16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

POLITIKA: Šumavská tragédie

Šumava byla historicky nazývána „zelená střecha Evropy“, a když se kvůli jejím hlubokým staletým lesům zakládal v roce 1991 národní park Šumava, nikoho tehdy ani na okamžik nenapadlo, že by se na Šumavě nezasahovalo proti kůrovci. To písemně potvrdili jak tehdejší politici, předseda vlády Petr Pithart, i ekologové jako např. Ivan Dejmal.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Polák 12.1.2022 14:19

Pardon, panu Jirsovi se případně omlouvám. Ale o to vůbec nejde.

V. Kain 12.1.2022 14:17

Na šumavě se podepsal nesmazatelně Bursík.Byl hnán k zodpovědnosti? Nebyl.A co ostatní naše kdysi krásné lesy? Bordel po těžbě a lesních strojích.Naprostá katastrofa.A zase kdo nese zodpovědnost? Nikdo.Neměli by ji nést ministři? Nebo za co berou takové peníze.

Š. Hašek 12.1.2022 14:01

Fandím přírodě, profesorům, lesníkům, hospodářům. Nikoliv politickým "ekologům". A nikoliv kšeftařům se dřevem, jakýmkoliv kšeftařům.

Najděte si ve slovníku co znamená pojem -ekologie-. Blbci namontovali už ekologii i na budič generátoru v Temelíně. Myslím, že Stalin a Hitler byli takoví učedníci v záškolu. Víte, k čemu je tam budič?

Kůrovec je Váš brácha, stejně jako smrk, mráz a hic. A hlavně - kůrovci a mrazu je jedno, kdo tam sedí. Myslíte, že budou poslouchat Farského. Nebo televizi?

I. Schlägel 12.1.2022 13:32

Naposled (pravda, před cca 8 lety) jsem ty pahýly projížděl na kole. Jistě existují i neposkvrněné kouty Šumavy, ty jsem rovněž projel. Jsem rád, že fandíte ekologům specializujícím se na kůrovce, co to s námi myslí dobře. Že to jsou to ti samí, co se specializují na přebytek CO2 a které Vy naopak kritizujete, to vůbec neřešte. Těch pár milionů smrků prostě zachránit nešlo a navíc suché stromy prý přispívají k dostatku vláhy v půdě. Stejně jako soláry a větrníky k dostatku energie. Tak určitě.;-D

Š. Hašek 12.1.2022 13:00

Buď sarkasmus nebo hysterie.

Ale v dnešních mediích jsou věci!

Š. Hašek 12.1.2022 12:51

Kůrovec nežere jak drtička v dřevotřískárně. Kůrovec se rád nají. Jako já, Jirsa, i Vy. Nají se rád tam, kde má prostřeno na bílém ubruse. Vyřadí nevhodné kusy a dává lesním plantážníkům najevo, že by neměli tolik žrát.

Už mě to neba, nikomu nic nevnucuji. Jenom nemám rád, když po návratu z Šumavy je bušung od Augustové - která se mi snaží namluvit, že jsem nikde nebyl, protože Šumava už dávno neexistuje. A pozve si k tomu "šumavníka-lesologa" Pitharta.

Š. Hašek 12.1.2022 12:43

Neomlouvejte se. Odpovím rád.

Soumarský most - Osser. Lze tam kontrolovaně spát venku. Délka různě, zaleží, jak to sekáte a jak dlouho různě na to čumíte z vejšky. Já někdy i dvě hodiny z jednoho fleku. Zbavuje to nervozity a strachu z klimaGrety.

Zkušenější v létě nerozdělávají oheň, zalezou jak partyzáni a spí kdekoliv. Vidíte toho víc, než z hotelu a v televizi. Tak to dělám někdy já.

Jistý pan Schlägel jinde naznačil, že mám asi problémy se zrakem, tomu tímto sděluji, že trajdám o slepecké holi a z radaru mám hlasový výstup. Vobčas švihne větev, to jo. Zdravím pana Schlägela!

Je tam bezva, vidět to. Za třicet let předeženeme Bavoráky. Myslím s divočinou, hospody bych tam všude nechtěl.

Jistý Pithart jednou řekl, že "kde kůrovec, tam 200 let nic nevyroste". Buď jest to krajinný blb, nebo na Šumavě je nainstalováno projekční plátno. Šáhnu si na to.

V. Šťastný 12.1.2022 12:34

Nad podobným tématem jsem se zamýšlel už před časem V hlubokých hvozdech Šumavských... - Blog iDNES.cz

Š. Hašek 12.1.2022 12:31

Připomněl jste mi, že měnit pravidla každou pětiletku, je konec. A debilita.

Na svém hospodářství to nedělám, protože dávno vím, že 40 let je jako týden.

A budete mít pravdu, že "těžební překližkáři jsou všude". I v kancelářích NP Šumava.

Š. Hašek 12.1.2022 12:28

Tak zejména bacha na tu buřeň! Ta zvěř séře ješté víc, než bodláčí na běloučkých ponožkách pražské "turistky". Zvěř vždycky potřebovala cestičky a stromy v lajně. A vydlážděný přístup k potoku.

PT Docente, profesore, nadlesní Nováku!

Š. Hašek 12.1.2022 12:24

Každý vidíme slovo -úhor- jináč. Kdy jste se naposled rozhlédl z Pürstligu? Na ty "Vaše televizní úhory"!

Česky si to najděte, tam se totiž vždycky šprechtilo.

Nějak mi ta "tragédie Šumavy" připomíná ty "stohy rakví".

J. Jirka 12.1.2022 12:21

I v minulosti většina myslících lidí mlčela a hleděla si svého. Rozdíl je v tom, že jakmile tehdy blb otevřel hubu, tak se mu buď vysmáli, nebo přes ní rovnou dostal...

Š. Hašek 12.1.2022 12:19

Možno též prohlásit všechny národní parky za plantážové lesy na překližku. Bylo by to levné a nekuriozní.

Pečuji o kus naší vlasti, bez dotací. A ještě z toho máte i Vy moje daně. Myslíte, že to s Vámi myslím dobře? Když něco nechávám broukům? Dělají to i moji sousedi, přitom Bursíka nevolili. Dělají podle svých dědků, já taky. Je i mě Bursík sserre.

Zdá se mi, že venku jste jen tak dva týdny v roce, z toho 50% v hotelu. Možná sledujete ty "přírodní špektákly" v televizi.

A nepochlubil jste se, kdy jste naposled šel Šumavou. Né do hotelu autem!

G. Onion 12.1.2022 12:19

Pardon za dva totožné příspěvky.....

G. Onion 12.1.2022 12:16

Kde jste přesně byl na té Šumavě? Můžete to nějak konkretizovat?

Jak čtu vaše příspěvky tak vám vadí Jirsa, kdyby se pod to podepsal někdo jiný tak by to asi takový problém nebyl., že jo.

G. Onion 12.1.2022 12:16

Kde jste přesně byl na té Šumavě? Můžete to nějak konkretizovat?

Jak čtu vaše příspěvky tak vám vadí Jirsa, kdyby se pod to podepsal někdo jiný tak by to asi takový problém nebyl., že jo.

Š. Hašek 12.1.2022 12:12

S dovolením, pane Molíku,

neházel bych Gretu, nedoštudovaně atomovou a lesníka, doštudovaně rozumného do jednoho pytle.

Jedná se o Šumavu. A tragéda Jirsu, z kanceláře. Taky i tohle vidím na dva (rozdílné) pytle.

Zkráceno.

Na chalupě mám pod sadem "bezzásahovou oblast". Mohu si to dovolit, nemusím mít ředkvičky i v kuchyni a všude posekáno na 8 cm. Asi takhle.

P. Molík 12.1.2022 12:04

Lidé mající vážné problémy s logickým myšlením a prodejné lokajské duše společně překřičeli hlas rozumu, a to i díky mlčení většiny. Rozhodující slovo v současné společnosti mají blbové. Myslící lidi mlčí.

P. Molík 12.1.2022 12:01

Jirsovy resultáty mají racionální jádro. Ekoterorističtí fundamentalisté vytvářejí spolu s gretensko-klimatickými aktivisty ideologickou základnu nově tvořených složek zeleného fašismu.

I. Schlägel 12.1.2022 11:51

Prohlásit hospodářský les za národní park je hodně drahé a kuriózní rozhodnutí. Naštěstí to s námi všemi myslí "ochránci přírody" dobře. Jinak by to přece nedělali.

J. Nevrkla 12.1.2022 11:49

Lidem se to nelíbí, přesto si to nechávají líbit. Jsme ovce.

G. Onion 12.1.2022 11:48

Ne, nechtěl jsem odpověď od vás ale od p. Lipskeho. Protože existuje samozřejmě i velká skupina vědců, kteří mají jiný, opačný názor než vedení NP.

Co je tak vynikajícího na tom, že nechám sežrat kůrovcem půl Šumavy a pak budu krepcit radosti nad tím jak mezi uschlýma pahejlama roste nálet. A co čert nechtěl opět ten nenáviděny smrk. A v jednom se Jirsa plete, ne třistalete ale našli se i 500ti leté smrky, které zlikvidoval kůrovec a to už je genofond. Ať zůstane bezzasahova zóna tak jak je kolem se udělá naraznikova zóna a nazdar.

Jen tak mimochodem víte to, že SP prohrává soudní řízení s okolními majiteli lesů? Proč, asi pochopíte sám. A že platí sumy v milionech jako odškodnění to je bez debat.

I. Schlägel 12.1.2022 11:48

Kromě potíží s logickým myšlením máte i potíže se zrakem. Co naděláte, lepší už to nebude.

S. Kneifl 12.1.2022 11:44

Trochu zapomínáte, že tím „dopředu plánujícím těžařem“ je zde Správa NP Šumava...

J. Novák 12.1.2022 11:41

Šašek nepozná rozdíl mezi lesem a zabuřeněném územím, které je i nepřátelské pro zvěř a vegetaci!!!

P. Kubáč 12.1.2022 11:40

Legrační je že umělá Schwarzenbergská smrková výsadba z druhé poloviny 19. století se koncem 20. století přeměnila (z důvodu podnikatelské chamtivosti) v "národní park" a o 30 let později ( z důvodu ideologické zaslepenosti ) v kůrovcový úhor.

Ani se nedivím, že pouště a úhory dělají elkologistům takovou radost - o krok blíže k přeměně dřeva zpět na uhlí, žádé hnití s produkcí methanu, minimální produkce CO2, horko v krajině jak za globálního oteplení, spousta místa pro vrtule a soláry - jestli ta poušt nakonec není ideálním výsledkem boje za ochranu přírody.

Muslimové - náš vzor - ji mají už dávno....

J. Krásenský 12.1.2022 11:38

Přesně tak.

J. Novák 12.1.2022 11:37

EKOLOGISTÉ mají šílený plán k zastírání důležitých funkcí lesa pro velký koloběh vody, sekvestraci CO2 až 5 tun/rok na 1ha zdravého lesa, ochranu půdy a území před erozí a povodněmi i suchem, atd. Hnutí život na svých stánkách nabízí řešení, které bez personálních změn na všech úrovních NPŠ a ČIŽP i MŽP nelze prosadit!!!

Š. Hašek 12.1.2022 11:37

Upozornil bych, že -bezzásahovost- je odborným termínem i na přírodovědných fakultách. A lesnických. Protože i na lesnických fakultách se nevyučuje pouze ta "smrková plantáž".

Celkem je zajímavé, kterak senátor se nebojí používat termínu "tragedie" v případě, když se jemu něco nezdá. Takové je dobré mít v partě, ale až když je všechno uděláno a lze plkat.

Takže je jich tam víc, do party k Mirce Němcové. Tragédů.

Dále upozorním, že Slováci mají -uhynulé Vysoké Tatry-. Dodnes se z toho nevzpamatovali a tu noc mají v kalendáři. Spolu se Slovenským Národním povstáním.

P. Sura 12.1.2022 11:06

Jo ! Přesně, tomu se říká ekonomicko - sociální cyklus.... Nakonec stejně to probíhá i ve zkrácených fázích daných volbami. Pravice se dostane k moci, když je stát v průšvihu a dokud ho nevyřeší, je i moci. když už je výhled na zlepšení, nastoupí levice a všechno zase prožere. A když pak zas je po žížalkách, zkusí se, co s tím udělá pravice. A to už pravice dávno není to, co by měla být ....