28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
občan z kraje města 21.1.2006 18:29

Nikdy jsem netvrdil

, že si podnikatel něco nechá na skladě. Tahle písemná diskuse je zmatečná, neboť už ztrácím přehled, kde jste co napsal, nicméně s fakty, která zde shrnujete souhlasím, jistě jste si všiml, že již dříve jsem potvrzoval i jiné vaše úvahy. To co vidím jako opomíjený problém jsou dvě věci1)časový faktor zpoždění mezi změnou struktury poptávky na trhu práce a jejím dorovnáním v nábídce práce (neustále nejsou lidi i když je nezaměstnanost)...2)kvalifikační bariéra - poptávka po určitém druhu práce je zcela saturována nebo typ práce zmizí zcela a pracovní síla nemá intelektové předpoklady svoji schopnost změnit (svého psa mluvit nenaučím)...První problém lze řešit včasnými investicemi do školství a vytvořením příznivého a hlavně neregulovaného prostředí pro vznik nových firem a živností. Druhý problém řešit nejde, prostě máte ty chodníky zametený desetkrát deně, necháte si utírat zadek, ale pořád je dost lidí, kteří nic jiného neumí a nemohou umět a není pro ně už chodník ani zadek. S tím nenadělá nic ani ekonomický genius, je to prostě z biologického hlediska slepá evoluční větev, v přírodě by prostě vymizela, v dosavadním vývoji lidstva postupně mizela jedna taková větev za druhou a proto jsme takoví jací jsme a používáme internet. S prohlubující se socializací však byl postupně přirozený běh věcí převrácen a dnes se více množí ta slepá větev. Když jsem tady někde napsal že před dvěstě lety běžně umřela polovina z desti dětí, tak se z toho kdosi děsil a označil mne za fašistu. Jenže ono to tak v přírodě funguje, jinak bychom se se šimpanzi rvali o banány. Ženy přírodně žijících kmenů v jižní americe rodí od 13 či 14 let každý rok jedno dítě dokud při porodu nezemřou, s těch dvaceti dětí se dospělosti (14) dožijí tak dvě tři. Až jim někdo pomůže aby jich přežilo všech dvacet, vyrobí jim velký problém.
tris 21.1.2006 16:42

Re: komplexnost

Prostě chci říct tohle: Ať už velká deprese vznikla z jakýchkoliv důvodů (měnová expanze nebo i ten techn.pokrok), jednoduše nebyl důvod, aby to trvalo tak dlouho. Kdyby do toho stát nehrabal, tak to za jeden,dva roky mohlo být pryč.
občan z kraje města 21.1.2006 19:12

Re: Re: komplexnost

to ano, vyřešil by se sám i ten mnou zmiňovaný problém nebo by se alespoň neprohluboval
tris 21.1.2006 16:51

příklad

Zkusím to demonstrovat na příkladě: Mějme vesnici, kde pořádně není voda, a není rozumná technologie, jak ji tam dovést (středověk). 50% obyvatelstva je zaměstnáno tím, že za úplatu nosí vodu ze vzdáleného pramene. Jednoho dne dojde k zázraku a uprostřed vesnice se objeví pramen. Ejhle, máme 50% nezaměstnanost. A tak to taky zůstane (vaše varianta). Ekonomie: Tito lidé začnou nyní dělat věci, které jsou méně důležité, než nošení vody, ale které před tím nemohli dělat, protože nosili vodu. Alternativní pohled: Předpokládejme, že vedle existuje vesnice, která již tisíce let má pramen na náměstí. Dle vaší teorie, že technologický pokrok způsobuje nezaměstnanost, by tato vesnice měla trpět 50% nezaměstnaností. Doufám, že už je to jasnější :-/
občan z kraje města 21.1.2006 18:43

jiný příklad

Technický pokrok způsobí, že nejde ulovit zvěř ani utrhnout trávu a nabrat vodu. Vše vypadává ze stroje a jiným způsobem to nejde. Aby  člověk mohl získat vodu nebo jídlo atd atd. (jakýkoliv produkt) musí např. vypočítat diferenciální rovnici. Dáme-li to do extrému budeme v kosmické lodi a ...to se mi už nechce psát, snad chápete...můj pes může hlídat dům, budu-li jich mít deset do umývat nádobí nebudou...
tris 21.1.2006 19:55

Re: jiný příklad

Proč to jiným způsobem nejde? Fakt, že lidi mají lidi vodovod znamená, že lidi nemohou dál chodit pro vodu, jako před tím? Samozřejmě, že mohou, jen je to pitomost. Není tu žádné fixní množství práce, pořád je co dělat. Je možné vyrobit víc televizí, víc aut, víc nového nábytku, postavit víc baráků, udělat víc zábavních parků, upravit víc přírodních rezervací, umožnit lidem víc dovolené... Jinak při každé změně se musí adaptovat struktura výroby - a při té příležitosti lidé přijdou o práci. Kdyby přestaly existovat počítače, spousta programátorů by přišlo o práci. Ale jednoduše není důvod, aby brzy nenašli nějakou jinou práci. Asi hůř honorovanou, ale to je holt život. Prostě to není důvod pro nějakou trvalou nezaměstnanost, jako tu máme dneska.
občan z kraje města 21.1.2006 20:19

nemohou

Ve vašem příkladu pro vodu chodit mohou, ale realita je jiná. Na co vám bude deset televizí..., ale i kdyby, tak ti o nichž mluvím jsou k výrobě televize nepoužitelní. flexibilita pracovní síly je omezená i když vy vycházíte z teoretického předpokladu, že člověk se naučí všechno, praxe je však jiná a budete-li mít tisíce lidí s IQ40, tak pro ně práci nevymyslíte.,programátor může dělat cokoliv takový člověk ne. Prostě je to jako se zbožím, které nikdo nekupuje a nelze ho předělat na jiné, které by se prodalo. A náš systém takové zboží vyrábí, ale vyhodit ho nemůžeme, budeme se o ně muset starat, nebo vypnout elektřinu a vrátit se do lesa. Je do také důsledek regulace, kterou však nechcete vidět (porodné, přídavky na děti). Prostě ti lidé si pak myslí, že po nich chceme aby měli kupu dětí a nic víc, jejich děti si myslí to samé
tris 21.1.2006 23:53

Re: nemohou

Aha, už jsem to pochopil, to je celkem logické. Jenom mám pocit, že lidí, kteří byli relativně kvalifikovaní včera a jsou zcela nekvalifikovaní zítra tu zas tak moc neni. Navíc tihle lidé mohou jít se mzdou hodně dolů, aby se zaměstnavateli nevyplatilo místo nich investovat do strojů. Jasně, tohle se stát může. Ale zatím se to nestalo, a myslím si, že ještě pár let se to nestane.
pje 21.1.2006 16:52

Re: Re: nemáte pravdu

V tom, že pod náklady se nedá tvořit - tedy ne dlouhodobě a zejména ne v malém. Prozkoumejte ekonomický vývoj automobilek, leteckých výrobců a zemědělců té doby - a máte jasno.
tris 21.1.2006 17:08

Re: Re: Re: nemáte pravdu

Takže krize "z příliš velké výroby" spočívala v tom, že se NEprodukovalo, protože byly vysoké náklady?
_hnědka_ 21.1.2006 12:59

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tlustý je pitomec

Opak je pravdou. New Deal byla spise katastrofa a zemi rozhodne NIJAK nepomohl. Doporucuju precist si neco o Velke Depresi a pak az mluvit, zde je toho o tom myslim dost:
občan z kraje města 21.1.2006 1:34

souhlas, ale

Na věc nahlížím téměř shodně až na jeden dlouhodobý vcelku závažný efekt. V historii minulého století už párkrát došlo ke změně poptávky ve struktuře pracovní síly (kvalifikovaných bylo málo a nekvalifikovaných moc) následkem byly krize. Války pak spotřebovaly přebytečný lidský materiál (střílet se naučí každý). Teď nám tady ten přebytek vzniká znovu a je navíc akcelerován přísunem nekvalifikované síly zvenčí a také sociálními programy podporujícími množení. Chápu, že je drsné se na lidi takto nelidsky dívat, ale k uvědomění si podstaty je to nutné. Už jsem viděl v GB pilotní projekty samoobsluh bez prodavačů, k čemu nám ty ukrajinky pak budou...
tris 21.1.2006 1:46

Re: souhlas, ale

Ano, tohle je přesně důsledek min.mzdy. Zatímco na normálním trhu by se postupně snižovaly mzdy prodavaček, takže by se snažily najít si jiné odvětví, min. mzda způsobí na jednu stranu neochotu hledat alternativu, na druhou stranu působí jako motivace pro zaměstnavatele, aby investoval do kapitálu, který je nahradí. Pokud by min.mzda nebyla, tak by do těchto věcí investoval mnohem později, případně vůbec. Takže důsledek zavadení min. mzdy je, že se v konečném důsledku obrátí proti těm, kterým měla pomoci.
občan z kraje města 21.1.2006 2:02

je to i tak

Ano ony se všechny tyhle faktory vzájemně ovlivňují a to většinou tím nejhorším možným způsobem. A čím víc se do toho vrtá, tím víc se to po....
tris 21.1.2006 2:19

Re: je to i tak

Přesně :)
občan z kraje města 21.1.2006 1:22

nezaměstnanost

příčin nezaměstnanosti je celá řada, osobně si myslím, že prvotní příčinou je to, že technický pokrok způsobující růst produktivity je rychlejší než vývoj schopností pracujících. Pokusy situaci řešit regulací to ještě prohlubují i když mohou, krátkodobě oddálit. Je to podobné jako dotovat koňskou dopravu aby ji lidé pro přepravu nákladů více používali. A těch lidí, které nikdo na práci nepotřebuje bude objektivně stále přibývat, zvlášť když jim zaplatíme porodné. Hummální to sice je, ale zabije nás to všechny.
tris 21.1.2006 1:30

Re: nezaměstnanost

Ehmm... no, asi takhle: Technický pokrok způsobí problémy lidem, kteří investovali (vzdělaní, peníze) a pracují v odvětví, které se stalo neužitečné. Jenomže, to není všechno. Produktivita od 18.století vzrostla takovým způsobem, že bycom tady museli mít 85% nezaměstnanost, nebo by tady muselo 70% lidí dělat objektivně(???) zbytečnou práci. To byl reality check. Teorie je takový, že pokud chcete, aby vám někdo postavil počítač, tak to musíte dát zemědělci traktor, protože jinak nikoho neseženete - všichni budou na poli. Technologický pokrok způsobí, že je možné vyrábět věci méně důležité. Prostě všichni nemusí lovit zvěř, protože to zvládne 10% lidí a zbytek se může věnovat stavění domů, kultuře, vyráběním počítačů, zařizováním vaší dovolené na kanárech, kterou "objektivně nepotřebujete" :)
občan z kraje města 21.1.2006 1:42

ano, jistě

Je to tak, jezdíme lyžovat, hrát tenis, do kina, domácí kina... to je jasné, že to je řešení které funguje jinak by to bylo jak píšete. Ovšem já tvrdím, že problém je když se to nestíhá absorbovat, což se občas děje. Taková gramotnost, vzdělanost to bylo před pár desítkami let úplně jinde. Prostě ta změna struktury nabídky pracovní síly se snaží (logicky) kopírovat změnu poptávky. Ovšem někdy jsou určité limity (když má někdo IQ 50) a také ta změna obvykle trvá déle (školství)
tris 21.1.2006 1:50

Re: ano, jistě

Taky proto jsem psal, že to způsobí problémy (a velké) části obyvatel. Jenomže otázka je, jestli ty problémy budou dočasné, nebo trvalé. Vždycky je někdo vyhozen, kdo hledá práci, nebo třeba nechce vzít práci, která je drsně méně honorovaná, než to, co měl před tím (je otázka, jestli takového člověka považovat za nedobrovolně nezaměstnaného). Jenomže min. mzda způsobí, že těmto lidem hledání nepotrvá 3 měsíce, ale 3 roky a že těch lidí nebudou 2%, ale 15%.
občan z kraje města 21.1.2006 2:30

není to celá pravda

Bohužel ty limity strukturální změny poptávky vyvolají objektivní problém i bez regulace, i když mnohem menší. Problémem je však komplexnější sociálně inženýrský zásah. Před dvěstě lety měly rodiny po deseti dětech, těm co měli potíže se uživit polovina umřela, těm co ne umřely tak dvě. Sociální kompenzace to změnily, ten kdo pracuje má dvě tři, ten kdo ne osum, deset. To už je i na trh trochu moc. Téhle "regulace" si z určitých důvodů někteří nechtějí všimnout.
Keke 21.1.2006 1:22

Re: Re: Tlustý je pitomec

Na koho tedy dat pokud ne na domorodce? "Ekonomum" z venku? Chytrakum, kteri danou zemi znaji protoze tam byli na dovolene? Mam naprosto stejne informace od Svedskeho kolegy.Spousta mladych ve Svedsku nepracuje (Odkoukali to od pristehovalcu dle hesla "Proc bych mel makat kdyz oni nedelaji nic a na davkach se maji dobre" ) Ti co prauji a jsou dobri ze Svedska odjizdeji do zahranici a vraceji se jen ti kteri chteji zalozit rodinu coz je diky socialnimusystemu vyhodnejsi nez kdekoliv na svete.
H. 21.1.2006 1:34

Re: Tlustý je pitomec

Hm, pokud vím, minimální mzdy mají i v USA, a v některých oborech jsou i v USA odbory docela silné....
tris 21.1.2006 1:43

Re: Re: Tlustý je pitomec

A kdo říká, že v USA nemají nezaměstnanost? Mám silné podezření, že nás v tomhle velmi rychle dotahují (nedávno tuším v pár státech odsouhlasili zvýšení min. mzdy - s rozpočtovými schodky a padajícím dolarem se to krásně sečte...)
Kanuk 21.1.2006 4:17

Re: Re: Tlustý je pitomec

Pár poznámek k odborům v USA.
1) Díky americkým odborům, americké obchodní lodi téměř vymizely ze světových moří. (McPhee: Looking for a Ship). Po WWII bylo USA obchodní loďstvo jedno z největších na světě. Mimochodem, před válkou mělo největší obchodní loďstvo Norsko. Myslím, že v současnosti není zanedbatelné, i když posádka jsou většinou Asiaté, Norové jsou jen důstojníci. A operuje snad hlavně v Jižní Americe.
2) Pokud jsem slyšel, v době, kdy japonský autoprůmysl se začal tlačit do USA, unie dělníků v automobilkách souhlasila se snížením platů, protož e měla na vybranou: dělat za míň nebo vůbec ne. Ale to asi byla jen výjimka, potvrzující pravidlo.
H. 21.1.2006 1:40

Re: Tlustý je pitomec

Norsko je bohatej stát, absolutní většinu zisků z ropy nespotřebovali, dávali je rovnou na extra účet mimo rozpočet. Tedy ta minulá vláda- nedávno šla od válu, protože Norové nechápou, proč by z těch peněz nemohli mít něco už teď. Ta dnešní asi bude utrácet trošku víc.
Kanuk 21.1.2006 3:36

Re: Tlustý je pitomec

Formátování v Mozille na Psu nefunguje, musíte používat Wokna. Před časem o tom byla řeč a není mi známo, že by se na tom něco změnilo (i když jsem informován jen tak trochu).
S tím zdaněním. Když vyděláte dvakrát víc, vaše nutné životní náklady se nezmění, takže by vám "na vyskakování" zbylo postatně víc než dvakrát tolik, kolik zbyde tomu s polovičním platem. Proto si strejda stát myslí, že nezhubnete, když vám napaří vyšší daňovou sazbu.
Josef B 22.1.2006 20:19

Re: Tlustý je pitomec

Všem těm, co zde píší k tomuto příspěvku. Přečtěte si Marxův Kapitál. To je základní znalost pohybu peněz v kapitalizmu.
Doktor 21.1.2006 0:33

Možná trochu paranoidní úvaha

Stále více ve mě hlodá podezření, že pan Tlustý dostal na přelomu roku 1989 a 1990 dlouhodobý stranický úkol - provést totální destrukci národního hospodářství pod hlavičkou konzervativně liberální reformy. Tím by se zcela vyvrátila důvěra občanů v základí principy fungování svobodné společnosti, a z dlohodobého hlediska by pak byla upevněna vláda jeho rodné KSČ.
Úplně jim to nevyšlo, ale snaha byla a je patrná dodnes (nebyl v tom sám).
 
Lapil 21.1.2006 0:40

Netřeba hledat zlý úmysl

ve věcech, které lze vysvětlit lidskou blbostí.
www racek 21.1.2006 0:50

Re: Netřeba hledat zlý úmysl

no, asi rozkládá stranu zevnitř, zrovna jako tu komunistickou