15.6.2024 | Svátek má Vít


Diskuse k článku

POLITIKA: Tohle by se škrábat nemělo

A je to tady zase. Přijde nová vláda a s ní nové daně. Můžeme se nad tím rozčilovat, argumentovat tisíckrát, že výše sazeb je sice důležitá, ale stejně důležitá je i stabilita systému, ale nic to nebude platné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 5.9.2013 9:01

--

Původně placení daní přinášelo plátcům výhody - čím více plátce zaplatil vrchnosti na dani, tím větší výhody měl. Dokonce se používaly fráze jako: "Nemá na placení daní." Přirovnejme to k členství v určitém klubu, kdy si platíte členské příspěvky - výměnu za privilegia klubu.

Dnes je ale situace úplně absurdní - výhody dostávají ti, kteří daně neplatí - postižení, nezaměstnaní, nekvalifikovaní... A ti, co stát ve skutečnosti živí, jsou normální lovnou zvěří. Neustále k nim chodí nějaké kontroly z finančáku, inspekce práce... A státní zástupci se je snaží "odstíhat" za naprosté pitomosti - za souhlasného kývání těch chudších.

Nic proti sociálním příspěvkům opravdu nemohoucím, ale dneska pobírá státní příspěvky obrovská část lidí - a na kdejakou hovadinu. Říká se, že kvalita státu je dána tím, jak se chová k nejslabším. A já dodám, že i tím, jak se chová k bohatším.

M. Šejna 5.9.2013 8:41

Páral opět manipuluje

Páralovi vadí progesivní zdanění, ale degresivní mu nevadí. Jsme jednou z mála zemí na světě, kde lidé s vysokými příjmy odvádí státu méně, než průměrný zaměstnanec. Je to zpusobeno rovnou daní a zastropováním sociálního a zdravotního pojištění.

Páral má pravdu, že u nás je strop až ve výši čtyřnásobku průměrné mzdy, ale už neřekl, že od této hranice platí zaměstnanci jen daň a nikoli pojištění. V zemích se stropem existuje progresivní daň, takže to co bohatí ušetří na pojištění, připlatí na dani. Socani uvažují podobně, tedy zavedou progresivní daň od hranice platu, která je stropem pro pojištění. Bude to pak spravedlivé. To ale Páral už nenapsal, protože to mu nepasuje do jeho ideologie.

Za socanů jsme odváděli progresivní daň, ale socani nám za to umožnili odečítat si úroky z hypoték a soukromé připojištění. Já ososbně jsem díky tomu ročně odpočítával z daňového základu asi 120 tisíc. Z těch 120 tisíc mi stát vracel 32%, což bylo tehdy maximum progresivní daně. Výsledkem bylo, že průměrné zdanění mé mzdy kleslo na zhruba 20%. Za modráků nám Topolánek, Kalousek a Nečas zavedli rovnou daň 15%, ale změnili daňový základ, takže skutečná daň je okolo 23%. Problém je, že z hypotečního úroku a soukromého připojištění nám stát vrací jen těch tabulkových 15%. Takže za modráků jsme my, co investujeme do bydlení a soukromých fondů, za své investice trestáni.

M. Konupčík 5.9.2013 8:35

Re: Erární kasu není potřeba víc plnit

a nebylo by tedy lepší zmenšit státu ten kufřík, do kterého strkají ruce a vytahují si peníze a nechat je lidem? Nebo skutečně všichni uvažují jenom v intencích - já zaplatím relativně málo, ale tamten s tím novým autem podstatně víc, tak já du do toho? Pač to je dost ubohe uvažování.

V. Kusý 5.9.2013 8:16

Re: Je to jinak ...

Správně! A do Mišelinky s nima, tahat gumy, ventry zbohatlický! Evidentně jste dobrý Čech, mírou závisti dokonce skvělý.

J. Blažek 5.9.2013 8:12

Je to jinak ...

Po tom, jak rostla či nerostla celková daňová kvóta je mně prd. Já jen vím, že pro mě, jakožto obyčejného občana, rostly daně za Nečasovy vlády hodně. A že se nějaským zbohatlíkům daně snížily? To mě může jedině naštvat!

P. Lenc 5.9.2013 8:01

Re: Možná by stačilo :

Tak, tak.

I. Schlägel 5.9.2013 7:45

Re: Možná by stačilo :

To by stačilo. Jak to ale zařídit, když A)Evropské dotace jsou "zadarmo". B)Dotace do OZE nabízí velmi zajímavý profit některým důležitým zúčastněným. C) "Kdo nekrade okrádá rodinu" je příliš dlouhá léta převažující mantrou v té naší české kotlině.

A. Bocek 5.9.2013 7:37

Možná by stačilo :

A) nebrat evropské dotace. B)nedotovat OZE. C)nekrást !

J. Vintr 5.9.2013 2:08

Re: Erární kasu není potřeba víc plnit

Bohužel na to nejsou lidi. Pan Bůh kandidovat nebude a každého člověka, který se dostane do politiky, ten zavedený systém zláká, aby se taky přidal ...

V. Bok 5.9.2013 2:03

Re: Erární kasu není potřeba víc plnit

Nějaký nápady?

L. Krajicek 5.9.2013 0:58

Re: Erární kasu nebylo potřeba víc plnit,

prostě se  míň rozhazovalo a kradlo ...

. . . . a v tom jsem se probudil.

J. Vintr 5.9.2013 0:24

Erární kasu není potřeba víc plnit

stačilo by míň rozhazovat a krást ...