27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč nevyhrál Schwarzenberg

Důvodů, proč se nestal prvním českým, přímo voleným prezidentem Karel Schwarzenberg, je celá řada. Jmenujme si jen ty zásadní. Asi největším důvodem jeho porážky byla jeho spjatost s dnešní vládou, což je karta, kterou stále, a vcelku logicky, používal jeho protikandidát Miloš Zeman.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Moravec 30.1.2013 11:26

Re: .

Rád bych připomněl, že Václav Havel byl dramatik a byl mizerný prezident.

J. Moravec 30.1.2013 11:24

Re: Povinné placení ČT a českého rozhlasu

Stuchlíku, mluvíte stuchle a lživě. MZ není ožrala, to jen vy nekriticky přijímáte tuto informaci aniž byste měl nějaký důkaz.

P. Khail 30.1.2013 11:13

Re: .

Rád bych připomněl, že R. Reagan byl herec a byl výborný prezident.

P. Khail 30.1.2013 11:08

Re: POLITIKA: Proč nevyhrál Schwarzenberg

Pane Plocku, opravdu potřebujete někoho kdo vám bude radit, nemáte vlastní hlavu a názory?

M. Stuchlik 30.1.2013 10:28

Re: Ja vidím ještě jeden důvod

Jenže Zeman je přímo ikonou toho ONI. To, co se dělo za jeho vlády byl horor.

M. Stuchlik 30.1.2013 10:26

Re: Schwarzenberg nevyhrál, protože nebyl lepší!

Nejlepší kandidát ani nepostoupil do II. kola.

M. Stuchlik 30.1.2013 10:26

Re: Já souhlasím

Já zas souhlasím s tím, že volit kohokoliv z nich byla chyba. Byť jsem dal nakonec hlas KS, StBáky vedená kampaň pro Zemana byla děsivá, to dává tušit v zájmu koho Zeman bude jednat, to už jsme tu měli během oposmlouvy.

M. Hoblík 30.1.2013 10:24

Schwarzenberg nevyhrál, protože nebyl lepší!

A Zeman se stejně píše v češtině lépe, než Schwarzenberg!

J. Šejnoha 30.1.2013 10:14

Re: Důvody byly jednodušší

Lidé nejen zapomínají Zemanovo vládnutí z roku 2002 ale  dokonce  zapomínají, že Karel  vládne  dnes !  Máte s tou pamětí pravdu.

PS: Zeman je jenom menší zlo. Ale přece.

E. Tocháček 30.1.2013 10:11

Ja vidím ještě jeden důvod

S velmi nepříjemným pocitem jsem si už před pár lety uvědomil, že společnost se opět rozdělila na MY ( nesoucí hlavní břímě transformace ) a ONI (  politická vrstva a v pozadí řekněme třeba lobisté  ) určující směr a pravidla. Pro MY je nesmírně frustrující a demoralizující denně si číst jak další postava z ONI se vyvléká z odpovědnosti za své často i kriminální jednání a odchází podivně obohacena.  Přitom MY zaplatí každý i sebemenší přestupek bez pardonu a ještě musí v daních sanovat škody napáchané polity. Tyto volby byly po dlouhé době příležitost demonstrovat přímou volbou konkrétního člověka sve odmítnutí celého stávajícího politického establišmentu, kterého je Schwarzenberg nezpochybnitelná součást.

M. Stuchlik 30.1.2013 10:03

Re: Povinné placení ČT a českého rozhlasu

Opravdu preferovali KS? Kdyby ČT odvysílali MZ běžnou labilní chůzi ožraly tak jako KS zpěv tak bych vám možná dal za pravdu. Lidi neposuzují fakta, pár zapomenutých slov v hymně je ovlivní víc než fakt, že za premiéra MZ se děly ty největší pras árny a že jeho řešení ruského dluhu nejlépe vystihuje slovo vlastizrada.

Z. Švrček 30.1.2013 10:03

Já souhlasím

ovšem spíše se stručným shrnutím důvodů Schlafenbergovy prohry od ekonoma Pavla Kohouta, kterou lze nalézt na www.novaustava.cz . A to včetně té jeho poslední věty, kterou jsem nakonec v praxi uplatnil i já.

M. Stuchlik 30.1.2013 9:57

Re: Proc jsem Zemana nevolil ja.

Zato jste asi už odpustil Zemanovi to, že rusům fakticky odpustil 100miliardový dluh, ve spolupráci s ostatními evropskými státy jsme měli šanci získat zhruba 70% zpět. To mu zas já nemůžu odpustit, to se nedá hodnotit jinak než vlastizrada. Takový člověk by měl sedět na Hradě jen v hladomorně.

M. Stuchlik 30.1.2013 9:55

Kdyby lidi pochopili, že volí hlavu státu tak nevolí Zemana

J. Salek 30.1.2013 9:51

Proc jsem Karla nevolil ja.

Zantovsky ma pravdu.Jen bych doplnil ze ja Karlovi predevsim nemuzu odpustit jeho pachtovani se zelenymi, jeho lezeni do pozadi Euro-socialistum (rozumnej byrokratum v EU) a navic mu neverim ze je autentickym pravicovym politikem. Nejspis by ho bylo mozne nazvat populistou,jeho priznivci to zaonacuji tim ze je proste diplomat. Ve skutecnosti Karel nema moc vlastni nazor. Chce se jen udrzet u moci tim zpusobem ze rika kazdemu co chce slyset. Tohle ale muze fungovat v diplomatickych kuloarech ale ne ve verejne politice.   

R. Brzák 30.1.2013 9:50

poslední odstavec

plně vystihuje moje pocity těsně před volbou. Musel jsem se opravdu přemlouvat, abych šel volit a považuji to za své osobní vítězství, byť jsem volil poraženého.

J. Barto 30.1.2013 9:49

Kdybych

neznal vysledek voleb, domnival bych se, po precteni clanku, ze KS obdrzel maximalne 3% odevzdanych hlasu.

Ze to bylo ( pres vsechny uspesne pouzite lzi, pres mocne rozdmychani protinemeckych nalad)45%, je ne maly, ale velky zazrak.Neni to zase az tak spatne s ceskou spolecnosti!

P. Schuh 30.1.2013 9:49

Odpovědnost

Vůbec mi nevadí, že otevřeně propagovali KS soukromé deníky a TV. Vadí mi to u ČT a rozhlasu, který si každý z nás platí....Kdyby tu byla demokracie tak by za tuto nestranost měl být někdo hnán k zodpovědnosti....Ale máme tu takovou malou totalitu. Proto díky alespoň za ty prezidentské volby....

P. Schuh 30.1.2013 9:45

Re: V debatách bylo vidět,

To je pravda, moderátor musel několikrát opakovat doatz, protože mu KS prostě nerozuměl nebo ho neslyšel. Takto se k stáří projevoval i můj děd.....

V. Mlich 30.1.2013 9:38

Hlavný důvod autor neviděl

Kníže je "cizák" - byli bychom světu pro smích, že mezi Čechy se nenajde president a že první dáma nerozumí jazyk "svého" lidu. Vyhrála by proti němu i pověstná Klausova tenisová raketa, pokud by byla české výroby.

Ale pro mě byl hlavní důvod, že je větší vlezdobruselista.

I. Kudrnová 30.1.2013 9:18

Povinné placení ČT a českého rozhlasu

ČT  vyloženě  ve volbách preferovala  pana Swanzengergra, bylo to  úplně trapné,   ale jak my  ovlivníme chod  ČT  a chování hlasatelů různých zpráv, my kteří si povinně  platíme ČT. V různých společnostech kde je určen majitel, který je zopovědný za finance a také za zisk, a za chování pracovníků  může  s těmito lidmi ukočit pracovní poměr . Jak je nastaven pracovní poměr  třeba v České televizi? Jsou tito pravoníci zaměstnanci nebo pracují na živnostenský list ? My vlastně platíme ČT  dvakrát jednou  v daních  a podruhé konkrétně my všichni, každá rodina a ještě musíme poslouchat  jen  jejich  n á z o r y. ale nejhorší je to, že to musíme  ještě platit.

To  nemá žádná společnost v České republice, školy platíme jen  daní policii  jen z  daní. atd.  Zdravotní pojištění si platíme sami  pro sebe, na důchod a nemocenskou si platíme také sami povinně .   To chápu ale nechápu Proč  /  jako kdybychom si  dělali  nový socialismus/   si musíme platiti ĆT a  český rozhlas  Česká televize a český rozhlas , jediní  v České republice mají od nás od každé rodiny jen tak  bakšiš. Vím, že je na to zákon, ale každý zákon, jak vidíme se dá novelizovat.

D. Procházka 30.1.2013 9:14

Technická ke korupci

"...kdyby ty obrovské peníze nekončily na soukromých účtech zkorumpovaných státních úředníků..." - tam, podle mě, peníze z korupce nekončí. Státní úředníci, pokud se nechávají korumpovat, pak relativně drobnými. Peníze z předražených zakázek jdou na účty společností realizujících případně předražené státní zakázky, pak se distribuují potřebným.

A. Reček 30.1.2013 9:02

Je na tom dost pravdy.

Všemi mimopražany je Schwarzenberg považován za nedílnou součást vlády, která dost vytváří chyby. Byl nejstarším kandidátem. Mlčel ke kauzám spojeným s TOP 09, ale v minulé vládě vůči J.Čunkovi byl záporně aktivní a to zvláště na Moravě lidovci nezapomenuli.    

M. Kosejk 30.1.2013 9:01

Re: .

Raději mlčte - nebo to přivoláte. :))) ... Co se nestalo teď, může se stát příště. Teď přece jenom bylo od schválení volby do samotné volby dost málo času, tak to byla výhoda pro staré matadory s politickým krytím. 

A. Kaňka 30.1.2013 8:57

analýza

Po průšvihu je každej chytrej. Jak chytrej je autor článku, lze dovodit z věty "Těžko se to dá přesně spočítat, ale myslím, že média ubrala Schwarzenbergovi dobrých pár procent". Přesné a výstižné.

Analýza volebního neúspěchu K.Schwarzenberga jaksi opomíjí fakt, že jeho oponent dělal chyby ještě daleko větší.

A že Schwarzenberg není rebel? Jeho postoj k dekretům jde přece proti srsti.

Připomíná mi to svého času spory o film Kolja, kdy byl autor novináři opakovaně obviňován z konformnosti a tvorby kýče. V Koljovi Svěrák přitom šel docela odvážně proti paušalizujícím náladám doby.

A. Novák 30.1.2013 8:57

Re: .

škarohlídi strašili, že by se presidentem mohl stát nějaký známý zpěvák nebo komik...

Zpěvák nakonec nevyhrál :o)

P. Vít 30.1.2013 8:54

Je to smutné

jak se tu otírá o Karla Schwarzenberga někdo, kdo aktivně pomáhal za minulého režimu zlikvidovat relativně svobodný časopis Melodie:

http://www.nacerno.cz/view.php?cisloclanku=2003081010

P. Podešva 30.1.2013 8:43

Ta poslední věta v článku

ve mě vyvolává jistou naději, že by se zde mohlo něco časem i zlepšit.

V. Linhart 30.1.2013 8:40

Skvělá analýza. Jako by ani nebyla z Čr 6 !

Dejte toto přečíst - pokud ovšem umějí číst - tento článek všem těm popíračům demokratických principů, kteří nejsou ochotni se smířit s výraznou porážkou svého očividně o dvě třídy handicapovaného prezidentského kandidáta.

J. Kočí 30.1.2013 8:38

Všechno je pravda

možná bych akcentoval některé body více a některé méně, ale to podstatné uniká.

1. Zeman to chtěl víc a taky pro to víc dělal

2. Kampaň mu řídil Šlouf, kterého považuji za největšího profesionála, který tady je

Myslím, že to nebyla špatná volba, i když KS taky není špatný