26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč lidé volí Zemana a Babiše

Odpověď na tuto otázku, kterou si kladou skoro každý den nejen politologové a komentátoři, ale čím dál častěji i lidé, s kterými se člověk setkává náhodně či na besedách, je možné hledat i v historii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Nový 24.8.2019 14:57

Re:

Babiš je hlavně úspěšný jak v podnikání... :-))

Nebýt dotací tak byl ANOfert za rok 2018 v červených číslech (Jde o miliardy). Za rok 2017 jako přes kopírák. A to prosím je konjuktura. Jsem zvědav na výsledky až to prdne a přijde krize, která je na obzoru.

A. Nový 24.8.2019 14:45

Re: nesrovnávat

jako Babiš.

A. Nový 24.8.2019 14:43

Re: nesrovnávat

Čermák vám tu stovku slíbí, ale pak vám dá houno.

M. Rozbořil 24.8.2019 14:35

Re: Takže jsme se konečně dozvěděli,

Když jde o to, kopnout si do mrtvého, je každá příležitost dobrá. Vy byste asi tenkrát zůstal u Husáka?

M. Rozbořil 24.8.2019 14:33

Re: nesrovnávat

Jste ochoten dát mi stovku za každý Babišův nesplněný slib?

O. Prokop 24.8.2019 14:24

dodatek

Pan Hvížďala by si měl prostudovat a aplikovat na zemana či Bureše těch 20 charakteristik psychopatie II. typu a obodovat je, pak by tento článek nenapsal, či neopsal. U Zemana navíc ta porucha padla na terén nemocí, o kterých víme( alkoholizmus, cukrovka, z toho polyneuropatie či demence atd atd)

J. Farda 24.8.2019 14:17

Re: proč volí Bureše a Zemana?

Bingo! Protože tam byli, Havlem inspirovaný Kotazi, jen s obrovským sebezapřením, zejména ti po srpnu roku 1969, ... a teraz mi Kefalín povedzte, čo si predstavujete pod pojmom absurdné?! :-)

M. Kosejk 24.8.2019 13:59

Re:

3) Do nedávné doby tady bylo populární hlásání výhodnosti přechodu na většinový systém. Teď už ovšem pod dojmem rozdrobené opozice se spíš volá po posílení malých stran. Vždy totiž jde jen o to, co se jim aktuálně hodí do krámu.Ale nějaká dlohodobá vize? Lpění na základních pravidlech demokracie? To od nich nechtějte.

M. Kosejk 24.8.2019 13:58

Re:

1) Nevím, s čím nesouhlasíte. Hvížďala to tak přesně napsal.

a) Že to souřadící souvětí ještě pokračuje výrokem B, vůbec nic nemění na výroku A. To je elementární výroková logika (prosím, nastudujte si).

b) Fakt nevím, jaká pravidla, která je Babišovi třeba vnutit, to jsou. Nebo mi vy řekněte jedinou situaci, kdy Babiš překročil Ústavu ČR a pravidla demokratického procesu. Babiš se drží v rámci ústavy – tedy je jasné, že Hvížďala tím myslel, že je třeba Babiše donutit, aby dělal politiku podle něj (a jemu podobných elitářů). A ostatně - i Zeman se pořád pohybuje v rámci ústavnosti, i když jako přímo zvolený prezident občas zajde až na hranu.

c) Zajímavé je, že Hvížďalu a nikoho z jeho názorového ranku nenapadne, že k porážce politiků vedou v demokracii jen svobodné volby. A nenapadne je to proto, že i když o demokracii rádi plkají, tak ve skutečnosti mají lidi za blbé a zmanipulované – a vymýšlejí jeden cenzurní a ostrakizační nástroj za druhým.

2) Kdyby to bylo snadné, tak by nám „pražská kavárna“ tu svou despocii už dávno vnutila. Ale holky a hoši se snaží...

R. Vacek 24.8.2019 13:52

Takže jsme se konečně dozvěděli,

proč se stal Havel prezidentem. I když právě u Hvížďala mě takový názor překvapuje.

V. Čermák 24.8.2019 13:22

Re: Proč

Ideologičtí Podvodníci z OLAFu ( tedy ti 2-3 vybraní psavci, tuším Slovinci ) rádi mluví o podvodech jiných. Ale co je to Podvod? Je to něco trestného? Větší, či menší podvodník je v podstatě každý člověk. A když se zamyslíte sám nad sebou, jistě mi dáte za pravdu. Takže Podvodem tady nešermujte. Mluvte raději o tom, byl-li porušen zákon. A Právní stát tady zaváděl sám Havel. Moravce nesleduji, takže nějakou vaši větičku, kterou navíc žádná další protiBabišovská média nepotvrdila beru jako váš protiBabišovský Folklór. Takže pan Babiš žádný Demagog není, mluví konkrétně a slova plní. Proto byl drtivě zvolen. Toš tak...

J. Karlík 24.8.2019 13:10

Re: Protože občané ví, co je to vláda pod

Když už tak milujete %, rád bych od vás slyšel, kolik % byla ta padesátikoruna za Kalouska(0,5%?) ,což byl výsměch, a kolik je těch 900Kc od Babiše (6%?). Tolik k té vaší matematice, demagogu.

V. Čermák 24.8.2019 13:07

Re: nesrovnávat

Pane Strmisko, vy ale Nejste Mluvčím národa ČR, proto mluvte pouze a jenom za sebe. Jestli se cítíte slabý, tak mně osobně je to jedno. Je to prostě Váš problém...

V. Čermák 24.8.2019 13:04

Re: nesrovnávat

Tak to je typický menšinový názor. Babiš mluví jednoduše a co slíbí, zatím vždy splnil. Jako politruci se naopak chovají mluvící hlavy z opozičních politických stran, či havloidních médií. Konkrétní program žádný, ideologický program antiBabiš. Zeman ani Babiš žádné nepřátele nevytváří, ti nepřátele se rojí sami od sebe z nedostatku jiného smysluplného programu. Toš tak...

Perryman 24.8.2019 12:59

Pane Hvížďalo, to je mimo

Vždyť to jsou dvě různé oblasti. To je jako slučovat že nemáte rád červenou barvu a olivy.

J. Strmiska 24.8.2019 12:55

Re: nesrovnávat

Napsal jste to zcela správně, těžko něco dodat. Snad jen to, že kdysi dávno nějaký filosof nebo politolog řekl, že Češi si nedokážou vládnout sami. Asi proto, že se cítíme jako národ slabí a hledáme silné vůdce a volíme takové gaunery jako jsou právě Babiš se Zemanem, kteří nám štěstí nepřinesou.

M. Sedliska 24.8.2019 12:54

Víte, já duo Zeman& Babiš také nemiluju, ale dokážu respektovat, že byli zvoleni v demokratických volbách. O jejich konání si často myslím svoje a každé volební období jednou skončí. Spíše než voliči kohokoliv pohrdám fanatiky, kteří s ohněm v srdci bojují jen za své černobílé vidění světa a nejsou schopni alespoň částečně respektovat odlišný názor. Své vlastní názory pak prezentují s arogancí osvícených a pokud jsou v diskuzi přitlačení ke zdi, stanou se z nich ve jménu pravdy a lásky nenávistni dlaždiči.

V. Mokrý 24.8.2019 12:41

Re: Proč

Morálka, mravnost a politická kultura je tady taková, jakou zde zavedli novodobí svazáci po r. 1989. Místo aby postupně převzali zavedené zákony, předpisy kolem ekonomiky z Německa, Rakouska.

E. Derat 24.8.2019 12:41

Autor slučuje dvě věci, které se ovšem liší.

Babiše jsem nevolil, protože při parlamentních atd. volbách je široký výběr stran. Zemana jsem volil při obou volbách, až v druhém kole. Důvod je jednoduchý, tam už je to kdo z koho, a jak Karla tak Drahoše považuji za daleko větší eurohurvínky než je Zeman. A protože jsem v referendu volil NE EU, tak přístup k EU považuji za rozhodující.

J. Strmiska 24.8.2019 12:29

Re: Proč

Ale vždyť už se stalo, viz podvod s ČH potrvzeno OLAFem, podvody s dotacemi, daňové úniky s reklamou atd, vše už se přece vyšetřuje.

Babiš je zřejmě Váš favorit, můj ne, nemám rád když někdo veřejně lže. Např. před volbami v televizní předvolební diskuzi Babiš prohlásil: "Postavili 170 km nových dálnic." Akorát neřekl kde. Později to upřesnil v Otázkách VM, že do toho počítá i opravu D1. To je stejné jako by nějaká automobilka řekla, že vyrobila x milionů aut za rok a že do toho počítá i ty co jsou v servisu. Tady je vidět jaký je Babiš demagog a podle Vás úspěšný a schopný politik. Tož tak pane Čermák.

Z. Roller 24.8.2019 12:29

nesrovnávat

Zemana a Babiše bych vzájemně nesrovnával. Zatímco Zeman je skutečně dobrý machiavelistický řečník, který dovede manipulovat posluchačem (jenom to pak nesmíte číst, to už ty manipulace jsou zřetelnější), Babiš je spíše na úrovni bývalých politruků -opakuje bez vnitřní logické stavby pár faktů a myšlenek, které mu dodají poradci, slibuje to, co nehodlá splnit, uhýbá, bruslí na tenkém ledě. Někdy působí jako loutka vedená PR poradci. Ale každý z nich má svůj fanklub. Navíc oba dovedou vytvořit "obraz nepřítele", který jim do fanklubů přivádí další členy.

P. Zinga 24.8.2019 12:07

Proč lidé volí "kavárnu"?

Proč? Protože nechce Zemana. A my nechceme ty lepšoidy z kavárny. Co je na to divného?

J. Jurax 24.8.2019 12:03

První odstavec nesouhlas.

Ad p.s. - ale o tom jediném je politika. V demokracii se ovšem přechod k despocii zdaří jen zřídka.

Ad p.p.s. - samozřejmě, neboť i to je politika.

J. Karlík 24.8.2019 12:02

Re: Hlosta..Karlík...nástup!!

Pan premiér dává celý svůj plat nadaci pro samoživitelky. Ale o tom se nehodí mluvit, že?

J. Jurax 24.8.2019 11:57

Snad poprvé s Vámi souhlasím ... :-)

J. Jurax 24.8.2019 11:56

Přesně tak.

To je to úskalí demokracie. Lid občas i přes masivní propagandu nevolí správně, tak jak chceme MY, a je tudíž en gro hloupý a zaostalý.

J. Karlík 24.8.2019 11:55

Re: Protože občané ví, co je to vláda pod

Nemohu tušit, co vaše nadprůměrně inteligentní hlava myslí, ale vaše jméno napovídá, že čeština není vaše silná stránka. Dále bych řekl, že čeština rozlišuje mezi platem a důchodem, plat pobírají zaměstnanci, důchod penzisté.

J. Jurax 24.8.2019 11:47

Ehm ... opravdu máte za to, že tu kdy nějaká politická kultura, mravnost a morálka byla? Takže je co zničit? Nebuďte naivní.

Babiš je hlavně úspěšný jak v podnikání, tak i se svým hnutím ANO v politice. Což nelze odpustit a poražení to též nečiní a kritizují tu žlučovitě a vztekle, tu moudře a uvážlivě, neboť vždy je co kritizovat.

A s tím příkladem že lhát, krást a podvádět je dovoleno - inu, ten je tu latentně přítomen furt. Pamatujete-li aspoň posledních třicet let naší politiky, musíte mi dát za pravdu.

R. Langer 24.8.2019 11:44

Re: No...

EUrobolševik vyhrožuje bolševikem. Bravo, soudruhu! Kde že to byl Putin naposledy na návštěvě? Chyběls asi ve vítacím výboru, soudruhu, a něco ti uniklo. Ostatně - jako vždy. :-D

R. Langer 24.8.2019 11:42

Re: Mrtvý kůň nevyhraje

A machrují furt, soudruhu, a nedají si to vymluvit. A zase podle toho dopadnou.:-D