22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

POLITIKA: Tohle by se škrábat nemělo

A je to tady zase. Přijde nová vláda a s ní nové daně. Můžeme se nad tím rozčilovat, argumentovat tisíckrát, že výše sazeb je sice důležitá, ale stejně důležitá je i stabilita systému, ale nic to nebude platné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Graf 6.9.2013 8:27

Re: Dokud bude existovat všeobecné a rovné volební právo...

Souhlasím s tím, že to je poměrně snadno ověřitelné kritérium.

Problém tohoto přístupu spočívá v tom, že stát redukuje na ekonomickou jednotku (jak prý řekl "pravičák" Topolánek: "úkolem státu je přerozdělování" ), což je velice omezené vidění, které je založeno na jeho současné zdegenerované podobě.

Dále je třeba vidět i to, že jsou lidé placení státem, kterým by bylo nespravedlivé volební právo upírat - profesionálním hasičem z malého městečka počínaje až k univerzitním profesorům.

Řešením by byla určitá forma obnovení stavů - v jejich rámci by pak rovné volební právo mohlo být bez potíží aplikováno (nebo nemuselo - podle rozhodnutí příslušníků daného stavu).

O. Prochazka 5.9.2013 22:23

Re: Páral opět manipuluje

Psal jsem rovná a každý stejně. Nemysel jsem rovnost procentuální sazby a z mého příspěvku to bylo patrné.

O. Prochazka 5.9.2013 22:20

Re: Dokud bude existovat všeobecné a rovné volební právo...

Ano. Volební právo by měli mít pouze čistí plátci daní. Ostatní co mají pŕijmy od státu by se voleb źčasťnovat neměli.

M. Bílý 5.9.2013 19:43

Pane Prokope (17:54) i když by to někdo vymyslel, tak všichni (nebo alespoň většina) by museli chtít.

V. Kusý 5.9.2013 18:42

Re: Je to jinak ...

Jóóóó ???? Tak to žijete asi v nějaké úúúplně jiné Evropě, nežli v té, kterou jsem za třicet let projel.Ono to, že některé státy ještě existují, neznamená, že "sociální stát" funguje.

M. Prokop 5.9.2013 17:54

Re: Dokud bude existovat všeobecné a rovné volební právo...

Ano, souhlasím.

Jen ještě nikdo nevymyslel, jak to udělat jinak a nenapáchat ještě větší škody.

L. Novák 5.9.2013 17:23

Re: .Re: Dokud bude existovat všeobecné a rovné volební právo.

To je naprosto přesné. Ochota poloviny voličů volit stranu, která slibuje podříznout větev, na níž voliči sedí, aby si mohli teď hned vzít sojového buřta napíchnutého na konci větve, je jasná cesta ke státnímu bankrotu. Dobře nám tak! Ti chytřejší se připraví, ti blbější, co volí stranu podřezávající onu pomyslnou větěv, si to pak budou muset vychutnat ryjíc držkou v zemi.

L. Novák 5.9.2013 17:17

Ono ale není moc jisté, z čeho ta DPH roste.

Zvýšením DPH o 1 procentní bod to není. Růstem cen základních potravin a dalšího zboží to ale být může, protože s rostoucími cenami nezbytného zboží roste samozřejmě i výběr DPH v absolutní výši. Přírůstek je přímo úměrný růstu cen. Více, než by odpovídalo zvýšení sazby. A v tom je zakopaný pes. Přitom třeba prodej aut rekordně poklesl, a jak je to s benzínem a naftou, se vláda nepochlubila.

Takže jednoduchá vysvětlení a jásání pana Párala mi připadnou krajně podezřelá.

J. Blažek 5.9.2013 16:28

Re: Je to jinak ...

A ta utopie zvaná sociální stát funguje v celé vyspělé kapitalistické Evropě.

J. Blažek 5.9.2013 16:27

Re: Je to jinak ...

Nechápu jak neustálý růst mých daní a v důsledku toho soustavné zdražování souvisí se závistí. Komu mám co závidět? Jedině snad Němcům, Rakušanům a dalším občanům vyspělých států, kde daně pro lidi tak nerostou. A spíš se divím, že pravice je teoreticky proti zvyšování a přitom je provádí. Tři poslanci ODS kvůli tomu dokonce rezignovali. To jako záviděli či nezáviděli?

M. Bílý 5.9.2013 16:08

.Re: Dokud bude existovat všeobecné a rovné volební právo.

Podobně to napsal Jefim Fištejn (Reflex 25 / 2012): Sociální stát se všeobecným hlasovacím právem se stává  zrůdnou chimérou, jež vyžírá společnost zevnitř.

B. Graf 5.9.2013 15:02

Dokud bude existovat všeobecné a rovné volební právo...

...bude se tato situace pouze zhoršovat. Všelidová demokracie je pro společnost sebevražedná. I ty společnosti, které to dovedly dlouho zvládat, to teď likviduje - např UK a USA.

P. Vaňura 5.9.2013 13:08

Daň z nemovitosti tam nezapadá,

protože z té nemovitosti byla už zaplacena DPH. Už jsem tady psal, jaké následky měla daň z ovocných stromů, zavedená v SSSR v 60 letech - většina stromů byla vykácena a ovoce se pro lidi ve městech stalo extrémně drahým. A Agatha Christie ve Vlastním životopise uvádí tuto radu svého archtekta "pokud dáte strhnout tu nástavbu, kterou nepoužíváte, ušetříte výrazně na daních."

P. Vaňura 5.9.2013 12:53

Pana Válek a teď přide jeden

propagandistický majsterštik, který dokázala naše P&L média. To, co jste tady popsal, je dílem Kalouska a TOP09 (ještě bych k tomu přidal ochranu fotovoltaických tunelářů) ale to vše se hází za vinu ODS a Klausovi!!!!

P. Vaňura 5.9.2013 12:48

Jde o to, kolik si Dánové za ty

peníze koupí. Pro nás je v Dánsku především extrémně draho!

M. Kosejk 5.9.2013 11:52

Re: --

To souvisí s tím, co píšu: Proč by lidé ochotně platili daně, když z toho nic nemají?!

K. Luboš 5.9.2013 10:55

Výše daní vůbec nesouvisí...

.. s ekonomickou úspešností jednotlivých podniků anebo i celé země. (Dokonce ani s nezaměstnaností!) Vezměte si takové Dány - nejvyšší daně a finančně si příjdou na cca 140 % unijního průměru. No a my s našimi „nízkými“ daněmi na cca 70 % unijního průměru. Doporučuji panu Páralovi navštívit Dánsko - já to už udělal - a pak úprovést srovnání s ĆR. Velmi poučné!

A. Bocek 5.9.2013 10:44

Re: Erární kasu není potřeba víc plnit

Méně rozhazovat, míň krást ? Člověče vždyť vy jste pravičák

A. Bocek 5.9.2013 10:42

Re: Možná by stačilo :

Evropské dotace jsou nejdražší droga, za naše peníze si draze a sami kupujeme otroctví ! OZE ve spolupráci s diktátem energetické burzy ničí naši energetiku - konkurenceschopnost - průmysl. Hitler kdyby znal dotace a OZE nemusel by válku začínat !

M. Šejna 5.9.2013 9:49

omluva panu Procházkovi

odpovídal jsem panu Zemanovi. Naopak s panem Procházkou v podstatě souhlasím (viz níže).

M. Šejna 5.9.2013 9:47

Re: Páral opět manipuluje

naučte se chápat pojem rovná daň. Je tím myšleno stejné procento,nikoli stejná částka nominálně.

Pokud jde o to, že by se měly zrušit daně z příjmu, tak s tím s Vámi paradoxně souhlasím. Daně by měly být jen ze spotřeby, tedy platit by se měla jen DPH, spotřební daně a daň z nemovitosti, silniční daň, mýtné za používání silnic atd.

M. Šejna 5.9.2013 9:44

Pane Procházko

Rovným zdaněním se myslí stejné procento. Takto to chápala i ODS, která to měla ve volebním programu. Někdoi si ale myslí, že to je nominálně stejná částka. Kdybyste takto svérázně přistupoval k DPH, tak špendlík je dle Vás méně zdaněnej, než mercedes. Pokud ale máte pocit, že daň ze špendlíku má být nominálně stejná jako z mercedesu, tak se tím pochlubte.

Stejné je to u mezd. Pokud se domníváte, že zaměstnanec se mzdou 15.000,- by měl platit stejnou nominální daň jako zaměstnanec se mzdou 100.000,- tak se tím pochlubte. A kolik si tu nominálně rovnou daň představujete? Třeba 10.000,- na hlavu měsíčně?

A kdo je tady prý demagog, že pane Procházko?

P. Zeman 5.9.2013 9:39

Re: Je to jinak ...

Po člověku, kterému je prd po tom, jak rostla či nerostla celková daňová kvóta toho chcete vědět asi moc :-D. Hlavní je kopnout si do té naší slavné rádoby pravice a na základě jednoduchých hesel a výkřiků budovat utopii zvanou sociální stát :-/.

O. Prochazka 5.9.2013 9:28

Re: Je to jinak ...

O kolik vám vzrostly daně za Nečase?

O. Prochazka 5.9.2013 9:28

Re: Páral opět manipuluje

Daně by měly být rovné a každý by měl platit stejně. Nebo by daně z příjmu vůbec neměly být a každý by platil daň při své spotřebě.

O. Prochazka 5.9.2013 9:26

Re: --

Kdo například?

J. Vintr 5.9.2013 9:26

Re: Erární kasu není potřeba víc plnit

Ale kdo by to udělal, když o tom rozhodují ti, pro které je erární kasa samoobsluhou na peníze?

P. Zeman 5.9.2013 9:23

Re: Páral opět manipuluje

Vy jste demagog par excellence. Jenom namátkou: "lidé s vysokými příjmy odvádí státu méně, než průměrný zaměstnanec". Patnáct procent z milionu je VŽDY vyšší než 15 procent z dvaceti tisíc! Nějaký strop odvodů v tom zásadně nic nemění. Dále nevidím jedinný důvod, proč by vám měl jákýkoliv stát něco vracet z vašich "investic" do bydlení a soukromých fondů. Budu volit stranu, která tohle vyhazování peněz vám podobným "investorum" zarazí.

P. Válek 5.9.2013 9:17

Re: --

v tom výčtu Vám nějak chybí ti co zisky mají, podvádějí a daně krátí nebo neodvádějí vůbec a že jich je!

P. Válek 5.9.2013 9:12

Ideologický pohled.

Čtu na NP různé příspěvky modrých a jen prostě zírám nad tou zahleděností, osobní útočností,(to co bere Špidla má třeba i Zahradil) neobjektivitou, atd. Na vymýšlení různých daní byl nejlepší(nejhorší) Kalousek. Prosím vyvraťte mi to. Už jen ten výmysl superhrubé mzdy, to byl prostě majstrštyk. To že, neustále bránil herní loby, to je také průkazné. Vždyť on to ve svých projevech ani neskrýval. Daně neuměl vybírat. Co průšvihy s pohonnými hmotami? Jak se mohlo stát,že na černý trh s lihovinami se začalo zacilovat až po krutém průšvihu s metanolem? V normálním státě si ministerstvo financí na černou ekonomiku umí posvítit, tady je to naopak. On jako ministr financí to přímo kryl nebo přinejmenším nevyužíval nástrojů, které měl na to aby tyto podvodníky odhaloval. No a tak se spolu s tím hnusným asociálem Drábkem vrhl na ty nejslabší, fuj. Napište prosím, co všechno ta předešlá vláda neskutečně zpackala. Registr dopravních prostředků, likvidace úřadů práce a s tím vzniklé zmatky při vyplácení dávek, S karta atd. Prostě úžasní kabrňáci. Tak se nedivte, že jsou lidi naladění volit to co budou volit. Já výběr prostě nemám, protože mezi chováním levice a pravice(údajné) nevidím rozdíl. Jsou přece oblasti, kde je úplně jedno, jaký má kdo náhled a řešit se musí, ale u nás je to jak v Kocourkově. Co řekne jedna strana je prostě špatné, protože to nenavrhla ta druhá a jediné co mají společné je hrabání pod sebe. Úplně do očí bijící je příklad našeho školství, tam se podepsaly až na malinkaté výjimky všechny vlády. Vždy jen plané sliby, žádná koncepce, která by pak dál  pokračovala pod jinou vládou. Prostě neskutečný chaos . Už teď je tragikomický boj těch nových nebo recyklátů o umístění na kandidátkách. To je ukřivděných spasitelů republiky. Tak prosím Vás ty ideologické náhledy nechte komunistům, oni to jinak neumí a jejich voličská základna naštěstí pomalu slábne.