21.6.2024 | Svátek má Alois


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vltava 16.10.2009 8:42

Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

Stát odsává (podobně jako parazit) prostředky z ekonomiky. Takže zcela prosté řešení v době krize je snížit daně (sociální pojištění je jenom krycí název, fakticky to je sociální daň) a tak nechat více prostředků ekonomice, aby se vzpamatovala. (Samozřejmě nejlepší by bylo zrušit daně úplně, ale to je příliš dobré řešení na to, aby ho někdo uskutečnil)

Takže tento německý "objev" musel dávno napadnout každého, kdo nepropadal z počtů.

My ovšem můžeme Němcům jen závidět, protože vláda ČR bude "novátorsky" daně v době krize naopak zvyšovat.

Jura Jurax 16.10.2009 8:57

Re: Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

No, daně zrušit nelze, to snad chápete i Vy.

A s tou sociální daní je to dvojsečné - je-li snížena přesmíru, začnou zkomírat sociální služby - od domovů důchodců po přes přídavky na děti po podpory v nezaměstnanosti a podpory sociální. A když úpadek hlavně těch dvou posledně jmenovaných překročí jistou mez, dojde k radikalizaci chudiny, potažmo lumpenproletariátu - nějaký levičácký demagog se vždycky najde, dokonce to ani nemusí být komanč, stačí zblblý humanistický intoš - a ty ušetřené prachy se budou muset vrazit do posílení bezpečnostních složek. Tohle v rozvinutých kapitalistických zemích vědí nejmíň od velké krize třicátých let.

vltava 16.10.2009 9:19

Re: Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

Já si myslím, že daně zrušit lze. Přinejměnším daň z příjmu. Soc. a zdrav daň pak nahradit skutečným zdravotním a sociálním pojištěním, které platí kažký sám sobě. To se musí udělat stejně, protože populace stárne, a tak současný systém v budoucnu krachne, bude málo plátců a mnoho příjemců.

Co se týká levičáckých demagogů - tak ty snad už dávno máme, ne? Nebo Paroubek jím, podle Vás, není?

Jura Jurax 16.10.2009 10:14

Re: Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

No, daň z příjmu - a z čeho bude stát ř¨žít, z čeho platit učitele, policisty, hasiče, z čeho stavět silnice a tak dál a podobně. Jistě, lze zvýšit daně firmám - jenže ono je v podstatě jedno, jestli se prachy vezmou z toho či onoho šuplíčku - všechny ty peníze tam vkládají lidi co pracují a firmy by holt ořezaly mzdy.

A soc. zdrav daň by měla zůstat na jakýsi standard poměrně nízký a nadto nechť si každý platí pojištění podle kapsy a potřeby na komerční bázi. Protože kdyby platil každý sám sobě, jak navrhujete, stejně by tak musel činit povinně; protože co s těmi, co si dobrovolně neplatí nic a ochoří? Chcípnout je nechat nelze, i když by si to za tu vyčůranost zaloužili, a cash si složitější operaci zaplatí málokdo; u sociálního platí zhruba totéž ...

vltava 16.10.2009 10:46

Re: Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

Stát prostě žít nebude. Učitelé - proč by je měl platit stát? Učitelé učí děti, a rodice těch dětí ať si učitele platí. Nebo Vy byste snad poslal své děti do školy, jenom kdyby to bylo zadarmo? A kdyby se to platilo, tak je necháte negramotné? Stejně tak policie a hasiči.

Silnice - tam nemá stát vůbec co dělat. Silnice se zaplatí z mýta těch, kdo je používají. Mimochodem, dnes silnice platí stát a mýto vybírá stejně, dále spotřební daň, silniční daň, z toho DPH atd... Většinu takto vybraných prostředků použije jinde než na silnice. A ty silnice, co staví, jsou předražené.

Zdrav. pojištění musí platit každý sám sobě, a určitě ne povinně. Kdo ho nemá, zaplatí lékařské ošetření hotově, nebo žádné nedostane. Pokud chcípne, je to jeho věc, měl si platit. Není důvod, aby zodpovědní dopláceli na lehkomyslné.

Soc. pojištění nemusí být ani nutné. Pokud dokážete rozumně dlouhodobě investovat, tak žádné nebudete potřebovat.

JoJo 16.10.2009 10:54

Re: Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

Jistě, teď to ještě vysvětlete těm, co každý den 8 hodin bez pauzy hákují u pásové výroby za minimální mzdu.

j 16.10.2009 11:25

Re: Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

měli se líp učit a jak je vidět netýká se to jenom cikánů

vltava 16.10.2009 12:02

Re: Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

Na to je snadné vysvětlení: Nadřít se za málo peněz umí každý! Ale dobře vydělávat a přitom se nepředřít, to je pane umění, to každý nedokáže.

jh 16.10.2009 11:44

Re: Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

tak s tou soukromou polocií jste mě potěšil a s hasičema taky... už se těším na objednávání, uplatňování skupinových slev a hledání volných kapacit když začne hořet nebo Vám budou znásilňovat dceru .

Teda pokud to za Vás nevyřeší vlastník silnice, která k Vám povede, tím že ji zavře páč se mu nerentovala.

vltava 16.10.2009 12:11

Re: Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

V Dánsku jsou hasiči soukromá firma (tuším Falck). Funguje to.

Soukromá policie - zastřelili Lincolna, kterého hlídala soukromá Pinkertonova agentura stejně jako zastřelili Kennedyho, kterého hlídala všemocná státní FBI. O co přesně je tedy státní policie lepší?

Dceru mi neznásilní, mám syna. A co Vám, Vám dceru znásilnili, že uvádíte takový příklad? A jak ta policie pomohla? Dokázala tomu snad zabránit?

Proč by vlastník měl udržovat silnici, která se mu nerentuje? Pokud ta silnice vede ke mně, tak si ji koupím a budu se o ni starat sám (stejně jako jsem si koupil dům a starám se o něho atd.) Přece nemohu nikoho nutit starat se o to, co používám sám.

Jura Jurax 16.10.2009 14:17

Re: Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

V Dánsku jsou hasiči soukromá firma (tuším Falck). Funguje to. To jo - ale jsou placeni z daní a pojištění.

A s tou silnicí jste usměvný - hlavně kdybyste bydlel v Horní Dolní a ta silnice měla 10 km lesy, přičemž tam projelo 10 aut denně.

A s policií jste úsměvný taky. Máte zbraň se střelivem a umíte střílet?

vltava 16.10.2009 14:38

Re: Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

Hasiče si může platit každý přímo, jako se dnes platí popelnice.

Kdybych bydlel v Horní Dolní, a nechtěl kupovat silnici, tak se mohu přestěhovat někam jinam, nebo koupit terénní auto a jezdit lesem... Možností jak se zařídit je hodně.

Zbraň - proč? Policie snad řeší všechno zbraní a hned střílí?

Parvus 16.10.2009 15:05

Re: Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

Syna vám také mohou znásilnit!

Jura Jurax 16.10.2009 14:12

Re: Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

R^R^R^

Jura Jurax 16.10.2009 14:11

Re: Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

Ale kuš - každý není tak uvážlivý a odpovědný, jak se zdáte být Vy. Školné už od první třídy - hm, gramotnost by vážně poklesla ...

Nebo Vy byste snad poslal své děti do školy, jenom kdyby to bylo zadarmo?  Myslíte-li si, že dnes je to zadarmo, odvolávám tu výše zmíněnou moudrost a uvážlivost ;-)

Silnice se zaplatí z mýta těch, kdož je používají - no budiž. I okresky?

Zdravotní pojištění - kdo jej nemá, ošetřen bude stejně, neboť jsme humánní společnost. A na tohle by hřešili mnozí.

Soc. pojištění - ne každý dokáže rozumně dlouhodobě investovat, ne každý má dlouhodobě nainvestováno; příklad - ve dvaceti se nabouráte na kole a budete ochrnutý od ramen dolů, nainvestováno nemáte, takže nedostanete ani korunu a budete žebrat na nárožích ... kdežto budete-li pojištěn, přežijete i bez žebrání. Ono koneckonců nemýlím-li se, je živnostníkům povoleno platit si socpojištění ne jako zaměstnanec, ale podle uvážení - tedy minimum. A pak při dlouhodobé nemoci nemají z čeho žít ...poznal jsem takového - dostal socdávky v hmotné nouzi, neboť jsme humánní stát i pro vyčuránky ...

vltava 16.10.2009 14:45

Re: Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

Posílat děti do školy není zadarmo ani dnes. Myslel jsem, pokud by se platilo školné, tedy pokud by ho platili rodiče a ne stát.

Soc. pojištění - kdo neumí investovat, tak se může pojistit. Jen to nesmí být povinné. Kdo se ale nepojistí, má smůlu. Měl to udělat, nic mu nebránilo.

S.P.Q.B 16.10.2009 18:05

Re: Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

co myslíš chytrolíne,pojistí tě nějaká pojišťovna proti možnosti,že se ti narodí chronicky nemocné nebo jinak závažně postižené dítě?A utáhneš to ze svého? A máš jistotu,že o tvoje naspořeené prachy na stáří tě nepřipraví nějaký podvodník nebo dokonce tvoje rodina?

vltava 16.10.2009 18:46

Re: Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

No a co myslíte Vy, chytrolíne? Když se Vám dnes narodí chronicky nemocné dítě, tak jeho léčbu stát zaplatí? Opravdu? A proč je tedy tolik sbírek na léčení dětí?

Jistotu mám jedinou, že tady nebudu věčně. Jistotu, že stát, který se rok co rok jenom zadlužuje, bude mít z čeho vyplácet důchody, tu jistotu nemá nikdo.

těchňik 17.10.2009 0:17

Re: Tak to v Německu vynalezli teplou vodu!

Daň z příjmu + darovací, dědická, z převodu nemovitostí, jsou malým dílkem vybraného koláčku, a mnohdy je jejich výběr zcela neefektivní (režie se blíži vybrané sumě). Stát má žít z nepřímých daní (DPH, spotřební daň) - tedy nedanit snahu, ale spotřebu - to jediné je rozumné a motivující. Cokoliv ostatního je socanovina!

Jura Jurax 16.10.2009 8:39

No,

z tohoto článku plyne obecné poučení: Každý problém má dvě skupiny řešení - skupinu řešení racionálních a skupinu řešení politických. Ta politická řešení jsou vesměs blbá a vlastně ani řešeními nebývají - ostatně se primárně nezabývají problémem jako takovým, ale tím, jak z problému vytřískat politické body a oblbnout voliče.

Nicméně problém mající tu strašlivou smůlu, že do jeho řešení mohou kecat politikové nebo dokonce který musí být dokonce politiky ve sněmovně schvalován, je zásadně řešen politicky a tudíž v lepším případě jenom blbě, v horším zrůdně hovadně.

Politikové totiž, ač si je platíme, nepracují pro nás jako pro své zaměstnavatele, nýbrž výhradně jen a jen pro sebe a své rodné strany.

A stravenky jsou pochopitelně kravina. Každý může vymyslet dobře tucet způsobů, jak se stravenek zbýt, aniž by byl pracující lid poškozen, a ušetřit tak peníz placený stravenkovým firmám. Neboť to je peníz, který díky vyčůraným politikům a odborářským bossům hážeme plnými lopatami do záchodové mísy. Jeden každý, kdo "dostává" stravenky.

Haui1 16.10.2009 8:57

Re: No,

Ale dovedete si představit, jak bude prostý dělný lid prskat, až bude muset platit v jídelnách plnou cenu? Přestože bude mít na výplatě o pár stovek více jako vyrovnání za stravenky?

JoJo 16.10.2009 9:54

Re: No,

Dovedu, problém je však v tom, že řeč je pouze o zrušní stravenek bez náhrady, o nějakém vyrovnání nepadlo ani slovo.

Jura Jurax 16.10.2009 10:21

Re: No,

No a? Je krize a rezervy z let tučných jsme už díky socanům prožrali ... nebo chcete zvýšit daně?

JoJo 16.10.2009 10:27

Re: No,

Nikdy jste mi nepřipadal jako tupan, o zvyšování zdanění je právě celou dobu řeč.

vltava 16.10.2009 9:00

Chtělo by to změnu volebního systému

Problém je, kdo by měl ta racionální řešení prosazovat.

Gaussova křivka popisuje rozdělení inteligence mezi obyvatelstvem. Bez urážky, polovina obyvatelstva má IQ pod průměrem. Tato polovina má však volební právo! Podle toho ty volby vypadají, a jejich výsledek - politici - také.

Prostě v demokracii dnešního typu budou zákonitě rozumní politici menšinou, kterou ta většina průměrných a podprůměrných snadno přehlasuje.

Aby se to změnilo, bylo by třeba změnit od základů volební systém. Ne z poměrného na většinový, to by byla jen kosmetická změna. Bylo by třeba oddělit nezodpovědné a nerozumné voliče.

Nejlepší řešení - při zachování všeobecného volebního práva - zpoplatnit účast ve volbách, např. částkou 1/4 minimální mzdy. To by od voleb odradilo šetřílky a nicmochry. Přišli by jen ti, kteří přesně vědí, co chtějí. Z vybraných peněz by se uhradily náklady na volby - není důvod, aby to stát platil z daní (tedy i z daní těch, co nevolili) - a zbytek by se rozdal jako příspěvky stranám - opět není důvod, aby to platil stát.

KLAUS 16.10.2009 12:25

Re: Chtělo by to změnu volebního systému

Tady se projevuje hodně lidí evidentně na vycházce z Bohnického ústavu, ale jednička je ,vltava,

Jura Jurax 16.10.2009 13:58

Re: Chtělo by to změnu volebního systému

To zpoplatnění voleb je geniální - chci li do něčeho mluvit, nechám si to stát - jenže určitě by se našly strany, co by voličům ty prachy vyplácely in cash, aby je volili. A levičáci by řvali, že jejich voliči na volby nemají, neb jsou chudí (trochu významově posunuto chudí vskutku jsou, ale duchem).

Taky by se dala váha hlasu násobit koeficientem odvozeným ze zaplacených daní - kdo platí, poroučí.

vltava 16.10.2009 14:16

Re: Chtělo by to změnu volebního systému

Pro politiky je lobbing legální. Proč by nemohl být legální i pro voliče?

Musí být zachována tajnost voleb, takže plátce nebude mít nikdy jistotu, že ho volič opravdu zvolil. Byla by to velmi riziková investice, to by dost stran od uplácení voličů odradilo. Navíc by musely uplácet ze svého a ne ze státního, jak se to děje dnes.

Násobit koeficientem podle daní - to ne, daně budou přece zrušeny ;-)

hafusak2 16.10.2009 14:02

Re: Chtělo by to změnu volebního systému

Od té doby co M. Němcová prohlásila, že pravici volí lidé chytří, tak u nás nastal přímo boom v nárůstu "chytrých" lidí. Vltava je toho jasným příkladem. Ale není sám, těch co zmoudřeli okamžikem prohlášení se za voliče pravice je tu dneska plno. Více než 90% z nich vůbec se stravenkami do styku nepřišlo a nevědí co to je. Stačí jim pouze, že JP je chce zachovat a už jen z tohoto principu to špatné prostě být MUSÍ.

těchňik 17.10.2009 0:24

Re: Chtělo by to změnu volebního systému

Jiné řešení - k volebním lístkům přidat nákupní poukaz do těch Lidlů a Bumhauzů na dejme tomu 1000 Kč. Volební hlas by byl platný jen tehdy, pokud by byl poukaz přiložen k hlasovacímu lístku.