6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pčšíáý 6.5.2009 13:39

Lisabonská smlouva a Antarktida

Je Lisabonská smlouva v rozporu se Smlouvou o Antarktidě?

Příloha II (ke Smlouvě o fungování Evropské unie). Zámořské země a území, na něž se vztahuje část čtvrtá Smlouvy o fungování Evropské unie (Přidružení zámořských území): ..., Francouzská jižní a antarktická území, ..., Britské území v Antarktidě, ... (Lisabonská smlouva: konsolidovaný text ..., str. 271)

Zdroje:

Smlouva o Antarktidě http://www.lexdata.cz/web/sb_free.nsf/citace/76_1962_Sb.?opendocument

Lisabonská smlouva: konsolidovaný text Smlouvy o Evropské unii a Smlouvy o fungování Evropské unie ve znění Lisabonské smlouvy (český fulltext): http://www.vlada.cz/assets/media-centrum/aktualne/lisabonsk__smlouva.pdf

MaR 6.5.2009 13:29

.

*Shoda panuje snad v tom, že současné základní unijní smlouvy jsou pro občany České republiky výhodnější, než smlouva Lisabonská.* Kde je opora pro toto tvrzení, na kterém je článek postaven? Flexibilnější unie s menšími pravomocemi členských států může být i výhodná - záleží ovšem i na vnějších podmínkách. EU může být například silnější při zajišťování externích hrozeb či zajištění surovin a tudíž výhodnější pro své obyvatele než malý stát zmítaný v mocenských bojích. Může také pomoci silnější a více provázanou ekonomikou. Na druhou stranu pokud nic takového nehrozí, je menší agilnější stát *blíže k svým lidem* a může jejich zájmy účineji naplňovat. Já vidím trade-off, přičemž obě cesty mají značná rizika.

zoch 6.5.2009 12:55

Jistě,nikdo nás nebude vylučovat ! Jen se s námi nebude nikdo bavit .

A potom přivede ten mimoň zlacenými dveřmi do našich srdcí toho hezkého bílého a mladého RUSA.

kmotrdrobek 6.5.2009 12:11

Nic nevíme

Kdo z nás četl třeba jen část Lisabonské smlouvy. Dokument velikosti románového díla je lidem představován útržkovitě a vždy jen úryvek, který se té, či oné straně hodí. Celkový kontext ale může být úplně jiný. Jediným důvodem, proč u nás nelze ratifikovat smlouvu referendem je to, že nikdo není schopen dostatečně a  pravdivě informovat lid o znění a významu smlouvy. Bez informace je názor bezcenný (obecně platné). Nezbývá nám než věřit politikům, že si dokument prostudovali alespoň oni a budou o něm zodpovědně hlasovat bez zasahování stranických sekretariátů.>-!!!!politikmann

jasan 6.5.2009 12:23

Re: Nic nevíme

no tak si to prectete.. nebudte liny...

Jirka 6.5.2009 15:57

Re: Nic nevíme

Prosím, kde se to veledílo dá sehnat?

JJ 6.5.2009 16:05

Re: Nic nevíme

http://europa.eu/lisbon_treaty/full_text/index_cs.htm

Jdete na uplne zneni - puvodne to bylo sepsano jako zmeny v ruznych smlouvach a to se opravdu nedalo.

JJ 6.5.2009 12:32

Re: Nic nevíme

Me osobne referendum nevadi, naopak si myslim, ze by melo byt co nejcasteji, zejmena k problematikam spolecenskym jako jsou koureni, dekriminalizace lehkych drog, potraty apod. A to jestli chceme byt v EU ci mimo, k tomu patri.

LS si prectete, je to celkem poucne cteni.

MaR 6.5.2009 13:34

Re: Nic nevíme

Konsolidované znění se dá na webu najít prakticky okamžitě. Spousta kapitol není vůbec zajímavých, pravda. Ale podstatné části jdou přečíst relativně bez problémů. Neříkám ale, že by se jakýsi doplňkový zjednodušený výklad hodil.

Standa 6.5.2009 11:52

Když

někdo žádá o přijetí do klubu, tak souhlasí s podmínkami přijetí. Takže jde jen o to, že jsme byli nebo nebyli hloupí, jak se to vezme z různých úhlů pohledů. Jsme-li všeak v klubu plňme to k čemu jsme se zavázali a později to snad i můžeme změnit. Takový český virus...

jasan 6.5.2009 12:21

Re: Když

a kde jsme se prosim zavzali schvalovat COKOLIV?

honzak 6.5.2009 14:03

Re: Když

ona podmínkou přijetí do EU byla povinnost přijmout jakýkoliv blábol, co eurosoudruzi vypotí?

gerontusinza 6.5.2009 11:45

Ach bože co vy všechno z té smlouvy nevyčtete........Re: "i z těch nejubožejších.."...Bravo-Bravo............lidé jsou buď bohatí a

"....I kdybychom Lisabon nepřijali, nikdo nás z EU nemůže vyloučit. Závazky ostatních členských států, jako jsou otevřené trhy a svoboda pohybu zboží, služeb, osob a kapitálu, jsou nezrušitelné, pokud by s jejich zrušením nesouhlasila i samotná Česká republika. ...."

Jistě, smlouvy se mají plnit, ale nikoli musí....... z čeho tak soudím? Inu z dohod před Mnichovem a po Mnichovu....... když prostě se nechce tak stačí jen jedna strana k tomu, aby se stala jakákoli smlouva bezpředmětnou.... tak prosím neplkejte a na všechno musí být minimálně dva   a jeden jen tehdy když lapidárně sdělí..... Já sakra už nechci!

Ryba 6.5.2009 11:31

Suverenita? prosím vás co to je?

Víte snad o nějaké suverenitě. Jediné co svobodně můžeme dělat podle vlastního rozhodnutí je nadávat si, nenávidět sebe i jiné, vyhrožovt si, zesměšňovat se atd,atd.

A taky můžeme dělat potíže a pořád jen zlobit a zlobit.

Jasné jedno, samostatní už nikdy nebudeme a tak se část národa kloní pro členství v Evropské unii a část pro členství v Americké unii.

Ale ty zrušené hranice, celní unie a jednotná měna už to jaksi předem determinují. Kdybychom to chtěli jinak, tak jsme už neměli souhlasit se společnými hranicemi, celní unií  a jednotnou měnou. Teď to už holt nezměnéme.

echidna 6.5.2009 11:01

Podle stranické příslušnosti odpůrců

je zřejmé, že proti "Lisabonu" jsou pouze senátoři KSČM a Klausova komunistická frakce v ODS. S Klausem a KSČM zpátky do smrtícího ruského objetí.

PROTI (18 HLASŮ) - viz dnešní lidovky

Milan Bureš, ODS Pavel Čáslava, ODS Pavel Eybert, ODS Zdeněk Janalík, ODS Tomáš Jirsa, ODS Jaroslav Kubera, ODS Jiří Liška, ODS Jan Nádvorník, ODS Jiří Nedoma, ODS Jiří Oberfalzer, ODS Petr Pakosta, ODS Jiří Pospíšil, ODS Vlastimil Sehnal, ODS Alena Venhodová, ODS Marta Bayerová, KSČM Václav Homolka, KSČM Liana Janáčková, Strana svobodných občanů (SSO) Zdeněk Schwarz, za ODS

Pirat 6.5.2009 11:04

ty bolševickej imbecile

RvRv

echidna 6.5.2009 11:20

Re: ty bolševickej imbecile

Ty jen potvrzuješ dávno známou skutečnost, že KSČM a Klausovce podporuje jen ta nejjednodušší (a současně anonymně nejvulgárnější) vrstva společnosti.;-D

Pirat 6.5.2009 11:27

jak se do lesá volá, tak se z lesa ozývá

Pokud by byly v příspěvku argumenty, diskutovat by se dalo, ale on žádné argumenty neměl, jen ve stylu "zloděj křičí chyťte zloděje" obsahoval debilní osočení z komunismu, tak jsem to uvedl na pravou míru ;-)

echidna 6.5.2009 11:31

Re: jak se do lesá volá, tak se z lesa ozývá

To, že proti přijetí Lisabonu jsou jen senátoři za KSČM a Klausovu bolševickou frakci v ODS, je neoddiskutovatelný fakt - viz seznam výše.

Sunny 6.5.2009 11:40

Re: jak se do lesá volá, tak se z lesa ozývá

Taky byste se mohl zajímat o důvody, které jsou u obou skupin výrazně odlišné. Ale to je už nejspíš moc vysoká matematika:-)

JJ 6.5.2009 11:47

Re: jak se do lesá volá, tak se z lesa ozývá

Nemyslim si, ze jsou zas az tak moc odlisne. Pocituji, ze by jim EU branila v rozletu.

Pirat 6.5.2009 12:23

a tenhle ? se chce se socialisty a Topolánkovci rozletět uvnitř EU+LS ?

senátor Vlastimil Balín (KSČM), už dříve deklaroval, že Lisabonskou smlouvu podpoří.

JJ 6.5.2009 12:28

Re: a tenhle ? se chce se socialisty a Topolánkovci rozletět uvnitř EU+LS ?

Ano, take jsem to zaregistroval. Nicmene motivaci konkretnich frakci, ktere chteji zavadet trochu extremni programy to nemeni.

Pirat 6.5.2009 11:48

opakuji imbecile

jen pro imbecila může být FAKT "Klausovu bolševickou frakci v ODS"

to je stejný FAKT jako že ty jseš neobolševický idiot ;-)

(nemyslím si že jím jseš, stejně jako si nemyslím že Klausovci jsou bolševici, ale pokud trváš na tomto matení pojmů, musím ho dodržovat a oslovovat tě tak ;-D;-) )

Pirat 6.5.2009 12:19

Re: Podle stranické příslušnosti odpůrců - CHYBIČKA SE VLOUDÍ ŽE ? (nebo je to úmyslné lhaní, když se nějaká informace nehodí do krámu ?)

senátor Vlastimil Balín (KSČM),už dříve deklaroval, že Lisabonskou smlouvu podpoří.

vlada 6.5.2009 21:49

Re: Podle stranické příslušnosti odpůrců

fakta mluví ! konečně díky

Vlastimil 6.5.2009 10:47

Mnozí příznivci Lisabonu jej sice neznají, ale jeho odpůrci také ne

Jenom nás straší všelijakými bláboly, jak nám sem po schválení LS budou ze západní Evropy lifrovat mohamedány, jak budou Sudeťáci vyhánět Čechy z pohraničí, jak to bude znamenat konec české státnosti atd. Když vidím tu "Ganleyho sebranku" odpůrců LS zahrnující odpadlíky a extremisty ze všech koutů politického spektra od komunistů přes Železného, Bobošíkovou, Klause, Tlustého až po Dělnickou stranu, tak si přeji ať je LS u nás ratifikována co možná nejdříve. Pak už tato obskurní sebranka nebude mít téma, ze kterého by mohla profitovat.

Jinak je pochopitelné, že velká většina lidí tak tlustou "knížku" jakou je překlad LS nikdy číst nebude. Ty, co se o to pokusí, zase obvykle odradí to, že je to víceméně odborný text pro právníky a žádná beletrie. Proto je také nesmyslné, aby se o LS pořádalo referendum.    

děteněkam 6.5.2009 11:07

Re: Mnozí příznivci Lisabonu jej sice neznají, ale jeho odpůrci také ne

Milý Vlastimile,

evidentně jsi až otřesně hloupý.

Např. mnohé "bláboly" mají lisabonský základ. Šílení bruselských termitů už nezastaví nikdo.

To chceš?

Vlastimil 6.5.2009 11:19

Re: Mnozí příznivci Lisabonu jej sice neznají, ale jeho odpůrci také ne

Ratifikujme LS, ať je s tím strašením a hysterií pokoj!