22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

POLITIKA: Šumavská tragédie

Šumava byla historicky nazývána „zelená střecha Evropy“, a když se kvůli jejím hlubokým staletým lesům zakládal v roce 1991 národní park Šumava, nikoho tehdy ani na okamžik nenapadlo, že by se na Šumavě nezasahovalo proti kůrovci. To písemně potvrdili jak tehdejší politici, předseda vlády Petr Pithart, i ekologové jako např. Ivan Dejmal.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. M. 12.1.2022 10:57

To jste vedle jak ta jedle! Duhatci jsou z Brna!

J. Jirka 12.1.2022 10:52

To je následek toho, že jsme v posledních 75 letech umožnili blbcům přemnožení a oni nám podřezávají větev na které všichni sedíme. Jakmile se jim to povede, vyhynou a ozdravěné lidstvo se zas postupně vrátí k prosperitě. Ovšem jen proto, aby mohlo za čas opět začít podporovat množení blbců.

P. Sura 12.1.2022 10:52

I tupci mezi námi jsou. Ta katastrofa začala za bolševika, kdyby vám to nedocházelo. Tenkrát to fungovalo jako prales s elektrickým ohradníkem.

P. Sura 12.1.2022 10:50

Zřejmě chtějí zrychlit přechod na topení ekodřívím.

P. Sura 12.1.2022 10:48

Čekali, že se k ní profiltrujou přes Piráty ....

P. Sura 12.1.2022 10:47

Já ji tam postřehl, ale taky mě zarazilo to vaše hodnocení Jirsových nenávštěv ....;-)

P. Sura 12.1.2022 10:45

Koukám, že vy už jste se odvázal z řetězu ...?

P. Sura 12.1.2022 10:36

" .... Ideologie bezzásahovosti patří do stejné kategorie jako další moderní levicové ideologie, genderismus, multikulturalismus, klimatismus, neomarxismus, Black lives matter či Me too, které jsou plodem bohaté a rozmařilé společnosti a sociálních sítí. Ideologie, které rozkládají a ničí současnou euroatlantickou společnost.... "

DO KAMENE TESAT !!

To je zatím nejvýstižnější charakteristika všech těch ptákovin, kterými se tu polovzdělaní neschopové snaží urvat moc (nebo aspoň větší podíl na ní).

Š. Hašek 12.1.2022 10:25

Hodně občanů ČR si nepřeje a je názoru:

1. Aby všude se těžilo kombajnovým způsobem, zde tedy v národním parku.

2. Nejedná se o bezzásahovost v širokém měřítku, pouze místně.

3. To, že "pole zelí" rozuměj "pole smrků" nic nevydrží, to se vyučuje na každé lesnické škole.

4. Senátor Jirsa napsal emocionální pohádečku. Viz "odborné hodnocení" -šumavská tragedie-.

5. Hodně občanů ČR si přeje, aby se jejich děti mohly kochat "mírně divokou přírodou", při pohledu z Pancíře. Zahradu mají před domem a park s golfovým trávníkem za školou.

Zkráceno, pane Trubači. Zajeďte si do Tater, o nich krasohledové také napsali, že "nám zahynuly". Přímo tragicky.

Š. Hašek 12.1.2022 10:08

Je jich hodně. Všichni tihle profesoři i lesníci si (dávno) všimli, že monokultura typu "lán hlávkového zelí" dlouho (občas, pravidelně) nepřežije.

Nepřežila.

V televizi je největší odbornicí manekýna, která tam vyšiluje, že si stromy dovolí padnout, a že se to včas nepostříkalo něčím proti těm klíšťanům. Nebo intimkem.

J. Trubač 12.1.2022 10:05

Mohu vás ubezpečit, že neporadí, je narušena staletími působení člověka, dnes není vybavena tak, aby si poradila s kůrovcem, viz. vykácené Česko, podívejte se do Rakous, Německa, Polska a jinde. Ten průser jsme udělali my, všade jinde krásné lesy. Ten podrost na Š, jak se krásně zelená, to jo, on se zelená v každém lese, ale jsou kolem něj velké stromy, na Š. akorát torza krásných stromů, které člověk úmyslně nechal zničit. Proto jsem se ptal, kdo za to sedí, rozhodli o tom konkrétní lidé a nevzdělaní blbci jim tleskali

Š. Hašek 12.1.2022 10:04

V srpnu jsem zjistil, Vágnere, že ""Šumava je totálně zničená"", bylo to něco jako Sahara v kombinaci s důlní výsypkou.

Když se podívám na horizont z chalupy, Vágnere, zjišťuji, že ""les tam je totálně zničen"", dokonce horší než důlní výsypka!!!

Nebolí Vás často hlava?

J. Trubač 12.1.2022 9:50

O zničení NPŠ, resp. o bezzásahovosti, rozhodli konkrétní lidé, ktsří upřednostnily ty vaše procesy před zkušenostmi a zdravím rozumem. Přírodu ovlivnil člověk, a člověk jí musí pomáhat a ne nechat napospas. Chtít mít neporušenou přírodu, jaká tu byla třeba před300 lety v dnešní době a aby se sama o sebe postarala, může chtít jenom naprostý blázen a nevzdělanec. Nejsem vedle pane, ale rozumím tomu, ekologie je zmar lidstva, co šlo, již v přírodě zničila am protože lidská blbost je nekonečná, vyplývá z toho, že zničí celý svět

Š. Hašek 12.1.2022 9:37

V srpnu jsem byl na Šumavě, pěšky, bez auta ...........

1. Žádná tragedie se nekoná. Subjektivní pocit chlapce Jirsy z města.

2. Menší zisky moc dopředu plánujících těžařů.

3. Jirsa měl možná ušpiněné botičky a jeho paní byla překvapena, "jaký tam je nepořádek, že v botanické zahradě mívají uklizeno".

4. Pokud si vzpomenu, četl jsem články -Tatry nám zahynuly-, po tom jednom větru. Tam jsem též byl několikrát, po tom větru. Źijící, až docela hnusný kopce, až nahóru.

5. Bylo tam hezky, všccko rostlo. Na Šumavě i v Tatrách.

Pozítří mi přijede na chalupu dřevorubec, budeme to plenit. Ta příroda si děla co chce!!! zejména se zdá, že dost sseerree na to "vědecké klima".

Tak Jirso, jeď tam snižovat tragédii! Já tam pojedu se kochat. A hlídej si Vystrčila, aby nedělal vostudu!

G. Onion 12.1.2022 9:31

Které odborníky konkrétně by měl Jirsa respektovat? Můžete být přesnější?

Z. Lipský 12.1.2022 9:18

Srovnáním lesů národního parku a bramborovým polem dokazujete, že vůbec nechápete smysl národního parku. Vraťte se do školy nebo si k tom něco nastudujte, jinak je s takovými jako Vy veškerá diskuse marná ztráta času.

Z. Lipský 12.1.2022 9:13

Chcete do vazební věznice umístit kůrovce, orkán, klimatickou změnu a přirozené ekologické procesy? Tak to jste úplně vedle!

Z. Lipský 12.1.2022 9:11

Nesmysl, žádný úhor, všude se přirozeně obnovuje les.

Z. Lipský 12.1.2022 9:10

Zase další tendenční Jirsův blábol, který nerespektuje názory odborníků a vůbec tomu nerozumí. Takový senátor je ostudou.

V. Holý 12.1.2022 9:05

To by se muselo sázet a to se nesmí. Takže tam budou skupinky smrku na bývalých světlinách a podél cest, které vzniky v době, kdy tam ještě zbylo pár živých starých smrků produkujících semeno. Na zbytku plochy bude úhor, možná nějaké keře.

V. Holý 12.1.2022 8:57

Krušné hory byly pečlivě uměle znovu zalesňovány a o kultury bylo léta pečováno, než odrostly, nebyly ponechány samy sobě. Se Šumavou nelze srovnávat v žádném aspektu.

I. Polák 12.1.2022 8:51

Promiňte pane, zapomněl jsem napsat upozornění "Pozor, text obsahuje iroii!"

J. Lukavsky 12.1.2022 8:36

"Kůrovec je normální součástí PŘIROZENÉHO ekosystému" jste zapoměl napsat. Nebo snad je pravda, že mandelinka bramborová je normální součástí bramborového pole? Šumava byla uměle osázena smrky po velké sněhové kamalitě v r. 1868. Takže to je umělá smrková monokultura, ale před ní jsme natloukli ceduli "Boubín - nešahat". J.L. end

J. Trubač 12.1.2022 8:34

Poláku, když se vám tak líbí ty mladé smrčky, vemte celoui rodinu a jděte se na ně napást, nepostřehl jste ani o čem je článek, takovej jste ekologickej blb. Jak víte, že pan Jirsa na Šumavu nejezdí tak často jako vy? Doložte toto tvrzení, nemáte-li důkazy, své tvrzení odvolejte. Tchombe

J. Lukavsky 12.1.2022 8:31

takže jediný rozdíl oproti klasickému lesnímu hospodaření (vysázení smrkových semenáčků, obžínání, probírky, těžba kůrovcem napadených jedinců - po dobu 100 let - pak těžba, odvoz, prodej dřeva, výsadba smrkových semenáčků ....) je v tom, že chybí těžba, odvoz a prodej. Na začátku a na konci obou způsobů je mladá smrková monokultura. Ale cílem by snad měl být les jedle-buk-smrk-..... to byl původní les na Šumavě, pod 1000 m nadm. v. To už neplatí? J.L. end

J. Trubač 12.1.2022 8:29

Kdo za zničení Šumavy a potažmo lesů v ČR sedí ve vazební věznici a kdy bude první kolo soudu? Má soud už konečnou částku, kterou po vinících bude požadovat?

Ne, místo toho aby se řešěili viníci, tady pokračuje diskuze, zda to bylo či nebylo dobře. A mezi tím možná probíhá další megazlodějna, kterou budeme řešit tak, že si o tom povedeme plodnou diskuzi, a viník se k soudu nikdy nedostane. Zaplať pánbu, již jich moc nebude, je dokradeno. Pane Jirsa, jste frajer , tak si dávejte bacha!! Tchombe

J. Kalina 12.1.2022 8:08

fakt nechápu proč se tak nekvalitní kus země prohlásil ŠNP. Já bych vyhlásil jako bezzásahový třeba prostor po vytěženém hnědouhelném lomu.

I. Polák 12.1.2022 8:01

Příroda si skutečně poradila! "Stejnověká smrková monokultura, naprosto nevhodná pro naši zeměpisnou polohu" byla sice sežrána a uschla, ale na jejím místě již dnes roste nová stejnověká (pochopitelně) smrková monokultura. Na rozdíl od Jirsy tam jezdím. Daří se jim nádherně těm mladým smrčkům (v té nevhodné poloze), a za cca 150 let je může zase žrát kůrovec. Přece z toho dřeva nebude mít někdo užitek!

J. Nevrkla 12.1.2022 7:46

Zelení u nás nemají skoro žádné voliče a přesto mají tak zásadní moc. To je špatně.

J. Vágner 12.1.2022 7:45

Totální zkáza Šumavy, spolu s devastaci lesů v celém Česku od tamtud exportovanym kůrovcem, je jednou z hlavních příčin proč liberální demokracie zaslouží stejné odmítnutí a osud, jako její předchůdkyně, lidová demokracie. Stejně falešné, stejně prolhane, se stejnými konečnými výsledky.