19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ondras 4.6.2008 12:23

Re: Pouze moudří?

Až na to, že právě v tom starém Řecku měli volební právo pouze svobodní (tedy ne otroci, také ne ženy, přistěhovalci...) a tuším že zároveň movití muži, o nějakém všeobecném hlasovacím právu tam nemůže být řeč...;-D;-D;-D

RL 4.6.2008 12:41

Re: Pouze moudří?

No a víte jak dopadlo Staré Řecko? Jestli ano, tak taky víte, že přímá demokracie nejde prosazovat na všech úrovních státu. Jinak by to vedlo k záhubě.

Klička 4.6.2008 13:42

Re: Re: Pouze moudří?

Můžete mi, prosím, sdělit, jak přímá demokracie zahubila Švýcarsko? Pokud je mi zmámo, pak právě ono patří k nejbohatším a nejsvobodnějším státům v Evropě. Není to náhodou také proto, že uplatňuje , pokud může, přímou demokracii?

Harry 4.6.2008 16:08

Re: Pouze moudří?

"Mám totiž za to, že průměrný občan je vždy ve svém rozhodování moudřejší, než každý jednotlivý politik, poslanec či senátor." Zajdete obcas do hospudky V. cenove skupiny.... Vite ta Churchillova veta, ze "nejsilnejsi duvod proti demokracii je 5minutovy rozhovor s volicem" a "ze demokracie je nejhorsi zpusob vladnuti - akorat ze nic lepsiho neni"... plati porad. Zaklad jakehokoli spravneho rozhodovani jesou 1/ pravdive a dostacujici informace cili premisy 2/ schopnost logickeho mysleni a uvahy. V tomoto pripade neplati urcite prve (spravne a tudiz tajne informace o Iranu ma asi jen Mossad a CIA), Josef Novak z Dolni Lhoty tezko, a ten dotycny asi take tezko splni i podminku druhou.

StandaT 4.6.2008 10:24

referendum

Přímá demokracie vyžaduje politickou kulturu a zodpovědnost zaměřenou hodně do budoucna. Hlavně ale zažité principy demokracie. Ani jednu ze tří podmínek tu nevidím. Bez nich se referendum může velice snadno stát zadními vrátky, kterými populisté demokracii obejdou, kdykoliv neseženou dost hlasů pro prohlasování standardním a demokratickým hlasováním.

ulik 4.6.2008 11:11

Re: referendum

No, ale nekde zacit musime. Zrovna tema radar je vyborne tema k takovemu zacatku, je to siroce a dlouho diskovane tema, vetsina argumentu pro a proti uz vyplavala napovrch, stejne jako pocatecni lzi nekterych politiku. Takze pokud CR chce zacit s vyssi politickou kulturou, tak tema radar (a referendum o nej) je primo idalni prilezitost.

RL 4.6.2008 12:43

Re: Re: referendum

Omyl vážený. Radar už je posunut ne do faktické roviny, ale do roviny histerie, která zastírá možnost racionálně rozhodovat. Viz vyděrač Tamáš a jeho soudruzi.

emersonskej 4.6.2008 18:00

Re: Re: Re: referendum

R^

tatina 4.6.2008 10:03

Já nemůžu nic,než-li souhlasit.

R^R^R^

Kylchap 4.6.2008 10:03

otázka

A vůbec, jak může občan zodpovědně volit prezidenta, když často nedokáže moudře volit ani svého životního partnera?

Jaký je rozdíl mezi přímou volbou prezidenta a volbami do parlamentu paní autorko?

Hanák 4.6.2008 12:02

Re: otázka

Jaký je rozdíl mezi přímou volbou prezidenta a volbami do parlamentu paní autorko?

Jeden velmi zásadní. Je jenom jeden prezident, ale asi 200 poslanců a senátoru. Takže existuje přece jen jistá pravděpodobnost, že se mezi nimi najdou i schopni a slušní lidé. A také v referendu se odpovídá jen ano nebo ne na pokud možno jednoduchou (někdy i záměrně méně jednoduchou) otázku.

vita 4.6.2008 9:58

A jinak nepochybně ryzí demokratka, že?

Vše, co píšete o referendu se dá napsat - ba hůř - platí to i o volbách.

Když volby - tak jedině moudrých...

Myslel jsem si, že od doby, kdy se prosadilo všeobecné, rovné a přímé hlasovací právo, jsou takové námitky rozřešeny. Zjevně nikoli...

Saul 4.6.2008 9:30

Méně přímé demokracie

Myslím, že pokud jde o politiku státu (tedy ne o politiku komunální), je až dost na tom, když voliči čas od času určí celkové směřování politiky státu - zjednodušeně řečeno doprava nebo doleva. Další už by mělo být hlavně věcí těch zvolených, protože mají daleko víc informací, možnost získat kvalifikované konzultace a také čas k tomu, aby se soustředili na daný problém a jeho projednání. Ostatně i řada diskusních vstupů ukazuje na to, že by asi neměl rozhodovat každý o všem.

Defurak 4.6.2008 9:17

Takže osvíceně o všem mohou rozhodovat pouze Langrové, Paroubkové, Topolánkové, Čunkové, Filipové ...

a zbytek občanů je nekvalifikovaný póvl. Již zde bylo zmíněno třeba Švýcarsko - nyní tam např. rozhodovali referendem o udělování občanství. K žádným tragediím tam nedochází.

Zde může např. ostudně trapný a nabubřelý Zahradil dávat do jedné roviny Lisabonskou smlouvu se smlouvou o umístění cizího monstra na našem území, kšeftovat s budoucností státu hokynářskou metodou něco za něco.

Dalo by se o tom přemýšlet pouze tehdy, kdyby občané v referendu rozhodli, že zde radar chtějí a koaliční partner by to odmítal podpořit. Jinak je to neomalená drzost.

Kolombo 4.6.2008 10:16

Re: Takže osvíceně o všem mohou rozhodovat pouze Langrové, Paroubkové, Topolánkové, Čunkové, Filipové ...

Tak referendum  o udělování občanství si představit dovedu - tam jde o to, jestli nějakému původně cizinci poskytnu práva /a na sebe vezmu povinnost/. Ale jinak? Například rakušáci  nemají co v referendu kecat do Temelína, i když jej mají 50 km od hranic, zatímco Rus od Dněpru může v referendu rozhodovat o tom, co bse ude dít někde u Vladivostoku. jen na základě pocitů a nekvalifikovaných žvástů uveřejněných "médii". V téhle civilizaci je všechno už poněkud překombinované. Mimochodem, když už média nasadila aktivistický antikapitalistický zelený tón - komu že ta média v převážná většině patří? Nejsou to právě ty nejbohatší kapitálové skupiny? A není to tak, že jim míra moci, která je získatelná přes peníze a nepřímá vliv už nestačí a proto sází na kartu aktivismu, davových psychóz a "přímé akce"?

jirka.s. 4.6.2008 11:58

Re: Takže osvíceně o všem mohou rozhodovat pouze Langrové, Paroubkové, Topolánkové, Čunkové, Filipové ...

Ano, správně, de.uraku, jsem též pro referendum! Jsem pro to, aby se v referendu rozhodovalo i tom, zda-li se starostovi poskytne bezplatně obecní kozel! Dokonce bych vyhlásil i referendum o tom, jestli si de.urak má brát nejdříve ten zelený prášek a pak teprve ten modrý! ;-)

vita 4.6.2008 14:58

Re: Re: Takže osvíceně o všem mohou rozhodovat pouze Langrové, Paroubkové, Topolánkové, Čunkové, Filipové ...

Jdi urinovat, senile, cosi se ti tlačí mezi uši. Na mozek těžko...

jirka.s. 4.6.2008 16:28

Re: Re: Re: Takže osvíceně o všem mohou rozhodovat pouze Langrové, Paroubkové, Topolánkové, Čunkové, Filipové ...

To neřeš, rudá předkožko! Není to v moci kapacity tvého ganglia! ;-P

petr 4.6.2008 8:29

referendu zdar

Domnívám se, že se tu pletou hrušky s jablky:-) Na referendum v ČR nejsou lidi!!! Podívejte se do Švýcarska...bez referenda ani ránu a funguje to bezvadně. V ČR by to taky fungovalo za předpokladu, kdyby zde žili Švýcaři. Za situace, kdy tu žije národ, který je tak vykolejen po stránce morální, kulturní a politické, jako jsme po komunistické intelektuální genocidě z minulého století, tu být referendum nemůže. 80% občanů kupuje bulvár, kouká na bulvár a jako bulvár i myslí, tak přesně 80% občanů odmítá např. radar. Českého člověka zajímá daleko víc, kdo s kým a kde, než že by např. demonstroval proti navrhovaným pokutám za psa, když se utrhne z vodítka./ 50.000Kč/ Nebo za neustálé zvyšování elektřiny, atd. Každopádně se už těším, až bude presidentem zvolen v referendu  božský Kája, nebo Hurvínek. Možná by to bylo fakt lepší, než Klaus:-)

Defurak 4.6.2008 9:21

Re: referendu zdar

Přesně tak - jsme vykolejeni po stránce morální, kulturní i politické. Nikdo se nesnaží nás do normálních kolejí vrátit. Naopak politické strany této vykolejenosti využívají ke svým neomaleným hrátkám, k manipulaci s občany. Jelikož jsme vykolejeni, chováme se jako ovce a necháme si ty čunkoviny líbit.

masi 4.6.2008 9:37

Re: Re: referendu zdar

Oni i nasi slavni politici jsou vykolejeni "po stránce morální, kulturní a politické". Rv

Jarys 4.6.2008 12:37

Re: Re: referendu zdar

Vysvětlete mi, jakým způsobem je možné "vrátit národ do normálních kolejí"? Plkáte tady o hloupostech a prohlašovat některý národ za více a jiný za méně morálně, kulturně i politicky vyspělý je zhovadilost!

Haf 4.6.2008 10:24

Re: referendu zdar a přímé demokracii zejména !!!

Politici (většiny států západní evropy) u nás mají husí kůži při zmínce o přímé demokraci - omezila by jejich kšefty, které vydávají za "kompromisy". Voni se voliči rychle aklimatizujou - dvakrát zvolej špatně a potřetí si dají pozor. Líbí se mi, jak nás skvěle "zastupujou" v PČR Vondruška - bachař, Faumer, Kavan - udavači a další hvězdy - nakonec až třeba Ploc.

A s těma pokutama - 2o tis. za demolovaný stadion a půl mil za ledničku v roští....  To jsou opravdový perly zastupitelský demokracie

Harry 4.6.2008 16:12

Re: referendu zdar

Nezanedbatelne mnozstvi hlasu dostaj i Jara Cimrman. Take vojin Josef Svejk myslim zabodoval.

ulik 4.6.2008 8:27

'odbornici' ..

Jeste poznaka k odornikum: (1) lide jako Vondra nebo Parkanova na me rozhodne nedelaji dojem odporniku, spis zoufalcu, kterym dosli argumenty. Jestli nejake dobre argumenty proc tu mit radar jsou, tak proc je nereknou?? Budu prvni,kdo to uvita. Misto toho se diskutuje, proc nemit referendum a proc Tamas, Paroubek ci Vondra atd jsou trapni, neduveryhodni atd.

(2) Rozhodne tech nekolik 'odborniku' se podplati mnohem snaze nez v pripade referenda, kde vsichni lidi proste podplatit nejdou. (Viz. kausa okolo pana Vondry, ktery byl v predstvenstvu lobby, ktera ted bojuje za radar v CR).

kacir 4.6.2008 8:31

Re: 'odbornici' ..

demokracie nestojí a nevychází z odborníkú (profesionálů), nýbrž právě naopak z amatérů.

nejde tedy o odborníky, ale o to, že daní politici získali mandát od občanů.

Defurak 4.6.2008 9:24

Re: Re: 'odbornici' ..

Oni snad šli do voleb s veřejnou prezentací svých názorů na radar ? Kde jste to slyšel ? Kdyby to bývalo bylo předvolebním tématem, tak by buď mluvili jinak a NEBO BY ZVOLENI NEBYLI !!

kacir 4.6.2008 9:42

Re: Re: Re: 'odbornici' ..

otázky bezpečnosti státu nepatří do rukou lide, ale zvoleným zástupcům. To by to dopadalo, kdyby se např. válka vedla na základě referenda !!!

kacir 4.6.2008 9:42

Re: Re: Re: Re: 'odbornici' ..

* lidem

vita 4.6.2008 10:01

Re: Re: Re: Re: 'odbornici' ..

Nevedla by se?