30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Přímá demokracie zákazníků

Podle aktuálního průzkumu si 78 procent dospělých přeje zákaz kouření v restauracích. Ministr zdravotnictví Héger chce této veřejné poptávce vyjít vstříc a připravil návrh zákona zakazující plošně kouření ve všech pohostinských zařízeních (k tomu ještě další regulace k prodeji cigaret, alkoholu, nutnost nabízet jeden nápoj levněji než pivo atd.).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Literák 7.6.2013 7:46

Re: --

V tom případě by se ovšem měli hostinští podílet zvýšenou měrou na nákladech léčby personálu v budoucnu.

M. Kosejk 7.6.2013 8:00

Re: --

1) Ani zaměstnance nikdo nenutí dělat v kuřáckých hospodách - podpis pracovní smlouvy je vyjádřením jejich svobodné vůle.

2) Velká část dnešních kuřáckých hospod je dobře odvětraná - a vzduch v nich je často lepší než venku.

V. Kolman 7.6.2013 14:08

Re: --

S tvrzením o lepší čistotě vzduchu v odvětrané hospodě nežli venku (bod 2.)) jste to pane Kosejku dle mého mínění přehnal. Nevěřím vám. Můžete uvést nějaký konkretní případ? Navíc podložený prokazetelnými daty z měření přítomnosti prachových částic? Koncentrace jedovatých a karcinogenních aerosolů? Nikoliv jenom váš subjektivní dojem.

P. Pavlovský 7.6.2013 8:14

Nepřevychovávejte lidi?

Poslední dobou mám pocit, že nevychovanců je zde přes polovinu populace, presidentem počínaje, přes parlamentní většinu, až po většinu soukromých médií!

M. Kosejk 7.6.2013 8:42

Re: Nepřevychovávejte lidi?

Jasně. Tak je všechny pěkně po bolševicku převychovat z Vašem obrazu "vychování".... :)

M. Kosejk 7.6.2013 8:45

Re: Nepřevychovávejte lidi?

  k Vašemu obrazu

P. Maleček 7.6.2013 5:23

Kuřáky vyřadit ze systému zdravotního pojištění

Je to tak jednoduché a liberální. Ty, kteří si dobrovolně a prokazatelně - viz. kouřením na veřejnosti, ničí zdraví, zákonem vyřadit ze systému veřejného zdravotního pojištění.Jako důkaz fotka a vyjádření lékaře potvrzujícího stopy nikotinu v organismu.

Kuřáků by v tu ránu bylo tak málo, že by se jejich zakazování stalo zbytečným byť by byla umožněna speciální pojišťovna pro kuřáky, která by pro minimum kuřáků liberálně zkrachovala.

J. Schwarz 7.6.2013 5:49

Re: Kuřáky vyřadit ze systému zdravotního pojištění

Vážně? Jsem nekuřák a takřka abstinent a můžu vám prozradit, že bych "systém veřejného zdravotnictví" zfleku opustil, a to zcela dobrovolně, kdyby to v tomto státě bylo možné.

M. Šejna 7.6.2013 7:50

pane Schwarzi

stačí se odhlásit.

M. Kosejk 7.6.2013 6:22

Re: Kuřáky vyřadit ze systému zdravotního pojištění

Proč ne! V klidu opustím veřejné ZP, když ze mne nebudete tahat SD a DPH z tabáku - a zavede se normální komerční pojištění. Potom bych se v klidu mohl komerčně pojistit - a ušetřil bych. Ale sockám by chyběly prachy z našich daní za tabák.

K. Frauknecht 7.6.2013 7:17

:-)))

V. Ondys 7.6.2013 7:21

:))))))))))))))))) Klidně, žádnej soudnej muskej nestojí o vnucený spolky s bolševickou holotou

vždycky se musím smát údajný starosti o zdraví při chlastání a konzumaci jídel v hospodách v přítomnosti obézních děti, které se musí :))))) bezpečně přemístit osobními auty na vzdálenost delší, než je dvě stě metrů, aby se :))))))))))))) nezdravě neunavily a vydržely vočumovat vystavený šunty v nákupních centrech celý odpoledne při nedělních výletech společensky příkladný rodiny kdejakýho pupkatýho Homolky s chutí přerozdělovat cizí prachy s :))))))))))))))) tradičním přístupem, když se jedná o vlastní! :)))))))))))))))))))) Schopni všeho s neschopnými všech zemí, spojte se proti drtivé menšině schopných v zájmu posvátného přerozdělování :))))) na věky a nikdy jinak!

P. Čech 7.6.2013 8:02

Re: Kuřáky vyřadit ze systému zdravotního pojištění

Pane Malečku, kdybyste tak hloupě nekecal, udělal byste lépe. Uvědomujete si vůbec, že každý kuřák (kouřící ty nejlevnější cigarety) odvádí do státního rozpočtu denně nejméně 54 Kč? V ČR je cca 33%kuřáků. Tedy denně dostává stát od nich 178 milionů Kč. To dělá měsíčně 5,4 miliard a ročně 64 miliard Kč.Stát bere od kuřáků mnohem více. Zde uvedená čísla vycházejí od těch nejlevnějších cigaret.Uvědomte si, prosím, že pokud by lidé v jeden den přestali kouřit, pít alkoholické nápoje a jezdit v autech, stát by do týdne zkrachoval, protože jeho existence stojí a padá se spotřební daní na uvedené výrobky. Sám jsem nekuřák, ovšem prohlašuji, že nekuřáci mají v této věci jediné právo -   m  l  č  e  t.

J. Slanina 7.6.2013 8:41

Re: Kuřáky vyřadit ze systému zdravotního pojištění

Bingo, kdyby Vámi uvedené lidé provedli už za totality, nemuseli bychom se obtěžovat jakoukoliv "revolucí", natož sametovou.

J. Slanina 7.6.2013 8:34

Re: Kuřáky vyřadit ze systému zdravotního pojištění

Ano,je to tak jednoduché a liberální.Ty, kteří dobrovolně usedají za volant a stávají se tak potenciální hrozbou pro ostatní občany, jak třeba jejich smrtelným zraněním, tak ohrožováním nebezpečím rakoviny z výfukových plynů, bych též vyřadil ze systému veřejného zdravotního pojištění.

V. Bok 7.6.2013 1:37

Já jsem taky pro zákaz

ale obávám se, že většina ne, tedy těch, co do hospody chodí nejvíc. Takže se klidně přizpůsobím. Ten průzkum byl prováděn u vybraného vzorku, předpokládám. Pečlivě vybraného. Tam se nedostal jen tak někdo

P. Pavlovský 7.6.2013 1:31

Obehraná píseň ultraliberálů,

kterou lze snadno vyvrátit poukazem na nedůslednost jejich "řešení".

Domyšleno do důsledků, musela by se totiž  hostinským ponechat absolutní volnost ve výběru nabízeného zboží. Museli by smět nabízet cokoli, včetně měkkých i tvrdých drog, sexuálních služeb personálu, veškerého hazardu (to už bohužel téměř je) atd.

Prostě nabídka - poptávka (snad jenom s vyloučením dětí a mladistvých, kteří nejsou plně svéprávní).

Vzhledem k tomu, že takovou benevolenci společnost nechce - a ona opravdu většinově nechce - jsou na místě zákonná omeztení!

Tolik princip. Vše ostatní je už věcí míry a tím i zákonodárců. Očekával bych ale, že nebudeme - jako bohužel  tak často - "objevovat Ameriku" a přizpůsobíme svá nařízení většině demokratických států světa!

K. Frauknecht 7.6.2013 7:36

Re: Obehraná píseň ultraliberálů,

:-))). Pokud si myslíte, že Vámi uvedené zboží a služby v "hospodách" neseženete, tak se hluboce mýlíte!

Je to tak, jak autor napsal: prohibice (zákazy, regulace) NIKDY nic nevyřešila. Jen se podpořil černý trh a šedá ekonomika.

Zákaz kouření v hospodách je pouze další nic neřešící regulace, není to systémové řešení. To si totiž stát (Evropa) dovolit nemůže, neb by přišel o významnou hromadu financí a tu, tento socialistický moloch, nutně potřebuje k páchání dalšího "dobra" :-).

P. Pavlovský 7.6.2013 8:10

Pokud byste měl pravdu,

což nevylučuji, neměly by ji všechny státy záp. Evropy a Sev. Ameriky.

Jste opravdu přesvědčen, mže jste chytřejší, a že vaše řešení je lepší, než to jejich?

K. Frauknecht 7.6.2013 14:16

Pravda?

O prohibici v USA je řada údajů i filmů - nemohu osobně potvrdit. O důsledcích prohibice na severu mohou vypovídat poblité (pardon) trajekty do Dánska - i mé osobní svědectví :-))).

Nejsem chytřejší než Vy, natož pak než uvedené státy :-)))) a nenavrhoval jsem žádná řešení. Pouze tvrdím, že tato regulace je neúčinná a hloupá, a pozor, to už čtyři roky nekouřím (po více než 30ti letech!).

Jdu něco dělat, aby se stát měl lépe - už s Vámi nemluvim.

P. Bárta 7.6.2013 7:53

Re: Obehraná píseň ultraliberálů,

No když už jste tak demokratický a chcete se přizpůsobovat většině, proč se omezovat ne pouze demokratické státy. Přizpůsobujme se většině států světa!

Pokud se vám tenhle požadavek zdá přitažený za vlasy (což samozřejmě také je), berte na vědomí, že stejné je omezit se v přizpůsobování se restaurací pouze nekuřákům...

J. Stejskal 7.6.2013 1:23

Ta věc je celkem jasná.

Je jen otázkou času, kdy se na veřejných místech nebude smět kouřit tak, jak je to v Americe, či mnohých zemích i EU. Jde o to, jak tabáková lobby dokáže dlouho vzdorovat a zákazníci budou mít na cigára, protože pokud se kdykoliv bude zvyšovat jakákoliv daň, tak k tomu přibude extra daň na chlast a tabák. Kecy o svobodě podnikání a sypání peněz z daní z tabáku do zdravotnictví jsou populistické a irelevantní. Obavy z krachu hospod se v žádné baště kuřáků v Evropě nepotvrdily.

I. Lyčka 7.6.2013 7:30

Re: Ta věc je celkem jasná.

Nejsem si jist, zda se nemýlíte. Nedávno tady byl podobný článek a v diskusi odkaz na situaci ve Velké Británii, kde psali, že od počátku kuřácké prohibice uzavřeli tisíce hospod a desetitisíce zaměstnanců přišlo o práci. Ale bohužel, nepamatuji si odkaz.

I. Lyčka 7.6.2013 7:31

A hele, našel jsem ho.

http://daveatherton.wordpress.com/2011/09/19/the-damage-of-the-smoking-ban-to-the-economy/

I. Lyčka 7.6.2013 7:35

Re: Ta věc je celkem jasná.

Tak jsem tu adresu našel, ale bohužel cenzura mi ho nechce nechat zobrazit.

P. Jášek 7.6.2013 8:27

Re: Ta věc je celkem jasná.

popište název stránek!

I. Lyčka 7.6.2013 12:44

Re: Ta věc je celkem jasná.

Pan Wágner už to tam dal zpátky.

J. Slanina 7.6.2013 8:51

Re: Ta věc je celkem jasná.

Zkuste toto:

http://freeglobe.parlamentnilisty.cz/Articles/1943-starosti-se-zakazem-koureni.aspx

J. Dlouhy 7.6.2013 0:53

Zajem zakaznika je urcujici?

jak by se tedy pravne resil pripad, kdy si nekdo zastartuje podnik, ktery nazve "Kurarna" s cilem poskytnout prostor ke koureni tem co o to maji zajem? K tomu by mohl pripojit dalsi sluzbu jako prodej napoju a obcerstveni. Pozor, nejednalo by se o restauraci, ale jakysi kuracky klub, kurarnu. Zamestnanci by byli jen kuraci. A do kurarny, zretelne oznace uz nazvem, asi zadny nekurak zajem jit mit nebude. Dovoluje to legislativa? Mozna dobry podnikatelsky zamer :-))

J. Stejskal 7.6.2013 1:18

Re: Zajem zakaznika je urcujici?

Ne, je to pitomost. Pro vysvětlení se obraťte na nejbližšího právníka, nebo gramotného úředníka živnostenského úřadu.