16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Modrý pták 7.12.2005 8:40

Jardo Musile

ale Jardo Musile, to co popisujete, že "je zřejmé komplexně uvažujícímu ekonomovi na úrovni státu" lze realizovat pouze  a výhradně ve státní (plánované) ekonomice. V tržní ekonomice nic takového není možné, protože ty úspěšné firmy náklady (nejen na nezaměstnané) sice platí, ale jen do doby než jsou náklady nad určitou mez. To je stejné jako s tím mezním užitkem. Potom se seberou a vypadnou někam jinam nebo přestanou podnikat v oboru nebo přestanou podnikat úplně. A zůstávají jenom neúspěšní, kteří následně žádají o dotace, subvence atakdále. Na trhu se cena vytvoří střetem nabídky a poptávky (vloni Vám to tady popisoval velmi přesně hans hase). Vy z té ceny musíte platit náklady na mzdy, zařízení, energie, materiál a ostatní režijní náklady. Cenu neurčuje výrobce, cenu určují zákazníci svojí ochotou koupit. S tím se v tržním prostředí nedá nic dělat. Tak to prostě je.
A pokud jde o nedostatky trhu (v ekonomické terminologii selhání trhu), tak to je mýtus dávno vyvrácený. Všechna selhání má na svědomí pouze a výhradně stát svými zásahy do neosobních tržních vztahů, kterými je prostě a jednoduše deformuje. On si ten trh nakonec pomůže. Vím, někdy to trvá dlouho a byrokrati nikdy neodolají "tomu trhu trochu pomoci", ale výsledky jsou tragické. Abyste mně správně rozuměl (že to není nad moje síly :-)))) - já vůbec nemám potíž s tím, že se moji spoluobčané rozhodnou, že nechtějí trh, ale chtějí plánovanou ekonomiku, aby se "spravedlivě" určovaly ceny práce a jiných statků. Budeme mít SPK, která to všechno naplánuje, zorganizuje atakdále. To je legitmní a pochopitelné, že se někomu nelíbí systém, který je založen na výkonu, který vede k nerovnostem ve výsledku. Fajn, nelíbí se mně to, ale chápu to. Ale potom prosím pěkně nesmějí žádat svobodu. Obojí najednou mít nemohou.
Jarda Musil 7.12.2005 9:05

Re: Jardo Musile

No a to co píšete teď první větou je právě to Vámi (a dalšími jakoby pravičáky) nepochopené jádro věci! Právě že státně plánovaná ekonomika to vyřešit neumí a nemůže - ale mohly by to vyřešit (do značné míry) svým přístupem právě ty podnikající subjekty. Jenže bohužel si každý z nich myslí, že jedině on vyhraje tu první cenu ve sportce  a z tohoto špatně pochopeného postulátu dělá chyby ve vztahu ke společnosti jako celku. A proto, že na jedné straně (v první časové fázi) se mu zdá, že ušetřil, začne považovat metodu snižování nákladů (a v první řadě na platy) za dobrou. Že se mu to vrátí v dalším období v kolonce mínus už nedovede pochopit a hledá řešení v dalším snižování nákladů - tím snižuje kupní sílu společnosti a sobě prostor pro realizaci zboží . A navíc si přidělává další náklady v podobě různých "daní", kterými společnost řeší problémy nepříjmových obyvatel (na první pohled zaviněné jimi samotnými).  Naprosto stejné chyby dělali soudruzi a také na to ekonomika dojela. Pokud tohle zdejší podnikatelé jako celek nepochopí, budeme v EU na chvostě ještě dalších padesát let (pokud se EU nerozpadne ).
Modrý pták 7.12.2005 9:39

Re: Re: Jardo Musile

s Vámi je těžká práce :-))). "Jenže bohužel si každý z nich myslí, že jedině on vyhraje tu první cenu ve sportce", jenže to je element celého podnikání. Podnikatel má odpovědnost pouze a výhradně za svoje peníze a svých společníků (chcete-li akcionářů. Jeho povinností je zvyšovat hodnotu svého majetku a svých akcionářů a nic jiného nemá na starosti. Žádnou odpovědnost ke společnosti jako celku nemá. Nesmí dělat nic, co by mohlo jeho (nebo společníků) majetek ohrozit (pro eventuální pomalé, kteří to budou číst, tak to znamená vyhýbat se svými aktivitami ohrožení majetku v důsledku pokut např. z nedbalosti). On ten podnikatel tady není proto, aby dělal nějaké dobro. Podnikání je za účelem dosažení zisku tzn. výnosy musejí být vyšší než náklady. To je smysl podnikání. Snižování nákladů je pěkně prosím nekonečný proces a je to podnikatelova povinnost. Zvyšuje se tím zisk. Jestli se bude následně se svým ziskem chovat jako filantrop nebo hýřil, je zase jenom jeho věc. Chtít po podnikateli cokoli jiného je prostě nesmysl. Ve chvíli, kdy se mu ty náklady zvýší nad určitou mez, tak s tím skončí. Žádnou odpovědnost o "kupní sílu společnosti" nemá. Je zodpovědný za zvyšování hodnoty svého majetku. A přesně takhle začali soudruzi - když tu odpovědnost nemají podnikatelé, tak ...
Jarda Musil 8.12.2005 6:29

Re: Re: Re: Jardo Musile

No právě - tím, že nevnímá souvislosti ohrožuje tu svou firmu
Jarda Musil 8.12.2005 11:19

Re: Re: Re: Jardo Musile

omlouvám se, ale ještě drobnost - s tím "za účelem zisku" jste mě opravdu rozesmál
Modrý pták 8.12.2005 11:50

Re: Re: Re: Re: Jardo Musile

"za účelem zisku", co je na tom k smíchu?
Jarda Musil 8.12.2005 12:10

Re: Re: Re: Re: Re: Jardo Musile

- no, já znám věšinou "za účelem ztráty" , do zisku se nikomu nechce  - to můžete říkat tak leda Vaškovi na Hradě ...
Modrý pták 8.12.2005 12:37

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jardo Musile

zkuste vyměnit známé, třeba se to zlepší
Jarda Musil 8.12.2005 12:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jardo Musile

 jako že mám emigrovat
Modrý pták 8.12.2005 12:58

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jardo Musile

jen vyměňte známé a zkuste se stýkat s lidmi, kteří chtějí vydělávat :-))). Prodělávat vlastní peníze není normální :-))).
Já Vám rozumím - jsou prostě vykukové, kteří budou existovat vždycky. Předevčírem jsem viděl dva "fotbalové bossy". S kolegou jsme se na sebe podívali a on reagoval, "když vidím, jak se chovají, tak mám pochopení pro nadávání na podnikatele".
Na druhou stranu bych poznamenal, že "příliš" velký zisk zvedne zálohy na všechno v následujícím období. To dělá v cash flow velikou paseku. No a když to následující období není tak dobré, že to odpovídá již zaplacenému, tak jste automaticky za podvodníka. A žádat stát o vrácení přeplatků není žádný šlágr.
Jarda Musil 9.12.2005 6:12

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jardo Musile

Fajn, jsem rád, že jsme to dovedli k rozumnému pochopení se
Martin Hronza /Konzervativní a 6.12.2005 23:19

Sortimet zboží v hypermarketech

Pane Nový,
jistě bychom našli mnoho důvodů pro tento jev, ale nesmíme z toho vinit ani vládu, ani vlastníky supermarketů, ba ani samotného spotřebitele. Pokud zastáváte myšlenku svobodného podnikání, stejně jako já, tak si musíte uvědomit, (1) že prodávat si může každý co chce (pokud to neohrožuje zdraví či morální standardy občanů), (2) že mu nemůže nikdo nařizovat, co má prodávat, (3) a do třetice, že si nakupující může také koupit co chce.
V tomto ohledu nemůžeme systém poskytování služeb, v rámci současného politického režimu, nijak odsuzovat. Takovéto praktiky mají dnes jen lidé, kteří neuznávají svobodu a řád.
Ivan Nový 6.12.2005 21:31

Sortiment zboží v hypermarketech se ale ztenčil.

Jak to?
Venkovan 6.12.2005 20:56

To jsem ztoho paf!

Jestli jde o počet premiérů tak ČSSD úspěšná byla i do počtu zavřených ministrů.Co do velikosti zadlužení i naši vnuci na ně budou vzomínat.Pravda jen to znárodnění nějak nevyšlo.Ale už máme nové národní správce spolupráce s brarskou KSČM se slibně rysuje co si přát víc?Asi jen Rathů,Zgarbů,Grossů,Grégrů,Krausů, Škromachů.a JEN V KLIDU ČEKAT NA SVĚTLÉ RUDÉ ZÍTŘKY!
Dead_Man 6.12.2005 19:24

Nadherná ukázka bolševického myšlení

"Zaměstnanci soukromých firem příliš dobře ví, že jsou to právě oni, kdo musí nejtvrději pracovat a držet ekonomiku na nohách. Za to vše se jim ovšem často nedostává mzdy srovnatelné např. se státními zaměstnanci".  Vážený pane, výdělek zaměstnanců soukromých firem závisí na tom, jestli a kolik firma vydělá. Kde nic není, ani smrt nebere, víte? Tuto pravdu však vaše úžasně úspěšná levicová vláda vyvrací tím, že zadlužuje zemi, aby mohla vypůjčenými prostředky financovat svoje sociální experimenty bez jakékoli koncepce a uplácet svoje potenciální voliče. Až si ty vaši socialisti uvědomí, že prožírat by se mělo jen to, na co máte, možná se ten váš banánistán pohne trochu dopředu. Jenže to by jim asi ten bordel co ted v ČR je, musel spadnout na hlavu.
AeroKarel 6.12.2005 18:46

"Pomalu končí relativně úspěšné osmileté období vlád pod taktovkou ČSSD. "

A nastává čas placení nadělaných dluhů.
Našetřil jste si na ně, voliči ČSSD?
Máte totiž na nich větší podíl než já.
Martin Hronza 6.12.2005 16:53

Konzervativní smýšlení

Vážení přátelé,
oslovuji vás přátelé, protože většina čtenářů tohoto internetového deníku je pravicového smýšlení, jak ostatně ukázala anketa, které je mi osobně nejbližší.
Musím říci, že kdyby se tak jako autor článku - volič - vyjadřovali všichni představitelé ČSSD, tak by se dalo i říci, že jsou to slušní lidé. A to, i když je samozřejmě článek ovlivněn silně soc-demokratickými myšlenkami. Ať už se jedná o údajné vykořisťování zaměstnanců za vlády koalice ODS, KDU-ČSL a ODA, či jistému sklonu k toleranci komunistické ideologie.
Ale vrátím se k bezúhonnosti. Nejsem schopen tolerovat politické představitele, kteří lžou. Netokáži tolerovat ani ty představitele, kteří si takové lidi vydržují ve straně. Poslance, který lže by měla vyhodit každá politická strana. Ať je to Stanislav Křeček z ČSSD nebo další. Jmenuji právě poslance Křečka, protože je to jasný příklad, jak špatná je zodpovědnost politiků vůči občanům. Totiž, tento poslanec si neprávem přivlastnil titul doktora práv stejně jako Jan Kalvoda, který byl ale natolik sebekritický (nepochybuji však o tom, že mu bylo nabídnuto jiné výhodné místo v soukromé sféře), že odešel. Naopak Stanislav Křeček je ve sněmovně stále. Dokonce byl jedním z kandidátů na volebního lídra v Praze a co víc, s přivlastněným titulem byl kandidátem na post ministra spravedlnosti.
Osobně odmítám toleranci komunistické ideologie. Mám ji za ideologii zločinnou, která nerepektuje jakákoliv práva v jejich základní podobě, v jaké jsou zapsána v Listině základních lidských práv a svobod. Příkladů z minulosti máme spousty a odavažuji se tvrdit, že po zesílení poitického vlivu komunistů ve více zemích by se situace i mohla vrátit. Mohla by přijít kolektivizace, která v sovětském Rusku totálně zničila veškeré soukromé zemědělství, a která zapříčinila problémy, ze kterých se už Sovětský svaz nedokázal vymanit; kolektivizace, kterou tak horlivě následovali i čs. komunisté.
Xaver X..X. 6.12.2005 17:01

Víte Martine, jak se začne tolerovat, že NAŠI lžou,

fixlujou či kradou, protože soupeř by to mohl zneužít, ta je to první krok do bažin marasmu. Poliotika není fotbal, ale hospoda, kde se jí a platí.
Xaver X..X. 6.12.2005 17:01

Ajajaj, POLITIKA...

sorry
JJ 6.12.2005 21:01

Souhlas

Martin Hronza 6.12.2005 16:52

Konzervativní smýšlení (pokračování)

Bojím se vyvlastňování i přes ujišťování, že by tak KSČM neučinila. Ona totiž vidí v soukromém vlastnictví základní překážku k vytvoření blaha lidu. K tomuto tématu se vztahuje i následující nedávno jsem na ČRo Vltava posluchal pořad ve kterám jakýsi nadšený, mladý komunista tvrdil, že by vyvlastňování mohlo probíhat nenásilnou cestou. Pochopil bych tuto myšlenku u osmnáctiletého adolescenta, ne však u čtyřicátníka či padesátníka, který mu se vším zápalem přitakával. Naštěstí byl diskusi přítomen i pan Minal Uhde, který upozornil tato, že kolektivizace nemůže probíhat bez násilí, neboť soukromí zemědělci půdu dobrovodle nevydají a stejně tak i další soukromníci nevydají své "stroje". Potom tedy bude muset KSČM poslat tyto lidi do internačních táborů, aby je neobtěžovali svými kapitalistickými myšlenkami.
Pokud se na soukromé vlastnictví podíváme z trochu jiného úhlu, tak musíme konstatovat, že věci v soukromém vlastnictví jsou mnohem lépe opečovávané a zabezpečené. Pokud je něco společeného, tak se to buď rozkrade, anebo přinejmenším poškodí. Lidé se vždy chovají k vlastnímu lépe než k cizímu.
 
ČSSD by s lidmi, kteří takové myšlenky podporují nejraději uzavřeli koalici. Já takovými lidmi pohrdám a volit je nebudu. Budu volit OSD, jako jedinou stranu, která důsledně chrání vlastnická práva.
 
 
Na závěr bych vás také, přátelé rád upozornil na projevy hostů při kongresu ODS v Brně. Doporučuji si je poslechnout nejen proto, že jsou to projevy naprosto zásadní, ale i proto, že v přepisu těchto projebů nejsou všechny odbočky zaznamenány. Bohužel hosté na kongresu dalekosáhle převyšují svou úrovní členy. Doporučuji zejména projev Mikuláše Dzurindy, jako slova, která strčí do kapsy všechny české politiky. Dále dop. pana Ševčíka a Štěpánka.
 
Srdečně vás zdravím
JJ 6.12.2005 16:16

Lhare premierem nechci

a CSSd zacina omezovat svobodu medii, zneuziva policii k politickym cilum a znarodnuje. Prakticky jiz vladne s KSCm, kasle na zakony a Ustavni soud, vyzira pristi generace a krade, kde se da.
 
Dekuji nechci, jednu totalitu jsem jiz okrajove zazil.
rkecal 7.12.2005 16:42

pohled volicu cssd na predvolebni klani

Vydej se klidně na modrou cestu hlavně aby byla dlouhá a vem sebou všechnu pravičackou verbež jak to říkal váš šef TOPOLÁNEK a Bendl Vám tam bude hasit průsery udělali jste jich za vlády ODS dost.
Jaroslav 6.12.2005 15:31

Autore, ve většině věcí máte pravdu

ale s tím školným, no nevím, zda tím zvýšíte počet vysokoškoláků. Ony jsou ty náklady na studium značné i bez školného a já znám případy rodin, které si nemohou dovolit svého potomka vydržovat na vysoké škole, přestože se školné pořád neplatí. Co teprve pak? Domnívam se, že úvěry příliš nepomohou (splácení zatíží studenta na mnoho let dopředu po vystudování a navíc, kdo nedokončí, což se vždycky může stát z jakýchkoliv důvodů i bez jakéhokoliv zavinění ze strany studenta, bude muset dluh rovněž splatit třeba i z nepatrného příjmu) a občasná stipendia pro "chudé, ale zvláště chytré" studenty také ne. Uvědomte si, že naše střední třída je stále chudá a vy jí chcete takhle ještě více podrazit nohy. Jsem zvědavý na ty spousty studentů, kteří se objeví na vysokých školách po zavedení školného.   
JJ 6.12.2005 16:21

Re: Autore, ve většině věcí máte pravdu

Skolne se systemem pujcek (statem garantovanych, splacenych az absolvent dosahne urciteho prijmu) objektivne vede ke zpristupneni studia socialne slabsim. U nas ma takovy clovek 13 x mensi sanci, v systemech se stipendiem + pujcky zhruba jenom 3x mensi.
 
 
jirka 6.12.2005 13:29

Proč někdo ubohému autorovi neřekne pravdu,

chudák musí být hluchý a slepý, když tu tak chválí vládu.
Anebo je to rektoskopie.
Otazka je,  zo  říkají ti  poctiví členové strany, protože když teď známe stanovisko Pazďourka, VOLIT ČSSD ZNAMENÁ VOLIT KOMUNISTY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Modrý pták 6.12.2005 13:11

Jardo Musile,

omluva za dvojí vložení - poprvé se mně to nezobrazilo.
Xaver X.X. 6.12.2005 13:36

MP, taky mám ten problém.

Naštěstí občas.
Modrý pták 6.12.2005 13:11

Jardo Musile,

stran "zdejší managoři nejsou schopni vymyslet nic jiného, než ušetřit na mzdách". Ponechám zcela stranou, že mzda je cenou práce. Jestliže jsou ceny materiálu srovnatelné, ceny energií jakbysmet, ceny strojů nevyjímaje, tak zkuste hádat, jakou komparativní výhodu české firmy mají (v některých oborech již dávno ne)?
Ačkoli nyní mě napadlo, že některým osobám by jako komparativní výhoda mohla připadat úžasná "proexportní opatření" jako jsou subvence, dotace, kvóty, limity, investiční pobídky, daňové prázdniny nebo jiná podobná fantastická opatření.