26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Pseudopodnikatelé a paraziti

V naší zemi působí cca 570 tisíc OSVČ, pro které je tato činnost hlavním zdrojem obživy, a dalších cca 400 tisíc vedlejších, tedy takových, kteří si omezeným provozováním živnosti jen přivydělávají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 20.6.2017 9:59

Mezi lety 1998 a 2008, kdy jsme šli do důchodu,

vždy mezi vánocemi a Novým rokem žena vyplňovala všechny ty papíry pro finanční a jiný úřad. Měla vzdělávací agenturu a v září a říjnu nespala hrůzou, zda bude mít dost klientů. Jinak můžete ve vzdělávání ten školní rok odepsat. Také o prázdninách měla jen náklady a žádný příjem. To jen na okraj. Kolega jí "vyčítal", že si může odepsat auto, na to odpovídala, že si na to auto musí nejdříve vydělat. Ostatně po zkušenostech je zbytečné o tom mluvit: zaměstnanec nepochopí a podnikatel ví.

M. Krátký 20.6.2017 9:54

Re: pane Krátký

rozpohyboval jsem tu otázku schválně a koukám, že dobře. Je to stejné jako se novináři ptají Babiše, kde vzal peníze na ty své obchody a on povídá : babiš - v nočním stolku, novinář : a kdo je tam dal ?, Babiš : manželka, novinář . a kdo jí je dal, Babiš : já , novinář : a kde jste je vzal, Babiš : už jsem vám to říkal - v nočním stolku

hezký den vážení a milí

J. Kulheim 20.6.2017 9:51

Re: Autor mate svým tvrzením,

Tomu nerozumím.

To co jsem napsal je součást nákladů a promítá se do ceny výrobku nebo služby. Zaměstnanec by měl vědět kolik zaměstnavatele stojí. Nebo jak je to podle vás?

J. Kulheim 20.6.2017 9:46

Re: Četl jsem to celé pozorně hned po půlnoci

"Technicky je úplně jedno,.."

Je a není. Zaměstnanec většinou neví jaké jsou skutečné náklady na jeho práci. Podle mého názoru by bylo nejprůhlednější, kdyby dostal veškeré peníze zaměstnanec na ruku a platil si veškeré náklady s jeho prací spojené. On vůbec neví kolik mu stát sebere na daních a poplatcích. Mohl by porovnat jestli služby, které dostává odpovídají platbám, které odvádí. Zaměstnavatel by nemusel zaměstnávat mzdové účetní, atd.

R. Tesařík 20.6.2017 9:44

Re: pane Krátký

Zase se vám to nepovedlo.

R. Tesařík 20.6.2017 9:43

Re: Četl jsem to celé pozorně hned po půlnoci

Kulový s mašlí platí u státních zaměstnanců.

R. Neveselý 20.6.2017 9:30

Re: Četl jsem to celé pozorně hned po půlnoci

Zamyslete se nad tímto: "Zaměstnanci platí kulový s mašlí."

Technicky je úplně jedno, zda odvede pojistné zaměstnanec nebo to za něj udělá zaměstnavatel.

R. Neveselý 20.6.2017 9:28

Re: Autor mate svým tvrzením,

Právě jste popsal kapitalismus z konce 19. století.

J. Kulheim 20.6.2017 9:22

Re: Četl jsem to celé pozorně hned po půlnoci

Pan Krátký to napsal naprosto přesně. Zaměstnanec prodává práci a zaměstnavatel mu za jeho práci platí. Veškeré náklady /superhrubá mzda, oblečení, atd/ musí promítnout do ceny výrobku nebo služby.

M. Šejna 20.6.2017 9:10

pane Krátký

já bych ten Váš demagogický názor ještě vylepšil: daně většiny živnostníků platí jejich účetní. OSVČ platí kulový s mašlí, protože bez účetní nebo daňové poradkyně by ani netušili kde a jakou kolonku daňového přiznání vyplnit a kam a jak posílat hlašení pro pojišťovny.

Teď mi došlo, že já coby OSVČ neplatím ani telefonní poplatky, nebo faktury za energie. Všechno za mě platí moje banka, protože jsem jí dal povolení k inkasu.

J. Kulheim 20.6.2017 9:03

Re: Autor mate svým tvrzením,

Celá superhrubá mzda je náklad zaměstnavtele, protože ji započítává do ceny výrobku nebo služby. Nejlepší by bylo, kdyby zaměstnanec dostal celou superhrubou mzdu a z té odváděl veškeré odvody státu, nedostával poukázky na stravu, kupoval si pracovní oblečení, dovolenou ap. To všechno jsou náklady zaměstnavate na zaměstnance, které se musí promítnout do ceny výrobku.

M. Prokop 20.6.2017 8:59

Re: Četl jsem to celé pozorně hned po půlnoci

Nemusel by ihned. Jako v USA by jednou ročně vypracoval daňové přiznání.

R. Neveselý 20.6.2017 8:52

Re: Četl jsem to celé pozorně hned po půlnoci

Svatá prostoto !!!

:-))))))))))))))))

Š. Hašek 20.6.2017 8:52

Re: Štěch je samozřejmě exot a podnikatelům

Těch "blbejch tág" se tady potuluje povícero. Bohužel.

Viz dále soupis zadlužených lidí. Viz dále osvětovou kampaň socanů, která celkem marně nahrazuje základní finanční gramotnost, viz event. přípravu na oddlužení těchto ovčanů za peníze rozpočtu, ........., viz snaha těmto voličům stále něco doplácet, ....., státní alimenty, ..... .

Š. Hašek 20.6.2017 8:46

Re: Četl jsem to celé pozorně hned po půlnoci

Souhlas s pány Krátkým a Lencem.

P. Lenc 20.6.2017 8:28

Re: Četl jsem to celé pozorně hned po půlnoci

Jo pane Krátký, máte naprostou pravdu.Pár let jsem to zkoušel jako malý živnostník, žena,účtařka, mě vedla agendu.Článek vystihuje skutečnost.

R. Neveselý 20.6.2017 8:27

Re: Autor mate svým tvrzením,

Je to tak, spočítejte si to. Zaměstnanec musí ty peníze zaměstnavateli vydělat, jinak by nemohl za něj platit pojistné. Nebo si myslíte, že zaměstnavatel je Armáda spásy?

M. Krátký 20.6.2017 8:24

Četl jsem to celé pozorně hned po půlnoci

a tak teď v klidu v práci ( jsem OSVČ tak se řídím sám - zaměstnance už dva roky nemám a pomalu se někdy za dva-tři roky chystám dodůchodu - pracuji nepřetržitě od 1.8.1960 po vyučení v TOS Hos ) si pročítám tu zdejší diskusi - že je Štěch a spol magor to je axiom bez pardonu. Ale ještě větší sranda je ta část diskuse, kde se probírá co kdo komu a kolik platí. Můj částečně demagogický názor je naprosto jednoduchý - daně v tomto státě platí pouze OSVČ a zaměstnavatelé. Zaměstnanci platí kulový s mašlí. To je jen taková účetní hra, kterou zavedl ( myslím ) Bismarck a všichni se toho drží jak lejno košile. Představte si ( já tu představu mám přímo v barvách ), že by zaměstnanec dostal do ruky celou "hrubou mzdu" a s příslušnou částí by IHNED utíkal na berňák a podobné státní budovy, aby za sebe zaplatil daně a odvody - taky daně. A naše milé a přátelské a opálené etnikum by si při tom ještě zpívalo !!! Hezký den a plodnou diskusi.

A. Hrbek 20.6.2017 8:19

Re: Autor lehce opomenul dvě základní skutečnosti

Samozřejmě, že se pro "potřeby podnikání" musí vést deník jízd. Ale něco vedlejšího navíc, například jízdy na chatu, nebo na návštěvy, se tam vejde. A to nemluvím o jízdách do provozovny.

M. Prokop 20.6.2017 8:14

Re: Štěch je samozřejmě exot a podnikatelům

Pak ovšem je ta příbuzná blbá jak tágo a tomu žádný úředník nepomůže (spíš uškodí).

M. Šejna 20.6.2017 8:13

tahle autorova lež se nedá číst

sám jsem OSVČ, ale dříve jsem byl zaměstnancem. Takže mohu porovnávat. A to, co tady popisuje autor článku, je buďto hrubé nepochopení daňového systému, nebo záměrná lež.

Základním autorovým pochybením je to, že nepočítá do odvodů zaměstnance částky, které odvádí zaměstnavatel. Na tyhle odvody si musí zaměstnanec vydělat a jsou součástí "superhrubé mzdy", kterou má zaměstnanec na výplatní pásce a která je pro zaměstnavatele mzdovým nákladem.

Dalším nepochopením autora je skutečnost, že OSVČ má možnost odpočítávat si náklady na svou podnikatelskou činnost. Buďto klasickým účetnictvím, nebo paušálním odpočtem nákladů. Já si mohu odečíst s příjmů 60% jako náklady, takže při ročním příijmu 1 milion odpočítávám 600 tisíc. Teprve těch 400 tisíc zdaňuji sazbou 15%.

A. Hrbek 20.6.2017 8:12

Re: Autor lehce opomenul dvě základní skutečnosti

Přiznávám se Vám, že jsem úplný blbec. Ale jako takový jsem 25 let zastával funkci finančního ředitele u velkých podniků se zahraničními vlastníky. A zároveň jsem byl od roku 1989 do konce loňského roku podnikatelem.

J. Kohoutek 20.6.2017 8:09

Re: Autor lehce opomenul dvě základní skutečnosti

Napsal jste to fakt dobře. Pro potřeby podnikání. Takže když si zaměstnanec koupí auto, tak to jistě není pro potřeby podnikání. Pokud si tedy OSVČ koupí auto pro potřeby podnikání, je zcela oprávněné, aby se toto promítlo do nákladů. Mimochodem, nikoliv přímo, ale přes odpisy.

A. Hrbek 20.6.2017 8:06

Re: Autor lehce opomenul dvě základní skutečnosti

A to jsem ze slušnosti neuvedlo další rozdíl, a to že u závislé činnosti jsou daňové vratky v řádu jen několika málo miliard. U osob podávajících daňové přiznání jsou daňové vratky za rok 2016 3 mld. Kč, takže čistý daňový výnos od nich je jen cca 4 mld. Kč.

Pokud někdo chce, tak ať si podělí cca 148 mld. Kč 5 mil. zaměstnanců a cca 4 mld. Kč cca 500 samostatných OSVČ.

OSVČ podávající daňová přiznání se samozřejmě musí uživit. To se ale musí uživit i zaměstnanci a navíc podstatně více odvádějí státu daň z příjmů.

D. Stirský 20.6.2017 7:57

Re: Autor mate svým tvrzením,

No, tak to není. SH mzda slouží hlavně k tomu, aby si zaměstnanec uvědomil, že zaměstnavatel za něj platí část SP a ZP, je to také jeho náklad - účet 524. Zbytek je nám - zaměstnancům - strženo ze mzdy.

D. Stirský 20.6.2017 7:54

Štěch je samozřejmě exot a podnikatelům

by měl pokorně políbit ruku. Ale v jednom pravdu měl: Kolega mně vyprávěl o své příbuzné, která vykazovala neustále ztráty, platila si SP z minimálního základu a pak se zděsila, když její starobní důchod byl jen několik tisícovek korun. Není to tak trochu časovaná puma? A hlavně: veškeré tyto předpisy je třeba zjednodušit a pak s nimi pár let vůbec nehýbat. Má-li daň z příjmu asi 200 novel, tak tomu už nemůže rozumět ani daňový poradce. SP a ZP jsou na tom podobně.

R. Neveselý 20.6.2017 7:54

Autor mate svým tvrzením,

že zaměstnavatel platí část pojistného za zaměstnance a vyvolává dojem, že je to náklad zaměstnavatele. Opak je pravdou, celé pojištění zaplatí zaměstnanec, zaměstnavatel mu jen ze zákona část pojištění strhne ze superhrubé mzdy a pak ještě další část z hrubé mzdy. Celkem tedy zaměstnanec ze superhrubé mzdy zaplatí státu více než 58 % za pojištění a na čisté mzdě mu tedy zbyde necelých 42 % ze superhrubé mzdy.

R. Neveselý 20.6.2017 7:42

Re: Autor lehce opomenul dvě základní skutečnosti

Pan Hrbek má pravdu, nákup věcí pro potřeby podnikání se promítnou do nákladů a o to se snižuje daňový základ.

Když o tom nic nevíte, tak o tom fakt nic nepište. Když ani nechápete, nerozumíte a neznáte... tak se laskavě nevyjadřujte.

M. Těhanová 20.6.2017 7:41

Re: Autor lehce opomenul dvě základní skutečnosti

A i kdyby, tak je něco divného na tom, že lidi, kteří opravdu pracují, nemají chuť dávat něco navíc pro žvanily typu Štěcha, kteří neumí nic, dokonce ani moc mluvit. Přesto se tím žvaněním víc než dobře živí.

B. Uhlich 20.6.2017 7:35

Re: Autor lehce opomenul dvě základní skutečnosti

...hm, a Vy si jako myslíte, že když si někdo koupí auto za 400 litrů, že ho odepíše jako krabičku šroubků? Když o tom nic nevíte, tak o tom fakt nic nepište. Když ani nechápete, nerozumíte a neznáte... tak se laskavě nevyjadřujte.