2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Harry 4.6.2008 16:26

Re: Re: Re: Re: Re: 'odbornici' ..

Politik je clovek, ktery se musi rozhodnout, zda ted pujde do valky a necha umrit 100 000 vojaku, nebo to odlozi a za 3 roku to bude stat 500 000 vojaku nebo to opet odlozi o 10 let a pak jeho stat zanikne. To ale tezko rozhodne v referendu J.Novak, ten totiz logicky da hlas Chamberlainovi, ktery mu prinesl  "mir pro nasi generaci"  Neprinesl. Je to smutne rozhodovani.  

Harry 4.6.2008 16:21

Re: Re: Re: 'odbornici' ..

Tezko pred 10ti lety nekdo mohl mluvit ve volebni programu o Radaru, stejne tak tezko za 10 let bude nekdo mluvit ve volebni programu napr. o valce s Iranem nebo vyhostovani muslimu ci co. Volebni programy mluvi obecne o narodni bezpecnosti, o bezpecnosti obcana, o ekonomickem rustu, o zivotnim prostredi a ne o danich 16,1 nebo 16,3%. Ja bych volil stranu, ktera by mela ve volebni programu co nejtesnejsi spolupraci s NATO a USA v otazkach bezpecnost zeme.

ulik 4.6.2008 8:26

"Vy tupe stado, vy nevite, co je pro vas dobre" (Dzerzhinski)

Je zajimave, jake nazory mohu mit lide, kteri si o sobe rikaji, ze jsou pravicove zamereni. Pravicove strany by prave mely podporovat zodpovednost lidi za sebe a svoji zemi. Porovnejme:

Americky prezident Jefferson: "Lide by meli mit pravo nosit zbrane, aby v pripade potreby samy mohli svrhnout vladu"

Felix Dzerzhinsky (byvaly sef KGB): "Vy tupe stado, vy nevite, co je pro vas dobre".

Tam svym myslenim patri autorka je myslim uplne jasne.

Ccecil 4.6.2008 7:50

Referendum může být....

Může nám určit směr a cíl. Nemůže určovat jednotlivé kroky, neb většina lidí o dané problematice nic neví a nezná.

Staroch 4.6.2008 11:47

Re: Referendum může být....

A taky to neuzná a bude žvanit do všeho bez informací, které by třeba ani nepochopila. Vzpomeňme na referendum o atomové elektrárně v Rakousku. Vyšlo to téměř přesně 50 : 50 v neprospěch atomu. A byla to nehorázná blbost.

Petr Kohout 4.6.2008 7:50

Problém demokracie - hlasují i blbci či lumpové.

Ale stanovit pravidlo pro povolení hlasování podle inteligence nejde. Možná by pomohl majetkový census (neplatíš daně, žiješ z podpory, nekecej nám do toho, co uděláme s daněmi), ale to by se ochránci lidských práv p....

kacir 4.6.2008 8:29

Re: Problém demokracie - hlasují i blbci či lumpové.

pane kolego majetkový cenzus v žádném případě nevyloučí z hlasovacího práva blbce, v naší demokracii spíše naopak.

michal 4.6.2008 9:14

Re: Re: Problém demokracie - hlasují i blbci či lumpové.

račte, kaciri, reagovat na text: blb platí daně, blb má právo rozhodovat, co s nimi...

kacir 4.6.2008 9:20

Re: Re: Re: Problém demokracie - hlasují i blbci či lumpové.

ráčil jsem reagovat na větu: Možná by pomohl majetkový census ...

Nepomohl.

Harry 4.6.2008 16:33

Re: Problém demokracie - hlasují i blbci či lumpové.

To pry bylo za Rakouska_Uherska. Ja newkde cetl, ze obcan volal "ja platim dane!" kdyz ho policajt zatykal. Ja tomu nerozumel, apk me nekdo poucil, ze za Rakouska mel volebni prave jen ten, kdo mel trvale bydliste a majetek a platil dane.No nebylo to spatne. 15 trestany recidivista, nezamastnany od 15 let..... VOLIC, dekuji nechci.

Stréc z Podivína 4.6.2008 7:26

Vážená paní

asi v těch Valticích nějak moc chlastáte, protože potom byste nemohla vyprodukovat takovou blbost (všimněte si jak jsem korektní). Dle Vašeho názoru by paktřeba Švýcarský systém přímé demokracie musel nutně okamžitě zkrachovat :-)  Bylo by docela zajímavé jak by se na něj tvářili naši "sociální inženýři".

Jen pro vaši infromaci :

Ve Švýcarsku existují tři hlavní procedury týkající se přímé demokracie.

závazné referendum: jestliže parlament chce udělat změny v ústavě, musí být návrh schválen (či odmítnut) národním hlasováním v referendu. fakultativní či dobrovolné referendum: nové zákony či jejich novely, které byly schváleny parlamentem, jsou subjektem fakultativního referenda. To znamená, že musí obdržet finální schválení či odmítnutí voliči v referendu, jestliže to požaduje nejméně 50 tisíc voličů. občanská iniciativa: občané mají právo podat legislativní návrh, o kterém musí rozhodnout referendum, jestliže návrh podpoří 100 tisíc voličů.

JaS 4.6.2008 7:44

Re: Vážená paní

Zrovna jsem o Švýcarsku přemýšlel. Jde o to, že tamní občané přijímají odpovědnost za to, co se u nich děje a skutečně rozhodují. Pokud u nás média místo tříbení názorů a podávání informací pečují jedině o vydělávání peněz, tak vychovávají občany tak, aby byli co nejblbější, protože blbý rád zaplatí za něco, co nepotřebuje a rád zvolí toho, kdo mu víc slíbí. Blbí jsou rádi blbí a ještě blbější, takže o nějakém odpovědném rozhodování se dá těžko mluvit. Je to špatně. Vážená paní má pravdu.

Stréc z Podivína 4.6.2008 7:59

Re: Re: Vážená paní

tak myslím si, že nemá...švýcarští politici jsou nuceni vysvětlovat a hlavně prokazovat oprávněnost svých návrhu a zákonů... jeden měsíc před referendem všichni švýcarští občané dostanou ve formě publikace legislativní text a jako jeho součást veškeré námitky jak proti jeho přijetí, tak i pro přijetí. Občané se pak mohou při hlasování kvalifikovaně rozhodnout. Kdyby to  stejně fungovalo u nás myslím si, že by se i občan začal chovat odpovědně a ne teď, když má právo akorá držet ústa a 1x za 4 roky hodit do urny svoji volbu pouze na základě programu strany.Bohužel většinou je tento program pouze předvolební proklamace (viz Topolánkova smlouva s občany) 

Harry 4.6.2008 8:09

Re: Re: Re: Vážená paní

Drahy Strecu z Podivina. Vas navrh je dobry, pro nasi mentalitu by ale obcan nemel dostat nejakou brozurku ale neco jako Blesk (vetsina lidi neni schopna precist delsi text nezli pul stranky, pardon ctvrt). A velke pismo jako titulky. To by se muselo spis udelat jako TV klip, pokud mozno prokladane reklamou a nahotinkami. Jinak se J.Novak vubec v kresle pred bednou ani neprobere. Problem take je, jak informovat obcana o tajnych informacich, ktere jsou pri rozhodovani o vojenskych otazkach zasadni. Referendum je OK v otazkach obce, kde mistni lidi vedi nejlepe zda je dulezitejsi chodnik k nadrazi nebo pomnik zaslouzilemu starostovi.

Stréc z Podivína 4.6.2008 8:34

Re: Re: Re: Re: Vážená paní

tak súhlas synku, ale proč ty naše "Nováky" nazačat učit odpovědnosti..pomalu po krůčkách...napřed referendum na úrovni krajů pak k otázkám republikovým...co se týká vojenských  záležitostí i Ti švýcaři to majů ošetřené jináč než referendem.

Květoslav 4.6.2008 9:54

Re: Re: Re: Re: Re: Vážená paní

U nás již něco jako malé referendum existuje - obecní volby. V malých obcích se volí skutečně jednotlivci. A jak to dopadá? Obec s 1000 obyvateli začne stavět koupaliště za X desítek milionů a náramně se diví, když přijde na buben.

A s tím Švýcarskem - proč tam není referendum o vyhoštění imigrantů ze zemí třetího světa?

dr. Ban 4.6.2008 12:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vážená paní

no to jiste. mozna kdyby se udelalo referendum o koupalisti mezi obcany, zadne by se stavet nezaclo a dotycny tunelar obecniho rozpoctu by utrel hubu. a v tom je prave ten rozdil mezi primou a neprimou demokracii, kterou madrasci kdyz se jim to zrovna nehodi nechteji videt!

Harry 4.6.2008 16:15

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vážená paní

Urcite obcan je kvalifikovany hlasovat o koupalisti v obci. Souhlas. Ale o mezinarodni politice tezko, protoze proste nema a nemuze mit dostatecne informace. Ale jinak lidi se nechaji velice snadno a radi nalakat na naproste blbost, viz vselijake podvodniky.

vita 4.6.2008 10:06

Re: Re: Re: Re: Vážená paní

A věříte, že jsem přesvědčen, že  člověk s vaší mentalitou by měl mít právo rozhodovat o věcech, které se ho týkají? takový jsem kofr...

A nebo jste to ráčil myslet jinak - jako že vy a vaši soumentálové byste se rozhodli dobře - zatímco ten póvl, to státo tupé, ta lúza s jinou mentalitou by to vám, správně mentalitním podělal/a/o?

Nemáte takhle komplex vícecennosti, drahý Harry?

Tvrdak 4.6.2008 10:28

Re: Re: Vážená paní

...a mimi to z blbych lze volbama vybrat jen blbejsi a tak se stane ze vlada sestava jen z tech nejblbejsich , jak se provalilo nyni.....

Jiří 4.6.2008 22:10

Re: Re: Vážená paní

Srovnávat Švýcarsko s postkomunistickým Československem je velká pošetilost.

Švýcarská společnost nebyla 50 let otupována  marxistickou filosofií. Probíhal tam  hodnotový systém , který je prospěšný  dospělému občanu( podpora vzdělanosti, ale i etiky a morálky, úcta k intelektuální úrovni). Toto všechno se  u nás v minulosti označovalo jako buržoazní předsudky.Tyto tendence, zvláště v poslední době se znovu objevují v naší společnosti, nevzdělanost a populismus jsou preferovány. A i tak , zbavit se tohoto nešvaru z minulosti je otázkou na dalších několik generací.

Petr Kohout 4.6.2008 7:51

Re: Vážená paní

samozřejmě. Pokudpro referendum použijete švýcarské voliče.

kacir 4.6.2008 8:23

Re: Vážená paní

50 000 hlasů neplatí, potřebných je 100 000 hlasů. Jinak o vyhlášení války nerozhodují občané ale zvolení politici, kteří zvolí mj.  generála. viz můj článek... Politický systém Švýcarska

Hanák 4.6.2008 11:56

Re: Vážená paní

Jedna věc je rozhodovat v referendu, a druhá nést pak za rozhodnutí (většiny) svoji odpovědnost a důsledky. A to právě asi dokážou dnes jen Švýcaři. Před 60 lety (ve svobodných volbách) takřka většina naších rodičů volila komouše. A už pár let později byl každý: já nic, já muzikant. A copak se dosud změnilo?

Ostatně plně souhlasím s názorem autorky. Ona píše o referendu a ne o volbách.

JaS 4.6.2008 14:02

Re: Re: Vážená paní

Švýcaři mají dokonce vlastní domobranu, ve skříni mají uložené zbraně. Dovedete si to představit u nás? Tak ještě se chvástat, kdo má většího...Nejsme Švýcaři.

kacir 4.6.2008 7:11

Technická pozn.

Hlavním úkolem státu je zajistit bezpečnost a přežití občanů (Max Weber), pokud toho není schopen, nemá právo na existenci. Občané se chovají povětšinou stádně (Einstein), nechají se ovlivnit populisty..

Tedy úkolem zvolených politiků, kteří JEDINÍ nesou odpovědnost za bezpečnost a přežití státu, tedy nás občanů, je rozhodovat o této věci. Referendum v této oblasti je nesmyslem.

Bohata 4.6.2008 7:50

Re: Technická pozn.

Jednání vedoucí k oslabení obranyschopnosti proti velmoci jíž byla ČR okupována nejméně od roku 1968.je nutno klasifikovat jako VLASTIZRADU.Dopouštějí se jí všichni politici,kteří v zájmu své hrabivosti nebo touhy po moci ve státě jež je roven počtem obyvatel Moskvě (ČR).

Rozhodnout musí president ,který má k tomu placené poradce ,generální štáb.Je totiž podle Ústavy vrchním velitelem branné mociDoba je asi kritická tak ta operace musela být zrovna teď.

   V některých státech je za vlastizradu účtován trest smrti.

kacir 4.6.2008 8:27

Re: Re: Technická pozn.

ano, samozřejmě minimálně od r. 1968 do r. 1989 se jednalo o VLASTIZRADU nejvyšších představitelů ČSSR. Sověti zde potřebovali rozmístit jaderné zbraně, což se jim povedlo (do r. 1968 jsme byli jedinou zemí Varšavského paktu, kde atomové zbraně nebyly)

Myslím, že by bylo odpovídající, aby Husák, Štrougal, Bilak, Indra, etc. dostali doživotí !

Bohata 4.6.2008 11:17

Re: Re: Re: Technická pozn.

Jestli někdo z čechů a Moravanů chce režim ,který je zvyklý vládnout karabáčem zvaným nagajka aˇt si vyřídí pas do Ruska.

Požaduji aby toto učinili všichni komunisté a ted už "Paroubkovci"a to co nejrychleji.!!!!!!!

 Jestli chce zústat v západní zoně ve které ještě jsme tak ať hlasitě dává najevo svůj názor.

Pokud to tak my občané neučiníme tak stojíme ještě za větší ho/no než naši politikové.

Jsme potom taková sběř jako oni.

honzak 4.6.2008 6:32

kdo bude určovat

"Když referendum, tak referendum moudrých a to ještě jen někdy a někde. " ty moudré, čas a místo referenda? Milostivá sama?

Jinak máte pravdu, národ je převážně stádem primitivů, ale prezidenta by si zvolit mohl. Když by strany postavily vítěze svých primárek, tak by to neměl být problém.