18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Recept pro českou ekonomiku?

Víte, co právě teď chybí české ekonomice? Ministerstvo financí si tím láme hlavu. Celá vláda si tím láme hlavu. Česká národní banka si tím láme hlavu. Evropská komise si tím láme hlavu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ž. Halabudová 28.5.2013 9:59

Re: Jak z toho ven?

Fuj, to jsem se ale vybrsnil. --- nemělo tam být--vyprstil-?

J. David 28.5.2013 12:34

Re: Jak z toho ven?

Možná jó, možná né. Záleží na tom, jak to berete. My staříci, dokud jazyk prsty máme, ničeho se nelekáme.

P. Rada 28.5.2013 8:56

Odešel málo průbojný vzor slušnosti.

Jakkoli byl levicově smýšlející pak to hlavně nebyl dravec s ostrými lokty jdoucí za postraním úmyslem a to byla v naší ekonomice vzácná vlastnost pro kterou zůstal de facto stranou.

Jeho hlavní tezí bylo napřed zákony a potom změny. Realitou vývoje byl opak, na který dodnes jako společnost doplácíme i když vzláště někteří její jedinci té absence adekvátní zákonosti dokázali razantně zneužít a tunelařina se nám pak stala polo-oficiální státní doktrínou - "Co není zakázáno je dovoleno". Morální atributy takto zůstaly stranou.

Komárek žel svého původního vlivu málo využil - mezi až patologickými jevy chtivosti nebylo divu - povahou nebyl bojovník - dravci měli hody a na Komárka se pozapomělo.

P. Lenc 28.5.2013 8:37

Když má žena,

názorově se mnou sladěná, také podlehla "kouzlu" zesnulého dědečka hříbečka, tak má reakce bala jediná.Byl to komunista až do smrti.Se vším, co komunismus obnáší.Tečka.

K. Frauknecht 28.5.2013 8:03

Pěkné! Další Váš článek v TOP 10

Škoda, že někteří diskutující přehlédli podstatu článku.

Nápověda: článek není o třídním boji ani o p. Komárkovi :-).

Ž. Halabudová 28.5.2013 8:07

Re: Pěkné! Další Váš článek v TOP 10

Pouč nás hlupáky, Ó velký.

R. Gramblička 28.5.2013 8:49

Re: Pěkné! Další Váš článek v TOP 10

No, Markétka nám umí pěkně kritizovat, také se na ní hezky kouká, ale tentokrát jsem dle nadpisu očekával, že nám poradí, jak z krize ven, nejakej zaručenej recept a vono nic. Tak snad příště

T. Marek 28.5.2013 10:09

Re: Pěkné! Další Váš článek v TOP 10

Těší mne, že jste to postřehl. Nicméně věřím, že nejste jeden z mála. Otázka ovšem zní: Víme co je špatné, ale co s tím provedeme? Výměna partají u vesla nepomůže. Za starého režimu byla jedna partaj u vesla a bylo to zlé. teď jich máme víc a není nám to nic moc platné. Obnova slušnosti se totiž nedá jen tak nařídit zákonem. Včera v TV zástupce TOP9 na Magistrátu hl.m. Prahy zdůraznil, že prostě radní MUSÍ být v dozorčích radách, aby měli přehled a mohli rozhodovat. Nechám-li stranou jejich odbornou úroveň mohu zodpovědně a ze své profese říct, že je to nesmysl. Ale dobře, ať tam chvíli jsou, ale ne za desítky tisíc měsíčně, ale jen za náhrady času, řekněme 200 Kč na hodinu skutečné účasti na zasedání rady (to by dalo tak tisícovku za měsíc, že). A uvidíme hned, zda to nutně potřebují.

I. Schlägel 28.5.2013 7:34

Výtečně.

..."Chtěl pomáhat lidem; nechtěl si nahrabat do vlastní kapsy." Moc hezké. A proč celým svým životním postojem podporoval takový ekonomický a politický systém, který umožňuje lidem hrabat si do vlastní kapsy z cizího, nejlépe veřejného majetku? Soudruh Lenin měl pro takové lidi své výstižné označení. Z úcty k zesnulému ji zde nebudu publikovat.

Ž. Halabudová 28.5.2013 7:21

No, ano!

Autorka je ředitelka společnosti Next Finance s.r.o.- Podle fotky pěkná, mladá(jak já,závidím) podnikatelka. Zeptám se. To jí opravdu nevadí komárkova angažovanost pro komunisty,vrahy a podvodníky? To jí je opravdu jedno jeho vyčuranost.Na jednu stranu, tvrdí, jak byl inteligentní. Na druhou už neviděl a nedokázal odhadnout co se děje? Buď tedy nebyl tak skvělý, nebo byl vyčuraný a bylo mu to jedno. To opravdu prosazuje paní ředitelka(jak honosné) heslo - myšlenka je to skvělá, no provedení pokulhává, ale není vidět? Tak to, už chápu to s.r.o.

R. Gramblička 28.5.2013 9:01

Re: No, ano!

tak jednak se v nekrolozích vzpomíná hlavně na to dobré a taky autorka kladně hodnotí jeho charakter, přičemž dodává, že názorově s ním často nesouhlasila. Problém s pánem Komárkem je spíš ten, že to byl idealista, snící o světě, kde se mají všichni dobře a pro tuhle víru nedokázal pochopit, že ideální recept není a už vůbec nevede přes socializmus. Podobné je to s mnoha zelenými, kde uvádění jejich ideálů do praxe se stejně nakonec zvhnou v pohromu

R. Gramblička 28.5.2013 9:02

Re: No, ano!

... svrhne...

R. Langer 28.5.2013 10:36

Re: No, ano!

... zvrhnou! ;-)

V. Venc 28.5.2013 10:45

Re: No, ano!

Ad Halabudová

Zábava se zvrhla!!!

P.Gramlička píše správně.

Ž. Halabudová 28.5.2013 9:55

Re: No, ano!

V nekrolozích snad ano. Ale zde nám autorka vysvětluje, jak a proč byl tak(podle ní) skvělý a úžasný. Pokud je to její osobní názor a přesvědčení, tak ať ho má. Pokud jí nevadí(a ostatním) jeho minulost a zcela cílená angažovanost----Vystudoval Ekonomický institut v Moskvě, v 60. letech 20. století působil ve Státní plánovací komisi i v ekonomické sekci politbyra ÚV KSČ. V letech 1964 až 1967 působil na Kubě jako poradce Ernesta Che Guevary.---- No a paní ředitelka, jako vyspělá a vzdělaná v ekonomických vědách, určitě ví, jaké byly hlavní cíle socialistické ekonomiky. Předehnat a zničit kapitalismus a podnikání, že? Nikdy jsem na Kubě nebyla, ale že by tam byl ráj, po jeho radách?

V. Venc 28.5.2013 10:57

Re: No, ano!

Ad Halabudová

Máte určitě pravdu, ale domnívám se, že k takovému názoru (s nimž se zcela shoduji a možná bych byl ještě příkřejší v hodnocení p. poradce) musí mít člověk odžitu určitou životní etapu. Toto se pí. Šichtařové neudálo, takže má názor takový, jaký má.

Ž. Halabudová 28.5.2013 11:42

Re: No, ano!

Problém vidím v tom, že takových MBA, je dnes všude mnoho. A mají dojem, že rozumí fšemu.

D. Polanský 28.5.2013 6:56

No jo Komárek

za 2 roky máme Rakousko a za 5 USA. V podstatě nic pro tento stát neudělal, jenom od státu bral.

Ž. Halabudová 28.5.2013 6:39

Nemám.

Nemám mnoho sympatií pro pavlovského. Ale, tentokrát v případě komárka, s ním souhlasím na 100%. To, že je někdo chytrý a má určitou inteligenci, neznamená, že je to slušný a dobrý člověk. Pisatelka prožívá orgasmus při popisu jeho životního postoje.---. A bylo mu srdečně jedno, jestli to je názor populární nebo ne; prostě měl názor vycházející z jeho životních zkušeností. A když byste se ho zeptali na jakoukoliv politickou či ekonomickou otázku, vždy byste mohli s poměrně vysokou mírou jistoty dopředu odhadnout, jak asi se k ní postaví. Chtěl pomáhat lidem; nechtěl si nahrabat do vlastní kapsy. A to je něco, čeho si vážím.--- No, já mám také životní zkušenosti s komunisty. A ty nejsou, tak skvělé a úžasné. Možná je to tím, že jsem skoro jednou tak stará(to je hrozné), jako pisatelka. Ani Hitler, ani Stalin, ani Pol-Pot, nebyli žádní trubkové.

J. David 28.5.2013 8:41

Technická poznámečka...

Výrok "že jsem skoro jednou tak stará". Za pět, sednout, kdysi nám říkával učitel matematiky po našem expozé. To není tak hrozné, když Vám je 30x1 let. Když mi bylo 30, třicátnice jsme s vrstevníky považovali za "starou křeč". Co bych nyní za to dal, býti původcem orgasmu třicátnice. Možná tak jenom s velkým... ehm... bankovním kontem. Neberte to ve zlém. Přeji pěkný den.

Ž. Halabudová 28.5.2013 9:40

Re: Technická poznámečka...

Máš pravdu. A hrůza je, že se to začlo přelévat k osmičce.No a to ostatní, oj,oj,oj,oj, kde že loňské sněhy jsou.

P. Maleček 28.5.2013 6:26

S Komárkem i Evropou je to trošku jinak

Paní Šichtařová i mně byl Komárek sympatický, ale jen do doby než prasklo co to tenkrát radil na Kubě. Ve stručnosti: máte problém s oponenty mnou navrhovaných reforem - tak je povražděte. To je skutečná tvář toho jinak rozkošného, charismatického a po majetku nebažícího staříka. Že k stáru jaksi vyměkl a připustil diskuzi nic nemění na jeho podstatě. Pro komunisty je prostě jaksi geneticky normální své vzpouzející se politické oponenty s úsměvem nechat povraždit.

A k tomu vašemu bolehlavu s tou potácející se Evropou. Ve vaši odbornosti vám nesahám ani po kotníky, o ekonomii jsem toho moc nepřečetl a v době mých studií bylo vrcholem prestiže hned po zapsání utíkat z přednášek tak zbytečného oboru jako je ekonomie. A to do hospody - tam na rozdíl od přednáškové místnosti kypěl život.

O to víc jsem pozorovatelem obyčejného života a mám v tom nejen evropském problému vcelku jasno. Je to o tom, že mocenské elity Evropy - politické i hospodářské mají ve své většině jediný zájem - co nejrychleji a co nejvíc si z nakrást z veřejného sektoru. No a proto, že elita vždy dává směr celé společnosti, tak z veřejného krade skoro každý kdo si díky funkci či podnikání na veřejný sektor sáhne.

Tuhle nevyváženost toků energie, tj. po vašem financí nemůže vydržet žádný organismus, evropské dříve křesťanské lidské společenství nevyjímaje. Zvláště když se ve jménu nového evropského božsta rychlého a maximálního zisku z Evropy vyvážejí pracovní místa do levně pracující Asie. Tím klesají odvody do veřejného sektoru. A jako by to nestačilo elity do Evropy naváží lůzu z půlky světa v očekávání, že poté co je uplatí sociálními dávkami, které ukradnou z veřejného, je importovaná lůza bude volit (že bude pracovat už nečekají). To pro získání moci a tudíž možnosti dál a víc z veřejného krást. A v důsledku je už jedno, že to své rozkrádání zlegalizují jeho zapracováním do právního systému. S Evropu je dřív či později šmytec. Islám bez boje vstoupí do evropskými elitami vykradeného území.

Ž. Halabudová 28.5.2013 6:59

Re: S Komárkem i Evropou je to trošku jinak

Jo, jo. Bohužel, je celý příspěvek pravda.

P. Joch 28.5.2013 10:21

Re: S Komárkem i Evropou je to trošku jinak

Pane Maleček, vidím, že Vy v té hospodě čerpáte ta ekonomická moudra dodnes.

Zkuste se trochu zamyslet, pokud každý krade z veřejného sektoru, bude lepší tento sektor pořád nafukovat a vymýšlet jak ho hlídat, jak hlídat hlídače a kdo bude hlídat hlídače hlídačů? Nebo by bylo lepší zeštíhlit stát, zrušit dotace, snížit daně a odvody, nechat lidi ať se sami starají o své zdraví, vzdělání, penzi?

S posledním odstavcem ale bez výhrad souhlasím. Import sociálně slabých jako voličské základny už dokázal otočit politické kormidlo v USA. Podle statistických výpočtů díky hispánský a afroamerickým voličům bude volen pouze demokratický prezident.

R. Langer 28.5.2013 10:41

Re: S Komárkem i Evropou je to trošku jinak

Samozřejmě že pokud každý krade z veřejného sektoru, bude lepší zeštíhlit stát, zrušit dotace, snížit daně a odvody, nechat lidi ať se sami starají o své zdraví, vzdělání a penzi,

ovšem zásadním problémem je, jak to demokraticky udělat, když těch různých "pobíračů" je dnes už nadpoloviční většina... ;-)

J. Kanioková 28.5.2013 3:12

No, Evropa se rozhodla krizi ufinancovat......

Jistě dle rad globálních institucí jako MMF a pod.. No, a teď mezi sebou soutěží ty dvě pevniny na obou stranách Atlantiku, která s těmi socialistickými recepty padne na kokos dřív.

40 "děsivých" fakt o pádu americké ekonomiky - http://jdem.cz/25e89

Schäuble chce odpustit miliardy půjček společnostem v jižní Evropě - http://jdem.cz/25e98

P. Janáček 28.5.2013 1:34

pan Komárek

byl odborník, kterého si dokázali vážit další odborníci. Bohužel dnes v mediálním světě převládají primitivní klišé, kde se na skutečné znalosti nehledí. Důležitější jsou prázdné emoce.

Čest jeho památce.

P. Pavlovský 28.5.2013 5:36

Re: pan Komárek

Obzvlášť bych připomněl vážnoist, které požíval jako odborník u V. Klause :-)

P. Pavlovský 28.5.2013 1:16

O mrtvých raději nelhat!

"S panem Komárkem odešla osobnost, která mohla současné politiky učit", podobně jako učila Che Guevaru a F. Castra!

J. Vyhnalík 28.5.2013 1:34

Re: O mrtvých raději nelhat!

Četl jste ten článek, nebo je to jen Pavlovovský reflex. To nemá nic společného s Vaším jménem.