4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Přímá volba prezidenta se neosvědčila

Volba prezidenta občany a z toho plynoucí nejsilnější politický mandát v zemi neodpovídá roli prezidenta v politickém ani ústavním systému, rozděluje společnost, oslabuje politické strany, podporuje únavu z demokracie, paralyzuje vládu a stojí nemalé prostředky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Sádovský 10.3.2023 12:06

Pane Hatino, nemůžete porovnávat výsledky většinového systému s výsledky systému poměrného. Když rozdělujete 100 % mezi dva zájemce, tak podíl vítěze bude vždycky vypadat jako ohromně silný mandát proti kterémukoli ze zájemců ze systému poměrného, kde stejných 100 % rozdělujete mezi třeba 10 a více zájemců.

J. Jurax 10.3.2023 12:28

Ale bylo by lze porovnávat první kolo prezidentské volby.

P. Hatina 10.3.2023 14:31

Matematicky samozřejmě chápu, že ve druhém kole dostane ten vítězný kandidát 50% hlasů, což bylo přes 3 miliony voličů.

Ale nechápu logiku návrhu změny, aby si svého prezidenta vybralo pár desítek politiků, kteři mají mandát od 5 do 15 procent voličů..

D. Mach 10.3.2023 10:27

Je odvážné tvrdit, že se volba neosvědčila. Lidé volební účastní prokazují, že jim přímá volba prezidenta vyhovuje. A rozdělení společnosti byl nepřeceňoval. Nikdo přece už dneska nechce, aby lidé uvažovali a jednali stejně. Možná by jen stačilo zrušit sociální sítě, aby si lidé vše vyříkali v hospodě nebo v obchodě.

P. Rada 10.3.2023 10:41

Pokud nějaký společensky pozitivní smysl soc sítě mají, tak je např. to právě tříbení až verbální odreagovávání názorú, afektů.... (tak jako na N.P.)

O analogické ale přímo kontaktní odreagování názorů "v hospodě nebo v obchodě" - ze kterých pravidelně nelze tak snadno odejít - rozhodně nestojím.

K. Křivan 10.3.2023 11:00

Nahradit internet hospodama, hmmm, buď by lidi přestali být sprostí, nebo by přibylo mrtvých. ;-D

K. Křivan 10.3.2023 11:01

A pivo by muselo být za předinflační ceny !

V. Mokrý 10.3.2023 11:12

Na cenách se podepisují i pivovary, které nasazují nízké ceny na lahvové a PET pivo, s čímž mají více práce, nákladů, než s točeným, tankovým.

K. Křivan 10.3.2023 11:19

A proto 6krahují mnohé hospody.

V. Mokrý 10.3.2023 11:09

Česká hospoda/národní kulturní památka-demokracie v praxi, dnes těžko dohledatelná.

Podíleli se na tom především politici, aktívisti všelijací kteří patří do mlíčného baru a covid.

J. Jurax 10.3.2023 12:24

A zákaz kouření.

K. Křivan 10.3.2023 9:50

Co se neosvědčilo je volební právo pro všechny, i pro mladé blbce. Když mladičká kravička řekne: "On má tak krásný knír, proto ho budu volit", nebo mladí "studenti"se baví, "jasné vole, že Pavla, bude aspoň sranda" , když tohle má volební právo, tak je cosi shnilého ve státě českém.

Volební právo by mělo být pouze pro ty, kteří už něco dokázali. Ukončili úspěšně studium, pracují, nebo podmikají, a platí daň z přijmu, nebo jsou doma a vychovávají děti, pro důchodce, ti už mají svoje odpracováno, ......

Za starého Rakousko-Uherska měli volební právo pouze ti, kteří platili daně. Bylo to logické, kdo platí muziku, určuje co se bude hrát. To platilo na bálech vždy a všude.

P. Kubáč 10.3.2023 9:59

Souhlas - v mírně modifikované verzi ( suspendování volebního práva pro osoby "závislé a zkrachovalé" ) to bylo ještě za První Republiky.

P. Rada 10.3.2023 10:05

O hranici odkdy se může volit lze diskutovat podobně jako o hranici plnoletosti a pod.

Logiku pohledu odpovědnosti přes daně sice to trochu má. Pokud konkrétně někdo "platí muziku" s toho co si nakradl - ale tak vychytrale, že ho nikdo nedokázal adekvátně potrestat - pak taková logika může být zneužita.

Takový Putin patří mezi nejbohatší v Rusku a podle toho dnes taky vypadá "muzika" která se tam hraje. Analogicky je to s vlivností dalších oligarchů a zejména totalitních vládců.

Tam by jste to i u nás rád dotáhl?

O. Vašíček 10.3.2023 10:12

Nebyla řeč o "síle" hlasu podle toho, kolik daní kdo odvádí. Jen o tom, že kdo platí má volební právo. Tzn. miliardář má stejný hlas jako pomocný dělník. Asi by si miliardáři mohli založit politickou stranu na ochranu miliardářů a jejich zájmů, ale neznamená to, že by se automaticky, díky penězům, dostali do vlády. :-)

Otázka je, jak se postavit k nezaměstnaným a OSVČ ve "ztrátě". :-)

P. Rada 10.3.2023 10:33

Praxe je přes Vaše tvrzení taková, že dnes světu žel vládnou spíše peníze jak lidé. Finance však usměrnují především nejmocnější a daleko méně praděpodobně jen ti nejkulturnější ale jen občané. Akcent na "plátce daní" konkrétně vytěsnuje aktuálně nevýdělečnou část společnosti.

Dnes se běžně jde k volbám s občankou - Vy spíš navrhujete tam být připuštěn jen s potvrzením o danové platbě?

Konkrétně jde o studenstvo které je nepochybně občansky odpovědné už od své zletilosti ale výdělečně může být činné až o pětiletku později.

Kulturnost se přitom týká života celé společnosti.

O. Vašíček 10.3.2023 10:43

S tím s Vámi souhlasím. A netvrdím, že by měl mít právo jen plátce daní. Jen jsem poukázal na "rovnost" hlasů, proti kterému jste se ohradil vůči předchozímu diskutujícímu. :-)

Proto jsem tam dal i poslední větu.

Jak říkáte, místo občanky by jsme chodili k volbám s daňovým přiznáním. :-)

Jakékoli omezení volebního práva je ošidné. Kdo rozhodne, že jsem "způsobilý" volit? Může to dopadnout až tak, že volit bude moci jen občan se "správnými" názory. :-)

Ve sci-fi románu Roberta A. Henleina bylo právo volit uděleno jen, pokud byl občan nějakou dobu v armádě. Jen tak prokázal ochotu převzít zodpovědnost za vlast. :-)

K. Křivan 10.3.2023 10:53

"připuštěn s potvrzením o daňové platbě " ano, přesně tak. U studentů by se dalo uvažovat o potvrzení úspěšného studia (Index). Studium je taky práce, odměněná platem až po studiu. Ženy v domácnosti, manželky a matky by měly mít volební právo.

K. Křivan 10.3.2023 10:35

1) Nezaměstnaní, ... volební právo je pro né asi ten nejmenší problém.

2) OSVČ ve "ztrátě". Některé znám. Jsou to "ztráty" většinou fingované, žije z toho spousta daňových poradců, a i chudák OSVČ si žije ze ztrát velice dobře. Kdyby ještě ztratili volební právo, chudáci, to by už bylo na "mašli". ;-D ;-D ;-D

Díky za zastání, pan Rada to néjak nepochopil. Manager ČEZu má stejný volební hlas, jako každý jiný plátce daní.

P. Rada 10.3.2023 10:48

Každý chápe svět jinak a to ho dělá rozmanitým.

Věcně mi jde vzhledem k vzájemnému "pochopení" o to, proč Vy nechtete aby mezi oprávněné voliče patřilo studenstvo ve věkové kategorii 18 až cca 25let a nebo všechny ženy v domácnosti které mají sice společensko nezastupitelnou práci s dětmi ale danově vzato je živí manžel - pokud ho mají....

K. Křivan 10.3.2023 11:14

Proč ? Proto : Když mladičká kravička řekne: "On má tak krásný knír, proto ho budu volit", nebo mladí "studenti"se baví, "jasné vole, že Pavla, bude aspoň sranda vole" tak z toho plyne, že mládež žijící z platu tatínka v mamá-hotelu, je mentálně nezralá a nezpůsobilá volit. Je dost studentů kteří se musí živit sami a ti jsou úplně jný případ.

P. Rada 10.3.2023 11:46

Vybral jste si za příklad extrémnosti. Obecně však lidé žijí v modech od spíše MÍT nebo více BÝT.

"MÍT" se vyznačují vazbou na majetek a tedy i peníze až války. Tací pravidelně vykazují materiální či finanční zisky a tedy i danová pozitiva. Častěji odvozené s až otrocké práce jiných organismů.

"BÝT" se naopak naopak vyznačují přívětivějším, životachopnějším, společenským charakterem. Tací tolik nedaní ale jen žijí více ze zahrádky... Nebo ze zájmu studují a co možná neotročí ve finančním systému a tak pozitiva své existence daněmi sotva doloží.

https://www.luxor.cz/v/1871875/mit-nebo-byt

J. Černý 10.3.2023 10:50

A co takový chudák Zelenskyj ? Nic? Na dávkách ?

A kdo ovládá USA ?

V. Chrastina 10.3.2023 11:23

Zatíco vy byste, pane Rado, raději pletl páté přes deváté. Šlo totiž o všechny plátce daní, co by měli mít volební právo, zatímco u nás ho má i ten, co nikdy do společné kasy nepřispěl, případně ji jenom dojil. Jde o oddělení zrna od plev, pracujících od nefakčenků. Tak je to prosté.!!:-P

J. Jurax 10.3.2023 12:50

Miliardář platí nízké daně z příjmu. Má k dispozici mnoho způsobů, jak je obejít.

Nejvyšší daně platí dobře placení zaměstnanci, neboť nemají jak jim utéct.

D. Mach 10.3.2023 10:24

Takových skupin obyvatel, co se rozhodují neracionálně, je daleko víc. To bych zrušil volební právo všem lidem přes 70 let. Ti se nechají opít rohlíkem hodně snadno. když ty babičky něžně hladí Babiše po hlavě, to je opravdu úchylné.

P. Dvořák 10.3.2023 11:46

No dovolte! Asi nedělíte starší občany na seniory a důchodce. Senior Babiše zásadně nevolí. :-)

J. Jurax 10.3.2023 13:02

Taky Vám bude přes sedmdesát. Myslíte, ze do té doby zmoudříte? Neboť člověk nemá zestárnout, dokud neumoudří - proto je taky tolik věčně mladejch ... :-)

Nebo jinak - je-li Vám přes sedmdesát, je Váš výrok samovysvětlující. Není-li, pak zní jako by Vám přes sedmdesát bylo a Váš výrok byl platný.

J. Jurax 10.3.2023 13:15

No, váha volebního hlasu by měla být přímo úměrná výši odvedených daní z příjmu - asi tak, že základní váha 1 by se násobila vhodně voleným koeficientem větším než jedna přímo (ne však nutně lineárně) úměrným výši odvedených daní (bez uvážení odpočtů) z příjmů za volební období. Berňák ví a kdo platí, poroučí. U důchodců by se koeficient vypočetl při výpočtu důchodu a už by jim zůstal.

L. Beneš 10.3.2023 9:42

Je dobře, že máme přímou volbu. Když si vzpomenu na to stádo poslanců a senátorů, kterak si do kapes vzájemně strkají patrony a vzájemně se překřikují, je mi zle stejně, jako když si vzpomenu na hvízdání na prsty od paní prezidentové. To byla ta správná úroveň?!