29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pavla B. 15.4.2008 8:38

Re: Re: Re: Páral v sobě nezapře bývalého redaktora Rudého Práva :

Zeptejte se Ratha, jak to myslel. IMHO je nesmysl v systému zdravotnictví chudé a bohaté vůbec nějak rozlišovat z důvodu, který jsem uvedla výše.

Vocílka 15.4.2008 8:38

Rozhodně bych se nebál zisků ve zdravotních pojišťovnách

pokud by mi ten kdo bude privatizaci uskutečňovat umožnil  koupit nějakou zdravotní pojišťovnu za účetní cenu.

Pavla B. 15.4.2008 8:36

VZP má zůstat státní, nezisková

pokud vím, a rovněž zachován statut fakultních nemocnic, kde se odehrává drtivá většina vysoce specializované péče. IKEM spadá přímo pod ministerstvo, také se privatizovat praděpodobně nebude.... tak nechápu zde vybujelé vášně. Pojišťovnu si snad bude moct každý vybrat...

MUDr Jiří Kilian 15.4.2008 8:34

Re: Re: Páral v sobě nezapře bývalého redaktora Rudého Práva :

Jak se pozná bohatý od chudého ?

Pavla B. 15.4.2008 8:30

Re: Páral v sobě nezapře bývalého redaktora Rudého Práva :

To je naprosto v pořádku, nepleťe si prosím solidaritu zdravých s nemocnými a bohatých s chudými. Mají snad bohatí větší pravděpodobnost onemocnět než chudí a mnohonásobně více čerpat ze systému? Že mají takto pomatený systém v Německu ještě není důvod, proč bychom ho museli mít taky.

Dobytek je IMHO Rath, který navrhoval, že se v (jinak skvělém) pokladenském systému bude chudým vracet 100 % jejich úhrad, ktežto bohatým jen 90 %.

muf 15.4.2008 8:27

Re: Re: Komunistické lži

Janku sundej modrý brýle a podívej se pořádně kolem sebe..o způsobu tvého myšlení svědčí ono Paroublb, myslím, že na rozdíl od tebe nikdo z ná nepoužil  slova jako Tupohlav či obdobné rádobyvtipné slůvko..Pokud ti stačí ke spokojenosti, že si můžeš koupit v Tescu metrák banánů, nestojíš fronty na toaleťák či  si můžeš zajet na oběd třeba do Mnichova, potom tě tedy lituji.. život totiž není jenom o tom..ale chápu, že některým jedincům mezi které se zřejmě počítáš i ty, toto může stačit ke štěstí..proč ne? Nevyčítej ale potom druhým, že mají poněkud jiné životní hodnoty jako ty..

Rony 15.4.2008 8:14

Re: Jen soukromník správně zacházi s majetkem

Souhlas. Budu celý život sypat peníze do pojišťovny v naději, že po padesáti letech, až mě začnou orgány zlobit mám zajištěnu alespoń první pomoc a léky proti bolesti. Jenže se mi může stát, že mi moje soukromá pojišťovna mi sdělí sorry, peníze nejsou, pojištěnci všechno promarodili. Následně může dojít ke zjištění, že se sice všechno nepromarodilo, ale že se peníze nějak ztratily z účtu a dohledat nelze. Nepřipomíná vám to něco?

Tak mi napadá : soukromá pojišťovna přece nespravuje vlastní majeteke, ale můj. Můžu se spolehnout, že to bude dělat líp než státní?

Janek 15.4.2008 8:07

Re: Komunistické lži

Souhlasím s autorem kuskus. Uvedené odpovědi na výše uvedené téma /Alena,Zeměžluč,muf/ svědčí o jedné hrozné věci z minulých dob vládnutí komunistů - že totiž hodně lidí má díky tomu vymyté mozky a neustále hodnotí všechno kladné pro vývoj naší republiky v intenzích tehdejších hodnot. Západ je všechno špatně, Východ je nejlepší, jenom si nepohněvat Moskvu /viz Paroublb a jeho klika/. Proto je negace všeho, co má pomoci naší republice ,   ze strany socanů  velmi podlé. Měli osm let na vyspravení naší vlasti, ale měli jenom plnou hubu lží a demagogie a zadlužili stát, všichni normální lidé to snad dovedou posoudit.

ocelin 15.4.2008 8:05

Páral v sobě nezapře bývalého redaktora Rudého Práva :

Zachovává totiž mimořádně vysokou míru sociální solidarity ve zdravotním pojištění.

Ano, nejlépe zastropováním zdravotního pojištění pro výše přijmové skupiny. Dobytek.

MUDr Jiří Kilian 15.4.2008 8:03

Od pankejtu k pankejtu

To, co píše autor, je ve mnohém pravda. Není  třeba se přitom otírat o Dr Ratha, to není argument kdežto soudobá móda politiků a journalistů pokřikovat po sobě.  I Dr Rath podává pravdivý obraz věcí, rozličnost je dána jiným úhlem pohledu. Jiný pohled neznamená špatný pohled - odvrácená strana Měsíce se pro laika nejeví nějak odlišnou od strany otočené k Zemi, přesto je jiná a správná.Vše privatisovat, to mám za stejnou hloupost jako vše znárodnit. Obojího byli lidé této republiky svědky a pamětníci vědí, že to k nějakému blahobytu nevedlo.

Navíc v naší republice je dlouhodobě rpvnoměrné rozložení politických sil a převaha levých nad pravými nebo opačně je vyjádřena nejlépe fenomene wágnerovským, skrze který se čekalo, jak se jeden poslanec vyspí a pak zvedne nebo nezvedne ruku pro státní rozpočet. O vážných věcech se rozhoduje většinou jednoho dvou hlasů, které jsou pohříchu hlasy všelijak podezřelými.

Reformní kroky této vlády, navrhované mnistesrtvem pod vedením Dr Julínka, mají své ratio. Nota bene jsou provázeny přípravou rozsáhlejší reformy v projektu Kulatý stůl. Potud dobře. Horší je, že jsou založeny na dojemném přesvědčení o síle privátu. No, státní byrokracie jistě není to nejlepší, na straně druhé ovšem je podivný i takový privát, který má jisté příjmy skrze zákonnou povinnost lidí platit zdravotní pojištění.

Ideová podstata je ale jinde. Spočívá v otázce kdo je garantem časové, prostorové a ekonomické dostupnosti zdravotní péče a zda tento nejvyšším zákonem stanovený garant - stát - má právo přenášet kompetence a odpovědnost na privátní instituci. Z obchodního zákoníku je právem a v jistém smyslu i povinností obchodní (akciové) společnosti zvolit si druh činnosti. Takže ekonomicky nevýhodné výkony není třeba provádět.  To je docela risiko. Myslím si, že privátní péče i zdravotní pojištění jsou možné a mohou být velice prospěšné, ale že současně musí existovat státní zdravotní pojišťovna a síť zdrav. zařízení, coby nástroj státní garance.

 

Vocílka 15.4.2008 7:58

Re: fascinuje mě

Páral není prodejný novinář! Je to profesní agitátor ODS.

Palivec 15.4.2008 7:50

Hlásný trouba ODS-Páral

Palivec 15.4.2008 7:49

Hlásný trouba ODS-Páral

Na každou vládu se nadává , ale počiny tohoto vládního gangu vzbuzují čirou nenávist a zoufalství.Kreatura typu Páral tuto nenávist ještě umocňuje .

SuP 15.4.2008 7:46

Velmi přesné !

Takových článků je stále zoufale málo! Stejně tak jako je málo objektivní prezentace kroků ministerstva zdravotnictví, jak popsal včera Aston v polemice s Cikrtem.

ladik53 15.4.2008 7:37

Když je to tak super

Když je to tak super, tak zprivatizovat i VZP! Pořád slyšíme, že stát je špatný vlastník, takže žádná majorita. Prodat a hotovo.

Karel 15.4.2008 7:16

Re: Dosahování zisku ve zdravotnictví JE nemravné

Páral  je fanatický propagátor modrých zvráceností.Komentáře v MF Dnes se už nedají číst!!!!!!(Y)(Y)

tosek 15.4.2008 7:14

???

Modroptačí agitka, v níž je nejneuvěřitelnější věta, že: "stát za peníze vybrané prostřednictvím veřejného zdravotního pojištění, či spíše zdravotní daně, nakoupí každému tu nejlepší péči za co nejlepší ceny". To je tak krásně naivní představa, že je jasné, že autorovi nemůže být více než nějakých 8-9 let. Právě v takovém věku se přece přestává věřit na Ježíška, prince Bajaju a jiné hezké pohádky.

muf 15.4.2008 7:11

Re: Komunistické lži

kdo dnes brání zdravotním pojišťovnám kontrolovat efektivitu vynaložených prostředků? Vytvořením konkurenčního prostředí nastane v Čechách ráj na zemi - to nám tvrdila neviditelná ruka trhu když odsouhlasila vznik  x zdravotních pojišťoven a kampeliček..A ejhle, ono nic.. kampeličky byly tak konkurenceschopné, že zkrachovaly pokud je majitel přímo nevytuneloval a ve zdravotnictví vznikla jedna obrovská černá díra kde může stát nasypat desítky a stovky miliard a bez  nějakého efektu. Tlama se otvírá čímdál víc a furt řve, že má hlad..  A mimochodem, zvrácenost je chtít po lidech, kteří si celý ´život platili zdravotní pojištění aby na stará kolena při návštěvě lékaře dávali cikrtné, které stejně problém s plýtváním nevyřeší a největší sviňárna je chtít poplatky po narozených dětech! Vykazování neexistujících  lékařských úkonů, farmaceutická loby, honění se za body   a přebujelá administrativa místo vynakládání prostředků na efektivní léčbu pacienta - to je částečný recept na neduhy našeho  zdravotního systému...

Standa 15.4.2008 7:07

Zdraví

by nemělo být kšeftem a chtít tady Ameriku je hloupost. Američané sami jsou z toho, kam se to vrtlo, pěkně vyjukaní. Milony Američanů nedosáhnou na potřebné léky běžným způsobem a musí jim v tom pomáhat charita. Milony Američanů nedosáhnou na zdravotní pojištění. Takže pouhá demagogie a propaganda nějaké nobináře. Článek sleduje pouze podporu těch co na nemocných vydělávají.

Zeměžluč. 15.4.2008 6:56

Re: Komunistické lži

Samozřejmě, že nebudou plýtvat penězi, když budou veřejné prostředky cpát do vlastních kapes. Nadšení troubové jsou nejnebezpečnější, to je známá věc.

Zeměžluč. 15.4.2008 6:54

To už tady bylo.

Neuvěřitelné, jen se všechno zprivatizuje a budeme všichni šťastní, jen by mne zajímalo kde se vezmou peníze na to aby zdrav. systém mohl produkovat i zisk, když dnes jde do něj údajně tak málo peněz, že nestačí plnit to hlavní co má, tj. dostupnou a co nejlepší péči o pacienta (pacienta ne klienta!) A co takhle začít kontrolovat tvorbu cen za jednotlivá drahá vyšetření a zákroky, centrálně nakupovat přístroje a např endoprotézy a léky ? Zajímalo by mne jestli někdo umí udělat cenový rozbor třeba na CT vyšetření. Nadšené agitky modrých svazáků už nemá člověk chuť číst.

Zeměžluč. 15.4.2008 6:47

Re: fascinuje mě

Zvracím s Vámi.

Zeměžluč. 15.4.2008 6:46

Re: Ja sice take byl leta zastancem privatnich pojistoven jenze realita pravdepodobne implementace me silne odrazuje....

Otázka je Vážený jak vysoké ty provozní náklady u privátních subjektů (ať jde o zdr. pojišťovny, nemocnice nebo jiná zařízení) budou a kdo je bude kontrolovat. U nás je dobrým zvykem zahrnout si do nákladů cokoliv a že na to máme spoustu odborníků je známá věc.

Alena 15.4.2008 6:37

Re: Komunistické lži

Přeju vám pevné zdraví. Nemoic si nevybírá tak se tak nerozčilujte nebo to s vámi sekne a pak za vás budou muset v rámci solidarity platit i "neskonalí hlupáci"a to by byla opravdu zvrácenoist!

kuskus 15.4.2008 6:26

Komunistické lži

a demagogie usvědčují socany z farizejství a pokrytectví. Jejich blábolům uvěří jenom neskonalí hlupáci, kteří si nevidí ani na špičku nosu! Je přece logické, že soukromé pojišťovny a zdravotnická zařízení nebudou zbytečně plýtvat penězi. Lidé jsou ochotni utrácet  za cetky, ale za zdraví ne. To je zvrácenost!

zalozak 15.4.2008 2:30

Ja sice take byl leta zastancem privatnich pojistoven jenze realita pravdepodobne implementace me silne odrazuje....

Souhlas s Autorem v jedne veci. Jako privatni (ci akciove) spolecnosti budou zdravotni zarizeni a pojistovy silne hlidat naklady (ci vydaje). O tom neni sporu. 

Tim ovsem take v kratke chvili dojdou k zaveru ze mnoho cinnosti je neefektivnich, cela rada pojisteni je silne rizikovych a bez velice silne regulacni legislativy (v kterou u CR parlamentu neverim) to muze velice dobre vest k tzv. americkemu modelu.   To jest - pokud clovek neplati absurdne vysoke "premium" (pojistne) tak zadna pojistovna nepojistuje vse a pojisteni je vzdy jen do urcite vyse. Takze lide maji casto nekolik pojisteni.

Navic, trzne se chovajici pojistovna, prirozene hlida zdravotni historii dotycneho a jeho limity a pojisteni jsou ruzene dle toho jak "pravdepodobna" je jeho nemocnost.  Jiz nemocneho pak nepojisti nikdo!.    (tzv klausule o jiz existujicich potizich a tzv cekaci doba efektivity pojistky) Ekonomicky je to velmi srozumitelny model....   problem je ze neni zase tolik pojistencu kteri si mohou uplne pokryti dovolit ...  a zde se dostavame do problemu. Bud ty nepojistene (ci jiz nepojistene) nechame pochcipat , nebo se o ne musi postarat statni zdravotnictvi ... a cim vice lidi bude v teto kategorii tim vysi vydaje na toto "statni" zdravotnictvi budou ... (coz je presne problem USA a jinych zemi).    V urcitem okamziku pak doslova nula od nuly pojde.

zdeněk 15.4.2008 0:29

fascinuje mě

jak všichni vědí že se to rozkrade, ono je to opravdu rozkrade a nic se nestane! A prodejní novináří typu páral budou dál psát lži a ódy na krádež.

2500Kč které slíbil Julínek za nadstandartní péči za privatizované pojišťovny jsou dva dny v lázních. Je to nic. Ale krást se bude a lidi jsou tak hloupí či zbabělí že nic neudělají... je mi z toho na blití.

petrph 15.4.2008 0:23

My máme hodný stát, ó my se máme

Takže stát za peníze vybrané prostřednictvím veřejného zdravotního pojištění,nakoupí každému tu nejlepší péči za co nejlepší ceny? A udělá to, jako už mnohokrát předtím pomocí volné ruky trhu, neboť soukromé pojištovny budou na pojišťovacím trhu soutěžit v umění hospodařit s mými penězi a hlídat, zda se o mne lékaři starají, jak mají? A nebude se tentokrát ani krást ani tunelovat, ani podplácet a vyvážet peníze na Kajmanské ostrovy? Zlatý věk nastává..A já už začal pochybovat a chtěl volit levici...:-D

Vodník 15.4.2008 0:09

Dosahování zisku ve zdravotnictví JE nemravné

pokud je to v dané zemi ta jediná forma, jak zdravotnictví funguje. Nejsem proti soukromému sektoru pro ty, kteří si to mohou dovolit a chtějí zaplatit, pokud existuje vedle toho sektor státní nebo jakkoli neziskový, přístupný všem, kteří jsou (povinně?) pojištěni. Kdybychom byli Togo nebo Kamerun, chápal bych, že to jinak nejde. Ale tvrdit v nejbohatších zemích světa, že "ne to nejsou peníze", je prostě neomluvitelné.