4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Přímá volba prezidenta se neosvědčila

Volba prezidenta občany a z toho plynoucí nejsilnější politický mandát v zemi neodpovídá roli prezidenta v politickém ani ústavním systému, rozděluje společnost, oslabuje politické strany, podporuje únavu z demokracie, paralyzuje vládu a stojí nemalé prostředky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vérosta 10.3.2023 8:30

Dobrý, Rada! :-)

P. Diviš 10.3.2023 9:01

Pochopil jste to dokonale "radovsky", tedy mylně.

R. Meišner 10.3.2023 7:51

autore, kdo navrhne vrátit volbu parlamentu, prohraje volby. takže si to každý hodně rozmyslí. váš nápad je neuskutečnitelný.

P. Čech 10.3.2023 8:48

Autor je politolog a jako takový nebere v úvahu skutečnost, že v demokratickém státě musí být volební systém takový, jaký si přejí občané a ne nějaké naprosto menšinové občanské spolky typu politických stran a hnutí. Občané chtějívolit především své kandidáty na své zástupce a rozhodně ne někoho, kdo je jim někým jiným nadiktován. A tady je základ našeho problému.

P. Diviš 10.3.2023 9:08

Základ vašeho problému je, že nechápete, že občané m͇a͇j͇í͇ to, co si přejí. Jinak by to totiž změnili.

P. Čech 10.3.2023 9:23

No, to je právě ta Vaše chyba a omyl. Máte snad na mysli to že si občané přáli, aby jejich prezidentem byl Václav Klaus? Myslíte si, že občanům vyhovuje stav, kdy vládnoucí koalice vládnou podle programu, který nebyl volen ani jedním občanem, ale podle programu vyhandlovaného po volbách? Myslíte si, že podporu většiny občanů má u nás nějaká (jakákoliv) politická strana či hnutí? Od roku 1920 naši občané měli vždy to, co sami nechtěli a to jen proto, že jim vládly politické strany a že neměli možnost si vládnout sami tak, jak je tomu třeba ve Švýcarsku. Tam sice mají také poměrný volební systém, ale ten je podmíněn dohodou všech politických stran v tom smyslu, že budou postupovat společně ve věcech, týkajících se všech občanů A navíc, tam mohou občané pomocí referend a všeobčanských hlasování zcela zvrátit vůli těch politických stran. To je klasická ukázka skutečné zastupitelské demokracie, pane Diviši.

P. Diviš 10.3.2023 9:49

Myslím si, že vše, včetně politických systémů a voleb je dílo zdejších občanů. Poslední dobou se činí EU, ale i její vliv je se souhlasem místních občanů. Jinak bych musel věřit na pánaboha nebo nějakou vyšší sílu, která to vše zařizuje. To je realita, byť mnohdy složitá a obtížně pochopitelná (pro spoustu lidí vůbec nepochopitelná).

P. Čech 10.3.2023 16:10

Chcete tím snad říci, že naši konkrétní občané, tvořící demokratickou většinu (nejméně 50=+1 z nich) stvořili naši ústavu a volební zákon? Svatá prostoto! Většina těchto občanů, nejméně 95% z nich jen čumělo, co to provádí zástupci politických stran. Jak tito schvalují nedemokratickou a lživou ústavu, ke které se nemohli nijak přímo vyjádřit. Stejné to bylo i s volebním zákonem, který naprosto decimuje sám pojem "volby".

J. Majzlík 11.3.2023 23:49

Taky si občas hodím hrách na stěnu, ale je to vždy marné.

V. Novak 10.3.2023 10:00

Občané mají to, co jim nevadí natolik, aby si sehnali zbraně a šli dělat revoluci.

P. Vébr 10.3.2023 7:50

Jedině přímá volba je volbou demokratickou, protože jako jediná zahrnuje hlasy a tím i mínění všech.

L. Hančar 10.3.2023 8:20

Pak jděte s takovou demokracií do zadele. O tom, kdo bude připuštěn do volby a vybroušen v kampani jako diamant nerozhodují hlasy voličů. Voliči jsou pak při volbě těch správných loutek čísařovými šaty na zakrytí podstaty věci. V současné době už je vše jen o penězích. Ideje, politika, morálka a elity skončily pod hladinou bažiny nevyčerpatelných nesplatitelných dluhů.

P. Čech 10.3.2023 8:52

Elity? Kdo to je? Snad ne ti didé, které na výsluní vytáhly politické strany a hnutí a nebo novináři a jejich média?Takoví lidé nemají vůbec kandidovat, natož být volebním systémem "zvoleni".

P. Rada 10.3.2023 8:39

Tak jednoduše to může platit v malém uskupení kde se všichni víceméně znají a všichni navíc mají podobnou znalostní kvalifikaci k situaci. Realita velkých společenských skupin v rozvinuté společnosti ale pravidelně vede k dělbě práce a takto i specializacím ve volebním procesu.

Při rozhodování o vhodnosti přímé resp nepřímé volby pak hodně záleží na tom, do jaké míry jsou kompetence voleného více obecné či či více odborné povahy.

S mého pohledu by tam, kde president má representovat zejména morální zastřešení společnosti, měla být přímá volba adekvátnější možností.

Naopak ministry odborných sfér necht spíše volí delegovaní a tedy potenciálně odborně znalejší.

V obou případech bych ale byl vzhledem k míře odpovědnosti rozhodně pro, aby volič měl jak posoudit dispozici i odbornost charakterovou.

Kdejaký řidič v hromadné dopravě přeci musí absaovovat alespon nějaké psychotesty... - kdežto vrcholných politiků, majících dokonce imunitu, za kterými se pak dlouhdobě jaksi veze mnoha-řádově více občanů, se ale žel žádná odbornější a tedy hlubší hodnotová kriteria (až na zjevnou beztrestnost...) netýkají.

Proč?!

P. Čech 10.3.2023 8:59

Realita velkých společenských skupin, které však tvoří vždy naprostou menšinu občanů (náš systém) a zejména jejich vláda a moc nad naprostou většinou ostatních občanů vede vždy jen k nefunkčnosti, chaosu a zmatku. Ten potom převládá v systému a činí jej tak nefunkčním. Nic proti takovýmto skupinám, proti jejich existenci. Mají svůj význam. Tímto významem však zásadně není absolutní moc, byť se jí dosahuje povolebním handlováním všelijakých nefunkčních koalic. Podíváme-li se na vládnoucí koalice (všechny od roku 1920), žádná znich nebyla funkční a všechny nadělaly více škody než užitku. Bez jedinéí výjimky!

P. Rada 10.3.2023 9:52

"Vyjímku"příznačně děláte sám už tím, že s hlediska systémového sice hovoříte o "velkých spol . skupinách" ale zřejmě posuzujete jen prostřed prostředí středoevropské kde vlády jsou další podskupinou... Nebo se mýlím?

Máte zřejmě vyjímečný názor. Problém v porozumění mu však nastává, pokud osobité postoje nespecifikujete ale aplikujete je i na další splubočany - ba lidstvo obecně.

Jaké jste např. použil měřítko pro "užitek"?

V. Chrastina 10.3.2023 11:50

Přesně tak!! A zrušit šaškárnu druhého kola, která přímou volbu diskredituje.

V. Novak 10.3.2023 7:43

Ano, uvedená čísla ukazují společnost rozdělenou.

Ovšem přímá volba prezidenta s tvrdou kampaní nevede k polarizaci společnosti a vzniku hlubokých příkopů, jen tuto polarizaci společnosti a existenci hlubokých příkopů předvádí.

Veškeré námitky proti přímé volbě prezidenta jsou námitkami proti jakékoli volbě - a tedy proti demokracii v našem pojetí.

P. Diviš 10.3.2023 9:11

Kupodivu souhlas.

T. Kučera 10.3.2023 7:41

Zvláštní je, že v Rakousku mají také přímou volbu prezidenta, a nějak to s nimi nic nedělá.

V. Novak 10.3.2023 7:43

Asi jste nesledoval prozatím poslední rakouské volby prezidenta - ty řádné ani ty opravné...

T. Kučera 10.3.2023 8:33

Asi argumentujeme každý o něčem jiném... https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/volby-rakousko-prezident-van-der-bellen.A221009_083846_zahranicni_vajo

J. Rejzek 10.3.2023 7:39

Bláboly o tom, že ten který prezident rozděluje nebo stmeluje národ a společnost jsou liché. Výsledky volby prezidenta jasně ukazují, jakou má podporu. O jeho úspěchu na trůnu, rozhodují média a ty má, jak jinak, ten současný na své straně.

Komu se nelíbí PePa I Americký zvolený v přímé volbě, tak ať se zamyslí nad tím, že nepřímá volba by mohla vynést na post prezidenta-ky třeba Mirku I Zděšenou. No tak to raději tu přímou volbu.

T. Kučera 10.3.2023 8:35

V USA nemají přímou volbu prezidenta.

Z. Linda 10.3.2023 7:32

Autore,sestupte z výšin oblačných mezi lid prostý, obtížený denní starostí o žití. Přímá volba vítězí!

F. Navrátil 10.3.2023 7:23

Přímá volba se osvědčila a je třeba ji doplnit zákonem o všeobecném referendu. Hamerští demokraté samozřejmě chtějí vyloučit z rozhodování občany. Ti jsou jim dobří leda tak na to, aby drželi huby a platili daně. A o prezidentovi by rádi rozhodovali v ústraní kavárenských hajzlů.

F. De Winter 10.3.2023 8:39

R^R^R^

R. Tichý 10.3.2023 7:15

Je cas zrusit parlamentni volby-spolecnost je rozdelena, kazdy si voli koho chce!

Ne, prima volba je spravne. Jen at se vypere pradlo, strhne boure-po te se vzduch vycisti.

Desi mne zakulisni pletky v pritmi Savoye, aby byl vygenerovan "vhodny prezident".

V. Vérosta 10.3.2023 8:33

ano mám stejný pohled, dokonce nechci stranické kandidátky.

L. Žaloudek 10.3.2023 6:33

Kdyby volby vyhrál Babiš, aspoň bychom věděli, kdo to je. PP zřejmě vyhrál proto, že o něm nic nevíme (tím nic nemyslím jeho minulost). A je to fešák.