5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Slušný člověk po cizím majetku nesáhne

Po vášnivé debatě o plošném zákazu kouření v restauracích a hospodách nakonec prohrála svoboda souboj s demokracií. A salámovou metodou přicházejí další oblasti. Aktuálně jsou na řadě například prázdné soukromé byty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 10.8.2019 22:13

Re: Ono to s tím soukromým podnikáním není tak jednoduché.

" Někdo si zřídí nekuřáckou a třeba i nealkoholickou restauraci pro maminky s dětmi. "

Nekuřáckou, to už padlo, do doby zákazu jich ale bylo dost. Jak by to bylo s tou pro maminky s dětmi nevím, ale pokusit se vyhradit restauraci bez (řvoucích) dětí neprošlo.

Absurdní to je, ale to stoupencům všemožných regulací prostě nevysvětlíte.

M. Prokop 10.8.2019 22:10

Re:

Naprostý nesmysl.

Čím více se stát do něčeho montuje, tím hůře to funguje.

M. Prokop 10.8.2019 22:08

Re:

Jediné státem zajistitelné podmínky jsou možnost stavět a podnikat. Zbytek působí víc škody, než užitku.

Pokud by vám nebo mně někdo zase násilím nasadil do domu nájemníky, nebylo by to kvůli nějakým "spekulantům", ale kvůli přemnožení socanů.

M. Prokop 10.8.2019 22:06

Re: Ono to s tím soukromým podnikáním není tak jednoduché.

Jistěže by mohli. A konkurence by jim to vymluvila, nebo je vyřídila raz dva. A mnohem levněji a účinněji, než mraky směrnic, zákonů a úředníků.

Pár předpisů, IMHO tak 10%, je důležitých, tam, kde jde o život nebo o zdraví. Zbytek je buzerace.

K. Ignacio 10.8.2019 21:52

A to pojmout obráceně: daň z nemovitosti zvýšit všem a tam kde jsou přihlášení občané k trvalému bydlení bude daň snížena.

K. Ignacio 10.8.2019 21:04

To je jednoduché. Pokud někdo nechce vyvlastnovat byty jsou nájmy přiměřené.

P. Han 10.8.2019 21:02

Re:

Jo, už to konečně chápu. Vám nasadili do baráku nájemníky, vám se to nelíbilo, tak chcete, aby je tam nasadili někomu jinému. To je ta spravedlnost, kterou se tady vy a pan Kratochvíl neustále oháníte.

P. Han 10.8.2019 20:44

Re: Dva velice rozdilne problemy

Jo, jistě. Taky o tom chlápkovi, co padá z mrakodrapu a v každém patře ho slyší říkat Zatím je to dobrý.

J. Jurax 10.8.2019 20:09

Jistě není.

Nicméně jakou to má souvislost s kouřením v hospodách?

J. Jurax 10.8.2019 20:04

No jo, no ... co je to dostupné bydlení a rozumný nájem. A koliduje to ještě s pojmy odpovídající bydlení, slušné bydlení. Ono je to celkem komplikované.

Průměrný příjem je dnes celorepublikově cca 34 000 hrubého, což je cca 25 500 čistého. Jaký je tedy rozumný nájem? A z jakého bytu? A v neposlední řadě v jakém městě a jaké lokalitě, nebo na venkově?

A nakonec - jaký je rozumný nájem z pohledu pronajímatele a z pohledu nájemce?

J. Jurax 10.8.2019 19:48

Společnost neodměňuje.

V případě zaměstnance odměňuje zaměstnavatel z peněz, které mu zaměstnanec vydělá (neplatí pro stát), v případě podnikatele se odměňuje sám z peněz, které vydělá.

Která povolání máte na mysli? A proč v něm setrváváte, když je tak špatně placené? Nebo, pokud se to netýká Vás, proč ti, o nichž píšete, v tak špatně placeném zaměstnání zůstávají?

A jaký plat je podle Vás nespravedlivé nízký (v korunách) a u jaké práce?

J. Jurax 10.8.2019 19:36

Mýlíte se.

Svoboda generuje spravedlnost.

A spravedlnosti pro jednotlivé členy společnosti nelze dosáhnout na úkor a za peníze jiných jednotlivých členů společnosti. Na úkor spravedlnosti pro jiné. A už vůbec ne nuceně.

Jak si konkrétně představujete tu spravedlnost a cestu k ní? Jedněm sebrat a druhým dát, aby měli všichni spravedlivě stejně? To už tu jednou bylo a neosvědčilo se to. Nicméně těm co dostávali to spravedlivé jistě přišlo. Těm obíraným patrně ne.

K. Pavlik 10.8.2019 19:34

Dva velice rozdilne problemy

No autor si vybral dva velice rozdilne problemy: koureni v hospodach a reseni bytovych problemu. Snazil se to spojit s cizim majetkem - osobne si myslim ze to nebyl dobry napad.

Mimochodem ony existuji i jine citaty napriklad od cloveka co vypil cisi bolehlavu.

J. Jurax 10.8.2019 19:24

Mýlíte se. Spravedlností se ohánějí všichni.

A mohl byste uvést nějakou charakteristickou vychcanost pravičáků?

J. Jurax 10.8.2019 19:03

K Vašemu příkladu s autobusovou dopravou již Vám odpověděl pan Szirotný - podnikatel by tím zničil své podnikání.

Nicméně stát Vám od nějakou ušlechtilou záminkou může zákonem vnutit totéž - a se stejným výsledkem. A nepojede přes to vlak, protože kdo by mohl být proti ušlechtilému záměru? Aktivisté by ho uštípali, média by ho dehonestovala ... a co je vlastně ušlechtilý záměr?

A o tom je po mém soudu článek.

A ještě - dopravce může vyloučit z přepravy osoby ožralé, páchnoucí a znečištěné a nevhodně se chovající. Není to taky nepřípustná diskrminace, byť se to smí?

M. Pecina 10.8.2019 19:01

Re: Hloupý článek

V této socialistické zemi žádná neviditelná ruka trhu bohužel neexistovala. Proto také dnes jsme přesně tam, kde jsme;-)

M. Pecina 10.8.2019 18:59

Re:

Zákon nic takového v tomto případě rozhodně nepopírá. Zákon Vám v tomto případě pouze nařizuje co smíte a co nesmíte, pokud se zcela SVOBODNĚ rozhodnete, že budete ve svém soukromém majetku provozovat zařízení mající tuto funkci. To je celé. Jinak tyto zákony platí odjakživa co se tyto podniky provozují. VŽDY platila pro tento typ podniků různá omezení ze strany státu ať už ten stát vypadal jakkoli.

P. Szirotný 10.8.2019 18:45

Re: Ono to s tím soukromým podnikáním není tak jednoduché.

K vašemu příměru s autobusovou dopravou - skutečně by to tak mělo být. Když někdo výhradně za své peníze zřídí službu, měl by mít právo rozhodnout komu ji bude poskytovat. Druhá věc je, že podnikatel by musel být padlý na hlavu, aby neposkytl službu lidem o nějaké výšce. Vím, myslel jste to jako absurditu. Vezměme si jiný příklad. Někdo si zřídí nekuřáckou a třeba i nealkoholickou restauraci pro maminky s dětmi. Mohou se dožadovat vstupu lidé, kteří se chtějí nalévat pivem a kouřit ? Jistě ne. Zato v nálevně 4. cenové skupiny stát direktivně stanovil, že se tam nesmí kouřit, aby tam mohli chodit nekuřáci či právě i maminky s dětmi. Opravdu vám to nepřjde absurdní ? O boj proti kouření přitom nejde ani náhodou. Všichni konzumenti náleven kouří před hospodou.

V. Čermák 10.8.2019 18:28

Re: Vyšší daň z prázdného bytu ?

A pravičáci se mu zase velkým obloukem vyhýbají, aby neodkryli svoji vychcanost....

J. Svoboda 10.8.2019 17:52

Re: Ono to s tím soukromým podnikáním není tak jednoduché.

A po vás chce někdo něco jiného?

J. Svoboda 10.8.2019 17:51

Re: Hloupý článek

Myšlení je záslužná činnost, jen je asi třeba myslet víc a lépe.

Co je to společnost? Stát? Společnost nemá žádné peníze a proto ani nemůže nikoho odměňovat.

Zdá se, že máte komunizmus velmi, velmi hluboko pod kůží. Stát má jen ty peníze, které nám sebral.

Pode mého názoru, ať se vám to líbí, či nikoliv, nejvhodnějším a nejúčinnějším prostředkem odměňování je trh. Pokud někdo něco potřebuje, musí se smířit s tím, že za to bude muset zaplatit. Starou a zatím nepřekonanou skutečností je to, odměnu určuje zákon poptávky a nabídky, což znamená trh.

Podle vás je trh chamtivý. Pokud vám za práci někdo bude nabízet určitý obnos, řeknete mu, abyste porazil trh, vám stačí jen polovina nabízené částky?

M. Krčmář 10.8.2019 17:41

Do provozovny firmy může též přijít kdokoli,leč nemá cenu se handrkovat nad tím,jak zákon pojímá hospodu. Problém spočívá v tom zákonu, který popírá soukromé vlastnictví a přináší víc škody než užitku.

K. Ignacio 10.8.2019 17:05

Ano a Ne

Bydlení je základní lidská potřeba. Nemsím být jasnozřivec, ale vím pokud ji stát nezajistí podmínky, tak aby bylo dostupné budou sociální nepokoje. Nájemníky dosažené obvodním úřadem jsem v domě měl. A kvůli nějakým spekulantum to nechci zažít znovu.

M. Pecina 10.8.2019 16:53

Re:

Zase motání hrušek s jabkama. Provozovna firmy, kam si Vy zvete zákazníky fakt není ze zákona totéž co restaurace nebo prodejna, kam může opravdu přijít kdokoli.

K. Ignacio 10.8.2019 16:53

Ale v tom se shodneme. Pokud začnou investoři skupovat jídlo. Postihne to úplně stejnou skupinu obyvatel.

M. Pecina 10.8.2019 16:48

Re:

Za nafouknuté ceny nemovitostí poděkujte ČNB. Ceny jsou nafouknuté kvůli jejich "intervencím", které se stejně minuly účinkem.

P. Adámek 10.8.2019 16:40

Ono to s tím soukromým podnikáním není tak jednoduché.

Dejme tomu, že pan Jančura nebo pan Šálek (co zajišťuje/ zajišťoval dopravu z Prahy na Dobříš) nedostává od státu žádné dotace a podniká čistě za své (což nevím). Podle pana Holáska by se mohli rozhodnout, že lidi o výšce 178-181 cm (aby zvolil nějakou nereálnou absurditu) prostě do jejich autobusem z Prahy do Brna nebo na Dobříš nepojedou, protože je to přece jejich soukromý podnik a mohou si diktovat, co chtějí. Totéž lékař praktikující soukromou praxi - příkladů je nesčíslně.

Prostě pode mého názoru jakmile začnu podnikat poskytováním nějaké veřejné službu, musím respektovat jiné, další předpisy, než když si pozvu souseda k sobě domů na kafe.

M. Prokop 10.8.2019 16:34

Re: Když vidím v parku

Někteří jistě, jako třeba někteří cyklisti, vegetariáni, prostě někteří lidé.

M. Prokop 10.8.2019 16:33

Re:

Dostupné bydlení bude takový člověk mít pouze, pokud bude normálně fungovat trh. Současné problémy jsou hlavně mimotržní, administrativní. Jen výsledná cena je tržní.

M. Prokop 10.8.2019 16:31

Re:

Ceny nemovitostí jsou tlačeny kvantitativním uvolňováním v celé EU i ČR, nedostatečnou výstavbou, nízkými úrokovými sazbami vkladů, je toho víc, ale všechno jasně definovatelné.

Oceňovací vyhláška s tržními cenami moc nesouvisí.