1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

POLITIKA: Šumavská tragédie

Šumava byla historicky nazývána „zelená střecha Evropy“, a když se kvůli jejím hlubokým staletým lesům zakládal v roce 1991 národní park Šumava, nikoho tehdy ani na okamžik nenapadlo, že by se na Šumavě nezasahovalo proti kůrovci. To písemně potvrdili jak tehdejší politici, předseda vlády Petr Pithart, i ekologové jako např. Ivan Dejmal.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 13.1.2022 19:06

Příroda má spoustu času. To jen my lidé chceme všechno mít hned. Ten les si prostě najde optimální skladbu sám, když mu do toho nebudou lidé zasahovat. A právě sledováním toho přirozeného procesu můžou lidé získat poznatky pro optimální "pěstování" hospodářského lesa. U nás tvoří většinu lesů právě smrkové monokultury, takže to může být hodně užitečné.

J. Vintr 13.1.2022 18:59

Les není pokusná zahrádka nebo políčko. Je to komplexní ekosystém, který může plně fungovat jen na větším území. Procesy, které v něm probíhají mají dlouhodobý charakter a nelze je nijak urychlit. Lidé si po vědecké stránce všímají lesa tak sto let, což není ani interval přirozené výměny jedné generace lesního prostu. Takže toho o přirozeném chování lesního ekosystému ještě víme zatraceně málo a lidé jej budou muset studovat ještě hodně dlouho, aby se dozvěděli víc.

J. Lukavsky 13.1.2022 17:47

"Pokud by les "umíral stářím", tak by stromy odcházely postupně a obnova lesa by byla obtížná" Nu pokud by ten les byl přirozený, smíšený (Boubín) tak by ta obnova nebyl žádný problém. Ten nastal tím, že se stejnověká umělá vysázená monokultura nechala - místo vytěžení - sežrat kůrovcem. Ale dole už léta čekaly malé smrčky (tzv. čekatelé) a ty nyní rostou, samozřejmě. Problém je, že jsou to opět smrčky a jen smrčky. Čili místo 100 leté smrkové monokultury máme nyní maldou smrkovou monokulturu, ale je to eko- J.L. end

J. Lukavsky 13.1.2022 17:35

"jak se chová les, když do něj nezasahuje člověk" no nemělo by se to zkusit nejdřív v malém? Něco jako nový lék na krysách a ne rovnou na celé Praze. Myslím ale, že už to je probádáno, ale pravda ne v tak velkém měřítku. J.L. end

J. Lukavsky 13.1.2022 8:48

PS: pokud jste měl na mysli, že smyslem NP Šumava je zkoumat přeměnu uschlé smrkové plantáže do něčeho.... tak to lesníci už dávno probádali, pravda ale v malém. Židovská les např. Takto velkoryse to ale ještě někdo nezkusil. Drobet problém je co tomu říkají místní obyvatelé? J.L. end

J. Lukavsky 13.1.2022 8:44

Národní park je definován jako území kde je nejméně 80% přírodní. Šumava byla v době vyhlášení nejméně z 80% vysázená smrková plantáž. Takže její "panenskost" byla jen virtuální. Měla zůstat CHKO kde je možné krajinu udržovat. Mysleli jsme to dobře, dopadlo to jako vždy! J.L. end

J. Lukavsky 13.1.2022 8:38

"všude se přirozeně obnovuje les." jistěže, ale opět smrková stejnověká monokultura. Co také jiného? Udělat ze smrkového semene buk by uměl akorát T.D.Lysenko, blahé paměti, a možná magist Kelly. A samozřejmě tam naletují břízy. Buk se šíří velice pomalu neb semeno je těžké a nelétá, stejně tak jedle. Pokud bychom chtěli obnovit smíšený les tak se musí dosazovat a samozřejmě pár let ošetřovat proti okusu. Tajůplné přírodní síly to ale možná také zmáknou, tak za 500 let? No času máme dost! Ale jsou věci, které už se vrátit nedají, kupř. ve Středomoří se už ty vykácené cedry nevrátily a nevrátí. A řada vykácených ploch u nás se už také neobnovila přestože byly ponechány Přírodě. J.L. end

P. Jiří 12.1.2022 23:45

Na efektivní zakládání padesátiletých pralesů se zeptej hned vedle, nikoli mne, a sledovat jak se chová zničený les anebo prales netřeba, to se koukejte sami, chytráci.

P. Jiří 12.1.2022 23:35

Pro Š (vejka) Haška.

Skripta ze Sorošovi VŠ si strč do školní tašky.

Šumava nemizí ani se nemění, jenom vždy překážela (Ne) nyní (přátelské) armádě, takže je třeba zničit tak jako vše české, Šumavu i s Krušnými horami nakonec pětikolka shrne do roviny s heslem: odteď poroučíme západnímu větru a dešti.

P. Jiří 12.1.2022 23:02

Jsi pan Hašek anebo Švejk: meleš nesmysly, chtěl bych ten tvůj 50 let starý prales vidět, čágo bágo

P. Sura 12.1.2022 21:23

;-)

Správně jsem tam měl dopsat - "ostatně těm taky, ale jen "mezi svými"....

J. Jirka 12.1.2022 21:15

Měl jsem na mysli dobu, kdy ještě slova "sekretariát" a "ústřední výbor" neexistovala.

Naopak v době, kterou máte zřejmě na mysli vy už měli blbci pré.

P. Sura 12.1.2022 21:13

Už tuhle jsem vám psal, že máte zbytečně rychlokvašené odpovědi. Pálíte, aniž byste dočetl proti čemu.

P. Sura 12.1.2022 21:10

Pokud nebyl členem sekretariátu nebo ÚV.

Š. Hašek 12.1.2022 20:44

Ale ten kůrovec neplýtvá silami. Kůrovec nemá dotace. Takže ožírá v první řadě slabochy/nevhodně člověkem naplánované.

Tak to je. Příroda nemá čas, ani sílu na bláboly. Nelenoší.

G. Onion 12.1.2022 20:23

Kéž by jste měl pravdu s tím, že kůrovec vyřadí nevhodné kusy. Bohužel je to blábol.

Augustová mi vadí zrovna tak jako vám a to už od doby kdy ve svazáckým uváděla Vlaštovku, vysílání pro děti. No a je v české TV porád, a kdyby tady vládli marťani tak bude v té TV znova. Proto ji v TV nesleduji.

J. Prečuch 12.1.2022 20:12

I když sadite jedli buk tak smrk získá převahu . Více viz článek v ekolistu , pozorování , spočítané ... to s tou převahou buku zas tak silné není . Ale v Karpatskem pralese buky žere polsky mamon..

J. Vintr 12.1.2022 20:10

U nás nejsou stejné podmínky jako na Sibiři a taky je to dost z ruky. Studovat chování přírody, do níž nezasahuje člověk, může být velmi užitečné i pro ekonomické využití. Příroda je mnohem chytřejší než my. Má stovky milionů let zkušeností.

J. Ticháček 12.1.2022 20:01

Na to se dá koukat třeba na Sibiři. Ale ne u nás. To, o čem píšete je něco jiného. To je pozorování pole, které nepřejede kombajn. Jednou tam něco bude. Ale nikdy to nebude louka.

Š. Hašek 12.1.2022 19:10

Pro pana senátora Jirsu.

-V zeměpisné šířce střední Evropy je smíšený les nejsilnější rostlinnou formací, která sama, bez člověka zabere, pokud jí to je umožněno, opět 99% procent území (Evropy). Je možno sledovat soupeření mezi jednotlivými druhy a rovněž mezi jedinci stejného druhu. Vyhrají ti nejsilnější a nejperspektivnější.-

Skripta vysoké školy, volně citováno, zkráceno. Samozřejmě nehovořím o plantáži lesní, kde se počítá i jedna jehlička do překližky.

Nemá nic společného s Vaším subjektivním pocitem, že Šumava mizí. Šumava se mění.

A jako obecně, i zde příroda na některé senátory vesele kašle. Když se dívá, jak sázejí petržel a utíkají za sekačkou. A bojí se hezkých, horkých letních dní.

Zkráceno.

Š. Hašek 12.1.2022 18:44

R^ Souhlas. Pozorováno. Je to v knihách.

-V naší zeměpisné šířce je smíšený les nejsilnější rostlinnou formací. Pokud člověk dovolí, zleniví - zabere si všecko. Zpět! Probíhá v něm nelítostné soupeření jednak mezi druhy a jednak mezi jedinci stejného druhu. Vítěz pokračuje do nekonečna, pohnojí a podpoří ho ten slabší.- Citace, volně.

Toto je přečteno ze slovníku. V televizi říkají, že všecko zahyne, Země se rozpadne a chybí dříví na rakve, možná poslancům dojde toaletní papír.

A bacha, možná zas bude nějakej teplotní/šplhací rekord. ;-)

Š. Hašek 12.1.2022 18:35

Jste malinko vedle, pane Jiří.

Nebo všude musí být pěstovaný les? Tak si to jeďte vysadit, pečovat, těžit. Byl jste na horách lesnatých? Někdy? Někde? Mezi šutrákama?

Mimochodem - neprostupný, bohatý, přírodní "pralesík" vznikne za padesát let. Problémek bude v tom, že to jde samo a nemůžete na to čerpat nějaké naftové dotace. Člověka to totiž vůbec nepotřebuje, ani politika Jirsu z kanceláře.

J. Vintr 12.1.2022 17:11

Nejde o zakládání nových pralesů, ale o zachování možnosti vidět, jak se chová les, když do něj nezasahuje člověk. Na výchozím stavu až tak moc nezáleží

J. Vintr 12.1.2022 17:07

Živé stromy svým stínem nedovolí, aby pod nimi narostly nové stromky. Pokud by les "umíral stářím", tak by stromy odcházely postupně a obnova lesa by byla obtížná. Pokud staré stromy odejdou najednou a zůstanou stát, vytvoří částečným zastínění nejlepší podmínky pro růst mladých stromků. Je to nakonec vidět na místech, kde už k obnově lesa dochází. Lesy jsou na naší planetě miliony let a až do předminulého století se obešly bez jakéhokoliv zásahu člověka.

P. Jiří 12.1.2022 17:07

Ani ten zlom co přišel s vládou Babiše a Brabce početně nevychází, když Bursík učinil doznání že je s kůrovcem málem bratr dělal Babiš u Sobotky možná třeba nejspíš vyhnance z MF je to jako tvrdit že Sámo byl muslim ten už bojoval u Vogastisburgu s Dagobertem když se kluci arabský teprve domlouvali jak ten islám dají dohromady

P. Jiří 12.1.2022 16:55

Zakládat nové pralesy? To je vtip tisíciletí! Která pra pra pra pra pra pra pra (to je určitě ještě málo) pravnoučata si řeknou hele Bursíkův aktivistický prales. a třeba nebo možná nejspíš (pro soudy s justicí dostatečně obviňující slůvka. je to vrah, pověsit) jim ho jiní aktivisti bez peněz skácí anebo nabídnou kůrovcům (přece jsme jedné krve ty i já) to by bylo špatné nechat bratry pochcípat ) že jo?

Š. Hašek 12.1.2022 14:59

Je vidět, že nemáte ani malinkou zahradu. A přírodu vidíte jenom na stránkách gůgla.

Vod pátku zas budu řezat a kácet, stromy, buřeň, keře. Dva řetězy. Litr voleje. Přijede fachman na pomoc.

A Vy tady kdákáte, že nic nikde neroste. Kupte si do obýváku kytky, které rostou v obýváku.

Píťa byl nešťastnej z Tater a Šumavy, jak kdyby pod parlamentem ČR pukla Země. Chlapec nešťastný. Jak on to v televizi vykládal.

Š. Hašek 12.1.2022 14:51

1. Naprostý souhlas s Vaším náhledem, že ekologisté jsou kreténi.

2. Rovněž jsem názoru, že senátor z kanceláře, který nazývá kůrovce národní tragedií, je rovněž kreténem.

3. Rovněž nemám v lásce turisty, kteří udělají jednou za pět let výlet, od posekané a digitální chalupy, na Šumavu ...... a paninka tam začne ječet! Že planeta umírá. A nakonec dětem kváká, že tedy ta Greta má pravdu. A vystříká kuchyň, aby neměla kůrovce v porculánu. Ale každý jsme nějaký .......

A myslím to vážně. Zkráceno.

Š. Hašek 12.1.2022 14:43

Katastrofa se nekoná, jezdím do lesů často, práce hodně, zalesněno. Vobvedle chalupy bydlí lesní inženýr, dělal starostu, solidní a chytrý člověk. Nechávám si vod něho radit. Má nadhled a na kůrovce nevolá hned vrtulník.

"Tu Šumavu" vidí .... jak to říct ...... no, ....tak nějak vopatrně, hodně přírodně. Dívá se, jako lesák, na padesát let do dálky! Z Jirsy si dělá prču. Z BioJaumasy taky.

Souhlas s tím, že mnohde by starší lesní hospodáři tloukly holemi přes hubu. Mnohde plakali. Byli to hospodáři, nikoliv hodnotáři dotační.

Problémy vždy řešil majitel (lesa), úředník jen kecal. Ministerstvo to ještě přikrmilo. A nyní to ještě přikrmuje televize -logové všeho.

V. Kain 12.1.2022 14:22

Neměli by se zodpovídat ministři resortu jim svěřeného?Ne,na to oni nepřistoupí.K čemu máme takové ministry?Nadělají miliardové škody a nic se neděje (jako např,Bursík)Neměl by se podílet na úhradě škod?