3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Recept pro českou ekonomiku?

Víte, co právě teď chybí české ekonomice? Ministerstvo financí si tím láme hlavu. Celá vláda si tím láme hlavu. Česká národní banka si tím láme hlavu. Evropská komise si tím láme hlavu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Balcar 28.5.2013 18:10

Mám jeden...

Přestat neustále strašit makroekonomickými daty, recesemi, krizemi a oprostit se od povinného "růstu" ekonomiky. Přestat do nekonečna omílat (lidu) nic neříkající indexy a pády kurzu akcií. Na naší současné situaci se výrazně podepisuje přílišná informovanost. V blažené nevědomosti by nám bylo lépe.

M. Prokop 28.5.2013 21:45

Re: Mám jeden...

To jste opožděn. To jste měl zarazit možnost tesat informace do kamene nebo rovnou vývoj řeči.

M. Vojtíšek 28.5.2013 17:20

Ekonomiku

s  přítokem  levnej surovin, přísunem inovací, levnoou pracovní silou, se super prostorem kam expandovat umí každej Osel.

Ale postavit ekonomiku jen na inovacích a nedostatku všeho je problém. USA si snaží pomoci horečným rytím v zemi a vyrvat z ní co pude aby si zajistilo energetickou výhodu na trhu. Ale co může dělat Evropa? No Austrálii si ke břehům nedostrká, tak zbejvá jen nevycválané Rusko. EU jestli chce ekonomicky přežít musí integrovat Rusko. a tak

se svojí energetickou koncepcí  a proklamací energetické bezpečnosti se snaží o lepší pozice při tomto procesu.

M. Prokop 28.5.2013 21:47

Re: Ekonomiku

Integrace Ruska je cesta do pekel.

Jedna kapka močůvky (a Rusko je víc, než kapka), zkazí demižon.

J. Kuka 28.5.2013 16:35

No...

Ja si doted nejsem uplne jisty , jestli byl Komarek presvedcenim komunista nebo sockomunista . Takze to radeji nebudu komentovat . Clanek sam o sobe je hlavne propagandisticka slatanina . Pani evidentne kope "za sebe" ...

J. Chaloupka 28.5.2013 15:02

Při vší úctě k panu Komárkovi, ale laskaví socialisté jsou ti nejnebezpečnější.

Oni mají charisma, ale vedou lidi do chudoby a nesvobody (protože nemáte-li dost peněz, většinou také nemůžete dělat to, co chcete, ale musíte se ponižovat před někým, kdo vám ty peníze dá) a při tom je ti lidé mají ještě rádi.

M. Prokop 28.5.2013 12:01

Zajímavé.

Ta představa, že vlády a nadvlády mohou dělat víc, než hlavně neškodit.

Není to představa paní Šichtařové, ta ji také jen komentuje.

J. Vyhnalík 28.5.2013 11:04

Překlad z češtiny do češtiny

Vypadá to, že až na malé výjimky článek nikdo nepochopil. Proto se pokusím vysvětlit, "co tím autorka chtěla čtenářům zdělit".

Ekonomice škodí dvě věci. Špatná pravidla a možná ještě více neustálé změny pravidel bez jasné koncepce a jasného směřování. V názoru na to, jaká pravidla by měla být se paní Šichtařová s Valtrem Komárkem neshodovala nikdy. Na současné EU kritizuje právě ty stálé změny koncepcí, které politici dělají nejspíš hlavně podle toho, aby si maximalizovali aktuální volební preference.

P. Rada 28.5.2013 11:16

Re: Překlad z češtiny do češtiny

Tak v tom, že nedostatek jasné koncepce a absence sankcionalizovaných pravidel je jednou s příčin ekonomických škod s Vámi pane Vyhnalíku v podstatě souhlasím. Ta koncepčnost ale klasické ekonomice chybí už s principu jejího odtržení od exaktního základu. Vedle ekonomiky jako společenské vědy však existuje ekonomika přírodní a to je ta založená na principech termodynamiky. Ta je ale daleko méně líbivá, nedají se v ní dělat finanční stimulace ani čachry... a tak se pak často ale pokrytecky volá po "jasné koncepci".

Dnes už ale situace došla příliš daleko.

http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/lidstvo-ceka-velka-zmena-spolehejte-jen-na-sebe-ne-na-stat-varuje-cilek

P. Götze 28.5.2013 11:43

Re: Překlad z češtiny do češtiny

Ekonomika jako spolecenska veda neni ekonomika, ale ekonomie. Ekonomika je realny stav veci ve spolecnosti.

M. Prokop 28.5.2013 12:03

" existuje ekonomika přírodní a to je ta založená na principech termodynamiky. Ta je ale daleko méně líbivá, nedají se v ní dělat finanční stimulace ani čachry..."

A tuhle věc zelenáči a přeslavná EU vědí, když čachrují s dotacemi, povinnými výkupy a podobnými zlodějnami?

P. Rada 28.5.2013 13:58

Re: " existuje ekonomika přírodní a to je ta založená na principech termodynamiky. Ta je ale daleko méně líbivá, nedají se v ní dělat finanční stimulace ani čachry..."

Čachry jsou možné co je svět světem zejména v lidské společnosti. Pravidelně pak nejvíce tam, kde se koncentrují snadno těžitelné zdroje energií. Mafiánsky řízené Rusko s kohoutky plynu a ropy je ukázkou. Podobně ale Kongo, Emiráty....

Takto čachrovat pakmůže nejspíše velmi úzská skupina a naopak  těžko lze ovlivnovat rozsáhlé a nezávislé struktůry.

Nejdramatičtější zlodějinou byly v historii válečné události. Jestli má EU nějakou podstatnou přednost tak je to dopad na vnitřní mír. To ale také naznačuje, že ony zlodějiny které nepochybně existují jsou už podstatně na nižší úrovni než dříve. jestli přerostou - můžeme se pět obávat i konfliktů s nejbližšími.

M. Prokop 28.5.2013 21:48

Re: " existuje ekonomika přírodní a to je ta založená na principech termodynamiky. Ta je ale daleko méně líbivá, nedají se v ní dělat finanční stimulace ani čachry..."

Jo, už přerostly.

J. Vyhnalík 28.5.2013 17:55

Re: Překlad z češtiny do češtiny

Ta přírodní ekonomika umí počítat s úrokem i optimalizovat, jenom počítá školné v mrtvých.

B. Rybák 29.5.2013 19:10

Re: Překlad z češtiny do češtiny

Termodynamika je součástí fyziky a docela určitě nemá nic společného s žádnou ekonomií a už vůbec ne s "ekonomií" živých organismů. Živé organismy dokonce představují antientropickou výjimku projevující se nárůstem organizace (diferenciace) hmoty na rozdíl od k homogenitě (k "tepelné smrti") vedoucí procesů v přírodě neživé. Naprosto nejdůležitějším zákonem živé přírody je soutěž (svobodný trh) maximálně namnoženého počtu jedinců všech druhů. Je tragické, že to "ochránci přírody" nechápou, že navíc lidstvo vyřazují z přírody a dokonce brání jeho vědecko- technickému rozvoji, který jediný může efektivně ztlumit "krutost" přírody.

Myslel jsem, že po naprostém selhání "zelených" předpovědí např. o ropném zlomu, očividném odklonu světa od "zeleného" hazardu, jste se někde "zahrabal", že chodíte "kanálama" (bylo mi Vás i líto). Vy jste ale nezničitelný a bohužel i neopravitelný.

Pozn.: Na rozdíl od dřívějška pan Cílek nemluví o globálním oteplování a jeho varování před spoléháním na stát, znamená, že teď už nic neočekává od boje se skleníkovými plyny. Je zajímavým populizátorem různých (někdy i rozporných) názorů u něhož nesmíme zapomínat na to, že jeho vlastním oborem je geologie. O tom, kdo z "něho" udělal aktuální "výcuc" nevím zhola nic.

Z. Švrček 28.5.2013 12:25

Re: Překlad z češtiny do češtiny

Obávám se, že to je omyl. Ppředstavme si, že by po vzoru Komárka měla Evropská věrchuška trvalý názor. Ten by byl - třeba ve shodě  s naším presidentem, který se také nic nového nenaučil a také nic dřív naučeného nezapomněl - že tu krizi uinvestuje. Stalo by se totéž, co se stalo Evropě i při těch stálých změnách názoru a tedy i pravidel. Byli bychom v dluzích až po uši a na straně výnosů by senekonal žádný úapěch, který by ty dluhy oprávnil.

Ačkoliv je jistě dobré, mít pravidla a těch se držet a neměnit je s každou kavitací, podstata je jinde. Ta pravidla totiž musí být dobrá a účinná. Avšak ona pravidla jsou, i při každé další změně, postavena na špatném základě a ten tkví v tom,  že jak představitelé drtivé většiny členských států EU (a třeba i M.Zeman), či Evropská komise, tak i mnozí ekonomové , (včetně nebožtíka Komárka) úpěnlivě věří, že stát je ten, který to má zachránit.

On ale stát nikdy nenajde ten nejúčinnější recept, rotože nerozhoduje o svém a nesoustředí se nikdy naprosto plně a bez výhrad na jádro problému. Nakládá s daňovými prostředky jsa přesvědčen, že opět přitečou a v rozhodování honí příliš zajíců najednou (hospodářství, sociální ohledy, zdravotnictví, obranu, své politické cíle, které jsem měl uvést jako první, atd.).

Jedině soukromá sféra, která je na alokaci svých zdrojů životně závislá, může krizi krok po kroku nakonec porazit. Stát se má postarat pouze o to, aby to mohla učinit, místo toho ji ještě dalšími regulacemi, dotacemi, granty, předpisy a čertví čím ještě brzdí a blokuje. Přesně v intencích své víry, že on - stát - tu je od toho a jediný zná lék. Nezná, nemůže. Proto soukromou sféru nepodpoří, nepostaví správná pravidla a bude je naopak pořád korigovat, nesmyslně utrácet a stavět další bariéry a potírat onen jedině fungující privátní systém - kapitalismus.

P. Rada 28.5.2013 13:49

Re: Překlad z češtiny do češtiny

1. Předně nevím co míníte pojmem "Evropská věrchuška" nebot EU má dynamicky se vyvíjející se spektrum názorů - nikoli trvalý názor a ten neměl takto dogmaticky pojato ani Komárek.

2. V dluzích jsme až po uši práě proto, že na fosilní dluh jsme masivně rozjeli celosvětovou ekonomiku bez záruky, že tento dluh kdy vrátíme.

3. Netvrdím, že stát vždy najde nejůčinější recept ale tvrdím, že hazard a krátkodobý prospěch jednotlivců nejsou státotvorné projevy.

4. Jeli soukromá sféra přerostlá přes státnost a dlouhodobě v rukou banditů, zlatokopů, psychopatů a olládáli společnost mocí ....  jde pravděpodobně o mafiánsky řízenou společnost.

R. Langer 28.5.2013 14:22

Re: Překlad z češtiny do češtiny

Jaký "dynamický názor"? To je jako prosím co? Že když nějaký magor vymyslí, že žárovky jsou škodlivé, tak je zakážeme? Že když někdo označí CO2 za škodlivý, tak postavíme FVE za 100 Temelínů? Že když nějaký magor vymyslí, že JE jsou nebezpečné, tak je zavřeme, a místo nich vybudujeme elektrárny uhelné, tentokrát ovšem s CO2 naprosto neškodným?

Ano, někdo tomu můře říkat "dynamický názor", já tomu říkám zločin a velezrada nejhoršího druhu!

Na ty další body raději nebudu ani reagovat... :-P

E. Pavel 28.5.2013 14:29

Re: Překlad z češtiny do češtiny

"dynamicky se vyvíjející se spektrum názorů" to je móc hezký výraz, to si musím zapamatovat. Zní to tak odborně. Přeloženo do češtiny "neustále se měnící názory vodleva doprava a zpět", to už není tak hezké.

B. Rybák 29.5.2013 19:36

Re: Překlad z češtiny do češtiny

Čtěte pořádně! Autor článku a ani pan Ščvrček nemluví o stále stejných EU-názorech. Stále stejná je jenom ta mocichtivá EU-věrchuška". Žádný fosilní dluh nemáme především proto, že žádný neexistuje. My ta fosilní paliva, stejně jako např. "pazourek" přírodě vracet nemusíme (protože jsme její součástí). Ona si to co potřebuje totiž vezme sama a např. ze spálených fosilních paliv vytvoří novou biomasu (má CO2 velký nedostatek). A my díky vědecko-technickému pokroku učiníme dostatečným zdrojem energie nějaké jiné "kamení" (nakonec i kousek vesmíru).

Pokud chcete používat ekonomické pojmy, tak si o nich nejdřív něco "nezeleného" přečtěte!

B. Rybák 29.5.2013 19:37

Re: Překlad z češtiny do češtiny

Omlouvám se panu Švrčkovi za zkomolení jeho jména!

J. Vyhnalík 28.5.2013 18:06

Re: Překlad z češtiny do češtiny

Souhlasím. Chtěl jsem přidat něco ve smyslu, že ekonomice škodí zbytečná pravidla a snaha ji regulovat sebe moudřejší radou moudrých.

Ovšem to autorka nezmiňovala. Ekonomické subjekty si i za špatných pravidel najdou způsob, jak optimalizovat svoji činnost. Pokud se pravidla neustále mění, než se naučí nová pravidla, už je to k ničemu a to vede k plýtvání.

Pokud jde o EU za zmínku stojí hlavně dotace. Místo hledání neuspokojené poptávky a mezery na trhu, je pro podnikatele výhodnější bojovat o dotace. Prosperují tak hlavně ti, kdo si umí najít cestičku do Brusele, nebo k někomu, kdo dotace rozděluje a to zda výsledek investice je užitečný je přinejlepším druhotné. Ovšem to souvisí s těmi pravidly jak se má prosadit pravidlo "peč dobrý chleba za slušnou cenu", když přednost má pravidlo "hlavně nějakou dotaci".

M. Prokop 28.5.2013 21:51

Re: Překlad z češtiny do češtiny

Ano. Státy (a nadstáty) mohou překážeti více, méně (nevěřím, že vůbec). Zbytek je na lidech, najde-li se pro ně prostor.

Ž. Halabudová 28.5.2013 10:52

Opravdu?

Opravdu, jste všichni obhájci komárka přesvědčeni, že člověk, který je inteligentní a chytrý (a to opravdu byl),je trvale od roku 1946 do roku 1990 členem KSČ? Vystoupil,až když bylo jasné, že komunismus dokraloval. Celé roky zneužíval a prosazoval zločinný režim. On nejlépe věděl co a kde se děje.Jako jeden z nejvyšších ekonomů musel být informován o lágrech a jejich použití.U nás i na Kubě. Možná byl odborník na socialistickou ekonomiku, ale jako člověk, nestál za zlámanou grešli.

F. Svoboda 28.5.2013 9:30

Recept

pro českou ekonomiku, tak zní název příspěvku, ale v obsahu žádný není. Měl bych návrh, aby vláda nemluvila o škrtech, ale o vyváženém rozpočtu. Nechť je jasně řečeno, že pro daný rok máme předpokládané příjmy, které rozdělíme, tak jako v domácnosti. Když některý resort začne požadovat vyšší podíl na rozpočtu, je třeba ukázat na ty plánované výdaje, které je nutné snížit. Znamená to, že např. bude málo peněz na zajištění vnitřního pořádku ( policie, hasiči ), tak bude nutné dát méně peněz např. na důchody ( jsem také pensista s důchodem menší než je celostátní průměr ) nebo na "dávky" cikánům. Již slyším ten křik, ale v Lotyšsku vláda snížila důchody o 20 % , lidé to pochopili a dnes tato země znovu nabírá dech. Z toho co jsem nyní předeslal plyne, že soudruh president Zeman , který jedním dechem ( s charakteristickou vůní ) říká, že je třeba více peněz dát na investice, by měl říci druhým dechem i kde, s kterého resortu ty peníze vzít. Pokud se již nechceme zadlužovat a moje řešení je hloupé, prosím napište prosím lepší řešení. Děkuji.

T. Marek 28.5.2013 9:56

Re: Recept

Obávám se, že jste nepochopil podstatu článku pí Šichtařové. Ona nevěří na "recepty", které nejsou předkládány s jasnou vůlí něco dokázat. A má pochybnost, že současní politici chtějí něco dokázat - rozumí se pro stát, vlast, národ. Připomíná to dávnou Baťovu kritiku krize morálky. Váš vyrovnaný rozpočet je jistě rozumný, ale bez základu spočívajícím v upřímné vůli změnit bezútěšnou situaci v konstruktivní postup, je to zase jen heslo, které povede ke škrtům na jedné straně a k marasmu utrácení na straně druhé. Vy za to samozřejmě nemůžete. Nicméně je všeobecně známo, že i nejlépe organizačně a majetkově vybavený podnik zkrachuje bez odborně připravených (od dělníků po manažery) a loajálních zaměstnanců. Totéž platí na úrovni státu. Skutečnost? Odbornost je místy problematická a loajalita se vytratila. Politika se stala kšeftem přinášejícím prebendy, členství v dozorčích radách a jiné výhody. Takže je třeba u korýtka zůstat co nejdéle. A na tom to krachuje.

Ž. Halabudová 28.5.2013 10:00

Re: Recept

Myslíš, že paní ředitelka potřebuje vykladače myšlenek?

P. Rada 28.5.2013 11:05

Re: Recept?

Ten recept v článku ale skrytě je. Byla jím přece Komárkova teze, že v dané situaci je:

"ZÁKONOST TŘEBA UPŘEDNOSTNOVAT PŘED SPONTÁLNÍ ZMĚNOU".

Mnozí na změnu zákonů - pravidel hry - čekat nechtěli, naléhali... (konkrétně jeho vzpurný žáček V.K), urychlovali privatizaci (hlavně tu velkou) a výsledky rozpolcenosti v přístupu k majetkům nese společnost doposud. Nůžky se rozevřely a napětí tak neobyčejně vzrostlo.

Zcelujeli něco národ, pak je to vědomí nejen podobné historie ale hlavně jednotných pravidel a dopady postihů za jejich nedodržování v přítomnosti i do budoucna.

Chceli někdo de facto rozvrat pak takováto to pravidla soužití naopak sabotuje, obchází atd.

M. Prokop 28.5.2013 12:06

Re: Recept?

Dnes už na tu privatizaci zákony máme? Leckdo tvrdí, že stále ne.

V.K. nebyl Komárkův žáček, natož vzpurný.

J. David 28.5.2013 9:16

Jak z toho ven?

Selským rozumem. Nejprve okrafat státní správu do mrtě, vždyť již nyní máme na každou hovadinu hafo úřadů. On snad existuje i ouřad na "napichovátka s odšťuchovátky". Degeneráti pak vymýšlí, kterak postihnout štráfem 30 litříků toho, kdo se v intravilánu vypráší mezi keříky, aby se mu močák nevyvalil bokem (veřejné WC nevidět), jako Tychonu de Brahe  (komu, čemu). Zákonodárcům zavést hmotnou zodpovědnost za zmetky v jejich zvedání pazour pro hovadiny. A pak ta "mandatoria". Štědře nehýčkat parazity (moly v almaře také nepodporujeme tím, že jim tam strkáme další vlněné šály), kteří nikdá nereprodukují potenciální daňové poplatníky. Okrafat pracující ženu na mateřské (pracující před mateřskou), okrafat zdravotně postižené (posudkový lékař ze zákona postiženého ani nemusí vidět a rozhodne), nebo okrafat prduchy (kteří se hamiží na pracích, které by mlaďák logicky nedělal) na odpočtu daňového základu, tak to je docela síla. Etc., etc.

Za Franze Josefa I. byla berně 10% a lidé řvali. Bismark u sousedů zavedl jeden důchodový pilíř. Ouřadové a státní správa měla kariérní řád a výsluhovou definitivu po odsloužených letech (byli pak pod státní penzí). Žádné prebendy.  Darmožrouti se tehdá moc neživili.

Dnes? Přehršel vysokých berní, fondů a dotací spadne do kapsářů "vyvolených", ostatní utřou hubu, vyjma multikulti mandatorníků. Fuj, to jsem se ale vybrsnil. Omluva za echtovní české výrazy, Ústav pro jazyk český by asi dostal osypky.