25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Pseudopodnikatelé a paraziti

V naší zemi působí cca 570 tisíc OSVČ, pro které je tato činnost hlavním zdrojem obživy, a dalších cca 400 tisíc vedlejších, tedy takových, kteří si omezeným provozováním živnosti jen přivydělávají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Neveselý 20.6.2017 7:33

Re: "Odvody placene zamestnavatelem" jsou jen trik

Motáte hrušky s jabkama. Zaměstnanec prostě zaměstnavateli vytváří zisk, jinak by ho nezaměstnával. Jednodušeji to napsat nelze.

Z. Lapil 20.6.2017 7:23

Re: "Odvody placene zamestnavatelem" jsou jen trik

Jestli se trochu nenecháváte unést. Když do Googlu zadáte "mandatorní výdaje", vyjukne na vás sdělení, že nějakých 80% státního rozpočtu jsou výdaje ze zákona povinné (dětské přídavky, například), takže toho Štěch a spol. k rozfofrování zas tolik nemají.

Leda že byste rozfofrování říkal právě školkovnému a podobným, s tím by šlo nakonec taky souhlasit.

A. Hrbek 20.6.2017 7:17

Autor lehce opomenul dvě základní skutečnosti

a to že pro zaměstnancem je výchozím daňovým základem příjem, kdežto pro OSVČ zisk, tj. příjem snížený o náklady. A do nich se ledacos vejde.

Když si např. zaměstnanec koupí automobil, hradí jeho nákup i provozní náklady ze svého příjmu. Když si osobní automobil koupí OSVČ, odečítá se jeho nákup i provozní náklady z příjmu a snižují daňový základ.

Dále se jaksi nezabývá skupinou 400.000 OSVČ, kteří mají jiné hlavní povolání. Ti, pokud nepřekročí zisk 63.000 Kč neplatí sociální pojištění, ale jen zdravotní. Podobně je tomu i u OSVČ využívajících daňové paušály.

Jak je tomu ve skutečnosti? V roce 2016 odvedli osoby se závislou činností DPFO ve výši 150 mld. Kč, osoby se zvláštní sazbou 16 mld. Kč a osoby a osoby podávající daňové přiznání 7 mld. Kč.

A finanční úřady evidují desítky tisíc OSVČ, kteří jsou v trvalé ztrátě.

P. Vébr 20.6.2017 7:12

Re: "Odvody placene zamestnavatelem" jsou jen trik

Napsal jste: "Zamestnanec musi na odvody "placene zamestnavatelem" svemu zamestnavateli samozrejme tak jako tak vydelat."

V první řadě se ale musí zdůraznit, že nejprve musí zaměstnavatel umožnit zaměstnanci něco vydělat, musí mu vytvořit pracovní místo, sehnat pracovní stroje a pomůcky a v neposlední řadě sehnat zakázku. Tyto záležitosti tu nejsou samy od sebe, tak nějak od boha, ale jsou vytvořeny zaměstnavatelem. Teprve až tu jsou, může přijít jeho veličenstvo vykořisťovaný zaměstnanec a začít vytvářet.

Mimochodem, znám OSVČ bez zaměstnanců, ale s výjimkou pracovních úřadů (a úřadů všeobecně) nevím o zaměstnancích bez OSVČ...

J. Schwarz 20.6.2017 5:57

Re: "Odvody placene zamestnavatelem" jsou jen trik

Jenže je potřeba nezapomínat ještě na jednu věc a tou je zákoník práce. Socani spolu s odbory prosadidli pro zaměstnance spoustu "ochran", které ovšem něco stojí. Všichni ti úředníci a politici, co "pečují o blaho" zaměstnance si svou péči a iniciativu nechají dobře zaplatit. Živnostník o takovou "ochranu" nestojí a taky ji nemá - spíš naopak. Je pak jenom spravedlivé, když si zaměstnanci celou tu kamarilu parazitů včetně Mládka, Štěcha, Marxové a dříve Škromacha s jeho bazénkem a nyní pobírajícím podporu v nezaměstnanosti zaplatí sami. "Ochrana" není zadarmo - každý jistě pochopí, že Škoda 100 bez ABS, ASR, ESP bude levnější než nový Hyundai, Škoda nebo VW plný těchto technologií. Analogie samozrejmě poněkud kulhá neboť většina ochranných prvků u aut je užitečných - narozdíl od buzerace zákoníkem práce, která se jako užitečná ochrana jen tváří a ve skutečnosti brání uzavírání dobrovolných smluvních vztahů mezi svéprávnými a svobodnými lidmi.

K. Oldřich 20.6.2017 5:30

Re: Co na to říct?

Maně si vzpomínám na poměrně nedávnou žádost postaršího zájemce o dobře placenou funkci ve státním aparátu, adresovanou v panické hrůze z nízkého důchodu předsedovi té z lidu blbého dopuštění vlády. Měli tenkrát hlavně spadeno na toho, kdo to vykecal. Samotná situace snad neznepokojovala nikoho. Je to zkrátka demokracie vpravdě sociální. :)

K. Dvořák 20.6.2017 2:03

"Odvody placene zamestnavatelem" jsou jen trik

Exotum jako je Stech a Mladek jde jen o to mit co nejvetsi rozpocet, aby meli co rozfrovat. To je duvod, proc je treba odmitnout jejich snahy zvysovat jakekoliv dane, vcetne tech, ktere jsou predepsane osobam samostatne vydelecne cinnym. Stat ma uz dnes penez vic nez dost na to, aby delal to, co delat ma. Zkusenost bohuzel ukazuje, ze je iluzi myslet si, ze "nedostatek" penez v rozpoctu muze vest k jejich racionalnejsimu vydavani ...

S autorem nicmene v jedne veci nesouhlasim. Je zbytecne se tvarit, ze "je ještě jedna skupina plátců odvodů a tou jsou zaměstnavatelé". Zamestnanec musi na odvody "placene zamestnavatelem" svemu zamestnavateli samozrejme tak jako tak vydelat. Cely tento trik slouzi jen k tomu, aby se prostsim spoluobcanum zakrylo, jak vysoke je ve skutecnosti u nas zdaneni prace. Je uplne jedno, na kolik hromadek se zaplacene "pojistne" a dane rozdeli - nakonec se stejne nasypou Babisovi, Marxove a zdravotni pojistovne. Podpurnym argumentem pro tvrzeni, ze odvody "placene zamestnavatelem" jsou fakticky odvodem zamestnance, je to, ze zamestnanec z nich plati dan z prijmu (nebo je lepsi tvrdit, ze na rozdil od OSVC ma zamestnanec vyssi sazbu dane - ne 15%, ale neco pres 20% ?).

D. Bokr 20.6.2017 1:07

Co na to říct?

Že Štěch je naprostý diletant (což odpovídá jeho vzdělání) a v oblasti odvodů z mezd je negramot.

A co se týká jeho argumentu, že nebudou peníze na důchody? Tady bych nejen jemu doporučil se aby se zajímal o to, o kolik za posledních deset let vzrostl počet lidí placených z rozpočtu, tedy z našich daní. A nejedná se pouze o státní úředníky, ale i různé neziskovky, kontrolní úřady atd., atd. Tady se rozpouští ročně několik miliard, které by se mohly využívat rozumněji. Nárůst byrokracie a s tím spojených úřadů plných úředníků v tomto státě je naprosto neuvěřitelný.

L. Novák 20.6.2017 0:56

Souhlas s autorem

Štěch a spol. je dobrým příkladem, že v parlamentu by místo něj klidně mohl sedět třeba kůň a jeho výsledky by byly lepší. Štěch, Mládek a celý ten spolek vypečených parazitů z ČSSD se dnes uživí v politice jenom díky kamarádíčkům s komunistickou minulostí a lhaním. A taky díky voličům, kteří by si rádi přilepšili, aniž by museli pracovat k užitku ostatních.

M. Jelínek 20.6.2017 0:48

souhlas

Souhlas s autorem