17.6.2024 | Svátek má Adolf


Diskuse k článku

POLITIKA: Přestaňte s válečným štvaním

Kdybych se probudil, nevěděl, jaký rok se píše, a přečetl si úvodníky českých médií a poslech řeči v rádiích, musel bych si myslet, že jsem v roce 1982, kdy Sověti umísťovali v Česku rakety SS20 a USA na západě své pershingy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 3.2.2022 8:40

autor snad vcelku spravne pise: Nikdo neusiluje o obsazení Česka, Polska či Pobaltí, ani Slovenska či Maďarsku. Ja dodavam: zatim. A jak autor patrne mlcky prepoklada, nekdo usiluje o obsazeni Ukrajiny. Ale neptejte se ho na to, kdo. Pri sve "pravdomluvnosti" by nejspis napsal, ze USA nebo GB:-/

P. Čech 3.2.2022 8:46

Pokud by to napsal, měl by nejspíše pravdu. Ono v podstatě nejde o nic jiného než o sféru zájmů velmocí, tedy Ruska a USA. Já vidím řešení jen jedno. Ukrajinu jako přísně neutrální stát, mimo EU či NATO. Bez vojsk a zbraní z kterékoliv strany, tedy i bez dělostřeleckých granátů z ČR.

V. Zadák 3.2.2022 8:49

Ukrajina se deklarovala jako neutrální stát, který nebude vstupovat do žádných bloků.

A pak přišel Majdan...

L. Beneš 3.2.2022 9:13

Abychom se tomu obsazení vyhnuli, je zapotřebí, aby letecké síly USA zaujaly co nejdříve bojové pozice na slovenských letištích u Sliače a Malacek podle podepsané smlouvy mezi USA a Slovenskem. Narodil jsem se v době protektorátu, kdy moje vlast byla okupována cizí mocností. Zdá se, že zemřu rovněž v okupované zemi. Tehdy byla naše vlast okupována ze západu, dnes začala její okupace v její východní, údajně suverénní části.

J. Hoza 3.2.2022 8:33

Pobavilo mě, jak Fiala prohlásil, že stojíme ZA Ukrajinou. Hned jsem si vzpomněl na South Park a operaci "Kryjte se za negry!".

L. Frankel 3.2.2022 8:30

Na to mám jedinou odpověď: Nebyla Ukrajina v roce 1991 náhodou ve stejné pozici jako byl v roce 2014 Krym? Ukrajina se s přinejmenším devíti miliony ruskojazyčných obyvatel (dokonce navzdory výsledku referenda!) odtrhla od SSSR a od té doby se cpe do EU a NATO. To nebyl "zločinný separatismus"?

Možná měli v tu chvíli Rusové vyhlásit "Antiteroristickou operaci" a poslat armádu proti ukrajinským civilistům, jako to před třemi a půl lety udělal Kyjev proti Donbasu... Neudělali to. A za to mají moji hlubokou úctu.

Proč se ale jedni odtrhnout smí a druzí ne? Proč se jedněm umožní samostatnost a na druhé se posílá armáda? Proč v jednom případě uznáváme "právo na sebeurčení" (Ukrajina 1991) a v druhém případě trváme na "územní celistvosti" (Ukrajina 2014)?

T.Haas

T. Kučera 3.2.2022 8:39

Chaby pokus omluvit ruskou invazi.

P. Čech 3.2.2022 8:51

"Trváme"? "Uznáváme"? Kdo trvá a uznává? My, občané ČR? To tedy rozhodně ne. Lidem v ČR je nějaká Ukrajina ukradená (její část doslova). Trvají a uznávají jen váleční štváči na obou stranách. Nikdo jiný!

T. Kučera 3.2.2022 11:12

Jojo. Pozor, vyletí ptáček!

H. Lukešová 3.2.2022 8:22

Bílý dům couvá. Podle Bidena již není ruská invaze na Ukrajinu "bezprostředně hrozící" a tím velmi rozčílil Ukrajince...

J. Urban 3.2.2022 8:23

mela byste odkaz na ty rozcilene Ukrajince?

H. Lukešová 3.2.2022 8:28

https://cnn.iprima.cz/bily-dum-couva-ruska-invaze-uz-neni-bezprostredne-hrozici-obrat-rozlitil-ukrajince-56727

J. Urban 3.2.2022 8:31

aha, takze smysl clanku a realita je uplne opacna, nez evokuje titulek a vas koment a naopak potvrzuje to, co pisu nize;-D

H. Lukešová 3.2.2022 9:00

Ano, má chyba, někdy se nevyplácí číst jen titulek článku...:-)

J. Urban 3.2.2022 8:21

No, kam vede appeasement Zapadu, uz jsme se v letech 1938-45 dozvedeli... nejak nevim, proc nam ho Holasek zase vtlouka do hlavy. To pisu pri znalosti toho, ze ani Ukrajinci nebyli a nejsou berankove a ze paradoxne nejrealistictejsi hlas, aby se presprilis neblblo, prichazi od Zelenskeho.

J. Kubíček 3.2.2022 8:19

Má pravdu, předsedo!

J. Nevrkla 3.2.2022 8:14

R^R^R^!

Ano už se za nás taky stydím. Vlastně si ani nepamatuji, že bych se za válečné postoje naší vlády a prolhané propagandy tolik styděl.

T. Kučera 3.2.2022 8:16

No já se stydím za ty, co se nepokrytě spolci s cizí moci proti vlastnímu státu.

R. Simek 3.2.2022 8:19

Těmi "válečnými postoji" myslíte nahrazování "pojízdného šrotu" modernějšími systémy nebo snahu přijímat do armády vojáky v alespoň trochu dobré kondici?

J. Nevrkla 3.2.2022 8:27

Tím myslím úpornou snahu stěhovat vojska k ruským hranicím, demonstrativně tam posílat granáty, připravovat chemické vojsko, vyjadřovat ochotu jet tam bojovat. A před pár dny v televizi opět otevírat směšnou vrbetickou bajku. A nahrazovat ruský plyn a ropu americkou či katarskou, ať to stojí, co to stojí, hlavně když jsme na správné straně, jako správní pucfleci.

R. Simek 3.2.2022 8:41

Ukrajinci by museli být hodně naivní, kdyby na hromadění vojsk na ruské straně hranice reagovali demonstrativním otočením se zády a vyklizením příhraničí. /5estože Ukrajina není v NATO, bylo by velmi hloupé a krátkozraké prostě "zavřít oči" a nechat Rusko, ať si s ní dělá, co uzná za vhodné. Námi nabízená pomoc je "tak akorát" - Rusko by nejspíš nedalo Ukrajině čas ty granáty použít.

A problém s "ruským plynem" je (hlavně v Německu) především v tom, že Rusko šroubuje cenu nahoru a nechce využívat trasy, které nemá pod kontrolou. V minulých letech měli Němci dohodu na určitém pevném objemu plynu a zbytek nakupovali "podle potřeby" - teď je rozdíl jen v tom, že ta část "podle potřeby" vyjde levněji odjinud, než z Ruska. (A věřte, že zejména u ropy může být pro rafinerie dost drahé přejít na jinou ropu.)

J. Nevrkla 3.2.2022 8:50

Je se obávám pouze útoku ukrajinské armády na východní území, Minské dohody vůbec nedodržují, zdá se , že chtějí spolu s Američany konflikt. Nikde se nepsalo, že Rusko neplní nějakou smlouvu,Nord stream je dostavěn a natlakovan, německá certifikace je uměle zdržována. Ceny jsou takové, kam se na burzách dostaly. Maďaři si nedávno dohodli kontrakt na patnáct let a kupují za pětinu ceny co ostatní. Nad tím bychom se měli zamyslet především. Pro naši vládu je ovšem prioritou korespondenční hlasování a pandemický zákon. Už je to k pláči.

L. Beneš 3.2.2022 9:18

Rusko šroubuje ceny nahoru tím způsobem, že dodává zesmluvněná množství plynu za zemsluvněné ceny. Scheißkopf!

R. Simek 3.2.2022 8:11

"Nikdo neusiluje o obsazení Česka, Polska či Pobaltí, ani Slovenska či Maďarsku."

Ale "někdo" poměrně vážně uvažuje o obsazení Ukrajiny. Můžeme namítnout: "A co je nám do toho?"

Totéž, co "bylo do toho" ostatním státům v osmašedesátém do obsazení Československa. Nebo před válkou, když sem dorazil Hitler.

Zdaleka není pravda, že (zhruba 20 let) je Rusko považované za "zlo". Stačí se podívat na americkou filmovou tvorbu - na přelomu tisíciletí se v Rusku odehrávaly filmy, kdy místní rozhodně nebyli "ti zlí" (jen Ukrajinci v nich rozprodávají jaderné zbraně). Ale pak se to tak nějak změnilo...

Za zhoršení svého "mediálního obrazu" si může Rusko samo, tím, že řeší vnitřní pnutí a nestabilitu hledáním a definováním "vnějšího nepřítele" tak dlouho, až je nepřítelem každý.

R. Langer 3.2.2022 8:15

"Totéž, co "bylo do toho" ostatním státům v osmašedesátém do obsazení Československa. Nebo před válkou, když sem dorazil Hitler."

No právě. Tak proč by do toho mělo být teď něco nám? Kdo nám tehdy pomohl? :-P

R. Simek 3.2.2022 8:26

Máme šanci být lepší, než oni.

Hlavní problém je v tom, že Rusko má silně "černobílé" vidění: "buď se všem našim názorům podřídíte, nebo jste nepřítel".

R. Langer 3.2.2022 9:07

Vidíte, a já jsem si naivně myslel, že si z těch pokročilých západních demokracií máme vzít příklad! Tak co, vyhlásíme Rusku válku? Na ostatní ovšem pochopitelně spoléhat nemůžeme, to už máme historicky několikrát ověřeno... ;-D

J. Urban 3.2.2022 8:29

No nikdo, ba jsme o to diky Benesovi vlastne ani nestali. Kolik milionu mrtvych bylo pak vysledkem teto "politiky"? A opravdu byste si to chtel zopakovat?

R. Langer 3.2.2022 9:09

Takže co jako navrhujete? Když VÍTE, že nikdo jiný vás nepodpoří. ;-)

J. Hrdlička 3.2.2022 9:32

Co je to za žvást, že jsem o to ani nestáli?

Máte štěstí, že už asi nepotkáte žádného pamětníka, ten by na vás reagoval jednoznačně.