3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Půlvýhra

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Minutus 23.11.2008 11:22

Re: Nesmyl, že privatizace je krádež slýcháme od privatizace Škoda-auto

Privatizace jak čeho. V automobilismu je silná konkurence, takže privátní musí být efektivnější a tudíž lepší. Co se týče dodávek plynu, vody a elektřiny, tak konkurence chybí a monopoly si diktují ceny. To je špatně. Ve zdravotnictví má smysl u ordinací a menších poliklinik, ale konkurence je i u nich omezená. Naopak telekomunikace, mobilní operátoři je oblast velmi vhodná. Totéž TV a rozhlas, internet, média jako taková. Prostě - musí existovat konkurence, jinak privátní funguje jako služba hůř, než státní.

Jarin 22.11.2008 17:22

Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

proc ji vsak pripominat zrovna na Psu?

Vilda 22.11.2008 17:54

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Aby bylo vidět co sebranku číhá na svá korýtka. Věcná kritika je pro něj neznámá věc. Mluví o tom čemu rozumí nejlépe a to boji o to, jak se dělí moc. Ale ono je to typické pro všechny soudruhy. Zaštítí se ideou, že mu jde o občany a bude přesvědčovat všechny okolo, že ti druzí to dělají špatně a on je jejich záchrana. Když to nepochopí po dobrém, on jim to vysvětlí třídně a třeba i po zlém. Chce přece jejich dobro!

Aby bylo jasno. Nemyslím si, že to co dělá Julínek dělá bez chyb, ale aspoň se pokouší změnit systém, do kterého socdemáci musely neustále nesystémově sypat peníze navíc. Julínek to neumí mediálně prodat, ale chce nastavit aspoň nějaká pravidla. A obviňování, že se zdravotní pojišťovny a zdravotnické zařízení zprivatizují? Akcie nemocnic měly patřit nebo patří krajům, to nejsou soukromí majitelé. Navíc teď v moci socdemáků. Tak nač tolik křiku? Vlastně je to jasné, k ohlupování voličů, v tom jsou oranžovorudí přeborníci:-/.

loula 22.11.2008 17:59

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Středočeský kraj řadu svých nemocnic prodal zcela do soukromých rukou (viz reportéři asi před dvěma měsíci).  Např. Rakovnickou nemocnici získala společnost, kde je zaháčkován byvší hejtman ze Západních Cech.

Vilda 22.11.2008 18:12

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

V pořadu Jílkové na ČT1 (cca měsíc zpátky) byla konstatována skutečnost, že Motolu odcházejí pacienti do soukromých středočeských nemocnic za kvalitnější péčí. Tak tomu nějak nerozumím ?

loula 22.11.2008 18:17

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Ano, vím. A v jiném pořadu si přednosta fakultní nemocnice UK stěžovat, že právě z privátních nemocnic jim přeposílají pacienty,kteří vyžadují finančně náročnou péči (ne péči zdravotně náročnou, kterou by ty nemocnice technicky a personálně nezvládly) a tím v podstatě v systému péče vydobávají ty pověstné rozinky.

Ono je to opravdu asi složitější.

Vilda 22.11.2008 18:34

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Nabízí se argument, že přednosta FN UK argumentoval účelově, ale to není podstatné. Citovaný příklad je jen a pouze důkazem, že ohodnocení zdravotnického úkonu je špatně nastaveno. S formou vlastnictví zdravotnického zařízení to má společného pouze to, že privátní zařízení by to muselo dotovat z jiného úkonu. U státního zařízení se to "zalepí" dotací z daní všech daňových poplatníků.

loula 22.11.2008 18:43

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Ano, to máte pravdu, a výsledkem - pokud by hodnocení zůstalo takto nastavené - by bylo, že by privátní nemocnice takto "finančně náročné" pacienty přesouvaly do nemocnic státních, a když by nebylo kam je přesouvat, tak by je jednoduše odmítaly léčit. Je zde konkrétní příklad z nemocnice v Plané ( šla do konkursu a nakonec ji koupil německý soukromník) a zařídil tam výhradně plastickou chirurgii, tedy obor vysoce lukrativní, i když ze zdravotního hlediska naprosto okrajový. Zdravotní péče se v té Plánské nemocnice také poskytuje, ale tak, že v pronajatých ordinacích tam pracují lékaři státních zdravotních zařízeních..

Vilda 22.11.2008 18:56

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Pokud je pacient ošetřen ke své spokojenosti v pronajaté ordinaci, tak je to v pořádku. Že je tam plastická chirurgie? Asi určitě lépe, než kdyby  se tam sypaly peníze jen proto, že je zřizovatel stát. Předpokládám, že tam jsou zaměstnáni čeští doktoři, kteří z příjmu za výkony platí daň českému státu. Zažil jsem mnoho případů, kdy se do státního zařízení pořizovaly přístroje k uspokojení ega doktorů a přitom jejich zařízení bylo sporadické. Taky se asi raději půjdete léčit k doktorovi, který konkrétní léčebný úkon dělá denně, než k tomu, co to na vás zkouší párkrát do měsíce, že? Ale opakuji v Plané je podstatné to, jestli se občanů nesnížila dostupnost a kvalita péče.

loula 22.11.2008 19:31

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Snížila se dostupnost, protože v těch pronájmech se realizuje pouze část péče,kterou zajištovala do konkursu nemocnice. A ty pronájmy jsou výsledkem tvrdého jednání radnice s novým majitelem, podle původního návrhu tam ta péče měla  mít ještě menší rozsah.

Nomen 22.11.2008 18:27

Ano, máte úplnou pravdu, dětší hemotonkologicčí pacienti se jezdí léčit do soukromé nemocnice v Českém Brodu...

Soudruhu Vildo. vy musíte býti sdosti prostoduchý, že...

Vilda 22.11.2008 18:36

Re: Ano, máte úplnou pravdu, dětší hemotonkologicčí pacienti se jezdí léčit do soukromé nemocnice v Českém Brodu...

Neposuzujte mě podle sebe a toho soudruha bych si vyprosil. Opravdu nepatřím do vaší party;-P.

doktor 22.11.2008 18:44

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Jarine a další, Verner dělal tiskového mluvčího ministru zdravotnictví Rathovi, přičemž ho současně pomlouval, kde mohl. Vyletěl. Členové ČSSD (přičemž nevím, zda jím Verner je) si - na rozdíl od sociálních demokratů v celé Evropě - neříkají soudruh (comrade, Genosse, compagno atd.), ale přítel. Toho "soudruha" bohužel zprofanovali komunisti, takže je to v češtině skoro nadávka. Jako české slovo samo o sobě je však výstižnější a hezčí, než stejně (v Bibli) zprofanovaný "bližní".

Vilda 22.11.2008 19:02

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Hmm, pomlouvat toho kdo mě platí, to je věru vizitka morálních kvalit:-(. V tomto případě je tedy titulování soudruh s nádechem nadávky oprávněné.

Jarin 22.11.2008 19:58

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Toho soudruha jsem pouzil zamerne a to v souvislosti s bolsevickym zpusobem projevu zmineneho "novinare".

hulwat 23.11.2008 12:17

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Pan doktor se plete, nebyl to Rath, ale David.;-P

baci 22.11.2008 17:05

reforma

České  zdravotnictví se výrazně změnilo,pacient dostává péči na evropské úrovni,léky jsou dostupné,vyšetření taktéž.Lékaři si polepšili,pouze velmi strmě se zvedla závist,řevnivost a celá lékařská obec se rozdrobila na skupiny,které docela zábavně pro pohled zvenčí bojují mezí sebou.ČLK,které stále přičítám velkou důležitost ,se cachtá v politice a docílila toho,že je na ní pohlíženo jako na spolek zahradkářů ,za posledních několik let přišla o všechny důležité pravomoci,ale protože jsem pozitivista věřím,že i toto se zlepší. Četl jsem si reformu českou i rakouskou.Osobně mám pocit,že spousta názorů vychází z neznalosti alepoň té české.Poplatky jsou zcela marginální-a kupodivu fungují..Pokud jsem pochopil česká je velmi blízká systému holandskému a švýcarskému.Většina ,kritiků mlží a odvádí pozornost k okrajovým věcem-poplatky etc.Mně se celkem česká reforma líbí-má své nedůslednosti-a líbí se mi také určitá úpornost paně ministra.Zatím kromě Macka a částečně Kubnyiho nikdo se o provázanost kroků nepokusil.Konečně může nastat chvíle ,kdy za stejný výkon,třeba operaci slepého střeva,se bude stejně platit v Horní Dolní jako v Praze.Na rakouské reformě je jeden pěkný bod-pacienti budou dostávat vždy účet-nebudou plati,ale uvidí co to stálo-celkem dobrý krok ke kontrole.Na recept se bude psát chemické složení léku ,zase pěkný způsob kontroly.Rakousko ,po válce,převzalo český model Albert- Trapl-Nedvěd a v posledním hodnocení vyšlo jako nejlepší v EU.Bohužel tento systém byl u nás zničen zákony z roku 1951,ale tyto zákony stále straší v hlavách politiků,lékařů a pacientů.Je nutno narovnat vztah lékař -pacient -plátce.Hlavně vztah lékař -pacient byse měl změnit na rovnocený dialog .Doktoři jsou spíše paternalističtí a pacient zbytečně submisivní.Jak to funguje jinde -se dá lehce zjistit směrem na jih a na západ. http://bakala.bigbloger.lidovky.cz/c/57201/Sjezd-CLKden-pote.html

Pružina Pružinskij 22.11.2008 20:30

Re: reforma

Ano, naprosto souhlasím, jen je mi líto, že tak rozumný názor nebyl použit (a využit) ve volební kampani. To orange se umí jinak otáčet.

Sydney Hall 22.11.2008 21:44

Re: reforma

Na recept se bude psát chemické složení léku , to je je opravdu, ale opravdu "pěkný způsob kontroly". Těžko kdo už vymyslí pěknější. To chtějí opravdu v tom Rakousku zavést?

Ve vašem příspěvku je ještě jeden pěkný nesmysl: pacient je plátce vůči pojišťovně, ne vůči lékaři. Na tom toho moc nenarovnáte, ledaže by pacient platil přímo lékaři a teprve pak si to vyřídil s pojišťovnou.

baci 22.11.2008 16:47

dotaz

kdo z diskutujících četl ony reformy ,o kterých se mluví a mluví......

glos 22.11.2008 17:23

Re: dotaz

B XVI 22.11.2008 20:31

Re: dotaz

A ?

Minutus 22.11.2008 13:29

Konečně jednou rozumná analýza

která ukazuje, o co v té reformě jde. O miliardy ze zdravotního pojištění. Jsem pro soukromé vlastnictví, ale nenávidím monopoly a korupci, kterou nastolují.

Nomen 22.11.2008 13:31

Re: Konečně jednou rozumná analýza

R^R^R^

berg 22.11.2008 12:59

co to je

verner tenhle blábol napsal do ruďase, ale co to dělá tady

Herakleitos 22.11.2008 16:16

Re: co to je

Jak jsi to myslel? To je tady pro pravičáky? Vždyť je vás méně a méně, co byste si vás hrstka modrých komsomolců tady počala. Vzdělání nemáte, protože vám komunisté vzdělání odepřeli a proto buťte rádi, že tady jsou i zástupci levice, kteří sem přinesou trochu osvěty.;-D

Sydney Hall 22.11.2008 21:48

Re: co to je

Ta osvěta vám ale dnes moc nejde. Ke vzdělání patří mimo jiné i pravopis. Píše se buďte, ne buťte. Asi jste vstával levou nohou, nebo možná vstoupil dvakrát do téže řeky, Mistře, to se někdy stává.

Sydney Hall 22.11.2008 12:21

Tahle reforma nic nevyřeší

Když si člověk z praxe pozorně přečte všechny ty zdravotnické zákony, o které je nyní takový boj, nemůže jaksi nedojít k závěru, že i kdyby to celé prošlo, tak se v každodenním všedním provozu zase tak moc nezmění. A pokud ano, bude to jen důsledkem přirozeného vývoje naší civilizace. Ke zlepšení současné, v mnohých případech otřesné situace může vést jen reforma, kde bude hrát prim medicína a ne právo. Tolik na adresu všech těch, co vystupují jako nespokojení pacienti a kteří si dělají naivní iluze, že když jim politici slíbí nějaké právo nebo nárok, že se tak bude dít i ve skutečnosti.

Nevím co je cílem všech těch chystaných změn, přiznám se, že by mě to i docela zajímalo. Nemyslím si ani, že je to celé jen takové narychlo spíchnuté a nepromyšlené, tvůrci reformy nejsou žádní hlupáci. Cílem však určtě není zkvalitnění systému zdravotní péče  zemích koruny české.

Ludva 22.11.2008 10:34

Jak je to s poplatky ?

Řekl bych, že pokud poplatky zmenšily počet návštěv u lékařů, budou tito mít méně výkonů a méně peněz. Je to tak ? A více peněz zůstane pojišťovnám, kde by je nejraději dostali do svých soukromých kapes, že pane Julínku ?

Hulvatrath 22.11.2008 7:42

Julínek

by se měl na celou reformu vyfláknout, ať tady ta bolševická sebranka pochcípá!;-(