1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

POLITIKA: Přímá demokracie zákazníků

Podle aktuálního průzkumu si 78 procent dospělých přeje zákaz kouření v restauracích. Ministr zdravotnictví Héger chce této veřejné poptávce vyjít vstříc a připravil návrh zákona zakazující plošně kouření ve všech pohostinských zařízeních (k tomu ještě další regulace k prodeji cigaret, alkoholu, nutnost nabízet jeden nápoj levněji než pivo atd.).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Slanina 7.6.2013 9:06

Co vy na to?

http://freeglobe.parlamentnilisty.cz/Articles/1599-koureni-vas-muze-zachranit-pred-rakovinou-plic-.aspx

I. Schlägel 7.6.2013 13:06

Re: Co vy na to?

Gratuluji :-)

O. Mayer 7.6.2013 13:27

Re: Co vy na to?

... no že je to pěkná pí.ovina.

Já jsem vám tuhle zase na internetu našel článek o tom jak jeden chlápek, jmenoval se Bob a byl vodněkud z Kansasu, viděl v sobotu v noci jak na poli přistál letající talíř a vylezl z něj Ježíš Kristus + 12-13 apoštolů. Co říkate na validitu téhle informace?  

R. Brzák 7.6.2013 8:52

regulace kouření? zákazy se nedosáhne

Správný způsob je - kouříš - léčíš se za své. Pokud by zdravotní pojišťovna zohlednila u konkrétních kuřáků jejich zlozvyk a "napálila" svého zdraví si nevážícímu člověku vyšší zdravotní pojištění - vzhledem k rizikům klidně dvojnásobné - bylo by to to spravedlivé. Pokud by provozovatel provozoval kuřáckou restauraci, platil by svým zaměstnancům (nekuřákům) ze zdravotního pojištění polovinu - neboť podniká v rizikovém prostředí a na tento případ se vztahuje ochrana zaměstnance.

V. Bok 7.6.2013 12:43

Re: regulace kouření? zákazy se nedosáhne

To má stejnou logiku jako - žiješ déle, nedosataneš důchod.

P. Han 7.6.2013 13:24

Re: regulace kouření? zákazy se nedosáhne

Žereš bůček, dortíky, piješ pivo - léčíš se za své. Preferuješ auto proti chození pěšky nebo jízdě na kole - léčíš se za své. Přecházíš mimo vyznačený přechod - léčíš se za své.

J. Jurax 7.6.2013 13:41

Re: regulace kouření? zákazy se nedosáhne

Sportuješ - léčíš se za své. A jezdíš na picyglu ve městech, najmě v centru - taky se léčíš za své, neboť usilovná inhalace výfukových plynů zdraví nepřidá ...

Ono je celkem málo lidských aktivit, které zaručeně nemohou mít záporné důsledky na zdraví. Zvlášť když jsou provozovány neuvážlivě a/nebo přesmíru.

P. Lenc 7.6.2013 8:42

Je to

salámová metoda ořezávání občanských svobod.To není jenom kouření, ale máme tu nebezpečný cukr, přílišná konzumace masa, nedostatek pohybu a proto budem zakazovat, nařizovat, neboť my jsme ti chytří a máme moc.Co přijde příště, až se zákonem podaří "eliminovat" ta strašná nebezpečí, která nás dnes a denně díky naprosté hlouposti občana ohrožují?Že by zákonem nařízené vegetariánství?Jenom nevím, jak se občan v tomto případě vyrovná z konzumací řepky.

L. Křivan 7.6.2013 8:50

Re: Co přijde příště ?

Pak přijdou nebezpečné myšlenky.  Parazitům a lumpům nebezpečné, politicky nekorektní myšlenky. Už teď se cenzoři cvičí.

K. Frauknecht 7.6.2013 14:18

Re: Je to

Jo, dou po nás, ale to netuší co je čeká :-)))!!!

P. Zeman 7.6.2013 8:26

Blbost

Provozovatelé naprosto nevycházejí vstříc nekuřákům. Alespoň zde na Ostravsku. Že by rostl počet nekuřáckých restaurací je naprostý nesmysl. Hulit se může v 98 restauracích ze sta. Ta dvě procenta jsou světlé výjimky.

Dříve jsem byl pro to, aby si provozovatelé mohli zvolit kuřácká-nekuřácká. Vidím, že to nefunguje - jestli si 78 či kolik procent přeje restaurace nekuřácké, proč v tom poměru sakra nejsou? Taky vidím, že v zemích okolo zákon zakazující kouření v restauracích bez problémů funguje, tak proč by neměl, sakra u nás?

P. Jášek 7.6.2013 8:30

Re: Blbost

Někdo Vám brání si takovou restauraci otevřít?????????????

Bydlím v 4 tis. městečku kde máme dvě úplně nekuřácké restaurace které jsou denně narvané!

V dalších čtyřech kde se vaří se do 13 hodin nekouří!!!

J. Slanina 7.6.2013 8:36

Re: Blbost

Vsadím se, že bych dovedl zorganizovat "průzkum", ze kterého by vyplynulo, že 80% občanů si přeje kuřácké restaurace.

P. Jášek 7.6.2013 8:48

Re: Blbost

nebuďte skromný! 99,9% :-)))))))

J. Jurax 7.6.2013 13:44

Re: Blbost

V naší kuřácké hospodě, kde jsem štamgastem, bychom nejspíš i té stovky dosáhli ...

J. Vyhnalík 7.6.2013 14:43

Re: Blbost

Pokud byste dodržel základní metodické požadavky ESOMAR na výběr reprezentativního vzorku a nekladl manipulativní otázky, tak se Vám to nepovede.

Bohužel to jsou věci, o kterých většina lidí a novinářů vůbec nic netuší. Pak se mohou objevovat výsledky "výzkumů", které porušují všechny metodiky a jedná se fakticky o PR. Seriózní výzkumy zjišťují skutečnost a, i když tomu leckdo nemusí věřit, opravdu fungují.

L. Křivan 7.6.2013 8:53

Re: Blbost

Proč by nemohla mít restaurace oddělenou kuřáckou místnost ? S fungující ventilací, aby se smrad z ní nerozlézal ?

M. Prokop 7.6.2013 11:30

Re: Blbost

Protože soudruzi nechtějí.

V. Lacina 7.6.2013 12:07

Re: Blbost

Protože hrozí zákaz kouření v restauracích a provozovatelé tak mají slušnou šanci na to, že jejich investice vyletí komínem...

I. Schlägel 7.6.2013 8:18

Zásah do občanských svobod?

Tak to v každém případě. To, že kouření je spíše metlou lidstva než požehnáním je vyjádřeno čistě v penězích poměrně čitelné a nezpochybnitelné. Možná by bylo dobré, aby se obhájci kouření, kuřáků a kuřiva zamysleli nad tím, zda oni sami nebo někdo z jejich okolí schvaluje, aby kouřily jejich vlastní děti. Já nikoho takového neznám. Moji vlastní rodiče, kuřáci, mi sofistikovaně sdělovali už od mala, že bych byl pěkný vůl, kdybych začal kouřit. Oba se to časem odnaučili. Proces byl nikoliv bezbolestný. Co jste ohledně kouření doporučovali a doporučujete svým dětem Vy, obhájci svobody kuřáka? Pěkný den.

P. Bárta 7.6.2013 8:24

Re: Zásah do občanských svobod?

Nevím kdo obhajuje svobodu kouření kuřáků. Já se snažím obhajovat svobodu majitelů restaurací a dalších podniků stanovit si pravidla, která jim vyhovují...

I. Schlägel 7.6.2013 8:36

Re: Zásah do občanských svobod?

To je ten problém. Ani majitelé restaurací nejsou rádi, když jejich děti kouří. A proto jim jdou příkladem :-) Mimochodem, po plošném zákazu kouření v restauracích v některých evropských zemích sice poklesly tržby, nicméně po několika měsících stouply na vyšší úroveň než před zákazem. Proč asi? Tímto myslím padají ekonomické důvody majitelů restaurací. Panika o krachování hospod není na místě. Jediná panika zachvacuje výrobce kuřiva, kteří kuřákům dopřávají svým ovečkám pár chvilek štěstí denně "za pár korun" a jako bonus spoustu pěkných chvil při léčení následků v jejich stáří, samozřejmě ve valné většině za "veřejné peníze" z peněženek kuřáků i nekuřáků. Slovy klasika. Kouření je zbabělost. A sami kuřáci to velmi dobře vědí.

V. Ondys 7.6.2013 10:17

:))))))))))))))))))))) Doufám tedy, že jako udatnej virtuální majitel nekuřácký hospody

v zájmu zdraví chodíte kamkoli pěšky, případně jezdíte na kole, a zbytečně neholdujete automobilismu, abyste z pohodlí neohrožoval ostatní, kteří by se mohli dostat do špitálu jenom z Vašeho chvilkového selhání a třeba celý život pak zatěžovat společnou kasu, což by Vás určitě :))) přivedlo do hrobu jako společensky příkladnýho kolektivistu.

I. Schlägel 7.6.2013 13:02

Re: :))))))))))))))))))))) Doufám tedy, že jako udatnej virtuální majitel nekuřácký hospody

Právě jste předvedl typickou argumentaci zastánců kouření. Jinou ani použít nemůžete, protože není k dispozici. Tak že ze sebe dobrovolně uděláte šaška. Automobilismus je výsledkem pokroku a potřeby individuálně cestovat na velké vzdálenosti, které pěšky či na kole nezvládnete v potřebném času a prostoru. Tlak na čistotu emisí je enormní a účinný, technický pokrok pozoruhodný. Tak že čekám na Vaše vysvětlení ohledně pokroku v oblasti kouření. A když už se tak dobře známe, jak z Vašeho výkřiku soudím, nepochybně, pokud máte děti, nebudete rád, až začnou vykuřovat, aby dali najevo nezávislost a svobodu. Nepochybně budete mít upřímnou snahu jim to rozmluvit. A nepochybně jim nebudete se stejným úsilím vysvětlovat, aby si nepořizovali řidičský průkaz.

V. Ondys 7.6.2013 18:33

Re: :))))))))))))))))))))) Doufám tedy, že jako udatnej virtuální majitel nekuřácký hospody

S tím pokrokem jste srandovní Vy, mám byt u výpadovky z okresního města a velmi často vidím mladé lidi bez nejmenší úcty k pravidlům zabíjet dost nákladně :))))) zatím jenom čas. A pokud chcete tvrdit, že nekuřák po konzumaci jediného piva voní ostatním, co nepožili, třeba v městské hromadné dopravě, jste stejný pokrytec jako bolševičtí s vtloukáním násilného dobra do hlavy ostatním, když s třídní nenávistí to už proflákli.

I. Schlägel 8.6.2013 9:05

Re: :))))))))))))))))))))) Doufám tedy, že jako udatnej virtuální majitel nekuřácký hospody

Já o voze, Vy o koze. Ty mladé nerozvážné lidi uvidíte v každé době. Životní moudrost se nedá naočkovat. A pokud Vám po jednom pivu nevoní z úst, já se tím smradem nenakazím, ani díky Vám nebudu "pod vlivem", maximálně si odsednu, ale kouřem z hospody budeme smrdět oba a já si nechtíc pasivně zakouřím s Vámi. Nějaké další argumenty? Co Vaše děti, kouří? Jste rád? Zdravím.

P. Čech 7.6.2013 7:51

Pane Hamerský,

to, co žvaní nějaký ministr, nebo pár nenávistných a zavilých nekuřáků v poslanecké sněmovně, jakož i novináři na základě nějakých neprůkazných průzkumů  "veřejného mínění", není možno brát za bernou minci. Osobně jsem nekuřák a tedy bych s nimi měl souhlasit. Nesouhlasím. Kuřáci jsou stejní lidé jako my, nekuřáci a navíc přispívají do státního rozpočtu formou spotřební daně za cigarety mnohem víc než my. Kouření je jejich svobodným rozhodnutím a nikdo nemá právo jim v tom bránit. Zvláště ne v restauracích. Nekuřáci mají svých restaurací dost a nikdo jim nepřikazuje chodit do hospod kuřáckých. Není-li v nějaké vesnici restaurace nekuřácká, nikdo nikomu nebrání v tom, aby si ji tam otevřel. Celá věc je přece tak jednoduchá. Politici stále žvaní a lžou něco o nějaké demokracii v ČR. Nechť tedy využijí jediného demokratického institutu ke zjištění většinové vůle občanů a nejen v této věci. Nechť vypracují a přijmou zákon o obecném referendu, jehož výsledky budou závazné pro všechny, tedy i pro moc zákonodárnou, výkonnou a soudní. To všechno proto, že se bude jednat o jediné možné vyjádření většinové, demokratické vůle občanů v jakékoliv věci, tedy i zmiňovaného kouření.

O. Mayer 7.6.2013 13:34

výbornej nápad, ...

aď se ke kouření v restauracích vyvolá referendum a zaplatí se ze zvláštní daně, která bude jednorázově uvalena na všechny žvára.  Na výsledek bych se docela i těšil.

M. Kosejk 7.6.2013 6:15

--

Pěkně to ve svém blogu napsal Jiří Rybář:

"Mediální úchylka srovnávat různé jednotlivosti v ČR s Evropou (a hlavně tzv. "západem") se s železnou pravidelností objevuje v České televizi, zejména, pokud jde o kouření. Jsme dost evropští? Běžíme ve stejném tempu? Nezaostáváme náhodou v budování socialismu?

Nepřevychovávejte lidi. Nevnucujte jim svůj způsob života. Trh kuřáckých i nekuřáckých restaurací je bohatý a funguje. Majitelé podniků nemají zájem o budování ráje, mají zájem vydělávat peníze. Někdo se specializuje na kuřáky, někdo zas poslechne ty, kteří volají po nekuřáckém prostředí a vodě zdarma. Někteří třeba zavedli nekuřácké hodiny v době obědů. Krása volného trhu a svobodného rozhodování. Některým to ovšem nestačí. Chtějí svět podle sebe.

Nekuřáci nemají právo na nekuřáckou restauraci. Stejně tak kuřáci nemají právo si čmudit v cizím objektu, jak se jim zlíbí. Pravidla určuje hospodský. Tak je to nejlepší, a co víc, tak je to dokonce uzákoněno v ČR. To naším zákonem by se měl inspirovat svět, který se již zcela neprávem označuje za svobodný."

A. Reček 7.6.2013 7:05

Re: --

Přesně tak. Řešení problému kouření v hostincích ponechme na majitelích či provozovatelích hospod. Ti vědí nejlíp kdo jich navštěvuje a jaké tržby od těchto hostů docílí.