádeži je spravedlivým právem každého".

Tak Vám to řeknu po lopatě: Tento stát nás nestydatě okrádá, a tím, že mnozí podnikatelé "optimalizují" svá daňová přiznání, a někteří (pravděpodobně i) nepřiznávají ke zdanění celý zisk, se této krádeži brání.

A na tom já (ač zaměstnanec) neshledávám vůbec, ale VŮBEC NIC rozhořčeníhodného - na rozdíl od bonzování / udávání.

Je to teď jasnější?

K. Vyšata 17.8.2016 15:18

Re: Zvěrstvvo.

Ano, je to prů..., krást se v Česku asi pro mnohé nevyplatí. Zbývá paní Kyselková přestat nadávat a platit daně. Jako každý poctivý poplatník. Pak se ten skanzen strachu lehce rozplyne.

Z. Frys 17.8.2016 15:17

Našeptávač, donašeč, udavač, anonym

Pro všechny etatisty polopatě: stát konfiskuje (krade, vyvlastňuje) soukromý majetek. Tyto nakradené prostředky přerozděluje a při rozhodování o rozdělování vzniká to, čemu se říká korupční prostředí. Původcem korupce je tedy nám známý zločinec - stát. A aby stát zabránil zločinu, pro který sám připravil půdu, začne odměňovat donašeče - bonzáky. Což je symptomatické pro každou totalitní společnost, podobně jako jiné šmírovací metody typu kontrolního hlášení DPH, EET, kamerové systémy a radary na silnicích, registry účtů atd. Ale jak je vidět z diskuze, dotačně-korporátní socfašisté všech barev (rudí, hnědí, oranžoví aj.) se nemohou dočkat a těší se na donášku jak Šlachta na schůzkovou činnost s Burešem.

Etatisté celého světa, chcípněte.

K. Vyšata 17.8.2016 15:09

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Co kdybyste to vaše rozhořčení obrátil na ty co nepřiznávají příjem ke zdanění a vyrovnal to volání po donašečích a udavačích? Když nebude těch co podvádějí a ti se dají na poctivé podnikání, včetně správného danění jako musí každý zaměstnanec, vyrazíte těm odporným udavačům zbraň z rukou. Nebudou mít šanci, že? Tak pane Švejnochu jak to s vámi bude, vadí vám udavači a nevadí ti co okrádají?

A. Alda 17.8.2016 13:31

Udavač je prostě udavač.

Ať už se mu říká oznamovatel, podatel podnětu, informátor, důvěrník, whistleblower... prostě udavadač.

J. Kyselková 17.8.2016 13:23

Zvěrstvvo.

Děkuji za článek, naprostý souhlas.

Na udavače a represívní složky si budou muset podnikatelé a živnostníci vydělat. Z příspěvdů zdejších diskuterů, kteří nemají o problematice podnikání, kontrol a byrokracii žádné ponětí (podnikatel přeci jen hrabe miliony na chodníku !!!) už se hlásí fízlové a stbáčkové a "obhajují" rychle své špatné svědomí. Jakým zázrakem ale Hrabiš získal své miliardy a přihrává si další ? Podařilo se mu z České republiky udělat skanzen strachu ze zločinnosti a korupce. To zabralo. Ale je to nečistá, nečestná, emotivní a ostudná hra nenávisti až likvidace - "registrační mafie" - boj proti minoritní skupině živnostníků.

P. Válek 17.8.2016 13:23

Re: Hlavně netřeba plést pojmy.

nic jste nepochopil vy pojme.