26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
CIT 6.12.2005 5:48

ODS a pokomunisticke obdobi.

Autor clanku rad zjednodusuje. V prvni rade. Neni mozny bezkrizovy prechod z komunistickeho systemu na  system kapitalisticky. Jedna mozna varianta je existuje v Cine o ktere silne pochybuju ze byla prijatelna pro ceske obcany. Navic nikdo nevi, jak to v Cine dopadne, protoze zmena systemu z komunistickeho na kapitalisticky jeste vlastne nezacala. Neexistovala vlada, system se formoval pres radu roku, Ceskoslovensko resilo problem s rozdelenim ktery byl nevyhnutelny, formovala se ustava, soudnictvi, policie atd. Uprostred toho vice mene bezvladi se motaly byvale socialisticke firmy bez svych tradicnich odbytist a muselo se neco s tim delat, protoze lide zili vice mene z rukou do ust bez velkych rezerv. V takove situaci neni divu ze se vynorili praktiky, ktere ted jsou povazovany za nelegalni. Neexistovala politicka strana, ktera by dokazala vice nez ODS, protoze v te dobe se polozily zaklady soucasneho systemu. Socialni Demokrati meli daleko snadnejsi ulohu a nezda se, ze by to byl nejaky zazrak. Navzdory jejich usili, zaklady dokazaly ekonomiku udrzet a jsou moznosti na zlepseni. V zadnem pripade ale ne s komunisty a socialisty, to je zaruceny navrat zpatky pred 89 rok. Zalezi na volicich, do jake miry budto ztratili pamet a soudnost a nebo se dokazou realisticky podivat, ktery ekonomicky a socialni princip dokaze dat lidem vice svobody a dustojnosti a z toho vyplyvajici ekonomicke prosperity. Ony jsou vsechny vyznamne politicke strany nakazeny socialismem, otazka ktera z nich je nejmene infikovana. 
Ludvík 6.12.2005 6:00

Re: ODS a pokomunisticke obdobi.

To jsi nám ta devadesátá léta natřel pěkně narůžovo! Ale zapomněl jsi poznamenat, že kontrolní mechanismy a legistlativa nebyly uzákoněny cíleně a jsou dosud lidé, kteří je navrhovali. Ale páni Kočárník, Klaus, Dlouhý aj. o ně nestáli, ptejme se proč. Ty pohádky o formování ústavy, policie, soudnictví atd. si schovej pro malé děti a strašáka socialismu pro ODS. Policie fungovala, soudy taky( a bohužel se do dneška moc jejich práce nezměnila) a ústava? To jí asi muselo zpracovávat i ministerstvo průmyslu, když nemělo čas na vlastní resort . Tvé proklamace   se hodí do padesátých let na tribunu a ne do dnešní, bohužel hodně lidí má krátkou paměť a nemá vlastní názor, tak vás budou volit, snad se z toho časem vyhrabem  
CIT 6.12.2005 6:18

Re: Re: ODS a pokomunisticke obdobi.

Neocekaval jsem v tve hlave urodnou pudu a nemel jsem zadne ambice te o necem presvedcit. Je to pekne ale jenom na povrchu, ze mas vlastni nazor a co se tve pameti a soudnosti tyce, v tvem pripade bych radeji spolehal na nazor nekoho jineho. Hodne stesti, budes ho potrebovat.
Václav 6.12.2005 8:59

Re: ODS a pokomunisticke obdobi.

"Neni mozny bezkrizovy prechod z komunistickeho systemu na  system kapitalisticky."
To sice máte pravdu, ale zároveň také není možné ignorovat signály, že něco není v pořádku. Pokud v autě začne blikat kontrolka brzd, tak rozumný řidič zastaví na nejbližším možném místě a nebo pojede s maximální opatrností. Suverén přesvědčený o své vlastní neomylnosti pojede dál a dojde k havárii. Podobné to bylo v devadesátých letech. Signálů, že český ekonomický zázrak je spíš mediální než reálný a že ekonomice hrozí problémy, bylo více než dost a přicházely i od renomovaných zahraničních institucí. Jejich představitelé bohužel dostatečně nepadali na zadek před velikostí ekonomického guru Václava Klause a tak byli osočováni z hlouposti a neznalosti našich specifik. Sice možná skutečně neznali naše specifika, ale zato znají ekonomii a tak tušili, jak to dopadne. A taky že dopadlo, a tvrdě na hubu.
Byla to od tehdejších mocných skutečně jen totální hloupost nebo i úmysl? Když se podívám na to s jak fatálníma chybama byl třeba napsán zákon o investičních fondech a společnostech, ke kradení přímo vybízel, a ti co na to upozorňovali byli označování za hlupáky a nepřítele volného trhu, rozuměj kradení, tak se obávám, že to bylo to druhé. A velmi pikantní příchuť tomu dává to, že jeden z hlavních autorů pan Tříska je dnes poradcem pana prezidenta.
Ať už to bylo tak či onak, nejhorším důsledkem toho bylo, že se z velké části díky tomuto stavu, podařilo Miloši Zemanovi pohádkově získat ve volbách 96, protože strhnul na svou stanu spoustu lidí naštvaných neřešením těchto problémů a faktickou beztrestností podvodníků. Nedokázal to ovšem tím, že by představil lepší program, ale pouze vyřváváním o tunelování, spálené zemi a tunelářích do tepláků. A od té doby už to stálo za houby. Dokud tohle nedokáže ODS chlapsky uznat a odstavit z čela protagonisty tehdejšího vývoje bude to mít levice až moc snadné. Bohužel.
Xaver X.X. 6.12.2005 10:51

Jo, Václave, ale kapři si přece nevypustí rybník.

Proč si myslíte, že tam ti hoši pořád dřepí a dělají, že za minulost nenesou žádnou odpovědnost? Bohužel to je prapříčina toho, že nám nejspíš budou vládnout růžovorudoši. A pak snad.....
CIT 6.12.2005 5:21

ODS a pokomunisticke obdobi.

velvet 6.12.2005 4:20

Když se neumíte chovat, nelezte na net, řepáci.

Miroslav Zikmund 6.12.2005 4:16

Vezměte si úvěr v bance,

a ty peníze projezte a propijte. A pak se zasněte, jak se máte dobře - však on už ten dluh za vás někdo zaplatí. Takhle jste se nikdy neměli, to by přece mělo pokračovat. To je pohled voliče ČSSD.
Zvyšovat zároveň dluh i životní úroveň, to dělá jen podvodník. Nenadávejte Koženému na Bahamách, jste stejní. Chcete žít za cizí peníze a potřebujete si to zdůvodnit. Abyste si tu jednoduchou rovnici zakryli, hledáte aféry - za všechno může ODS. To je vaše ideologie.
Ludvík 6.12.2005 5:43

Re: Vezměte si úvěr v bance,

Milý Zikmunde!
Asi jsi nepochopil podstatu věci. Skoro nikdo nechce peníze prožrat a už vůbec ne na dluh, ale jak bylo na počátku článku na který reagujeme (jestli jsi ho pro svou ODS stranickost nezapomněl číst) - ČSSD peníze prožírá a ODS rozkrádá nebo nechává rozkrádat a říká tomu svobodné podnikání či ruka trhu. A většina občanů má-li pět pohromadě a není zaslepena hloupými slinty představiteků ODS chce radši právní stát, ale nedostávají se bohužel jiné strany, které by rozumnou ekonomickou politikou nahradily nynější ČSSD. A já si budu devadesátá léta v čele s ODS budu pamatovat hodně dlouho a osobně volím spíše osobnosti podle charakterových vlastností a názorů, ale garnitura ODS je k smíchu. A jejich postoje a děsení lidí např komunisty , odposlechy, policejní zvůlí jsou pro člověka znalého věci trapné a směšné. To ovšem také znamená, že dojde-li k výměně těchto loutek myslících si o sobě, že jsou politiky a rozumné liberální politice, může průměrně uvažující občan volit za pár let opět ODS. Ale voliči ODS buď nevědí nebo nechtějí vědět, že např Czechtec není nic jiného než veliká tržnice pro dealery drog, že těchto akcí je za rok na území ČR desítky aniž by o tom kdokoli věděl, že odposlech telefonů je povolen jen u několika vyjmenovaných zvlášť závažný trestných činů, že asi normální člověk uvěří víc někomu kdo na detektor lži jde, než tomu kdo se mu vyhýbá, že rovná daň ještě nikde na světě nepřinesla hospodářský růst ani významné posílení ekonomiky, pouze ulevila menší části populace od daňového zatížení, že jsou čisté a špinavé peníze a všichni lidé pracující ve veřejné správě by měli prokazovat původ svého majetku, to by mělo platit i pro soukromou sféru v případě podezření z trestné činnosti, že stínový ministr vnitra Langr by nejspíš policii zrušil, protože je "neschopná" a udělal by z ní ochranku ODS, že p.Tlustý umí počítat maximálně do 4000 jeho navrhovaných sociálních dávek pro všechny atd.atd. Snad z toho asi něco máte  
CIT 6.12.2005 6:11

Re: Re: Vezměte si úvěr v bance, spise ale na Ludvikovy prispevky.

Ludviku, Castecne jsem odpovedel na tve pohorseni nad tim, ze ODS nebyla schopna pres noc vytvorit vladni slozky, ustavu, soudnictvi, policii, armadu, rozdelit Ceskoslovensko (absolutne nevyhnutelne), odnarodnit podniky a dat jim nova odbytiste a hlavne vyplachnout lidem lebky od socialistickych/komunistickych nesmyslu. Nezminil jsem se zdaleka o vsem. Neverim ze ODS nebo jakakoli jina politicka strana byla schopna zabranit nevyhnutelnemu a nebyla to jejich neochota ale proste neexistujici legalni system, ktery se formoval a stale se jeste formuje. Je zapotrebi vymenit stare garnitury (nasakle komunistickym rezimem) za nove lidi, kteri zacnaji vychazet ze skol. Ono to bude trvat dalsi generaci, pokud budes volit pro stranu ktera neni tak zamorena socialisticky duchem. Ty ovsem naopak chces pro socialisty volit. V tom pripade to bude trvat dalsi generaci, nez se vratite do komunistickeho raje, pokud se ovsem nechytis za hlavu a nezmenis kurs ovsem pak to ude trvat dele protoze ztratis cas a penize a trochu te moralky a sebevedomi. 
Novák 6.12.2005 8:38

Rozdělení Československa

rozhodně nebylo nezbytně nutné a navíc jsme přišli o svým způsobem známou "ochrannou" známku Made in Czechoslovakia, která byla podstatně známější, než nějaké Czech Made, Made in Czech Republic či Made in Slovakia. Od doby rozdělení většina obyvatel ostatního světa už vůbec neví, kdo a kde jsme, předtím to dokonce občas i věděli.
di-barbora 6.12.2005 21:43

Re: Rozdělení Československa

di-barbora 6.12.2005 21:58

Re: Re: Rozdělení Československa

To bylo to nejlepší, co se mohlo stát. Posílali nám sem cikány.
Miroslav Zikmund 6.12.2005 6:14

Re: Re: Vezměte si úvěr v bance,

Ludvíku, Vaše reakce je jak od Ratha - kupit, semlít to všechno do hromady a hlavně vyrobit mlhu. Myslím, že pro to platí, co jsem už v příspěvku napsal: "Chcete žít za cizí peníze a potřebujete si to zdůvodnit. Abyste si tu jednoduchou rovnici zakryli, hledáte aféry - za všechno může ODS. To je vaše ideologie."
Kuba 6.12.2005 7:05

Re: Re: Vezměte si úvěr v bance,

Ludvíku,
proč si myslíš, že šlo velmi jednoduše a bez chyb během šesti let přejít od sockomunismu k demokracii a napravit vše, do čeho nás komunisté dostali za čtyřicet le jejich vlády a že nešlo během osmi let napravit případné chyby které vznikají při každé lidské činnosti?
pametnik 6.12.2005 9:23

Re: Re: Re: Vezměte si úvěr v bance,

Po "sametové revoluci " v roce 1989 převzala vláda a následující vlády zemi v hospodářském a samozřejmě i morálním úpadku po 40 letech vlády komunistů. Nebylo v moci do roku 1997 všechno napravit. Připomínám, že ODS nevládla sama, vládla v koalici. Pokud dnes někdo říká, že po 8 letech! vlády ČSSD se musí napravovat chyby vlády ODS, nevidí, že vláda ODS musela napravovat 40 let (5x více let ) katastrofické vlády KSČ, nyní KSČM? Nikdo nezohledňuje setrvačnost společenských jevů a myšlení lidí. Prosím, vezměte do hrsti selský rozum! Ještě dnes doplácíme na vládu KSČ nejen hospodářsky, ale hlavně v myšlení lidí, morálce, vztahu k práci a okolí.
JH 6.12.2005 9:30

Re: Re: Re: Vezměte si úvěr v bance,

To je směšné, ubohá ODS dělala jen drobné chyby -dotáhla to do zlodějny,podvodu. Ti zlí komunisté jí bránili v tom aby mohla nastolit "demogracii". Co to je demogracie- podvod mafiánských podnikatelů, mafiánské vlády jak ožebračit obyčeného zaměstnace a nahnat ho do pravé nebo levé totality!
Big George 6.12.2005 9:26

Re: Re: Vezměte si úvěr v bance,

Jestli ona pravda není někde uprostřed. ODS byla po revoluci první u moci, takže jim v rámci změny režimu leccos uniklo... Ale nedělejme si, přátelé, iluze, že kdyby ten přechod dirigovala Soc Dem, že by to bylo jinak (nebylo). Ti zloději nejdřív čekali, kdo vyhraje a za tím šli. Nelze říci, že ODS tuneluje a soc dem netuneluje (vzpomeňte na Libertu). Problém je sama podstata levicového a pravicového chování. Pierre Ttrudeau, blahé paměti udělal z hospodářského giganta (Kanady) během asi deseti let trvalého vazala USA. Olaf Palme přiměl k ekonomické emigraci asi 200 tisíc lidí středního stavu. Do Kanady a Švédska putují davy nezaopatřených, ale práci hledají v USA. Když ji ztratí, tak alou zpět do Kanady!
Miroslav Zikmund 6.12.2005 11:01

Re: Re: Re: Vezměte si úvěr v bance,

Ale to se velmi pletete, že ODS byla první u moci. Vždyť samotná ODS vznikla až někdy v roce 1991. Moc po komunistech "převzalo" OF a to především Havel a Čalfa. Klaus byl se svou snahou o kapitalismus (dodnes je to pro někoho skoro sprosté slovo) ve Vládě zlobivé dítě, takže vládní zodpovědnost měla ODS vpodstatě až od června 1992 (parlamentní o něco dříve). 
Big George 6.12.2005 13:24

Re: Re: Re: Re: Vezměte si úvěr v bance,

Já si nejsem jist, že se pletu, ono do toho roku 1991 se nic nedělo, to bylo to "poklidné předávání moci". OF, to bylo v podstatě bezvládí. Vsadím se, že vyčkávání bylo součástí obchodu, který Havel uzavřel a Čalfa byl součást "balíčku". Teprve za ODS se začaly rozjíždět skutečné změny ve společnosti. ten první rok, to byla jen euforie a věci se tak nějak řídíly samy...
Miroslav Zikmund 6.12.2005 13:49

Re: Re: Re: Re: Re: Vezměte si úvěr v bance,

Ta debata je opravdu akademická, protože je to pochopitelně subjektivní. Vycházím pouze z toho, že za Čalfy byla provedena "malá" privatizace, nastartována kuponová privatizace (1.kolo) a prodány první velký podniky (třeba Škoda MB, i když ta přes Českou vládu) atd.. 
Ladislav N. 6.12.2005 11:31

Re: Vezměte si úvěr v bance, a ty peníze projezte a propijte. A pak se zasněte, jak se máte dobře - však on už ten dluh za vás někdo zaplatí. To je pohled voliče ČSSD.

Velmi výstižná charakteristika. Takhle oni opravdu uvažují! Přesně takhle!
Janus 6.12.2005 13:40

Re: Re: Vezměte si úvěr v bance, a ty peníze projezte a propijte. A pak se zasněte, jak se máte dobře - však on už ten dluh za vás někdo zaplatí. To je pohled voliče ČSSD.

Pane, jste osel.
Jouda 6.12.2005 2:05

Slepice

A jaktak na Tebe koukám Ty asi nerozumíš víc věcem, viď? A neurážej!
Ludvík 6.12.2005 1:39

Kokoko...

Pěkně kvokáš a urážíš mě osobně. To že pracuju ve státní správě neznamená, že jsem darmošlap. Svou práci dělám rád a vím, že jí dělám pro lidi, kteří platí daně. Na druhou stranu, když poslouchám kecy takových intelektuálů jako jsi Ty, tak mám pocit, že já asi daně neplatím.
Mám pro Tebe jednu radu: Máš-li menší plat než já, odejdi kněkomu kdo platí víc, nebo si dodělej školy, nebo se udělej pro sebe a nebreč, že máš málo peněz. To je jen Tvoje věc co jsi všechno ochotná pro peníze obětovat. Ale Ty tak jen pindat a pomlouvat lidi, který ani neznáš.viď?
sting 6.12.2005 3:50

Re: Kokoko...

mé pořadí zločineckých společenstev:
1.česká byrokracie
2.-3. komunismus a fašismus
4. socialismus
5. evropská byrokracie
(mezi 1. a 2. místem je velká proluka)
Ludvík 6.12.2005 5:51

Re: Re: Kokoko...

Zapomněl jsi ve svém spravedlivém dělení někam zařadit ODS. Za 1. nebo za 2.?  Nebo mezi ně? Ale je vidět, že máš velký rozhled - znáš evropskou byrokracii, socialismus, fašismus a dokonce je srovnáváš. Kamže jsi to chodil do školy? Nebo tam ještě jsi?
ken 6.12.2005 8:42

Re: Re: Kokoko...

Stingu, skvělé. Jsem stejného názoru, tvůj příspěvek si ukládám. Ještě bych tam vsunul Rudé odbory.
JH 6.12.2005 9:41

Re: Re: Kokoko...

Mé pořadí zločineckých společenstev: 1.t.zv.podnikatel 2.byrokracie+"podnikatelé" 3.t.zv. "demokracie" = zlodějna,zločin,podvod jako program života! 4. mezinárodní mafie globálního managementu pod vedením vrahů národů s převahou těch největších zločinců z USA.
jamo 6.12.2005 6:18

Re: Kokoko...

ty státní hovado. právě tenhle tvůj příspěvek dokazuje, jak seš pos.. ze změny poměrů. oni by ti mohli ti hrozní ODSáci podrazit tu tvoji židličku. asi patříš k těm 40 000 tisícům o které naše ČSSD "obohatila" tuto zem, aby získala další vyžírky a lenochy, které je budou volit.