6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Udávám, udáváš, udáváme

Boj proti korupci se stal nejpoužívanější zástěrkou činnosti mnoha lidí i organizací. Dobře se na tom vyhrávají volby, dobře se na tom živí různé neziskovky, je to dobrý důvod pro zavádění tvrdých opatření.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kyselková 17.8.2016 13:23

Zvěrstvvo.

Děkuji za článek, naprostý souhlas.

Na udavače a represívní složky si budou muset podnikatelé a živnostníci vydělat. Z příspěvdů zdejších diskuterů, kteří nemají o problematice podnikání, kontrol a byrokracii žádné ponětí (podnikatel přeci jen hrabe miliony na chodníku !!!) už se hlásí fízlové a stbáčkové a "obhajují" rychle své špatné svědomí. Jakým zázrakem ale Hrabiš získal své miliardy a přihrává si další ? Podařilo se mu z České republiky udělat skanzen strachu ze zločinnosti a korupce. To zabralo. Ale je to nečistá, nečestná, emotivní a ostudná hra nenávisti až likvidace - "registrační mafie" - boj proti minoritní skupině živnostníků.

K. Vyšata 17.8.2016 15:18

Re: Zvěrstvvo.

Ano, je to prů..., krást se v Česku asi pro mnohé nevyplatí. Zbývá paní Kyselková přestat nadávat a platit daně. Jako každý poctivý poplatník. Pak se ten skanzen strachu lehce rozplyne.

J. Kyselková 17.8.2016 16:26

Re: Zvěrstvvo.

Vyšato. Vy jste hajzl. Nenapomínejte mě, že Vám něco kradu vlastní poctivou prácí! Nejde o "zlodějnu", to je tak úroveň Vaší makovice, jde o represívní podmínky pro podnikatele, které dostávají styl kriminálního pronásledování. Pokuty až půl milionu za neodeslání výkazu do 48 hodin (i drobného) příjmu protože není spoj s FU ?

...."Nyní aplikaci nepoužívejte, nefunguje. Stáhněte si aktualizovanou funkci. Nainstalizujte si počítač na jinou aktualizaci softwéru".... Vyšato, to je rebus pro ajťáky. Vůbec nejde o pokus o zlodějnu. Jděte k šípku, primitive ! Jde o bezchybné vniknutí do složité problematiky IT. Je to použití nové profese a pořádně zákeřné - profese navíc !

Jistě, svět se globalizuje a propojuje, ale 1.prosince v předvánočním shodnu spustit EET je sprosté !!!

K. Vyšata 17.8.2016 17:23

Re: Zvěrstvvo.

Mohl bych napsat, že jste sprostá kr.. a o podnikání víte .....Ale já jsem vychovaný a nezvracím v diskuzi špínu jako vy. Dejte si studenou sprchu. Podnikatel nepřiznávající příjem okrádá a nic na tom nezmění vaše rozčilování a obava z následků které ho postihnou. Určitě se vykecáváte na mobilu a nedělá vám to potíže, ale z EET už teď, ještě než je zavedena dostáváte hysterický záchvat. A přitom nepůjde o nic složitého.

L. Novák 17.8.2016 17:44

Re: Bolševik Vyšata

Vyšato, vy jste tady profláknutý komunistický blb. Už pěkně dlouhou dobu...

P. Švejnoch 17.8.2016 13:06

Tady se to zase moralisty jen hemží...

To je samé: "Kdo okrádá stát, má být udán, vláčen tiskem, perzekuován až do třetího kolene a posléze oběšen!".

Nic takového, drazí... Ten, kdo v tomto punktu jediný okrádá, je tento přebujelý stát, který těm skutečně produktivním krade téměř 50% toho, co ti okrádaní vytvoří. Přitom je úplně lhostejné, jak zloděj svou "prácičku" nazývá (v tomto případě "daně", správněji tedy "berně" - protože to pochází od slova "brát"). A, jak jistě i všichni moralisté uznají, bránit se proti krádeži je spravedlivým právem každého, dokonce i těch jinak zcela zavrženíhodných hostinských, zedníka od vedle, kamaráda automechanika a tak dále, a tak dále...

A to ani nemluvím o tom, že tento náš laskavý stát takto ukradené prostředky jednak nesmyslně rozháže na projekty diskutabilní až žádné účelnosti, a druhak, prostřednictvím svých slouhů, sekundárně rozkrade.

Takže všichni ti, kteří tu volají po více donašečích a udavačích, tím jen a pouze podporují toho největšího zloděje a usnadňují mu jeho odsouzeníhodnou činnost. Protože výběr takto nestydatých berní, je principielně úplně stejný, jako okradení sedmdesátileté babičky či vozíčkáře pětadvacetiletým "atletem" - je to zločin spáchaný na oběti, která nemá možnost účinné obrany.

Ale možná jim to celé jenom nedochází...?

K. Vyšata 17.8.2016 15:09

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Co kdybyste to vaše rozhořčení obrátil na ty co nepřiznávají příjem ke zdanění a vyrovnal to volání po donašečích a udavačích? Když nebude těch co podvádějí a ti se dají na poctivé podnikání, včetně správného danění jako musí každý zaměstnanec, vyrazíte těm odporným udavačům zbraň z rukou. Nebudou mít šanci, že? Tak pane Švejnochu jak to s vámi bude, vadí vám udavači a nevadí ti co okrádají?

P. Švejnoch 17.8.2016 15:41

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Vy jste evidentně nepochopil, o čem můj příspěvek je, najmě pak větu "jistě i všichni moralisté uznají, (že) bránit se proti krádeži je spravedlivým právem každého".

Tak Vám to řeknu po lopatě: Tento stát nás nestydatě okrádá, a tím, že mnozí podnikatelé "optimalizují" svá daňová přiznání, a někteří (pravděpodobně i) nepřiznávají ke zdanění celý zisk, se této krádeži brání.

A na tom já (ač zaměstnanec) neshledávám vůbec, ale VŮBEC NIC rozhořčeníhodného - na rozdíl od bonzování / udávání.

Je to teď jasnější?

K. Vyšata 17.8.2016 15:54

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Pane, optimalizovat daňový základ není nic proti zákonu, ale nepřiznávat příjmy a tím šidit na daních je krádež, parazitování na poctivcích co daně platí, žádná obrana před krádeží státu. To se nedá omlouvat ani tím, že daně stát vynakládá tam, kde to poplatníkům nic nepřináší.

L. Novák 17.8.2016 17:48

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Pamatujete si na známý český film v titulní roli s F. Smolíkem? "Vražda na tyranu není zločinem!" Tehdy šlo o Heydricha.

Dnes by se dalo zcela spolehlivě říct totéž na účet českého státu:

"Okrást zloděje není loupeží"! A český stát krade, kde může.

K. Vyšata 17.8.2016 18:03

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Nerad platím daně, docela hodně nerad protože se z nich financují nemakačenkové a Stropnického léčení Ukrajinců, (jen příklady). Ale zase z nich sem tam ukápne na potřebné kteří řízením osudu nemají šance normálních. I nějakou díru na silnici to zalepí a vyloudí úsměv hodné sestřičky v nemocnici. Daně jsou "trest" který provází lidi po tisíciletí a i když si na ně každá další generace stěžuje, jsou potřebné a nelze je neplatit. Každý, kdo se vyhýbá placení v podstatě okrádá ty ostatní, co daně platí a protože konzumuje stejný díl služeb státu jako poctivci, parazituje na nich.

L. Novák 17.8.2016 18:47

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Ale, ale, ale... A jak vy víte, kdo konzumuje a v jaké míře služby tohoto zparchantělého státu? Všichni stejně? Pěkně po komunisticku?

J. Jurax 17.8.2016 18:18

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Ale kuš - a jak velké daně byste si tedy představoval, abyste se necítil být okrádá?

Nevím, v čem podnikáte, ale představte si, že Vám nezaplatím za práci či službu s odůvodněním, že stejně kradete; a jak Vás tak čtu, tak budu mít pravdu, neboť ukrádáte na daních. Asi Vás to naséře, že, a celkem právem ...

Ono je to trošku složitější, než si tu mnozí jednosměrně malují.

A ještě - "Okrást zloděje není loupeží"! - jak pravíte. Možná, to ovšem neznamená, že nemůžete dostat strašlivě přes hubu, když ten okradený zloděj na to přijde a je silnější. A stát je silnější než Vy, pokud nejste na úrovni Babiše a podobných, a když na Vaši krádež přijde, holt dostanete ...

L. Novák 17.8.2016 18:45

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

No, třeba výběr daně "sociální a zdravotní pojištění" (a jeho dopad na občany) je jeden z nejvyšších na světě. A máme snad u nás nějak vysoké důchody odpovídající tomu, čím se lidé živili? To jenom komunisté a spol., kteří ovládli Parlament už v 90. letech, si "na stará kolena" zavedli komunizmus důchodový. Pro sebe. A ještě na dluh. A tohle že mám podporovat? Ani náhodou!

J. Jurax 17.8.2016 20:25

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

No, ujasněme si fakta.

U nás je důchodový systém průběžný, jak jistě víte.

Že je nepřiměřeně rovnostářský a ti, co do něj hodně přispěli jsou drsně ve jménu solidarity obíráni je taky pravda. Jako důchodci mi tohle opravdu neuniklo ...

Nicméně každý rok se na důchody ze sociálního pojištění vybere míň než se spotřebuje - rozdíl je v řádu desítek miliard. Dorovnává se ze státního rozpočtu.

V roce 2015 činily výdaje na důchodové a nemocenské pojištění 409,6 mld. Kč a příjmy na důchodové a nemocenské pojištění 379,1 mld. Kč. V roce 2014 byly tyto výdaje 398,5 mld. Kč a příjmy 359 mld. Kč. Viz http://zip.er.cz/9860

Z. Frys 17.8.2016 21:02

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

K důchodovým systémům - trochu jsem si prostudoval různé důchodové systémy a líbí se mi třeba nizozemský důchodový systém (cca z 1/3 státní průběžný, ze 2/3 soukromý fondový) a ještě lépe chilský systém (žádný státní, jen soukromý fondový) - a dovolím si upozornit, že Chile má nejvyšší životní úroveň z jihoamerických zemí. Pro zajímavost srovnejte se socialistickou Venezuelou... K efektivitě českého důchodového systému - udělal jsem si orientačně výpočet a při předpokladu dožití průměrného věku (75let) přijdu skoro o 2/3 prostředků z důchodové daně. Abych byl na svých, musel bych se dožít asi 93 let. Nemusím asi dokládat, že bych se na důchod připravil sám daleko lépe než mi to zajistí stát, nehledě na to, že by moje, na důchod naspořené prostředky, byly předmětem dědictví pro moje děti...

J. Jurax 17.8.2016 23:31

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

"K efektivitě českého důchodového systému - udělal jsem si orientačně výpočet a při předpokladu dožití průměrného věku (75let) přijdu skoro o 2/3 prostředků z důchodové daně. Abych byl na svých, musel bych se dožít asi 93 let. Nemusím asi dokládat, že bych se na důchod připravil sám daleko lépe než mi to zajistí stát, nehledě na to, že by moje, na důchod naspořené prostředky, byly předmětem dědictví pro moje děti..." ... Ale jistě - a ujišťuju Vás, že jsem si tenhle výpočet dělat nikoliv orientačně a vyšlo mi to ještě hůř.

Nicméně to není o efektivitě (režie systému nebude přemrštěná), ale o rovnostářství a solidaritě.

Kdybyste v rozhodném období - od roku 1986 - pobíral pořád minimální plat, dostanete takový důchod, že přechod do důchodu Vás připraví tak o pár peněz proti čisté mzdě, ani jej nepocítíte a budete systém velebit. Když v tomto období pobíráte byť jen dvoj či trojnásobek průměru, jste ovšem nehorázně bit - rozdíl nebude činit pár stovek, ale proti čisté mzdě i desítky tisíc.

Že byste se na důchod připravil sám líp, o tom nepochybuji; já si o sobě ostatně myslím totéž :-). Nicméně ne všichni jsou toho schopni (a případně k tomu ochotni) - a ti na rovnostářský, solidární systém samozřejmě nesočí. Ostatně - kdyby ho nebylo, v dnešní humánní době by stejně takoví zůstali na krku státu za peníze jiných daňových poplatníků - nevyberete si moc ...

A jiné důchodové systémy - taky bych bral ten nizozemský za předpokladu, že odvod do státního by byl taky třetinový). Ovšem pokus o náznak něčeho podobného u nás - pravda, až pozoruhodně blbě navržený a realizovaný - byl smeten socany. Čistý fondový - no, on stát nezkrachuje tak často jako fondy, ale při vícero fondech by se snad taky dalo; ovšem pokud tam není povinnost si spořit, kdo se k stáru stará o vykuky, co si nenaspořili - zase stát z našich, tedy jejich daní, protože jsme humanisté. Nakonec i soukromou charitu někdo musí financovat.

Z. Frys 18.8.2016 0:20

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

... O rovnostářství a solidaritě - to jsou hrozná slova. Na slovo solidarita (státem vynucená) jsem už fakt alergický. Nemyslíte, že by trocha "darwinismu" nezaškodila?

...Nicméně ne všichni jsou toho schopni (a případně k tomu ochotni) - a ti na rovnostářský, solidární systém samozřejmě nesočí. Ostatně - kdyby ho nebylo, v dnešní humánní době by stejně takoví zůstali na krku státu za peníze jiných daňových poplatníků - nevyberete si moc ... To je právě ono - sociální stát. Nebylo by naškodu pár takový lemplů, co se o sebe neumí postarat (nemyslím zdravotně postižené, to je jiná kapitola), nechat pochcípat hlady. Nemůžu si pomoct, ale socialismus a sociální stát je nejrychlejší cesta k degeneraci člověka jako živočišného druhu. Skončíme v idiokracii.

J. Jurax 18.8.2016 1:05

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

No, trocha darwinismu by jistě nezaškodila, pokud ovšem jste si jist, že nebudete patřit mezi ty sežrané.

"Nebylo by naškodu pár takový lemplů, co se o sebe neumí postarat (nemyslím zdravotně postižené, to je jiná kapitola), nechat pochcípat hlady.". No - možná, ale i to má svá úskalí - třeba v růstu sociálního napětí a kriminality, protože ti lemplové dobrovolně hlady nechcípnou. V každém případě v takové zemi bych žít nechtěl.

Po mém soudu solidarita se slabými - i ti lemplové jsou v tomto ohledu slabí - musí být. Spory jsou jen o její míru. Mnohým se zdá být v mnoha aspektech přehnaná, jiným zase nedostatečná. A spoléhat se na ryze dobrovolnou charitu nelze - ono totiž i v dobách, kdy nebyla státem nařízená solidarita, byla charita vynucována autoritou církve a strachem ze zatracení duše.

Z. Frys 18.8.2016 8:57

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Solidarita může být jen a jen dobrovolná. Vynucená solidarita není solidarita. Navíc - každý máme stejné šance, tak ať se každý snaží. Svoje místo v životě si každý musí najít sám.

J. Jurax 18.8.2016 11:46

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Solidarita může být jen a jen dobrovolná ... no to by jí moc nebylo ... vždy je nějak vynucována s větším či menším tlakem - od dojemné dívenky, co vybírá na světlušky a které nemůžete odmítnout a "dobrovolně" přispějete přes společenský tlak okolí (taky "dobrovolně přispějete, co by tomu řekli lidi, kdyby ne) až po již mnou zmíněný tlak církve, resp. ovlivnění vírou a vůbec nějakou ideologií. No a samozřejmě tlak vrchnosti.

No a stejné šance - kupříkladu stran těch šancí je furt lepší narodit se v rodině profesora vnitřního lékařství než do svazku pologramotného recidivisty a prostitutky alkoholičky, není-liž pravda ... ovšem každý ať se snaží, to jistě. A svoje místo v životě si každý musí najít sám, to máte taky recht.

L. Novák 17.8.2016 22:33

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Ale to je právě ono! Na důchody se vyplácí víc, než se vybere, a to dlouhodobě. To přece není normální!

J. Jurax 17.8.2016 23:48

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Souhlas. Pokud připustíte, že tyto na důchody vybrané prachy nejsou rozkradeny (což opravdu nejsou), pak máte na okamžité řešení celkem tři možnosti:

a) nějakým způsobem snížit důchody (všem stejně, všem o stejné procento etc., nějak progresivně snížit ty vysoké)

b) snížit počet důchodců zvýšením věku odchodu do důchodu

c) zvýšit důchodové pojištění

Všechny jsou svrchovaně nepopulární, žádná politická síla je nepodpoří, protože by jí to zlomilo vaz u voličů. Takže se vlastně skrytě realizuje varianta c) - doplní se to z daní. Na principiální, dlouhodobé řešení důchodového systému taky žádná politická síla nemá odvahu - jednak to přesahuje volební období, jednak je to vošajstlich a voličové by takovým odvážlivcům odepřeli svou přízeň. Vzpomeňte jen nesmělý pokus - ovšem pozoruhodně blbě realizovaný i navržený - o další pilíř; je prý jen pro bohaté a socani ho tudíž smetli. Protože zvýšení zásluhovosti důchodového systému zároveň znamená snížení přerozdělování a tedy míry solidarity - a to se obecně líbit najmě levici a těm, kdož z té solidarity tyjí.

Z. Frys 18.8.2016 9:02

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Souhlas. Ovšem i ta nepříliš povedená kalouskonečasova reforma byla krok správným směrem. Ale oranžády s onanisty zničili i tu trochu individuální odpovědnosti. Ale jejich volyčům se to tak líbí, že.

J. Jurax 18.8.2016 11:55

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Byla krok správným směrem, ale bázlivě opatrnický a nedotažený. Reforma byla navržena a realizována tak pozoruhodně blbě, že neměla moc šancí; mimoto její propagace byla taky ubohá. Socanům ani nedalo moc práce ji zničit; socani se ovšem na nic nezmůžou, neboť nemají odvahu vysvětlovat tuto nezbytnost voličům a taky jejich voliči převážně nebudou z těch, kdož by bažili po větší zásluhovosti penzí, neboť by na tom nevydělali, ale spíš tratili.

J. Jurax 17.8.2016 19:24

Re: Tady se to zase moralisty jen hemží...

Oprava - necítil být okrádán?

M. Pivoda 17.8.2016 11:30

Radomil Bábek udal sám sebe z nekompetentnosti

Jak s takovým gulášem v hlavě může Radomil Bábek vykonávat funkci předsedy Asociace podnikatelů a manažerů?

Netušil jsem, že je to až tak špatné mezi českými podnikateli.

P. Vaňura 17.8.2016 10:34

Připomínám, že podle Velkého retribučního dektretu

mohlo být udavačství potrestáno i smrtí, pokud mělo za následek smrt udaného. Pokud ho "jenom" zavřeli byla tam sazba 5 až 10 let!

J. Tachovský 17.8.2016 10:18

Zbytecne strachy

Staci nedelat pro statni spravu a obavy z udani z korupce nevadi. Zkuste si uplatit hospodskeho, aby Vam prodal pivo pod cenou.

J. Hanzal 17.8.2016 9:26

To brečení

pana autora článku mi přijde jako,:"Oni mě snad chytnou, no toto!"