1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Loki_F 16.8.2006 10:28

Přestože je to tristní čtení, Vám pane Párale děkuji za toto shrnutí.

Že je to s českou ekonomikou moc zlé, bylo jasné již dávno před volbami, že je to až tak zlé, se v konkrétních obrysech a barvách začíná jako v prezentaci na pomalém PC zobrazovat teprve nyní, jen ty barvy se z obrazu pomalu vytrácejí a žačíná převládat černá…

Mám jeden návrh: Mohl byste v některém příštím článku podobným způsobem rozebrat tuto hrůzu také v číslech? Zvláště zajímavé by bylo shrnutí struktury příjmů a výdajů státního rozpočtu z hlediska populačního (brutto - kdo je (bude) platícím občanem (přispěvatelem do rozpočtu libovolnou formou a kolik) x kdo je (bude) příjemcem (libovolnou formou a kolik)) - vztaženo v absolutních a relativních hodnotách k bilanci.

Stále víc se mi vtírá také myšlenka motivační účelnosti obnovení onoho slavného lešení, které stálo na Staroměstském náměstí před 400 lety, které by pro tuto a každou další špatnou vládu - ministra za ministrem, jejich náměstky, etc. – bylo konečným veřejným hodnotícím jevištěm odcházející vlády a jejich úředníků. Konečný účet za jejich zásluhy o tento stát. Někomu rákoskou na holou, jinému taneček ve smyčce…

Jsme si jist, že i kdyby byla jen místa k stání – třeba i placená, málokdo by si takovou lidovou veselici nechal ujít!

Dumont 16.8.2006 13:16

Re: Přestože je to tristní čtení, Vám pane Párale děkuji za toto shrnutí.

Už jsem uvažoval i o obnovení dávné tradice defenestrace. Naši předkové zdaleka nebyli takové ovce jako my. Mluvíte mi z duše R^

Loki_F 16.8.2006 14:38

Re: Dumont: Pokud jde o předky, nejsem si tím zcela jist.... };D

Vždy následovaly nějaké Lipany, Bílá hora, Chlumec, Mnichov 1938, únor 1948, srpen 1968, listopad 1989... Jistě chápete co tím chci říci!...?

Pan Werich to glosoval: "...a jede se dál, močálem černým, podél bílých skal!"

Puchejř i ten otlemek Sobotka jsou toho důkazem, žel až příliš hmatatelným!

Ladislav N. 16.8.2006 10:02

Současný komunisto Šejno

Na rozdíl od ODS a jejího programu REFOREM, socialisté s komunisty v zádech žádné reformy neprovedli a řádově bilionové (1000 miliard) zadlužení je jimi spáchanou reálnou skutečností. Přestaňte blábolit, co  BY - KDYBY, protože ODS, pokud bude vládnout, musí převzít státní rozpočet i s černými děrami, které zbyly po vládách socialistů. Vám chaos na Ministerstvu financí samozřejmě náramně vyhovuje, protože z toho nepořádku ve státních financích umíte vytěžit maximum pro sebe a skutečná reforma k racionálnímu hospodaření by pro vás znamenala finanční újmu...

Malý Aston 16.8.2006 10:17

Re: Současný komunisto Šejno

Já se domnívám,že zbytečně panu Šejnovi nadáváte. Jistě je o své pravdě přesvědčen a nemáte dostatek argumentů mu jeho víru vyvrátit. Pan Šejna je jen jeden z mnoha,kteří volili ČSSD+KSČM.Kdo věří v boha,kterého nikdo ještě nikdy neviděl,tomu nemůžete dokázat,že není.To je i ta víra bolševiků,komunistů a socanů v lepší zítřky.Ten pravý socialismus a komunismus se tady pokoušel bolševik realizovat 41 let, v Rusku od roku 1918 a pořád nic.Ani tomu Fidelovi a Likašenkovi se nedaří. Jak chcete vyvrátit víru občanů,kteří chtějí aby někdo za ně všechno  vyřešil,nemuseli pracovat,měli se dobře,vše bylo zadarmo?Jak chcete vyvrátit jejich závist,že někdo má více,protože se snaží a on nemá nic? To prostě nejde.A tak se někteří obrací k bohu,někteří k Paroubkovi a někteří jsou přímo pro návrat Jakeše. Proces k poznání je dlouhodobý a nelze jej urychlit. Tak panu Šejnovi nenadávejte,myslí to upřímně.

Virtuál 16.8.2006 10:42

Malý Aston

Tak nějak to asi je.Boj s hloupostí, potažmo sociálkomunismem, je něco podobného, jako boj Dona Quijota s větrnými mlýny.

Mard 16.8.2006 12:20

Re: Re: Současný komunisto Šejno

Pro parazita je jedinou představitelou cestou ke slušnému životu, přinutit ty co mají peníze aby jim část dali. Pochopit že to vede k tomu, že ti co mají peníze se pak budou méně snažit aby jich měli dost je pro ně těžké. Já bych taky mohl najmout do firmy lidi, pronajmout další prostory a zvýšit zisk tak 3 x ročně. Ale proč bych to dělal?!? Abych pak musel platit zálohy na daň z příjmu, kdyby náhodou následně byl špatný rok? Tak jsem v klidu, podnikám denně pár hodin, a výnosy mi pokryjou náklady a na konci vyjde malý zisk. Absolutně nemám zájem na snižování nákladů. Když mám koupit kopírku, koupím tu nejlepší a nejdražší a tak je to se vším. Ekonomicky z hlediska státu je to nesmyslné. Kdyby byla rovná 10% daň, tak každý maká a snaží se o maximum. Dnes stačí zajít do fitness a tam samý relaxující podnikatel.

Vlali 16.8.2006 10:27

Re: Současný komunisto Šejno

Tedy Ladislave vy dneska držíte sranickou linii až z vá jde hrůza. Bývaly doby (a nejsou tak daleko) co se s vámi dalo diskutovat. Teď co jste jen partajník už to je jen zášť a žluč. Škoda míval jste občas snesitelnou pravdu a nutil k zamyšlení.

Ladislav N. 16.8.2006 11:23

Re: Re: Současný komunisto Šejno

O čem chcete diskutovat, když autor napsal pravdu a má informace. Většina diskusí je zde iniciována negramotnými individui, která nemají ani tu nejzákladnější představu o hospodaření státu a o deficitu státního rozpočtu.

Mirek Šejna 16.8.2006 8:50

Bývalý redaktore Rudého Práva

Vy určitě víte, že ODS počítala v prvním roce po zavedení rovné daně se schodkem asi 170 mld Kč. V druhém roce očekávala schodek asi 130 mld., a ve třetím okolo 100 mld.. A to všechno za podmínky, že se budou brutálně škrtat sociální výdaje, zavede se školné, poplatky u lékaře atd.. 

Loni a předloni se při přípravě rozpočtu děly stejné tanečky jako letos. Nejdřív se sečetly požadavky ministerstev - a schodek vyšel asi na 180 mld. Pak to Sobotkovo ministerstvo seškrtalo a vyšlo asi 100 mld. S tím pak předstoupili před sněmovnu, kde nulovotolerantní opozice vykřikovala, že výdaje jsou podhodnocené a příjmy nadhodnocené. Pak přišla realita, která se pohybovala okolo schodku 70 mld. s 30 miliardovou nevyčerpanou rezervou převáděnou do následujícího roku.

Malý Aston 16.8.2006 9:21

Re: Bývalý redaktore Rudého Práva

Tak nás pořád nemusíte strašit. Když se nevybere na DPH a rovné dani z příjmů,tak kde ty peníze zůstanou? Zůstanou u občanů v peněžence a co udělá občan,vezme těch 170 miliard a hned je utratí.Takže žádná ztráta ale výnos. Jak to dělá Sobotka? Vybere daně,něco rozkradou,něco strčí těm,co sedí a rozhodují komu dát a komu nedát,co zbude rozdá Škromach na žebračenkách. Tak kdo na rovné dani vydělá? Každý občan,jen stát nebude mít peníze na své úředníky a to je mi ale srdečně jedno.

loula 16.8.2006 9:43

Re: Re: Bývalý redaktore Rudého Práva

Nemáte tak úplně pravdu, před volbami byla zveřejněna modrá kalkulačka, kde se na konkrétních případech ukazovalo nejen kolik peněz díky rovné dani přibyde v peněžence lidem, a i jak se změní  DPH spotřebitelského koše. Velmi hrubým výpočtem zahrnujícím obě daně mě vyšel propad státního příjmu zhruba na 100 mld Kč. Dotázal jsem se tedy volebního štábu ODS, jak bude tento propad elïminován, a dostal jsem odpověď v tom smyslu, že tento vyčíslitelný propad je cenou za očekávaný, ale zatím nevyčíslitelný, rozvoj ekonomiky. Tedy, na rovné dani vydělá občan, i když značně diferencovaně, a prodělá stát s očekáváním povzbuzení ekonomiky.

Malý Aston 16.8.2006 9:55

Re: Re: Re: Bývalý redaktore Rudého Práva

Já mám zájem,aby byl každý občan bohatý,když bude bohatý občan,bude i stát.Domnívám se že každý nebo převážně každý občan je lepší hospodář než státní úředník a ještě lepší než nějaký politik z leva nebo z prava.Nevím,jak stát podporuje ekonomiku,nic nemá jen ty naše daně.Ano podporuje zahraniční firmy,to ano ale jak podporuje domácí výrobce to skutečně nevím.Takže je lépe nechat peníze občanovi ať si sám rozhodne a nenechat s našimi daněmi hospodařit politiky. Ti přichází a odchází,my a naše rodiny zůstávají.

loula 16.8.2006 10:14

Re: Re: Re: Re: Bývalý redaktore Rudého Práva

Já s vámi naprosto souhlasím, mám pouze jednu připomínku. Stát sestavuje rozpočet, rovná daň podle původního návrhu ODS do rozpočtu přinese minus 100 mld. Já jsem se ptal, jak tento propad státního rozpočtu bude eliminován. Samozřejmě je mnoho odpovědí, od zvýšení schodku po snížení mandatorních výdajů. Je možná také odpověď v tom smyslu, že se totálně mění struktura role státu od ochranářské a pečovatelské role do role vytváření podmínek pro plnou osobní odpovědnost občanů za svoji existenci, a co tato osobní odpovědnost občanů bude všechno zahrnovat, nebo lépe,  jaké náklady přenese stát na bedra občanů. To všechno beru.  Ale toto jsem zatím neslyšel.

Malý Aston 16.8.2006 10:27

Re: Re: Re: Re: Re: Bývalý redaktore Rudého Práva

Tak jako každá rodina,živnostník nebo malý nebo velký podnikatel má i stát problém s výdaji,které  jsou i když se nic neděje. U státu to jsou mandatorní výdaje u osob nebo firem fixní výdaje. Ty se musí platit každý měsíc i když se nic neděje a nejsou příjmy. Rodina a ostatní to řeší tak,že se snaží tyto výdaje snížit a na druhé straně vydělat peníze nové.Mandatorní výdaje státu jsou dány zákony,které přijímají poslanci a čím více poslanci slibují a rozdávají,tím jsou výdaje státu vyšší a vyšší. Stát nemůže jít do bankrotu,stát si může půjčit a tak se zadlužujeme a zadlužujeme. Jistě budete souhlasit s tím,že každá vláda levá nebo pravá,má za úkol šetřit a hospodařit ekonomicky. Zatím ale žádnou snahu po této ekonomice nevidím,jen další a další dluhy aby občan nepoznal,že stát neřídí ekonomové ale volové.

loula 16.8.2006 10:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bývalý redaktore Rudého Práva

S tím vším také souhlasím, a očekávám, že ODS ve vládě k tomuto řekne jasné slovo. I když to bude bolet. Jsem ale trochu pesimista, protože vládní program "nabízím jenom pot, krev a slzy, abychom válku vyhráli" mohl vyslovit politik Churchilova formátu. Na naší scéně takovou osobnost nevidím. Nehledě k tomu, že ochotu lidí "utáhnout si opasky", která tady  - alespoň se domnívám - byla krátce po sametu, jsme za těch 16 let beznadějně prošustrovali.

Malý Aston 16.8.2006 11:33

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bývalý redaktore Rudého Práva

Optimisticky jsme začali ale zřejmě máte pravdu.

jomo 16.8.2006 11:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bývalý redaktore Rudého Práva

Pot krev a slzy? proč proboha zase? On je nějaký důvod k panice? Během posledních 15 let si lidé utahovali opasky několikrát a vždycky jim někdo sliboval novomodré lepší zítřky. Vy si na to nepamatujete? Ona je válka za Šumavou nebo proč by se porád muselo žít s utaženým opaskem? už neživíme 100 000 ruských vojáků, už se 200 000 našich kluků neválí v základní službě, z nepřátel jsou naši spojenci, do důchodu se chodí pozdějc a furt je situace tak vášnivě kritická? Jděte do prdele, myslete trochu.

Mard 16.8.2006 12:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bývalý redaktore Rudého Práva

Jomo, ty máš prdel místo mozku, jinak si tvé příspěvky nedovedu vysvětlit. Přestav si třeba válku na blízkém východě. Sýrie a Irán napadnou Izrael, do toho hned vstoupí Amerika. Podom by cena benzínu mohla stoupnout nad 100 Kč/l. To by znamenalo okamžité silné zdražení všech potravin a základních potřeb, zvýšení cen enerie o cca 100% a propad hospodářství o cca 10-20% HDP. Výběr daní by klesl asi na 20% současného stavu a mandatorní výdaje by díky nezamstnanosti stouply o cca 60-90%. Stát by nemohl dostát svým povinnostem, nikdo by mu nepůjčil, přestaly by se vyplácet důchody, nemocenské a podpory (resp. by se vyplácely zpožděně nebo částečně). To by pak solidarita rychle vzala za své. Chápeš to, nebo ti prdel ještě furt nemyslí?

loula 16.8.2006 12:36

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bývalý redaktore Rudého Práva

Situace zdaleka není kritická. Ale prostě současný způsob hospodaření není dlouhodobě udržitelný. Zkrátka je třeba před veřejnost předstoupit a říci: Je třeba více dělat a méně žrát. Po zkušenostech, kdy miliardy utekly nejrůznějšími tunely čert ví kam, a nikdo za nic nenese odpovědnost, kdy se tu pomalu vychovala celá jedna generace, která poznala, že práce je ten nejméně vhodný prostředek k obživě, kdy právnická fakulta sama organizuje podvody při přijímacích zkouškách a mafiáni mohou na policii koupit informace podle vlastní úvahy, chci vidět politika, který s tímto předstoupí před veřejnost a hlavně veřejnost přesvědčí. V tom je problém, ne v tom, jestli máme dneska schodek 88 nebo 95 miliard.

Mard 16.8.2006 12:24

Re: Re: Re: Re: Bývalý redaktore Rudého Práva

Astone, to je blbost, bohatý stát. Co to je stát?!? Ať je klidně stát chudý jak kostelní myš, ale lidé v tom státě ať jsou bohatí. Na co jsou lidem nějaké honosné paláce ministerstev? K ničemu. Ministerstva by zásadně měly být na periferii města v novostavbě s kancelářskými prostory a ne v nějakém mramoru na drahém místě v centru. Proč si Microsoft v praze pronajme kancelářskou novostavbu a ne nějaký palác na Staromáku? Protože je to ekonomicky výhodné. Proč mám platit ze svých daní vozové parky ministerstev? Ať jezdí tramvají a metrem, jak ostatní lidé.

Janus 16.8.2006 12:56

Re: Re: Re: Re: Re: Bývalý redaktore Rudého Práva

Dovolím si rozporovat - ani tak nejde o ekonomickou výhodnost. Hlavní je kapacita sítě - oni by Vás památkáři hnali, kdybyste chtěl vnapř. v barokním objektu provádět úpravy nutné pro provoz veškeré výpočetní techniky vč. odpovídající vzduchotechniky ... ;-)

Ivča 16.8.2006 9:22

Re: Bývalý redaktore Rudého Práva

Mirku Šejno, o co se to tady pořád snažíte? Myslíte, že těmihle řečmi zastřete do očí bijící skutečnost, že po osmi letech socialistické vlády jde hospodářství zu grunt, lidi jsou nasraní ze všech těch korupčních afér a fatálních chyb vlády. Mnou tedy cloumá bezmocný vztek když si denně čtu o tom kde se co zase prošustrovalo vinou blbosti vládních úředníků. Jen lidem, kteří žijou ze sociálních dávek (podezřívám vás, že mezi ně patříte) je to fuk.

Mirek Šejna 16.8.2006 9:32

Milá Ivčo,

První odstavec mého příspěvku citoval s Modré šance pro veřejné finance pana Tlustého. Takže jsem se snažil pouze na to upozornit (viz www.ods.cz). V druhém odstavci popisuji, jak se připravoval, schvaloval a plnil rozpočet loni a předloni. Nic víc a nic méně. Ale koukám, že už ani to nesmím, a pokud to udělám, jsem označen za příjemce sociálních dávek.

bara 16.8.2006 9:45

Šejno,

nejen za příjemce sociálních dávek, ale taky jste prý nemakačenko, nevzdělanec a příživa ;-) 

Ivča 16.8.2006 13:58

Re: Milá Ivčo,

Tak už se na mě kvůli těm dávkám tolik nedurděte, nikdo vám je nezávidí (ono se totiž stejně brzy ukáže, že na ně stát už nebude mít). Ale stejně vás obdivuju, jak umíte být nad věcí a suše citovat z těch nezáživných dokumentů (to je musíte mít asi dobře nastudované!) a při tom nevidět realitu kolem sebe. Kde prosím vás žijete?

Jiří K. 16.8.2006 9:54

S těmi tanečky jste to vystihl přesně, pane Šejno.

Zejména pan Tlustý dostal vždy dostatek prostoru v médiích, aby návrh rozpočtu "rozcupoval" jako Sobotkovy machinace s čísly, které mají zakrýt, že deficit ve skutečnosti bude podstatně vyšší, než ten schválený.

No, dopadlo to vždycky přesně naopak, schodek byl nižší a ČR dokonce s přehledem splnila 3% mastrichtské kritérium.

Co myslíte, lhal nám vědomě do kamery a nebo jako zemědělský inženýr tomu vůbec nerozumí a prostě se pokaždé spletl? Obojí je u vážného adepta na post ministra financí napováženou.

P.S.: Jaksi jsem nezaznamenal, že by se za tyto své naprosto mylné předpovědi (a nejenom ty státně-rozpočtové - například strašení obrovským zdražením v důsledku vstupu do EU ...) někdy omluvil a přiznal, že se mýlil.

Ladislav N. 16.8.2006 10:06

Re: S těmi tanečky jste to vystihl přesně, pane Šejno.

Má to jeden háček. Dluhy socialistů rostou přes všechny meze a už ani maastrichtská  kritéria nesplní (v příštím roce určitě).

jirka.s. 16.8.2006 10:19

Re: Mně se líbí,

když takové individuum, kterému strejček jetelový generál svěří do ruky maximálně 15 000 Kč, (viz obchodní rejstřík - "ing" Miroslav Šejna)hází miliardama.Zajisté o oněch sumách hovořil už před válkou s okresním hejtmanem a zemským školním inspektorem.

Alfons 16.8.2006 8:47

Jediná cesta

Sociální dávky snížit na nulu. Udělat rovnou daň. Úředníky nevyhazovat, ti za nic nemůžou. Zvýšit pravomoci exekutorů směrem ke slabším sociálním skupinám. Zdravotnictví a  školné hradit v plné výši atd. Zrušit deregulaci nájmů.