27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jara London 30.4.2007 10:10

Re: Re: Re: Re: Vážený autore

Pozice ČR jako trojského koně USA vůči evropským zemím NATO při prosazování jednotného evropského systému protiraketové obrany teritoria EU - dají nám to znát politicky i ekonomicky - viz např. tzv. "povolenky" jsou jedním z prvních konkrétních dopadů. ČR jako potenciální cíl pro ruské jaderné rakety, kterým dosud nebyla (nebylo proč; česká pidiminiarmádka nikoho neohrožuje). Náklady na zřízení a provoz radaru - ne vše bude hradit americká strana, protože se jedná o bilaterální vztah, USA brání Polsko a ČR a kongres nepovolí stavbu bez spoluúčasti druhých stran. Náklady na ochranu a obranu stanice - ČR není schopna sama uhájit ani vzdušný prostor Prahy, takže bude muset za ochranu území a střežení vzdušného prostoru kolem radaru platit sama v režimu, určeném americkou stranou. - vůbec není jasné, co je cílem hrádek kolem výstavby této základny; Irán jako důvod je sakra slabý a proti ruským raketám je naprosto neúčinná. V USA má tento problém nulovou publicitu, zdá se, že jde o izolovanou akci Pentagonu a výrobců protiraketových systémů, zaměřenou na získání bodů pro rozhodování o dalších penězích na MD USA, s případným efektem vnucení části ABM nevyužitelné pro obranu USA evropským zemím NATO prostřednictvím Polska a ČR. Na to ukazují i návštěvy šéfa protiraketové obrany USA, který nedokázal rozumně odpovědět na jedinou otázku na účel tohoto systému, a plánovaná naávštěva Bushe, který sbírá body pro případné znovuzvolení a hledá podporu u zbrojařů. Rusové využijí základnu ke zdůvodnění zvyšování prostředků na vlastní zbrojní programy. Obě strany - Rusko i USA - schovají za kouřovou clonu základny, mohou bez problémů podnikat vzájemně koordinované kroky vedoucí k nastartování nových vojenských programů a vojenské spolupráce, z níž zcela vyloučí Evropu. ČR zůstane na krku radarová základna, která nikoho nebude zajímat, ale za kterou bude muset po příštích 30 let platit. To je realita. Stačí?

JH 30.4.2007 10:41

A ten jára z Londýna je

blbej nebo uplacenej (=vychcanej)???

Jara London 30.4.2007 10:55

Re: A ten jára z Londýna je

Možná vše vězí v tom, že je jen dobře informovanej?

géza 30.4.2007 10:42

Re: Re: Re: Re: Re: Vážený autore

 Pokud by váš názor byla ona realita, pak nevidím nijak velkou ztrátu pro Česko. Naše 4 gripeny stejně budou létat cikcak republikou a střežit náš spánek, vojáčci krom missí v arábii a jinde budou mít i doma nějaký program. To celé bude stát stejné množství prostředků, jako kdyby nebylo radaru. Jen vojska našich armád budou mít jakýstakýs program. Evropa vyloučená z vojenské spolupráce bude mít dost času, aby se vojensky dala konečně jakž takž dohromady a byla schopná sebeobrany.

 Toto vše, pokud váš názor je realita, nic nemění na faktu možného ohrožení raketami odkudkoliv.

Jara London 30.4.2007 10:53

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vážený autore

Kde je to "odkudkoliv" a před jakými raketami?

arogant 30.4.2007 23:41

Re: Re: Re: Re: Re: Vážený autore

To tedy nestačí! Už jen to vaše tvrzení že Bush sbírá body pro případné znovuzvolení , mi zcela jasně dává najevo že se v politice moc neorientujete až to vyráží dech.. Proč si děláte práci s takovou litanií, když neznáte ani základní pojmy.  Snažíte se kombinovat a ani nepoznáte kde je branka. Hodně slov a jurodivé cucání s prstu. Souhlasím s článkem od Kaisra. Tohle je od Londona jak vím že nic nevím, ale dělám že jako hodně vím.