7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Honza 4.6.2008 13:13

Moc by mě zajímalo......

jestli má tohle autorka z vlastní hlavy,nebo zase jako jiní na NPpíší na objednávku.Ani jsem se nemusel dívat na podpis autora článku a bylo jasné,že to píše ženská.Vážená dámo,Detailní parametry takového vojen.zařízení nezná z vlády nikdo ani z parlamentu,dokonce ani ministrParkanová - jde o přísně tajné informace,které zná jen několik lidí voj.štábu USA.Tak nám tady nekvákejte,že budou rozhodovat odborníci.Ostatně detailní informace nepotřebujeme k tomu,abychom mohli rozhodnout, "že tady ŽÁDNOU cizí základnu nechceme,proto REFERENDUM !!!>-

Pepa 4.6.2008 13:00

Re: Re: Re: Zdá se, že hlavním

Nemám skoro žádné informace o jaderném programu Iránu, nicméně jsem si jist, že lidé, jichž se tento program existenčně týká tyto informace mají a naloží s nimi stejně, jako v případě Iráckého reaktoru Osiris nebo před nedávnem vybombardovaného syrského reaktoru. Nám Irán nikterak nehrozí...

Pepa 4.6.2008 12:56

Re: Re: netreba peoblem chapat...

Lidí, o kterých píšete, není naštěstí většina. A u referenda plattí, že rozhoduje většina - skutečná, ne získaná koupením jednoho nebo dvou poslanců.

Paca 4.6.2008 12:51

Švýcarsko

Myslíte, že by každý dospělý Čech (muž?) měl mít doma automatickou zbraň, cvičit s ní a v případě ohrožení povinnost bránit republiku? Jestliže ne, co mu jinak dává právo rozhodovat v referendu o otázkách národní bezpečnosti?

dr. Ban 4.6.2008 12:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vážená paní

no to jiste. mozna kdyby se udelalo referendum o koupalisti mezi obcany, zadne by se stavet nezaclo a dotycny tunelar obecniho rozpoctu by utrel hubu. a v tom je prave ten rozdil mezi primou a neprimou demokracii, kterou madrasci kdyz se jim to zrovna nehodi nechteji videt!

RL 4.6.2008 12:43

Re: Re: referendum

Omyl vážený. Radar už je posunut ne do faktické roviny, ale do roviny histerie, která zastírá možnost racionálně rozhodovat. Viz vyděrač Tamáš a jeho soudruzi.

dr. Ban 4.6.2008 12:41

Re: Re: Možná zrušíme...

tipl bych ze osloveni uvedl v zavislosti autorciny relativizace demokratickych procesu.

Schumacher 4.6.2008 12:41

Správný leč nedůsledný pohled. Míra demokracie je přímo úměrná míře schopnosti jejího formálního nositele vládnout. Otázka zní : Co se zbylými osmdsáti procenty....

Kdo není schopný kvalifikovaně rozhodovat v referendu, není schopný kvalifikovaně rozhodovat při výběru  kandidátů podle jejich programů ve volbách zastupitelských sborů. Vyloučení rozhodování v referendu neřeší podstatu problému, jen ho posouvá o stupeň výš. Důsledným řešením by bylo zrušení voleb a formální zavedení vrchnostenského systému. Toho, který v praxi , třebaže ne formálně, už existuje.

RL 4.6.2008 12:41

Re: Pouze moudří?

No a víte jak dopadlo Staré Řecko? Jestli ano, tak taky víte, že přímá demokracie nejde prosazovat na všech úrovních státu. Jinak by to vedlo k záhubě.

RL 4.6.2008 12:38

Re: Re: Zdá se, že hlavním

Máte mozek? nebo jste demagog. Otázky národní bezpečnosti nemůžou rohodovat občané, kteří netuší co nebo kdo nás ohrožuje. Máte snad nějaké podrobné informace o jaderném programu Iránu? Když ne, tak jak můžete vědět co připravují?

Jarys 4.6.2008 12:37

Re: Re: referendu zdar

Vysvětlete mi, jakým způsobem je možné "vrátit národ do normálních kolejí"? Plkáte tady o hloupostech a prohlašovat některý národ za více a jiný za méně morálně, kulturně i politicky vyspělý je zhovadilost!

RL 4.6.2008 12:35

Re: netreba peoblem chapat...

To má být vtip?? Není to moc humorné. Naopak rozhodování o naší národní bezpečnosti nemůže být činěno referendem. Jen blbec může referndum v této otázce chtít. Jak může člověk, který ani neví kde je např. Irán a co má za zbrojní arzenál rozhodovat o naší obraně? Zamyslete se nad tím. Já nevím jak vy, ale já nechci čekat až mi sem pošlou nějakou raketu. Štěstí přeje připraveným a proto je referendum v tomto případě hloupost.

Ondras 4.6.2008 12:23

Re: Pouze moudří?

Až na to, že právě v tom starém Řecku měli volební právo pouze svobodní (tedy ne otroci, také ne ženy, přistěhovalci...) a tuším že zároveň movití muži, o nějakém všeobecném hlasovacím právu tam nemůže být řeč...;-D;-D;-D

Klička 4.6.2008 12:16

Re: Re: "...že se nestydíte něco takového napsat."

Proč? Protože ve svém článku se sama pasuje do role těch nemoudrých, na které se odvolává.Všiměte si, prosím, že ve svých příspěvcích nikoho neurážím pro jeho jiný názor. Pokud však ve svém příspěvku Vy mluvíte o magorech, zkuste se podívat do zrcadla.

Klička 4.6.2008 12:12

Re: Zdá se, že hlavním

Myslím, že se to nezdá, ale že to tak obecně je. Zastupitelskou "demokracii" totiž vymysleli lidé, kteří v demokracii přímé neměli žádnou šanci se dostat k moci. Přesně tak jak píšete, zastupitelská demokracie totiž nejen že roděluje občany na příznivce té či oné politické strany, ale nepřímo je štve proti sobě v zájmu stranického boje o moc. Vůbec ji nezajímá vůle lidu a tím popírá samu podstatu sebe sama - demokracii, jakožto demos kritos - vládu lidu. V prostředí demokracie (vlády lidu) je totiž nutné znát vůli tohoto lidu. Tuto vůli však nelze zjistit jinak než všeobecným referendem. Že je tato vůle zjištěna v demokratických volbách je totiž obecně rozšířený omyl, šířený a neustále v médiích omílaný představiteli "demokracie" zastupitelské, kteří v našem systému demokratických voleb mají ve většině doživotně zajištěn bezpracný příjem. Vůbec tím nechci řící, že nepracují, ale pracují buď špatně anebo také vůbec. Pouze se vyvyšují nad ostatní občany, pohrdají jimi a vůle lidu je naprosto nezajímá. To se týká naprosto všech politických stran, zastoupených v parlamentu , méně v senátu. Demokracii pouze neustále omílají a přitom nevědí, o čem mluví.

Hanák 4.6.2008 12:02

Re: otázka

Jaký je rozdíl mezi přímou volbou prezidenta a volbami do parlamentu paní autorko?

Jeden velmi zásadní. Je jenom jeden prezident, ale asi 200 poslanců a senátoru. Takže existuje přece jen jistá pravděpodobnost, že se mezi nimi najdou i schopni a slušní lidé. A také v referendu se odpovídá jen ano nebo ne na pokud možno jednoduchou (někdy i záměrně méně jednoduchou) otázku.

jirka.s. 4.6.2008 11:58

Re: Takže osvíceně o všem mohou rozhodovat pouze Langrové, Paroubkové, Topolánkové, Čunkové, Filipové ...

Ano, správně, de.uraku, jsem též pro referendum! Jsem pro to, aby se v referendu rozhodovalo i tom, zda-li se starostovi poskytne bezplatně obecní kozel! Dokonce bych vyhlásil i referendum o tom, jestli si de.urak má brát nejdříve ten zelený prášek a pak teprve ten modrý! ;-)

Hanák 4.6.2008 11:56

Re: Vážená paní

Jedna věc je rozhodovat v referendu, a druhá nést pak za rozhodnutí (většiny) svoji odpovědnost a důsledky. A to právě asi dokážou dnes jen Švýcaři. Před 60 lety (ve svobodných volbách) takřka většina naších rodičů volila komouše. A už pár let později byl každý: já nic, já muzikant. A copak se dosud změnilo?

Ostatně plně souhlasím s názorem autorky. Ona píše o referendu a ne o volbách.

jirka.s. 4.6.2008 11:53

Re: "...že se nestydíte něco takového napsat."

A proč by se styděla? Probíhá tady na PSU snad nějaká volba či referendum? Vždyť sem může klidně psát i takový magor jako jsi ty a na kmínové či slané rohlíky to, naštěstí, také vliv nemá! ;-P

Staroch 4.6.2008 11:47

Re: Referendum může být....

A taky to neuzná a bude žvanit do všeho bez informací, které by třeba ani nepochopila. Vzpomeňme na referendum o atomové elektrárně v Rakousku. Vyšlo to téměř přesně 50 : 50 v neprospěch atomu. A byla to nehorázná blbost.

Hanák 4.6.2008 11:44

Re: Možná zrušíme...

Bylo by jistě hezké, kdyby pan Chris Kelvin vysvětlil, jak a proč přišel k oslovení "soudružko". Jeho původ a dnešní význam by měl být všeobecně znám. Stalo se ovšem to, že každý kdo si chce do jiného rejpnout (nebo ho dokonce znemožnit), tak ho nazve soudruhem, někdy pro upřesnění i s nějakým tím přídavným jmenem.

A k podstatě té přípomínky: možná by nebylo špatné, kdyby existovaly zkoušky pro voliče, soudruhu Chrisi Kelvine.

jk-jiny 4.6.2008 11:26

netreba peoblem chapat...

ministryni staci ze se ji neco libi a nebo se o tom dobre zpiva... v podstate nechcete referendum, protze podplatit dostatecny pocet volicu je drazsi, nez Melcaka s Pohankou...

Bohata 4.6.2008 11:17

Re: Re: Re: Technická pozn.

Jestli někdo z čechů a Moravanů chce režim ,který je zvyklý vládnout karabáčem zvaným nagajka aˇt si vyřídí pas do Ruska.

Požaduji aby toto učinili všichni komunisté a ted už "Paroubkovci"a to co nejrychleji.!!!!!!!

 Jestli chce zústat v západní zoně ve které ještě jsme tak ať hlasitě dává najevo svůj názor.

Pokud to tak my občané neučiníme tak stojíme ještě za větší ho/no než naši politikové.

Jsme potom taková sběř jako oni.

ulik 4.6.2008 11:11

Re: referendum

No, ale nekde zacit musime. Zrovna tema radar je vyborne tema k takovemu zacatku, je to siroce a dlouho diskovane tema, vetsina argumentu pro a proti uz vyplavala napovrch, stejne jako pocatecni lzi nekterych politiku. Takze pokud CR chce zacit s vyssi politickou kulturou, tak tema radar (a referendum o nej) je primo idalni prilezitost.

Katr 4.6.2008 10:54

Zdá se, že hlavním

smyslem zastupitelské demokracie je rozeštvávat lidi mezi sebou, aby se pak politici všech barev mohli lépe napakovat.;-(

Klička 4.6.2008 10:39

Pouze moudří?

Paní Pospíšilová-Šteflová, v případě, že zde propagujete, že pouze moudří mají právo se vyjadřovat k problémům, divím se,že se nestydíte něco takového napsat. Tento článek rozhodně nenapsal moudrý člověk a podle Vašeho vlastního vyjádření Vám to nemělo být umožněno. Nicméně v demokratickém státě by měl mít možnost obecného vyjadřování se každý občan, tedy Váš článek beru a také jsem jej četl. Píšete zde, že pouze vyvolení a moudří mají právo rozhodovat o věcech, které se přímo týkají většiny občanů, ne-li zcela všech? Chcete snad říci, že naše vláda, politici, poslanci a senátoři včetně presidenta jsou těmi moudrými? Nenechte se vysmát. Snažte se chvíli sledovat politické dění v naší zemi a pokud se snažíte být moudrou, nutně dojdete k výsledku že nejsou. A proto, zevšeobecníme-li tento jev, vymysleli kdysi dávno ve Starém Řecku demokracii. A to demokracii přímou, která referenda využívá. Nikoliv pouze proto,zda rohlík má být slaný či kmínový, ale pro věci veškeré, které se tu více, tu méně přímo dotýkají občanů. Věřte mi, že občané, které Vy ve své nadutosti nazýváte bl..., se obvykle referend nezúčastňují, poněvadž je dění obecné nezajímá. Mám totiž za to, že průměrný občan je vždy ve svém rozhodování moudřejší, než každý jednotlivý politik, poslanec či senátor. Proto totiž také bylo referendum, jakožto institut zavedeno a proto se mu zmínění a také Vy tak vehementně bráníte. Tam je jádro pudla.

vita 4.6.2008 10:37

Re: Re: paní autorko

Vy cosi chcete, váš předřečník ne. Buď se dohodnete a nebo ať se hlasuje.

Tvrdak 4.6.2008 10:28

Re: Re: Vážená paní

...a mimi to z blbych lze volbama vybrat jen blbejsi a tak se stane ze vlada sestava jen z tech nejblbejsich , jak se provalilo nyni.....

Haf 4.6.2008 10:24

Re: referendu zdar a přímé demokracii zejména !!!

Politici (většiny států západní evropy) u nás mají husí kůži při zmínce o přímé demokraci - omezila by jejich kšefty, které vydávají za "kompromisy". Voni se voliči rychle aklimatizujou - dvakrát zvolej špatně a potřetí si dají pozor. Líbí se mi, jak nás skvěle "zastupujou" v PČR Vondruška - bachař, Faumer, Kavan - udavači a další hvězdy - nakonec až třeba Ploc.

A s těma pokutama - 2o tis. za demolovaný stadion a půl mil za ledničku v roští....  To jsou opravdový perly zastupitelský demokracie

StandaT 4.6.2008 10:24

referendum

Přímá demokracie vyžaduje politickou kulturu a zodpovědnost zaměřenou hodně do budoucna. Hlavně ale zažité principy demokracie. Ani jednu ze tří podmínek tu nevidím. Bez nich se referendum může velice snadno stát zadními vrátky, kterými populisté demokracii obejdou, kdykoliv neseženou dost hlasů pro prohlasování standardním a demokratickým hlasováním.