2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Povolební výsledky očima pravicového voliče

Pod pojmem "stará levice" rozumím samozřejmě ČSSD a KSČM. Stáří znamená nejen letopočet založení (1893, respektive 1921), ale i myšlenkovou starobu. Základní, velmi starou vůdčí myšlenkou těchto stran stále zůstává více moci státu, méně moci občanům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 3.11.2013 9:59

Re: Dobré postřehy,

O tom jsme se už bavili. Prostě poměrný volební systém - a kompromisní koalice, které z něj vyplývají jsou realitou. A nevím, co s tím volebním výsledkem měla ODS dělat. Voliči ODS nevolili VV a TOP09. :)

M. Prokop 3.11.2013 16:11

Re: Dobré postřehy,

Ano, z toho všeho pro mne vychází nutnost volit SSO.

M. Kosejk 3.11.2013 16:45

Re: Dobré postřehy,

Já alespoň pomohl do PS protlačit jedinou neeurohujerskou stranu, která měla šanci. Váš hlas propadl de facto ve prospěch eurohujerů v čele s tatíčkem všech českých dotačních upírů - Babišem. :)

J. Kanioková 3.11.2013 15:20

Ano... neúměrné ústupky, tak na mě dnes ODS působí..

M. Malovec 2.11.2013 20:15

Naděje

pro SSO plyne ze stále častějšího vměšování EU do soukromí občanů členských států. Až budou důsledkem případného zákazu potratů na základě referenda plné babyboxy a novorozenci se budou plnit popelnice, snad více lidem dojde, že v EU není mnohé v pořádku, a že SSO má pravdu. 

M. Prokop 2.11.2013 21:15

Re: Naděje

Průser bych viděl spíše skrz ekonomiku než skrz potraty. Může to být i jedno k druhému.

Š. Hašek 2.11.2013 17:19

Slušný/dobrý článek.

Jen malá poznámka k SSO. Už dávno měla "hlodat" v ODS. Parťáci by se našli. Takhle má 2,6 %. Osamělí běžci.

Čili fakticky nic. Jejich procenta nelze přidat k ODS ani k TOP 09. NIC, krom virtuálna.

Je to věc názoru a strategie. Jsou mi blízcí, ale nikdy jsem je nevolil.

M. Prokop 2.11.2013 17:22

"Jsou mi blízcí, ale nikdy jsem je nevolil."

A pokud si to řekne více lidí, jsou na těch 2,5%. Což je dvakrát více, než minule. V ODS by nebyli ani vidět, ani slyšet. ODS jsem volil, dokud to šlo. Už to nejde a nic jiného, než SSO, není.

Š. Hašek 2.11.2013 20:05

Re: "Jsou mi blízcí, ale nikdy jsem je nevolil."

Bohužel, ale vlastně bohudík se počítají procenta v parlamentu.

Mimo parlament - jen tak dobré na povzdech.

Obávám se, že Svobodné čeká podobný úděl jako v minulosti pí Hromádkovou a další - v krátkosti je nazvěme - "přísně úzce nastavené" strany.

M. Prokop 2.11.2013 21:19

Re: "Jsou mi blízcí, ale nikdy jsem je nevolil."

Jo, to je klidně možné. Každopádně se budu snažit, aby to dopadlo lépe, ač liberálů je v našich krajinách poskrovnu. Třeba jejich počet přemoudrá EU svými 3,14čovinami namnoží.

S tou ODS je to fakt beznadějné. O jiných stranách raději ani nepíšu.

P. Čech 2.11.2013 17:05

Pane Kohoute,

je to docela zajímavé čtení.Stejně jako vaše kniha Úsvit. Kritika politického systému a návrh nové ústavy pro Českou republiku. Není mu téměř co vyčíst. Nějak s tím ale nekoresponduje Váš rozchod s hnutím Úsvit přímé demokracie a jeho programem.  Jeho program je totiž v kostce to, co je obsahem vaší knihy.  Že nemáte příliš v lásce pana Okamuru by bylo možné pochopit. Ale rozchod s hnutím, které hlásá Vaše myšlenky nechápu.To, že jste otevřeně přešel k SSO chápu rovněž. Ono totiž má téměř stejný program jako Úsvit, nicméně tento jeho program je na cca 20 stránkách tak vědecky a intelektuálně podán, že mu téměř nikdo nerozumí. Proto je nevolitelný stejně jako celá SSO. Ve volbách se to jasně prokázalo. Prokázalo se i to, že nemá valného smyslu volit  subjekty, které se ukazují být nevolitelnými. Jediné, co mělo před volbami velký smysl bylo utvoření   p  ř  e  d  v  o  l  e  b  n  í    koalice subjektů s velmi podobnými programy (ANO, Úsvit, SSO, Hlavu vzhůru aj.) a to v zájmu povolebního, efektivního fungování státu. Takováto předvolební koalice měla obrovskou naději volby vyhrát a také by je vyhrála.. Šéfové jejích jednotlivých subjektů by však nesměli bažit především po moci. Že po moci nebaží pan Babiš či pan Okamura, je jasné. O paní Bobošíkové to říci nelze. Její touha po moci je bezbřehá. U pana Macha, nevím. Zásadně je ovšem nutno říci, že především musí být na programu dne zásadní revize ústavy, zákon o obecném referendu a komplexní změna volebního systému obecně. Uzákonění většinového volebního systému, ale dvoukolového, nikoliv jednokolového, jak navrhujete ve své knize. To je ta jediná moje připomínka k Vaší teorii. Jednokolový většinový volební systém totiž nezaručuje  vítězství většiny (nadpolovičního počtu) voličů ve volbách. Vidět je to možno ve volbách ve Velké británii.  Zásadně by měl být upřednostněn takový systém, který by vždy produkoval vítězství většinové vůle občanů. To však většinový jednokolový systém nedokáže.

J. Heincl 2.11.2013 17:12

Re: Pane Kohoute,

Váš návrh na vytvoření předvolební koalice ANO, Úsvitu, Svobodných, Hlavu vzhůru je naprosto nereálný. Jedná se o ideologicky rozdílné politické subjekty, pokud některé z jmenovaných vůbec nějakou ideologii mají (ANO, Úsvit).

M. Prokop 2.11.2013 17:15

Re: Pane Kohoute,

Ano, ovšem. A práh vstupu by byl 20%.     :-P

P. Čech 2.11.2013 17:27

Re: Pane Kohoute,

No a co? Tento práh by byl totiž vysoce překročen.

M. Prokop 2.11.2013 17:32

Re: Pane Kohoute,

Ale nebyl. Voliče naprosto rozdílných stran nelze jen mechanicky sečíst. Osobně bych nikdy nevolil nic, obsahující většinu představitelů z ANO, Úsvitu ani Hlavu vzhůru. A takových lidí by bylo hodně. Takže můj odhad takového slepence je cca 5% celkem, ve vzepětí optimismu 10%.

Smícháním dortu s gulášem nedostanete vábný materál.

P. Čech 2.11.2013 17:46

Re: Pane Kohoute,

Pane Prokope, v systému, který preferuji já, není vůbec důležité koho byste volil Vy či já, co si já či Vy myslíme.  Důležité je, koho volí většina (nadpoloviční počet) voličů. K tomu ovšem musíme oba (já i Vy) hodit za hlavu nějaké archaické ideologie a soustředit se na vytvoření systému, kteý fungování státu umožní. Efektivní fungování. Že toto nedokáže umožnit ideologie (ani pravicová, ani levicová, ani středová) je nabíledni. Toto dokáže pouze skutečná demokracie, demos krates - vláda občanů.

M. Malovec 2.11.2013 20:20

Re: Pane Kohoute,

Můžete, prosím vysvětlit co myslíte vládou občanů?

J. Jurax 3.11.2013 2:07

Re: Pane Kohoute,

Jestli nemyslí referendum na každý prd - aby se občan mohl vyjádřit k čemukoliv :-)

J. Kanioková 3.11.2013 15:22

Myslí..

M. Prokop 2.11.2013 21:24

" Důležité je, koho volí většina (nadpoloviční počet) voličů. "

No ano. A ta většina se skládá ze mne, vás a dalších. Vy byste takový slepenec volil, já a mnoho dalších ne, čímž jsme zase zpět u toho, že celkový výsledek slepence by byl podstatně nižší, než součet jednotlivých preferencí, jak se vám snažím vysvětlit.

Zdá se, že jste zachvácen jakousi ideologií, že ideologie neexistuje. No fajn, ale tak to nikde nefunguje a ani fungovat nemůže, ve společenství větším než víska s pár domy.

J. Jurax 3.11.2013 2:18

Re: Pane Kohoute,

 v systému, který preferuji já, není vůbec důležité koho byste volil Vy či já, co si já či Vy myslíme.  Důležité je, koho volí většina (nadpoloviční počet) voličů ... aha. No nazdar ...

Churchill kdysi řekl, že nejlepším argumentem proti demokracii je pětiminutový rozhovor s voličem ...

A z hlediska efektivity fungování státu je teoreticky nejlepším systémem osvícená diktatura. Demokracie se svou velkohubou žvanírnou. bojem o moc, vynucenými kompromisy a ohledy na veřejné mínění jí bohužel nesahá ani po kolena.  V praxi se to zatím nedokázalo - je obtížně nalézt osvíceného diktátora a ještě obtížnější, ne-li nemožné, je zajistit, aby mu ta osvícenost vydržela.

P. Čech 2.11.2013 19:08

Re: Pane Kohoute,

Tento materiál nemusí být pro všechny vábný, musí však být pro většinu jedlý. materiál, který máme d kispozici nyní jedlý není, je k blití.

M. Prokop 2.11.2013 21:27

Re: Pane Kohoute,

Přílišný mix nesourodého nebude ani vábný, ani jedlý.

Ty, kteří něco takového "žerou", už vyluxoval Babiš.

J. Kanioková 2.11.2013 23:17

Voliči a sympatizanti SSO

by NIKDY nehlasovali pro ANO a Úsvit...

NIKDY !

J. Heincl 2.11.2013 23:30

Re: Voliči a sympatizanti SSO

Já tedy určitě ne a většina voličů Svobodných, které znám, také ne. Ještě bych doplnil, že bych nemohl hlasovat ani pro Bobo.

M. Prokop 3.11.2013 0:21

Re: Voliči a sympatizanti SSO

Za voliče bych stoprocentně nemluvil, neznaje je, ale máte pravdu, pravděpodobné to není.

Stran ANO, ono existuje i "taktické" hlasování. Nebýt k dispozici SSO, kde mohu hlasovat v souladu se svým přesvědčením, hlasoval bych spíše pro ANO, než pro ODS. ANO totiž má (před volbami předvídatelně) možnost znemožnit vládu KSČSSD. ODS v těhle volbách ne.

Ale byl jsem podobné taktiky ušetřen.

P. Čech 3.11.2013 7:45

Re: Voliči a sympatizanti SSO

Pokud je tomu tak, což nepopírám, není možno říci nic jiného než : "Dobře jim tak". S takovými voliči se totiž tato strana do sněmovny nikdy nedostane.

J. Kanioková 3.11.2013 15:24

Jo, jo... takový dortík od pejska a kočičky...

P. Čech 2.11.2013 17:39

Re: Pane Kohoute,

Že se jedná o ideologicky rozdílné subjekty je zřejmé. Pro efektivní fungování státu však není rozhodující žádná ideologie, ani souhra ideologií. To je totiž již překonaná hudba minulého a předminulého století. Lidi již nezajímá, zda vládne ideologie pravicová, levicová, středová, levostředová, pravostředová, levolevostředová, pravolevostředová či jakákoliv jiná.. Lidi zajímá, zda jejich přinejmenším většinová vůle je státem naplňována či nikoliv. Je jim zcela putna zda je vláda levicová či parvicová. Lidé chtějí jediné. Držet moc ve státě ve vlastních rukou. A k tomu jim může napomoci jedině systém zastupitelské demokracie švýcarského typu. Systém, kde veškerou moc mají ve svých rukou občané, kteří ovšem mohou (a také to dělají) část své moci postoupit do rukou svých    s v o b o d n ě   a   v ě t š i n o v ě    zvolených zástupců. Zástupců, kteří jsou však odvolatelní   b ě h e m   svých mandátů a to referendem, pokud se svému mandátu zronevěří. A o tom to je, nikoliv o souboji nějakých archaických ideologií.

M. Prokop 2.11.2013 21:30

Re: Pane Kohoute,

A jsme zase zpět u toho, že Švýcaři to tak nějak přibližně mají (strany jsou tam také), protože si to vydupali.

Zde Švýcaři nejsou, takže to máme jinak.

Lidé tvoří systém, ne systém lidi (třeba Švýcary).