23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

POLITIKA: Přežijí živnostníci a malé firmy další rok?

Nevím, jak vy, přátelé, ale já si každý rok říkám, že horší to už být nemůže, ale vždy jsem "překvapen", jak si s námi naše socialistické vlády i volení zástupci stále více vytírají zadele. Uplynulý rok byl mimořádně výživný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 3.1.2014 11:59

Ladislave N.

a kampak se ten zákon nabídky a poptávky nyní vytratil, že neseženete pořádného  řemeslníka? Přitom plánované hospodářství zaniklo už před 24 roky a míra svobody je téměř bezbřehá.

L. Novák 3.1.2014 12:26

Re: Ladislave N.

Pořádného řemeslníka samozřejmě seženete, pokud jste ochoten ho zaplatit. Protože k tomu, aby pro něj mělo smysl pracovat jako OSVČ, musí řemeslník zaplatit státu hromadu peněz a splnit spoustu dalších povinností, které samozřejmě nejsou zadarmo. No a když to nezaplatíte vy v ceně zakázky, tak si musíte najít nějakého fušera, který vám to udělá levněji třeba o své dovolené. Jestli mu to vůbec bude stát za to. :-P

P. Zeman 3.1.2014 12:02

Re: No nevim

Máte pravdu. V řemeslech začíná sakra chybět konkurence. Ty doby, kdy "rozvinutý svět" poukazoval na malou míru vysokoškolsky vzdělaných lidí (cca 10% populace) jsou pryč, nyní sice končí s diplomem 50% nové generace, ale bohužel, spousta zbytečných a na vysokoškoláka špatně vzdělaných kunsthistoriků, filozofů, sociologů, politologů a kdo ví čeho ještě nám problém nevyřeší.

Druhá věc je nechat si udělat zakázku bez dokladu a pak fňukat, že není jedinná páka třeba na reklamaci ;-).

K. Dvořák 3.1.2014 12:27

Re: No nevim

Ze strany autora clanku se spis jedna o NEkonecne narikani nad udelem remeslniku a podnikatelu vubec, ne? Clovek se az skoro divi, kde bere na podnikani cas ;-))

Jinak mohu jen potvrdit vase zkusenosti se shanenim treba jen prumerne schopneho remeslnika. Clovek se casto musi temer doprosovat, aby vzali nejaky kseft, zvlast kdyz je mensi. To by se jeste dalo pochopit, problem vsak je, ze mnoho z nich pak za nemaly peniz odvede mizernou praci. Takze casto zvitezi ono "udelej si sam" (aby nenastalo "dodelej si sam").

L. Novák 3.1.2014 12:32

Re: No nevim

Kdo je na vině, že je tak malá konkurence na trhu? Stát - omezením vstupu do živnostenského  podnikání. Viz rozdělení druhů živností a podmínky, které musí zájemce - řemeslník - splňovat. Místo konkurence zručných je tady "konkurence" požadavky splňujících osob a firem. :-P

Jeden takový obor jsem ke konci roku 2012 opustil...

K. Dvořák 3.1.2014 13:26

Re: No nevim

Nehazejte vsechno na stat. Myslim, ze jedinou podminkou pro provozovani remeslne zivnosti je vyucni list v oboru. Problem je predevsim v tom, ze spousta lidi kouka na remeslo a na manualni praci skrz prsty a do uceni pak jdou prevazne ti, kteri se na "lepsi" skolu nedostanou.

L. Novák 3.1.2014 17:54

Re: No nevim

Já už viděl perfektní práci od lidí, kteří žádný výuční list neměli. Ještě za totality třeba jednoho právníka, který z politických důvodů nemohl dělat právo, protože ho nikdo nesměl zaměstnat. Tak chodil po stavbách rodinných domků a dělal perfektní vnitřní omítky. :-) Dnes by mu za to hrozil mnohem vyšší trest, než za vlády komunistů. Díky blbům z ČSSD a KSČM a ....

M. Stuchlik 3.1.2014 0:16

Co musíme udělat?

Defenestrace nebo emigrace

L. Krajíček 3.1.2014 1:11

Re: Co musíme udělat?

Když říkáte "nebo", jste spíše pro druhou variantu. Jenže otázkou je, jestli na nás všechny někde čekají a jestli to vyřeší situaci v této (mé) vlasti.

Proto jednoznačně preferuji první možnost, jenže dnes už je v ČR víc policajtů, než kdysi bylo v celé ČSSR. A to prý byl policejní stát. K tomu ještě připočtěte všelijaké ty měšťáky.

TEDY: první varianta je prakticky neuskutečnitelná a druhá nic nevyřeší. Třetí by nebyla?

M. Stuchlik 3.1.2014 3:10

Re: Co musíme udělat?

A co se týče našich policajtů jakýkoliv projev jiného názoru označují za extremismus a stíhají jak za bolševika: http://paragraphos.pecina.cz/search/label/extremismus. A to máme největší zloděje a vrahy v dějinách lidstva = komunisty v senátu a parlamentu a jsou nedotknutelní. 

Třetí variantu nemám,bohužel.

L. Šarina 3.1.2014 10:03

Re: Co musíme udělat?

Byla ,rozdat všechno občanům a rozpustit tento bohem, morálkou a smysluplnou vizí opuštěný státní útvar ,který tak či onak byl dotvořen zčásti uměle zčásti politickou dohodou (za silné podpory USA ) po I s.válce.

P. Lucký 3.1.2014 2:59

Re: Co musíme udělat?

hodně drastická je 3. možnost a to je sebevražda.

J. Schwarz 3.1.2014 9:01

Re: Co musíme udělat?

A co takhle generální stávka všech těch, co dělají něco užitečného? Úředníci, policajti a zaměstnanci "neziskového sektoru" mohou i nadále makat jako koně, však on je přejde smích až místo rohlíků a nafty si za svoje prachy koupí nanejvýš text o potřebě začleňování vyloučených minorit či přednášku o genderu v podmínkách transformujících se ekonomik.

M. Malovec 3.1.2014 9:53

Re: Co musíme udělat?

Občanská neposlušnost!