27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Sežrali mu to i s navijákem

Mají se prý ctít tradice. Říkala to moje maminka a také „soušky“ učitelky ve škole. Ostatně dodnes to omílají mnozí krasoduchové v tzv. lepších novinách. Ovšem jsou tradice takové a onaké.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Kaucký 23.10.2021 11:34

Kromě posledního odstavce je to nesmysl. Kdosi řekl: „Politika je umění možného”.

V. Církva 23.10.2021 13:06

R^

P. Čech 24.10.2021 8:34

To je sice pravda,ale co tam, kde je možné všechno (u nás)? Proto je i politika svázána zákony, ústavou morálními zásadami. Pokud by tomu tak nebylo, vznikla by zákonitě anarchie (opět u nás). Každý (zejména politické strany a hnutí) si dělá co se mu zrovna hodí, u zásadních věcí zákony nestanoví žádná pravidla hry. Zákonodárci sami nedodržují ústavu a nemí nikoho (Ústavní soud), kdo by ve věcech udělal sám a iniciativně pořádek. A právě proto téměř nic nefunguje racionálně.

L. Beneš 23.10.2021 11:42

Pokud jde o toho Ed. Beneše, zajděte si k nejbližšímu psychiatrovi. Kdyby byl v roce 1938 vyhlásil ozbrojený odpor vůči Německu, patrně byste tady neplácal, pokud nejste starší 75 let.

M. Pecina 23.10.2021 16:48

Možná ano, možná ne. Nad Němci se dalo vyhrát způsobem partyzánské války. Natloukli by si u nás podobně jako si zatím natloukly všechny mocnosti světa v Afghánistánu. A nezapomínejte, že nejlepoší zbrojní průmysl na světě jsme měli my, nikoli Němci.

Z. Lapil 23.10.2021 23:48

Jako že by Němci obsazená Škodovka dodávala partyzánům tanky?

Afghánistán je vůbec nevhodný příklad. Kde by se ti čeští partyzáni schovávali? V Koněprusech? Dá se mluvit o hlubokých šumavských hvozdech, ale i tyhle kraje byly dost obydlené a opatřené spoustou cest.

M. Pecina 24.10.2021 13:42

Víte co to je partyzánská válka? To je v podstatě terorismus. Na to Vám stačí cokoli, třeba i prak nebo nůž. Tanků opravdu netřeba. A žádný Němec by si u nás nemohl být jist životem. A o to jde.

Z. Lapil 24.10.2021 20:54

Vím. Jenže taky vím, že Slovákům vydrželo SNP dva měsíce, u nás to taky Němce neohrožovalo víc, než veš v kožichu, Palestinci v Izraeli ne a ne vyhrát a ani v tom Afghánistánu - zemi teroristům/partyzánům zaslíbené to nedotáhli dál než k patu, protože poctivě vzato Američani a spol. odešli spíš proto, že je to přestalo bavit, než že by schytali nějakou porážku; opravdu nechci spekulovat, jak by to vypadalo, kdyby do toho šel Západ bezohledně a natvrdo.

Spíš si myslím, že správnější strategie, než podporovat místní spřátelenou vládu, je nechat politiku naprosto stranou a civilizovat Afghánce k obrazu našemu skrz obchodní stanice. Ale to už se ocitám mimo téma.

L. Beneš 24.10.2021 8:08

O které pohádce od bří. Grimmů je řeč?

M. Pecina 24.10.2021 13:42

;-D

P. Čech 24.10.2021 8:41

Jsem starší 75 let. Poláci byli velmi špatně vyzbrojení (ČSR byla nejmoderněji a nejlépe vyzbrojenou zemí v Evropě, dokonce lépe než Německo) a přece svou svobodu bránili. Z těch jsme si měli vzít příklad. Jde o to, že ten, kdo není ochoten si svou svobodu vydobýt vlastní krví, nestojí za to, aby ji vůbec měl. A přesně to je ten příklad zbabělosti představitelů Čechů. Proto Čechům a Moravanům od roku 1306 vládnou cizinci a cizí mocnosti.Možná bych tady neplácal, ale také Hitler by možná stáhl ocas a dostal na frak.

L. Beneš 24.10.2021 9:39

Jsem starší 75 let. S dějinami zemí střední Evropy jsem se seznámil. Proto vím, že proti Československu obklopenému Německem po záboru Rakouska od Břeclavi po Opavu (a rozbíjenému luďáckými politiky na Slovensku zevnitř) stáli také ti "hrdinní Poláci", kteří si jako hyeny také odtrhli kousek českého pohraničí. Hrdinní Poláci uzavřeli r. 1932 Pakt o neútočení se Sovětským svazem, aby se stali obětí Německa v r. 1939. Dnes si pamatují jen Pakt Ribbentrop-Molotov, na Pakt z r. 1932 si nepamatují. O mírumilovném postoji Maďarska vůči Československu si nelze také dělat žádné iluze (navíc s protičeskoslovensky smýšlejícím maďarským obyvatelstvem uvnitř státu). Zatímco československá opevnění a jejich nejvýznamnější součásti se nacházely z větší části na území osídleném etnickými Němci, kteří na mnoha místech jejich dokončení sabotovali, byl v čs. armádě také značný počet důstojníků německé národnosti o jejichž loajalitě vůči čs. státu bylo by lze s úspěchem pochybovat. Můj tchán (rok nar. 1913) byl jedním z těch, kdo byli mobilizováni do jedné z pevnůstek v okolí Žacléře, kde, jak říkal, ochota mobilizovaných vojáků bojovat byla velká, ovšem Freikorps tvořený německým obyvatelstvem odřezával v noci spojení jednotky od zázemí. Lze si představit jeho aktivitu v případě války. Hrdiny lze uctívat a klást věnce k jejich hrobům (jistý čs. a později český prezident se na kladení věnců k hrobům neznámých vojínů veřejně těšil), zesnulí se však ze své slávy těšit nemohou. Po válce bylo Československo (byť s menší rozlohou) obnoveno. Trvalo od května 1945 do konce roku 1992, kdy bylo Československo neústavně rozděleno, tzn. rozbito. Strůjci tohoto rozbití stále žijí. Kdykoli slyším mluvit o bývalém Československu, mrazí mne v zádech a plivám na ty, kdo jsou tím vinni.

P. Čech 24.10.2021 13:39

Souhlasím velice pouze s posledními třemi větami, které jste zde uvedl. S ostatním již ne. I špatně vyzbrojení Vietnamci s ostudou vypráskali Američany, špatně vyzbrojení Afgánci vyhnali Francouze, Rusáky a celý "slavný" pakt Nato pod vedením Američanů.Kdyby se chovali podle toho, jak reagovali Češi před Hitlerem či v roce 1968 před "spřátelenými" vojsky SSSR, Polska, Maďarska, NDR a Bulharska, dodnes by svobodní nebyli. A jen o tom to je, pane Beneši.

L. Beneš 24.10.2021 9:41

Zapomněl jste také na oblíbenou floskuli o "bosých Habešanech", kteří se bránili útokům italských letadel.

V. Kučer 24.10.2021 20:10

Kdysi jsem se o tom bavil s jedním starým dědkem asi tak v mém věku a ten říkal že v roce 1938 mu bylo 16 let a že prezident Beneš nemohl nic jiného dělat protože Sudety byly osídleny německým obyvatelstvem. Představte si že bychom bojovali a Německo porazili. Co potom. Byli bychom schopni Německo okupovat? Co kdyby proti nám vedli partizánskou válku?

V. Církva 23.10.2021 13:06

Ano máte to dlouhé a plné nesmyslů. Beneš 1) Je to kontroverzní ale stejně by nás roztříleli a prohráli bychom 2)Gotttwalda jmenoval protože to byla vůle lidu a ruská NKVD by nic jiného neumožnila 3)Totéž s demisí Klaus 1) Vytvořil ODS a to bylo dobře, pravicová strana kterou jsem volil 2) Vzhledem k touze Slováků nejlepším možným způsobem urovnal vztah Čechů a Slováků. Slováci by si vlastní stát vydupali a jen u toho mohla být krev a nenávist 3) LS podepsal protože ho k tomu všichni nutili, takže zase vůle politiků. Prezident možná má někdy jít proti vůli lidu, když jde o nesmysly, ale nemůžeme hodit všechny špatné názory politiků a lidu na prezidenta

Přímá volba prezidenta. V tom s Vámi souhlasím, podporuji přímou volbu prezidenta.

J. Kočvar 23.10.2021 21:29

Beneš mezi válkami provokoval Slováky čechoslovakismem. Za druhé války přesvědčoval Roosevelta, že Stalinovi se dá věřit. Koncem roku 1943 uzavřel se Stalinem separátní smlouvu. Podkarpatskou Rus i s jejím obyvatelstvem vydal Stalinovi na stříbrném podnosu.

Z. Lapil 23.10.2021 23:51

Po válce ovšem Slováky čechoslovakismem moc neprovokoval, ale stejně to skončilo v r.1968 federací a v r. 1993 rozdělením.

R. Langer 23.10.2021 13:27

Samé nesmysly. Kromě posledního odstavce. :-P

H. Vogel 23.10.2021 19:49

Pan Hitler neměl Beneše rád a říkal mu Bénesch, s dlouhou německou výslovností. Následně bylo ještě hodně lidí, co neměli ponětí, co řešil a těch, co chtěli nejdřív domů, do Říše a pak zase domů. Prostě prezident Beneš si to pěkně vyžral a vyžírá ode všech, kteří vědí, jak by to bejvalo bylo správně, kdyby to byli bejvali řídili oni. Hlavně si kopnout do svého národa a tvářit se u toho jako tvůrce světových dějin, kdyby je k tomu někdo pustil. Znát své dějiny a být sebekritický je ok. Francouzi, Rusové a Amíci takoví nejsou, Němci v soukromí taky ne. Jenom my tu sebekritiku máme hypertrofovanou.

Z. Lapil 23.10.2021 23:52

Tak hlavně jestli vy vyslovujete správně německy Hitl.

H. Vogel 24.10.2021 0:23

Co to? Jakej Hitl? Co to melete?

H. Vogel 24.10.2021 0:23

Co to? Jakej Hitl? Co to melete?

M. Pecina 23.10.2021 16:44

Přesně. R^

J. Kraus 24.10.2021 9:12

1. V roce ́38 Beneš nerozhodoval sám, rozhodující slovo měli vojáci. Čsl. armáda, jejíž němečtí branci z velké části nenastoupili k mobilisaci a nucená bojovat vlastně na nepřátelském území našeho pohraničí nejen proti wehrmachtu, ale i proti desetitícům plně vybrojeným partyzánům z řad českých Němců, by těžko odolala. Za další, německý vyslanec Eisenlohr mluvil otevřeně třeba s K.Čapkem, F.Peroutkou, že Hitler je rozhodnut Čechy exemplárně potrestat, Prahu letecky srovnat se zemí a Čechy vysídlit. Když to Peroutka říkal Benešovi, ten prý smrtelně zbledl. Za další, celý svět věřil Hitlerovi, že barbarští Češi týrají hodné Němce a navíc jsou váleční štváči. Vina za rozpoutání války by jednoznačně padla na ně. Ještě v půli války Angličané našim vojákům říkali, cože jste to těm Němcům vlastně provedli.

2. Po roce ́45 šel český národ, po zkušenostech se Západem, doleva. Ostatně i Francie, Itálie, Řecko. Komunisté byli agresivní, volič národních socialistů tajil, že je volí. V roce ́68 vzpomínal bývalý vysoký důstojník, že pokud by proti Lidovým milicím, ale i proti spontánnímu odporu lidu zasáhla armáda, byla by občanská válka a měli jsme tu Rudou armádu zpět. Pravda je, že pana presidenta Beneše Stalin napálil, ale masivní znárodňování i malých řemeslníků a rozkulačování i nejmenších chalupníků bylo zcela v režii KSČ a Gottwalda. Do toho je Stalin nenutil. A naši západní letci i vojáci od Tobruku, na ně se už před rokem ́48 většina spoluobčanů dívala velmi rozpačitě a podezíravě - přišli z nesprávné strany, od těch, kteří nás zradili a v důsledku toho vlastně sami zavinili válku.

3. Co se týče V.Klause, autor nesmyslně přežvykuje věci bezpočtukrát probrané, vysvětlené a vyjasněné.

V. Kučer 24.10.2021 20:24

Po roce 1945 bychom Rudou armádu zpět neměli protože měla vybitou mladou generaci a neriskovali by válku s milionovou armádou kterou bychom postavili. Ale byla jiná situace, lid cítil vděčnost k Sovětskému svazu a Gottwald nebyl Tito.

O. Uživatel 23.10.2021 9:48

Uživatel požádal o vymazání
P. Čech 23.10.2021 10:24

Křišťálově čistou pravdu jsme tady už jednou slýchali. Jak nakonec dopadl její aktér také všichni víme.

L. Beneš 23.10.2021 9:48

Jak je možné, že se do hrátek o zbavení MZ prezidentského křesla nezapojil tentokrát onen kdesi poblíž Prahy hnízdící lékař, který tak vehementně trval na prohlášení V. Klause za nesvéprávného?

I. Krahula 23.10.2021 10:08

Geniální.