17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
xxxKubeš 17.10.2009 11:56

Autorovi

R^

Thujon 17.10.2009 1:00

stravenky jsou nesmysl

Stravenky jsou výhodné pro dvě skupiny lidí - majitele restaurací a majitele firem, které tyto stravenky emitují. Podle mě by zaměstnavatel měl zajistit hromadné stravování zaměstnanců, které by dotoval, nebo by vyplatil nezdaněnou náhradu formou peněz, podobně jako cestovní diety. Ty by ostatně bylo možno odbourat tím, že by tyto dvě náhrady byly sloučeny do jedné. V systému by se přestaly ztrácet náklady na manipulaci se stravenkami a část nákladů na likvidace cestovních náhrad. Ubylo by i mnoho drobných podvodů.

P 16.10.2009 23:15

Po stravenkách je státu houby

Stravenky to jsou peníze, které zaměstnanci vydělali. Když po nich někdo natahuje své špinavé pracky, má přes ně dostat. Stravenky nejsou milodar státu, ale část mzdy pracovníka. Stát z nich dostává DPH, to by mu mělo stačit.

Jura Jurax 17.10.2009 15:58

Re: Po stravenkách je státu houby

Daně (z příjmu, zdravotní i sociální) jsou taky peníze, které zaměstnanci vydělali. Když po nich někdo natahuje své špinavé pracky, má přes ně dostat. Souhlasíte? ;-)

A mimochodem nejde o stravenky jako takové, ale o daňové zvýhodnění té části jejich ceny, kterou platí zaměstnavatel.

Mell 16.10.2009 21:25

Byl bych opatrný k rychlým závěrům

Jedná se mi o problematiku stravenek a přehnané technokratické zjednodušování při požadavku na jejich zrušení. Nejsou jenom ekonomické důvody, o kterých se má mluvit, ale  je třeba udělat i analýzu změny chování statisíců českých zaměstnanců, kteří používají stravenky pro pravidelný a plnohodnotný oběd. Po zrušení systému stravenek se dá předpokládat, že se postupně změní návyky malého českého člověka a místo odpovídajícího oběda a potřebné polední půlhodinové relaxace se přeškolí na americký způsob rychlého oběda na český způsob (spíše svačiny formou kousek salámu, nebo sýra, salátu či jogurtu s rohlíkem¨) což může mít časem docela negativní dopad na zdraví lidí, protože u nás prozatím není všeobecným zvykem, že hlavní jídlo je večeře a nemá odpovídající pestrost. Pokud se zruší stravenky, tak ten, kdo to prosadí by měl zajistit náhradní, adekvátní řešení, aby lidé dále chodili na normální, plnohodnotné obědy a populace nedegenerovala, v opačném případě  by měl být veřejně prohlášen za neschopného amatéra a měly by se mu odebrat všechny pravomoci. Domluvil jsem!

Velký širý rodný lán 16.10.2009 22:55

Re: Byl bych opatrný k rychlým závěrům

Češi jsou obézní.Těm jen prospěje,když nebudou žrát.Radši ať si zacvičí.Zrušit stravenky a výrazně zdražit potraviny.

Thujon 17.10.2009 1:13

Re: Byl bych opatrný k rychlým závěrům

Představa, že stravenky mohou ovlivnit degeneraci populace, je legrační. Jít se stravenkami na plnohodnotný oběd je pro zaměstnance, který má 30 min. na jídlo absolutní nesmysl. Maximálně nějaký fast food. Do hospody mohou chodit pouze zaměstnanci úřadů a organizací v  kterých přežívá socialismus. Domnívám se, že většina stravenek je použita večer, když jse jde na pivo, nebo  manželkami, které za ně nakoupí běžné potraviny. Obojí považuji za naprosto legitimní, peníze by ale v obou případech posloužily lépe.

Andy 16.10.2009 16:36

doufám, že si všichni uvědomujete, že Janota je státní zaměstnanec,

tedy má zájem, aby jeho podnik prosperoval, získával víc peněz. Kdo si myslí, že úpravy někdo na MF vymýšlí aby ulevil zaměstnavateli, zaměstnanci, aby byl spravedlivější...ten je bulík jako hrom.

gerontusinza 16.10.2009 14:09

Pane Párale

zajímavá ekvilibristická směs mezi šrotovnmým a příspěvkem na stravování a socialistický přístup o stejných žaludcích..... nechte firmy ať si poskytují stravenky nebo ne , je to jen jejich věc..... nikdo nic nemusí jen vy to stavíte do této polohy..... pokud chce mít spokojenější zaměstnance inu i to patří k volbám trhu, Baťovi to taky žádný nýmand nepředepisoval.... už chápete?:-/

Standa (nebolševik) 16.10.2009 15:12

Re: Pane Párale

Souhlasil bych s Vámi, pokud by stravenky nebyly daňově zvýhodňovány. Takhle je to věc všech. BTW, já sám stravenky dostávám a nemám nejmenší problém je projíst za obědy, ale neměl bych problém ani si obstarat oběd za hotové peníze...

těchňik 16.10.2009 23:55

Re: Pane Párale

OSVČ žádnou výhodu stravenek (daňová úleva) nemají. A případné stravné si na rozdíl od zaměstnanců mohou účtovat jako daňový náklad/výdaj (zaměstnanec příslušnou částku vyfasuje) až od cesty nad 12 hod (tedy tuším, jestli se to mezitím nezměnilo). To je v pořádku?!

- pzv - 16.10.2009 14:08

prosím

Psím a proč vlastně není možné obojí?

Ať si každý vybere, jestli chce k výplatě víc peněz (zaměstnavatel uplatní slevu na dani ze mzdy), nebo míň peněz, ale navíc nějaké papírky, za které se může najíst zadarmo.

 - pzv -

ekonom 16.10.2009 14:18

Re: prosím

každé se daní jinak

bad 16.10.2009 13:05

http://odsminus.cz http://odsminus.cz/?a=odkazy/stranka/1 http://www.facebook.com/pages/Odpurci-ODS/135677239587?created

je to potřebaR^

:-. 16.10.2009 10:57

proč zrovna stravenky

jsou, párale, trnem v tvém oku? Copak nevíš, že velké firmy, které mají vlastní jídelny mají taky daňové zvýhodnění? Kdyby se zrušilo všechno, tak bych to chápal, ale zrušit jenom stravenky a na druhé straně velkým firmám nechat jídelny není správné.

j 16.10.2009 11:18

Re: proč zrovna stravenky

danové zvýhodnění je právě proto,aby se lidé mohli v pracovní době najíst tepleho jídla. Stravenky tytu podmínku dost často nesplnují tak proč zvýhodnovat

:-. 16.10.2009 11:39

Re: proč zrovna stravenky

je tam jedna trhlina, během nočních směn se teplé jídlo nepodává

vltava 16.10.2009 11:49

Re: proč zrovna stravenky

Někde ano, aspoň tedy teplé večeře. Jinde zase je na noční směně k dispozici mražené jídlo a mikrovlnka. Mnozí to nesnědí a berou si to domů.

vltava 16.10.2009 11:47

Re: proč zrovna stravenky

No, já se umím najíst teplého jídla i bez stravenky. Naopak, můj kolega si za stravenky kupuje konzervy.

S.P.Q.B 16.10.2009 17:52

Re: proč zrovna stravenky

Kdyby jen velké firmy,i Poslanecká sněmovna má svoji jídelnu,kde se vaří za " zajímavé" ceny.Ale té se asi jakékoli omezování týkat nebude.

Bokonon 16.10.2009 10:31

Stravenkové firmy

Které jsou to ty firmy? Nejsou to náhodou opět francouzské firmy?

vltava 16.10.2009 10:08

Užitečnost krize

Zapomíná se na to, že krize je užitečná. Podobenství z přírody - když přijde do lesa zima, je to pro zvířátka také krize. Ale mají možnost se připravit. Třeba veverka - ta pracovitá si na podzim vystele hnízdo, nazbírá oříšky a šišky. Ta líná chodí od ničeho k ničemu. Pak přijde zima, a ta pracovitá sedí v teple doupětě a láduje ze zásob. Ta líná klepe kosu na větvi a kručí jí v břiše. Když moc mrzne, ta líná chcípne. Je to škoda? Ne, území, které uvolnila, zaberou mladé veverky od té pracovité.

Teď si představme, že by někdo líné veverky živil. Co se stane? Za pár let bude les plný líných veverek, protože proč by se měly na podzim nadřít, když mají "sociální" jistotu, že se o ně někdo postará?

Krize v ekonomice je užitečná a nutná. Účelem je odstranit nezdravé a neefektivní firmy a uvolnit tak trh pro ty schopné. Pokud proti krachům firem stát bojuje, tak v podstatě prodlužuje krizi, protože brání dosažení jejího cíle.

Hanka 16.10.2009 10:27

Re: Užitečnost krize

SKVĚLE- řečenoR^ Bohužel  nedělejte si naději, že tupý sockomouš pochopí!! !!

Pamětník 2 16.10.2009 13:30

Re: Užitečnost krize

Hanko,když jste to pochopila Vy,proč by to neměli pochopit i ostatní?Nebo je tady druhá možnost,že to až tak veliké moudro není!

Standa (nebolševik) 16.10.2009 15:06

Re: Užitečnost krize

Takhle okatě se přihlásit k tupým sockomoušům... Nepřeháníte to s tím sebemrskačstvím?

hafusak2 16.10.2009 15:19

Re: Užitečnost krize

Jenže Hanko: Reálná veverka musí sbírat oříšky a z těch posbíraných musí odevzdat nejméně tři své nadřízené veverce, dva oříšky zaplatí lesního poplatku neboli daní a je ráda, když jí jeden zbyde. Potom když je zima, tak si chroupá a zatraceně šetří našetřené oříšky, zatímco ta nadřízená si debužíruje a vyřvává, že ta sbírající veverka je líná a není k ničemu. A že když chcípne, tak jí není žádná škoda. Potom ovšem mohou nastat dvě varianty vývoje: 1.) Sbírající veverky se sjednotí a tu nadřízenou nakopou do zadku, ať si sbírá taky..2.) Sbírající veverky hlady pomřou a jejich nadřízená také, protože nebude mít nikoho, kdo by na ní dělal a sama přece packama dělat nebude.   Pochopila? Nebo jsou nutné obrázky? Ono u chytrých voličů pravice člověk nikdy neví co všechno jsou schopni chápat vlastním rozumem.

Standa (nebolševik) 16.10.2009 15:33

Re: Užitečnost krize

Rád bych napsal něco povzbudivého o chytrých voličích levice, ale šlo by o typický oxymoron :-D!

Pamětník 2 16.10.2009 19:01

Re: Užitečnost krize

Stando(nebolševiku)ti nechytří voliči levice jsou dobří akorát k tomu,aby podporovali   lisabonskou smlouvu,se kterou dělá Klaus obstrukce.V tomto případě jsou uznávanými  občany Česka včetně komunistů,jinak jsou to podle Vás hlupáci.Nebo to bude tím,že Klaus navštívil Moskvu,aby získal důvěru levicových voličů?Tak jim napište něco povzbudivého.Mně nemusíte,levice jde mimo mne včetně LS.Já mám obvykle svůj názor i když dokáži respektovat i slušné názory druhých.Proto se nemusím skrytě ani okatě hlásit k žádné straně.Svůj názor jsem měl vždy i když se mi to mnohokrát nevyplatilo.

JoJo 16.10.2009 10:39

Re: Užitečnost krize

Pokud použiji Vaše podobenství, tak stravenky a jejich zrušení nezavádí do lesa nic jiného, než že místo 4 oříšků musíte napříště odevzdat oříšků pět, protože je lesní kápo neschopný hlupák, nebo protože spousta jiných veverek schovávala oříšky na zimu do rybníka namísto do suché dutiny stromu.

vltava 16.10.2009 11:57

Re: Užitečnost krize

No, v lese stravenky nejsou a nikdy ani nebyly, takže jejich zrušení v lese nepřipadá do úvahy. :-D

Jinak stravenky dříve také nebyly (aspoň já jsem za totáče žádné nedostával, ani jídelnu náš podnik neměl, takže kdo se chtěl najíst - musel do restaurace a za svoje, což jsem často dělal), pak se zavedly jako vymoženost, aby se dnes problematicky rušily... Mnoho povyku pro nic.