2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Dušan Streit 6.5.2009 11:35

Re: Souhlasím

Napsal jsem plurál. Ve vašem případě souhlasím.

JJ 6.5.2009 11:38

Re: Souhlasím

Jiste, ve Vasem pripade jde o naivitu, jak pisete. ;-D

Informace 6.5.2009 9:17

Evropa v 21. století

Česká politika a veřejné mínění kolísají stále mezi dvěma poly: vstoupit do lisabonské Evropy nebo zůstat suverenním nezávislým státem. Otázka, co bude s evropským společenstvím, jaká budoucnost ho čeká v globalizovaném světě, jestliže lisabonská smlouva nebude přijata, není, jak se zdá, nikým brána v úvahu. Česká politika se pohybuje stále v úzce národním měřítku a to jak z hlediska národních zájmů (nakolik nám to Evropa osladí, může-li nás Evropa vyloučit, jaká bude naše mezinárodní orientace) tak z hlediska světového vývoje. Hlavním problémem je, jak uhájit státní suverenitu, která by se Lisabonem rozpustila jako kostka cukru v čaji, nebo spíš husté čokoládě Německa a Francie. Je to z jedné strany pochopitelné, když se vezme v úvahu, že za posledních 100 let český stát byl svrchovaným jen po 20 let, ale ze stejné příčiny je to i nepochopitelné. Český stát jako plně nezávislý prakticky neexistoval a právě na základě těchto zkušeností je těžko uvěřitelné, že by mohl existovat v budoucnu. Kromě alternativy lisabonské Evropy nebo putinovského Ruska nic jiného na obzoru není.

Jak politikové tak občané zapomínají, že v 21.stol. světová situace je značně odlišná od století předešlého. Je zcela mimo jejich obzor, že kolem nich je globalizovaný svět ve zcela jiné konfiguraci, kde se s malými nezávislými státy nepočítá. Z tohoto hlediska je lisabonská Evropa s jasně delimitovanými hranicemi a vládními institucemi nutná (sine qua non) nechce-li být závislá na blahovůli velkých mocností.

Problém vztahů Evropy s putinovským Ruskem se pravděpodobně nevyřeší politikou partnership se státy bývalého SSSR. Jednoduše proto, že na to Unie nemá peníze: tyto státy, hlavně Bělorusko, čekají na finanční podporu a o politické řeči nemají tak velký zájem.

 Na poli zahraniční politiky s novým návrhem na vytvoření společného obranného a hospodářského prostoru lisabonské EU s Ruskem a Tureckem

 

Informace 6.5.2009 9:19

Re: Evropa v 21. století

Pokračování:

francouzský prezident Sarkozy ve svém projevu v Nimes. http://blog.lefigaro.fr/geopolitique/2009/05/europe-turquie-russie-le-proje.html (A nemluvte, prosím, o žabožroutech.) Tento prostor 800 milionů občanů by byl protiváhou kolosům jako Čina nebo Indie. Nakolik je uskutečnitelný, závisí za prvé na schválení evropských států, hlavně Německa a pak samozřejmě Ruska a Turecka, pro které by to byla alternativa ke vstupu do EU, kde ho mnozí nechtějí.

Zcela hypotetická otázka: podaří-li se uskutečnit něco podobného, jaký postoj zaujme ČR, zůstane-li venku z lisabonské Evropy? Vůle evropských politiků je prosadit integrovanou Evropu i za cenu ztráty malých státních celků.

 

uzvanena opice 6.5.2009 9:35

Re: Evropa v 21. století

Evropa je skutečně poloostrov Asie. Navíc její roztříštěnost je ve světě neobvyklá. Ekonomická provázanost mimořádná. Společných jmenovatelů je mnoho. Česká suverenita (faktická -mocenskopolitická a ekonomická, nikoliv formální a právní-i když i ta naši člestvím v EU oslabuje) je iluze, živená těmi, které živí.

O Lisabonskou smlouvu jsme se měli zajímat, když se sjednávala. KDO SE O NÍ ZAJÍMAL? A najednou je to politikum. Pokud nemáme skutečně významný důvod ji neratifikovat (a já myslím, že nemáme), tak ji Parlament měl schválit A PREZIDENT RATIFIKOVAT. Otázka je - udělá to a o co bude licitovat?

jasan 6.5.2009 9:40

Re: Evropa v 21. století

mame velice vazny duvod... velke evropske rise se jaksi neosvedcily.... a obcas to bylo dost divoke.

Takze kdyz to verchuska protlaci, ceka nas dalsi narodni obrozeni, bourani EU (jako RU) a mozna i nejaka ta valka...

Informace 6.5.2009 9:45

Re: Evropa v 21. století

ČSR neválčila v 1938 r. a to byla vyzbrojená. Proti komu a čím by chtěla válčit teď?

jasan 6.5.2009 9:51

Re: Evropa v 21. století

a proc CR?

Informace 6.5.2009 9:57

Re: Evropa v 21. století

V rozbourané EU na národní státy bude přece válčit každý sám za sebe. Nebo si myslíte, že vás někdo přijde hájit? Radar ne, Lisabon ne a tak jediná možnost je spoléhat na vlastní síly.

portwyn 6.5.2009 12:56

Já bych to zestručnil

Z formulace "V rozbourané EU na národní státy bude přece válčit každý sám za sebe. " bych vypustil přebytečná slova a upravil to na "v EU bude přece válčit každý sám za sebe".  A to je ještě optimismus, podle mne většina EU nemá vůli k obraně vůbec.

uzvanena opice 6.5.2009 9:47

Re: Evropa v 21. století

Velké evropské říše ... . Mslim že tady historická paralela selhává - jek dloho to trvalo zprávám z Říma do, řekněme dnešního Jordánska. A když byl v provincii Afrika hlad,  za jak dlouho tam dorazila šenice z Galie. Když napadli Peršani Aanatolii, bylo možné přesunout legie z Gálie. Dnes je možné se dostat (časově i finančně) na jakékoliv místo v EU rychleji a levnběji, než z Avignonu do Paříže ve středověku.  Ale právě ve středověku integrační síla přeci existovala - církev, Latina, kulturní a zbožová výměna a podle mne byla Evropa víc integrovaná, že po vzniku národních států.

jasan 6.5.2009 9:50

Re: Evropa v 21. století

za RU, III rise a tabora miru a socialismu zpravy chodily rychle...

Informace 6.5.2009 11:36

Re: Evropa v 21. století

Představa Evropy spojené v jeden celek a osvobozené od válek a národnostních třenic není nová. Myšlenku sjednocené Evropy definuje již ve třicátých letech 19. stol. Giuseppe Mazzini, když zakládá Giovine Europa, Evropy sjednocené na základě vzájemného respektu a demokracie. Tato myšlenka je pak základem europeistických snah italských politiků po II. Světové válce jako Altiero Spinelli,Ugo La Malfa, Umberto Terracini a Giorgio Amendola, kteří v Manifesto di Ventotene se zamýšlejí nad tím, zda má být i v budoucnu Evropa dějištěm krvavých válek. Myšlenku Evropy jako historického kulturního celku a vývoje evropské identity rozvíjí ve své Storia dell idea d’ Europa (1961) historik F. Chabod, jehož dílo našlo velký ohlas v létech prvního stadia evropské integrace.

http://www.pbmstoria.it/dizionari/storiografia/lemmi/056.htm

JJ 6.5.2009 10:12

Re: Evropa v 21. století

Nemyslim, v EU nema zadny narod vetsinu. Dokonce ani aliance Fr/GE nema rozhodujici slovo, pres svuj nesporny vliv. Take ta geneze je spise ve smyslu svycarske cesty, nez treba u III rise, kterou zminujete nize.

jasan 6.5.2009 10:45

Re: Evropa v 21. století

doporucuji prostudovat direktoriarni system vlady... jste hodne vedle.

a stran F/N? nepovidejte pohadky... kdyz se ve spolecne shode vysr. na 3% schodek, zmenila se kvuli nim pravidla... a nehnul s tim nikdo.

JJ 6.5.2009 10:51

Re: Evropa v 21. století

Ve menove unii maji trochu jinou vahu.

jasan 6.5.2009 11:18

Re: Evropa v 21. století

hezky klickujete...

Saul 6.5.2009 9:15

Dobrý článek

Je to jasné a mnohé vysvětlující. Dík. R^

1946 6.5.2009 9:14

síla

Jsme opravdu mezi Čechy. Vize autora: buďme v klubu, protože je to výhodné. Jsme proti změně stanov, protože nás nemohou vyhodit. Na klub a jeho vývoj kašlem. Jsme členy klubu, cokoliv klub dělá je blbě, my za nic nemůžeme, protože jsme jenom jeho členy. Jako ostatní máme ve výboru nějaké lidi, ale ti tam jsou do počtu. Starejme se každý o svoji jedinečnou světovou skvělost a velikost, na to přece nějaké EU nepotřebujeme.

Sunny 6.5.2009 10:10

Re: síla

Myslím, že jste to špatně pochopil.

JJ 6.5.2009 9:03

Tragicky Benesuv omyl

ze mezinarodni smlouvy jsou trvale, zavazne a vymahatelne.

Pokud bychom chteli dnes z EU vystoupit, tak muzeme, ostatni zeme by nam nemely silu v tom zabranit - slo by pouze o damage limitation z obou stran. LS toto akorat upravuje do procesniho ramce, jinak nejde o zadny rozdil (smlouvy lze vzdy, tedy i dnes, vypovedet pri souhlasu vsech stran, v tomto pripade 27 stran).

Je puvabne, jak se autor snazi pusobit na ty, kteri chteji byt v EU, aby byli proti LS, pritom jeho duvod je uplne jiny (nicmene utok na Topolanka si mohl odpustit, Topolanek dela jenom to, co si mysli, ze je dobre pro CR, ma trochu vice infromaci, nez Zahradka a zjevne i ty informace hodnoti jinak). Autor v demagogii imituje Paroubka, nicmene jde o imitaci velice neumelou, naprosto bez ucinku.

Antonín Hrbek 6.5.2009 9:19

Re: Tragicky Benesuv omyl

Autor zapomenul, že z EU může každá země vystoupit, čímž se ruší všechny závazky. Pokud ČR s LS nebude souhlasit, není  pro ostatní státy problém založit Novou Evropskou Unii, vstoupit do ní a časem vystoupit z EU. Pak zůstane v EU jenom Zahrádkova ČR případně s Irskem.

JJ 6.5.2009 9:29

Re: Tragicky Benesuv omyl

Tak mezinarodni smlouvy nefunguji. Realisticky by to bylo tak, ze CR jako jedina (ci dve male zeme) nebude souhlasit s LS a zbytek nabidne upraveni vzajemnych vztahu podle Norskeho modelu. Z pohledu tech zemi by se usetril cas a nejake ty naklady, takze pokud by na to CR pristoupilo a mohlo by vyjednat relativne dobre podminky. Pokud by si CR delalo hlavu a chtelo jet podle strych not (prestoze vsichni ostatni chteji nove), tak si msylim, ze bychom si vzali do ust prilis velke sousto a ty zeme by nasly zpusob, jak nas dostat do mezinarodni izolace - se vsemi dusledky pro ekonomiku a obcany CR.

Jiří Zahrádka 6.5.2009 10:02

Antonínu Hrbkovi

Na tohle neodolám nereagovat... Je to pocit, blízký zoufalství, když čtenář namítá něco, co je právě v článku zmíněno a vysvětleno - a namítá to zjevně bez toho, že by článek četl.

Tedy: ostatní státy nemohou vystoupit z EU bez souhlasu VŠECH členských států, tedy vč. ČR, případně Irska, případně GB...

Shabatnikoff 6.5.2009 8:56

Projevy pocitu menecennosti

Odpor k Lisabonske smlouve a vubec k EU je projevem hlubokeho pocitu menecennosti (inferiority complex pro ty, co se ohaneji anglictinou) -- nic jineho.

Ja tim pocitem netrpim -- jsem rad, ze si muzu zajet na vikend do Vidne bez pasu a zdrzovani, ze nemusim menit penize, zadat o prislib, ze moje deti mohou cestovat kamkoliv, studovat kdekoliv a cokoliv. Atd. Atd. At se ti "soudruzi", co nas varuji, trochu zamysli nad tim, jak to tady bylo. Bez Moskvy jsme se nemohli ani uprdnout... Bez soudruzky kadrovacky jsme nevyjeli ani do Jugosky...

Vašek 6.5.2009 9:04

Re: Projevy pocitu menecennosti

Německy se říká Minderwerigkeitkomplex. Já to vidím ale naopak. Tím pocitem spíš trpí ten, co si nedůvěřuje, a proto za sebe nechá rozhodovat jiné.  Nebuďme zakomplexovaní, Lisabonskou smlouvu nepotřebujeme.

Vašek 6.5.2009 9:05

Re: Projevy pocitu menecennosti

Teď si nebudeme moci uprdnout bez Brusele, že?!

uzvanena opice 6.5.2009 9:07

Re: Projevy pocitu menecennosti

Souhlas, myslím že ČR nemá ve skutečnosti žádný zásadní důvod se proti Lisabonu stavět, možná s výjimkou pár lidí, kteří se řídí heslem je lepší být první v provinici, než druhý v Římě (viz rozpad ČSFR). Faktem ale je, že mi trochu vadí to, že Frantíci a Nizozemšťani mohli potopit Ústavní smlouvu ale Irové na LS "nestačej".

JJ 6.5.2009 9:14

Re: Projevy pocitu menecennosti

U te Ustavni smlouvy to bylo spise v tom, ze by to shodilo dale vice zemi (minimalne v UK to nevypadalo dobre). Irsko je relativne osamoceno, navic LS neprosla na zaklade argumentu, ktere lze jednoduse resit explicitnimi zarukami. Jednoduse proto, ze LS zadna ze zemi netvorila proto, aby nutila jine zeme k zavedeni potratu, ci k vysim danim. Takze si irove vynutili zmenu pravniho ramce kolem LS, je otazkou, jestli jim to bude stacit - to se uvidi v druhem referendu.

uzvanena opice 6.5.2009 9:24

Re: Projevy pocitu menecennosti

Ale na druhé straně, v referendech o Ústavní smlouvě v ČS to neprošlo (už si nepamatuju, jestli byly taky v jiných státech mimo FR, NL, myslím že v UK se  to zvažovalo ale nakonec k tomu nedošlo). Lisabonská smlouva si pokud vím absolvovala jediný referendum a to bylo právě to Irský. Je tam institucionální problém a pravdou je, že to podrývá věrohodnost celého procesu integrace.