29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: S pomocí Boží

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jura Jurax 4.9.2006 10:52

Re: Re: Re: Proč věřit ve zvráceného boha, kterého nikdo neviděl

Předtucha - slyšel jste někdy něco o pravděpodobnosti, o tom, že si pamatujete jen předtuchy, co se splnily ... (mimochodem znáte případ věštce, co hlasem velikým věštil každého dne ráno havárii dopravního letadla s červenými znaky na trupu a takměř nikdy se nespletl?) ...  svědomí nemá s bohy nic společného, to je důsledek výchovy, no a trans je stav poruchy vědomí - mozek obluzený chemií nebo přidušený nebo jinak (třeba mechanicky) poškozený vyrábí nesmysle ... já jsem taky kdysi dávno po vypití flašky medoviny viděl družici letící klikatě :-D přičemž tak velikou klikatost by nevysvětlti ani lom světla v různě teplých vrstvách atmosféry (pokud by to vůbec byl s to vysvětlti) :-D ale neklaním se tomu jevu, jsa si vědom té flašky medoviny :-D

gerontusinza 4.9.2006 10:55

Pane VLKu,Re: Re: Re: Proč věřit ve zvráceného boha, kterého nikdo neviděl

to o čem mluvíte jsou dávno známé funkce mozku (lidského) a schopností citlivějších jedinců lidského rodu, daných zkušeností, výchovou, vědomostmi v daném teritoriu, ale hlavně přenosu slabých signálů mozku. S bohem (tím divným surovým staříkem) to nemá ale vůbec nic společného. Jen tak mimochodem máme přece společného boha s mohamedány a židy, dostanou se i tito do nebe?oni tvrdí že ano. Dostanou se i zvířata do nebe? Co myslíte? Pes je podle islámu nečistý, ale kůň? Proboha ať lidé věří v co chtějí, ale ať je to sakra jejich intimní záležitost a nikoli mocenský bič na okolí, a to  nejen v rodině. Pokud je jediným vědomostním vybávením víra, dostává se společnost do stádního systému schopného omluvit i vraždy nepohodlných a vzpurných jedinců.

Jura Jurax 4.9.2006 11:30

Re: Pane VLKu,Re: Re: Re: Proč věřit ve zvráceného boha, kterého nikdo neviděl

Tak, tak, neboť kacíře jest vyvrci ze stádce Božího ku větší slávě jeho ... amen ... a ujmout se statků jejich takto osiřelých ...

VLK 4.9.2006 15:14

Re: Pane VLKu,Re: Re: Re: Proč věřit ve zvráceného boha, kterého nikdo neviděl

Pokud verite, ze je to pouze zalezitost nejakych funkci mozku, verte si tomu. Ale nechte je verit tomu, ze za tim stoji buh. A pokud pocitate mrtve zabite vericimi, spoctete si mrtve zabite nevericimi v jejich svatych valkach - treba tech komunistickych. Vira je vira, at uz je v toho ci onoho boha ci v materii v te ci one forme. A pokud vsechny krestany hazite do jednoho pytle, nechte se hodit do jednoho pytle se vsemi materialisty. Naleznete tam peknou spolecnost - fasouny, komouse, obcas i nejaky demokrat. Politicke strany jsou totez co drive byly jednotlive proudy v cirkvich, jen doba je jina.

VLK 4.9.2006 15:25

Re: Re: Pane VLKu,Re: Re: Re: Proč věřit ve zvráceného boha, kterého nikdo neviděl

Jen tak pro uplnost: Byl jsem vychovan jako materialista. Po zralem zkoumani jsem dospel k nazoru, ze tento system neni dokonaly ani uplny. A ze z nej naopak vyplyva, ze zadny system nemuze byt uplny. Dospel jsem k agnosticismu. A svobodne a vedomne jsem se rozhodl, ze zustanu materialistou. Ale vim, ze jini mohou udelat jine rozhodnuti, vice ci mene svobodne a vice ci mene vedome. A ze je za to nemuzu odsuzovat. Ze muzu odsuzovat nejake jednani, ktere z toho plyne, pokud se nejake teze prosazuji prilis dogmaticky. Ale ze k nemoci dogmatismu neni predurceno zadne nabozenstvi ci vira, jen nektere k tomu muze mit vetsi sklony. Mezi ty pocitam v soucasne dobe hlavne islam a komunismus.

tonda 4.9.2006 13:43

Re: Re: Proč věřit ve zvráceného boha, kterého nikdo neviděl

Vážený pane, pokud zaměňujete otázky víry s drogami, halucinacemi, čarodějnictvím, pověrami atd. nemá asi smysl Vám něco vysvětlovat. Zkuste si třeba občas něco přečíst, ale ne Šifru M.L. či různá fantazy díla.   

Jura Jurax 4.9.2006 9:16

Re: církev je pro blbečky.....

No, ono je to napsáno poněkud drsně, sám bych volil jiná slova, ale když odlišíme víru jedince jako jeho naprosto soukromou věc (neodporuje-li světským zákonům a kodexu chovaní obvyklému v daném místě a čase) na staně jedné a církev (nejen katolickou, ale v našich podmínkách najmě katolickou) jako organizaci neoprávněně tyjící z faktu víry lidí a stavějící se do pozice strážce čistoty víry a prostředníka ve styku s příslušným bohem, dá se s příspěvkem souhlasit. Stručně řečeno - víra není nutně pro blbečky, nejsou-li ovšem fanatiky o vysokém stupni zabedněnosti, ale církev jako taková ano.

Potřebuje-li někdo k životu berličku víry právě ve zmrtvýchvstání Krista, je to jeho věc a problém. Ale církev, tedy její hierarchové, nikým nevolení, bez jakéhokoliv mandátu, osobují si stále ještě jako relikt z temného středověku tu drzost mluvit do věcí světských, do života nejen věřících, ale i jinověrců či nevěřících neznabohů (postoj k antikoncepci a potratům třeba), osobují si být z titulu církevní funkce homo politicus, drze žádají pro svou organizaci nadstandardní přístup, speciální zákony a vůbec extra ohledy od státu na rozdíl od svazu zahrádkářů třeba, jehož existence (toho svazu) a jejichž existence (těch zahrádkářů) mi mimochodem přijde užitečnější než kadidlo hlasatelů víry pravé (která to je?).

A nic na tom nemění ani fakt, že církev - tedy spíš věřící lidé z titulu některých aspektů své víry - koná dobro, jemuž se nesluší pošklebovat - charity, milosrdné sestry ve špitálech; koneckonců kardinálové nevynášejí mísy s exkrementy chorých, to dělá radostně jen plebs vírou zpracovaný, ti se pletou do vysoké politiky a kšeftu. A ovšem církev taky někdy páchá dobro, bez něhož bychom se docela obešli ...

gerontusinza 4.9.2006 10:38

Děkuji Vám Juro, sám nemám čas to psát, ale stejně bych to tak perfektně nezvládl.Re: Re: církev je pro blbečky.....

Pod to se mohu jedině podepsat.R^R^R^

Ivan 4.9.2006 12:06

Re: církev je pro blbečky.....

Skoro je to tak.

čtenář 4.9.2006 0:26

Definice pravdy

Pan Bárta přímo geniálně odhaluje ódu na pravdu. Jakékoliv další příspěvky jsou jen příznakovými doplňky. Definice příčiny je zde dokonalé popsaná. Pane Bárta, jste nejdokonalejší komentátorský analytik. Patříte na Vyšehradský Slavín. Pro nás intelektuálskou elitu jste představujete "zářící sluníčko. Lidé od odborného vzdělání níže vás nejsou schopni pochipit. Nic si z toho nedělejte. Váš čtenář.

Honza V. 4.9.2006 0:18

Nic.

Pan Bárta má utkvělou potřebu nám vysvětlit jak tomu rozumí. Ale obávám se, že odhaluje úplný opak...Rv

Jiří 4.9.2006 0:10

Pavle Bárto

Již vám někdo řekl že jste pouhým grafomanem? Méně je někdy více. Ve vašem konkrétním případě by bylo nic naprostou výhrou!