4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Přímá volba prezidenta se neosvědčila

Volba prezidenta občany a z toho plynoucí nejsilnější politický mandát v zemi neodpovídá roli prezidenta v politickém ani ústavním systému, rozděluje společnost, oslabuje politické strany, podporuje únavu z demokracie, paralyzuje vládu a stojí nemalé prostředky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Molík 10.3.2023 13:16

Přímá volba prezidenta byla přímou odezvou na dosavadní sněmovní lotroviny, zejména na různé zákulisní intriky a spiknutí ve prospěch vybraných kandidátů na prezidenta. Ještě si maně resp. namátkou vzpomínám na volbu Klause, kterému hrozila volební porážka od seriózního Jana Švejnara, což zákulisně-mafiánský aktivista "Íčko" nemohl vydýchat a tak lítal jako zuřivý čokl po Sněmovně s pěnou na ústech s tím, že kdo nebude volit Klause, ten půjde bručet. Prezident byl od zvolení Havla volen na základě obskurních zákulisních praktik mezi morálně pokleslými, ale legálně zvolenými zástupci lidu v Parlamentu ČR. Proto pak přišla na řadu varianta přímé volby prezidenta, která znemožňuje zglajchšaltování voleb pro neúčinnost zákulisního uplácení a další odsouzeníhodné praktiky včetně výhrůžek , prostě všechny občany nelze korumpovat podle osvědčených polistopadových praktik, navíc tehdy u nás ještě nepřicházela v úvahu volba pomocí podvodných korespondenčních praktik. Proto nyní volají nepřátelé demokracie po zrušení přímé volby prezidenta, zejména když hloupě a samolibě uvažující bývalý prezident Zeman se snažil přímou volbu do mrtě zneužít k prosazení svých parciálních zájmů včetně legitimního znetvoření našeho mocenského systému na prapodivný a antidemokratický poloprezidentský politický režim, a tak negoval vše dobré, co přímá volba přinášela. Každá dobrá myšlenka byla v politice nakonec zneužita hlupáky. Naštěstí všichni občané nezapadají do vzorce podvodné Kubiceho zprávy. Vládnou nám největší hlupáci a nejvíce odměňujeme z peněz daňových poplatníků tyto hloupé a prodejné lokajské duše.

P. Han 10.3.2023 15:16

Jo, ta selektivní paměť, ta dělá divy... ;-)

J. Vlček 10.3.2023 12:35

Přímá volba prezidenta se naopak osvědčila. Vždy přitáhne největší počet voličů ze všech voleb které se u nás konají. Co lze označit za chybu je to, že s přechodem na tuto přímou volbu se zároveň neupravily, respektive nenavýšily pravomoce takto zvoleného prezidenta.

To, že strany ze strachu z blamáže nejsou schopny vygenerovat ze svých řad kvalitní kandidáty na prezidentskou funkci je pouze jejich chybou a jejich neschopností.

Prezident by měl být vybaven takovými pravomocemi, které by mu umožňovaly usměrňovat vládní strany, pokud se urvou z řetězu, a myslí si, že si mohou dělat co se jim zlíbí, bez ohledu na názory opozice, nebo dokonce lidí, kteří tyto strany zvolili.

Ukázku takovéto nebetyčné arogance může každý z nás pozorovat na chování současné vlády, sestavené slepencem pidistran pětikolky, které by samy o sobě měly velký problém se do parlamentu vůbec dostat.

Ponechme tedy přímou volbu prezidenta, a vybavme ho potřebným navýšením pravomocí. Přece nechceme, aby si jakákoliv arogantní vláda mohla najmenovat navíc i svého prezidenta, coby prodlouženou ruku pro své neomezené vládnutí.

Prezident by měl hájit zájmy všech občanů země, a ne být pouhým automatem na podpisy vládních rozhodnutí a pokládačem věnců. ![>-]!

P. Molík 10.3.2023 13:20

Ano, pětikoaliční vláda už stihla napáchat obrovské škody a mnoho dobrých záměrů sabotovala.

V. Církva 10.3.2023 14:06

Souhlasím. Pokud někdo říká že Senát má brzdit totalitní tendence parlamentu, platí to pro prezidenta tím spíš.

Pokud se říká jak Zeman ohýbal ústavu, má snad někdo pocit že volební výsledky před 5 lety znamenaly, že jsme chtěli za ministra zahraničí beuselského kmotra Pocheho?

J. Jurax 10.3.2023 12:20

Přímá volba se neosvědčuje tehdy, když nezodpovědný lid zvolí kandidáta, jenž nevoní mně a/nebo mé rodné straně.

Pro tento případ nechť má prezident pravomoci co možno nejmenší, aby nerušil kruhy nám a našim sponzorům.

V. Mokrý 10.3.2023 12:26

1*

R^[>-]

P. Čech 10.3.2023 13:03

Přesně tak, pane Juraxi. Lid je obecně hloupý a nesvéprávný a je třeba mu (3. pád) vládnout. K tomu se přesně hodí zejména politické strany, sdružení to lidí bez vlastního názoru na věci obecné, lidí jimž je jejich následný názor dáván politickými ideologiemi. K takovému vládnutí je zapotřebí volné soutěže politických stran a volebního systému podle zásad poměrného zastoupení. Nepřímého volebního systému, v němž nejsou voleni zástupci občanů, ale zástupci politických stran a hnutí. Volbu prezidenta je poté nutno učinit také nepřímou, takovou v níž jej bude volit 281 poslanců a senátorů, z nichž 200 ani nebylo voleno. Byly voleny jejich politické strany a hnutí.

J. Majzlík 10.3.2023 14:49

Tento výrok lze tvarovat i v opačném smyslu: Nepřímá volba presidenta se neosvědčí tehdy, když nezodpovědný Parlament zvolí kandidáta, který nevoní zákulisním pletichářům. Proto bylo třeba usilovat všemi dosažitelnými prostředky, na finance a na tušený výsledek se neohlížejíce, o přímou presidentskou volbu. Vysoká účast voličů je způsobena vypjatou atmosférou, asi jako při finále hokejové extraligy, si myslím.

J. Jurax 10.3.2023 15:15

Přesněji - nepřímá volba presidenta se neosvědčí tehdy, když nezodpovědný Parlament zvolí kandidáta protlačeného jedněmi zákulisními pleticháři, který nevoní jiným zákulisním pletichářům - neosvědčí se arciť jen v očích těch jiných, neúspěšných; v očích těch úspěšných jedněch se naopak osvědčí.

J. Soukup 10.3.2023 12:12

Dvakrát ne. Potřetí ano 😊

V. Mokrý 10.3.2023 12:28

2x ano

potřetí - to se teprve uvidí

P. Dvořák 10.3.2023 11:43

Přímá volba se neosvědčila v případě Miloše Zemana, ale osvědčila se v případě Petra Pavla.

Tvrdit, že Pavla vlastně volilo jen 41% obyvatel, je nesprávné tvrzení. Ti, co nešli k volbám, můžete rozdělit na ty, co nechtěli ani jednoho z kandidátů, a z těch, kteří vzhledem k průběhu kampaně byli jistí, že Pavel vyhraje a tak si řekli, že to za ně zvolí ostatní.

Případně by se dalo myslet, že to těm nevolícím bylo jedno. Ale tvrdit, že jej tato skupina nevolila, je příliš zjednodušené. Neboť kdyby tato skupina Pavla nechtěla, volila by protikandidáta.

V demokratických společnostech se přímá volba užívá i při volbě starosty, hejtmana nebo šerifa. Kdyby se to neosvědčilo, dávno by to zrušili.

Pan autor jest politologem, a tak se jeho názorům nelze divit. ;-D

P. Kozelský 10.3.2023 10:52

Především se neosvědčilo svěření výkonu moci do rukou stran a hnutí. Tento model je čas jednou a navždy opustit. [>-]R^

V. Mokrý 10.3.2023 11:03

Problém je s tím, že nejdou poslanci i senátoři odvolat, když se zpronevěří slibu, straně, za kterou byli zvoleni.

K. Křivan 10.3.2023 11:17

Nejdou sice odvolat, ale jdou zastřelit. To by mohl být problém, nebo i řešení problému.

L. Novák 10.3.2023 11:21

Pro ;-O DEBILA jako ty určitě. Rv!!

V. Mokrý 10.3.2023 12:14

Nejsme v Americe, tam střílej i prezidenty.

S. Melichar 10.3.2023 13:57

U nás zatím jenom ministra. No, taky máme hen tu demokracii teprve pár týdnů, to ještě půjde ten "skluz" napravit,že?

J. Vorlický 11.3.2023 11:46

. . a na Klause nikdo nestřílel? A potom strefit vejcem do voka také není jen tak . ..

S. Melichar 11.3.2023 12:31

Jó, tou pistolkou! To snad bylo od začátku míněno, jako (hloupý) žert, ale chyba ochranky to byla každopádně! Vůbec nezareagovali, místo toho, aby "útočníkovi" rovnou pořádně zvalchovali hřbet, aby si takové telecí nápady příště všichni rozmysleli.

V. Církva 10.3.2023 21:31

Tak šlo by možná dát politikům šanci, a říct, že buď schválí zákon na odvolatelnost politiků nebo je zastřelíme.

J. Jurax 10.3.2023 12:42

Když ono ve spisku zvaném Ústava ČR je psáno, že poslanec rozhoduje podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. To i slibují.

Naopak tam není ani zmínka o stranické disciplíně a nutnosti rozhodovat podle příkazu stranických sekretariátů nebo vůdce nebo dokonce o respektování předvolebních slibů, jež ostatně nelze brát vážně.

P. Rada 10.3.2023 11:22

Čas v rozvíjejícím se systému včetně lidsky společenského ukazuje na obecnou adaptační výhodnost rozvoje specializací - včetně volebních.

Pokud se ale podmínky v prostředí zhorší až tak, že je výhody nárůstu efektivity na základě specializace nedokáže ani kopenzovat - pak pro život zbývá aplikovat proces REGRESE.

Regrese pravidelně dominuje v degradujících systémech které posléze dráhu života dokonce "navždy" opouštějí. O to Vám jde?

J. Jurax 10.3.2023 12:31

No, budiž, a čím byste to chtěl nahradit?

P. Hatina 10.3.2023 10:50

Obávám se, že pan doktor nechce vidět druhou stranu problému.

Protože - to že prezidenta volilo skoro 41 procent hlasů všech občanů (58,3 % ve volbách, je ohromné číslo, ohromný mandát.

Zatímco, pokud se podíváme na procenta voličů jednotlivých s prominutí partají???

Jen z hlavy, ANO má kolem 30% (fuj populisti?), ale druhá ODS jestli má 15% tak je to moc, další strany ještě méně...

Proč by jako bossové těhle stran (pár desítek lidí z každé) s daleko menší podporou voličů - měli mít v parlamentu větší právo určovat si prezidenta, jakého oni chtějí?

K. Křivan 10.3.2023 10:55

R^ Měly by se zakázat i slepence lůzrů. Jako je pětikolka.

V. Mokrý 10.3.2023 11:04

PŘEDVOLEBNÍ SLEPENEC !

K. Křivan 10.3.2023 11:37

Ano, dobré upřesnění !

J. Jurax 10.3.2023 12:45

Předvolební účelové slepence byly dva. Až po volbách se slepily do pětikolky.