30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Penze porostou, i kdyby trakaře padaly

Kolik na hlasy dvou a půl milionu seniorů pobírajících starobní penzi padne letos? Ze zákona, který nařizuje zvyšovat důchody o inflaci a polovinu růstu reálných mezd, by se příští rok měly penze zvýšit o 450 korun měsíčně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 20.5.2021 13:01

Jen ta státní penze zůstane. No, doufejme. Ale v jaké výši?

Moudrý člověk se v době své ekonomické aktivity zajišťuje tak, aby k stáru nebyl zcela odkázán jen na státní penzi. Třeba jen aby bydlel ve svém a měl něco našetřeno.

V. Kuhaj 20.5.2021 9:37

No vida, co všechno se dá poflusat! Naposledy i zvyšování důchodů. U vás by si, pane autore, asi nejvýš stáli komunisti, ti se svojí příjmovou nivelizací (spíš nihilismem) vám museli imponovat. Dva týdny dovolené (po patnácti letech tři, jestli si dobře vzpomínám) správně uvědomělým občanům musely stačit. Pět týdnů? Do toho se pusťte zase v příštím článku. Taková do nebe volající podbízivost pracujícím, to nemůžete nechat být!

J. Nevrkla 20.5.2021 9:29

Většina důchodců něco o životě ví, má děti a vnoučata a zadlužování na jejich úkor si nepřeje, věřím. Aby se s tím populismem neprepocitali.

Š. Hašek 20.5.2021 9:33

Většina důchodců má důchod dorovnáván od menšiny. Aby na tom byli stejně. Viz výpočet důchodu!!!

Dále viz počet důchodců a počet platících on time na jejich důchody.

Dále viz ......

J. Jurax 20.5.2021 11:56

Máte recht, ale blbě se to vysvětluje a taky semtam neradi slyší ...

J. Jurax 20.5.2021 13:34

... nerado ...

Š. Hašek 20.5.2021 9:28

Průběžný, státní důchodový system je vlastně elegance sama. Pokud tedy kopíruje nějakým způsobem platby účastníků do systemu a neklade si za cíl komunismus a naprosté všeobecné zajištění finančních požadavků v závěru života. !!!!

A pokud "sedm diskutujících to vidí sedmkrát jinak", tak ........ . Tak se to nedaří.

Vidím to na značné rozeštvání mladých (kteří ovšem první příspěvek zaplatí ve třiceti letech) a starších, kteří ovšem většinou chtějí rovnost, dokonce dorovnání od souseda. Někdo neplatil skoro nic a žije si jak prasátko v žitě, dokonce se mu to dorovná. O nich se ovšem nebude mluvit, bude hon na hodně platící, čtyřicet let platící, kteří chtějí svoje! Těch není mnoho a budou snadným cílem!!!

Zkráceno.

Stejně se to hne, až socialisti budou v koncích, spolu se státní pokladnou. Dva mojí mladší kolegové už plánují, jak budou poslední dlouhé roky před důchodem periodicky marodit! Proč? Protože marodění se počítá jako "kdyby plnili plán na 118%"! Tedy skoro. Vyzkoušeno! I se chlubí ostatním!

Zkráceno.

T. Zlesa 20.5.2021 9:28

Srandovní článek amatéra, který umí vyjmenovat všechny problémy spojené s důchody. To je tak všechno. Ani náznak rozumného řešení. Ten jediný návrh, co tam má, rozebral hned dole pan Jurax. Ale možná je autor profík z nějakého kapitálového fondu. Takže reklama?!

:-( Ekonomy nevolit!

J. Jurax 20.5.2021 13:11

Víte, i přes ten můj rozbor níže pravím, že nějaký částečně fondový systém bude do budoucna jediným řešením.

Totiž ten rozbor byl míněn spíš tak, že po velkém humbuku se z vyjmenovaných důvodů kulové stane a nezbytná reforma se zase odsune. Protože je to politicky vošajstlich a mohlo by to způsobit voličskou nepřízeň a ztrátu moci.

M. Valenta 20.5.2021 8:59

V česku opět startuje dražba důchodce. Hlavní přihazovači jsou známí, otázkou je, kdo se přidá?

R. Meišner 20.5.2021 7:34

..autorovi se zdá současný důchod 600E zřejmě mnoho. tak ať se podívá, kde se rozhazuje nejvíc. --a je to právě opozice, která celou dobu řičela přidejte těm, a tam těm, a kompenzujte a kompenzujte ať to stojí co to stojí....DPČ,DPP, samoživitelky, ošetřovné, a já nevím co všechno ještě..dáváte pořád málo...jen o důchodech ani slovo. a vláda by byla hodně hloupá, kdyby největší volební skupinu před volbami nepodpořila. tak to prostě je. 8-o

J. Jurax 20.5.2021 13:17

Vězte, že jde o politický boj a je před volbami.

Jediné racionální jádro v činech vlády i jekotu opozice je, že všechno jejich snažení směřuje k tomu, abychom se u moci a koryt udrželi, resp. abychom moc a koryta získali. Vše ostatní je jen šum svistu a projev taktiky k dosažení cíle zvolené.

J. Jurax 20.5.2021 0:36

"A mohla by třeba navrhnout, aby průběžný penzijní systém, v němž ekonomicky aktivní lidé platí penzi seniorům, byl z podstatné části nahrazen zvýhodněným systémem kapitálovým, ve kterém si lidé povinně investují na vlastní penzi."

Mohla. Průšvih je, že v přechodové době, kdy se musí vyplácet i průběžné důchody a plátci povinného pojištění, z něhož se ty průběžné důchody financují, by zároveň museli povinně spořit do fondů, což by bylo už trochu moc. Takže by se jim muselo ulevit na povinném pojištění, což by ale torpédovalo stávající průběžný systém.

Ta doba by trvala několik málo desetiletí a důchodový systém by tedy během nich musel být dotován ze státního rozpočtu; zpočátku mohutně, později méně, jak by "průběžní" důchodci vymírali.

A v tom rozpočtu je dnes zaťata olbřímí sekyra. Takže?

P. Hatina 20.5.2021 6:17

Máte pravdu, jenže je tu ještě druhé "ale", totiž ".. kapitálové fondy ve kterých si lidé budou povinně investovat na vlastní penzi" znamenají mnohem větší riziko, že pro ně nevydělají skoro nic, a nebo dokonce budou moci zkrachovat.

A v tom se nemůžeme odkazovat na zkušenosti Západu (i kdyby byly), u nás se dá vytunelovat všechno.

L. Beneš 20.5.2021 8:34

Snad k vám pámbu bude tak velkorysý, že se té penze také dočkáte. Pak už nebudete mít hodně možností, jak si přilepšit a budete se na věc dívat jinak. Problém spočívá v tom, že důchodci si platili na penzi penězi, kde 1 koruna odpovídala hodnotě X. Není jejich vinou, že penzi dostávají v penězích, kde 1 koruna odpovídá hodnotě Y < X. Ten rozdíl vznikl díky moudré politice všech těch, kdo se na stáří zajistili na úkor právě těch t.č. penzistů. Takže vyčkejte času jako husa klasu.

P. Dvořák 20.5.2021 9:59

Řek bych, že J. Jurax už vyčkal klasu (penzi říkáte klas? 8-o ) a je nějaký ten pátek v důchodu.

Mně zase vadí, když se k zákonným procentům přihodí tu tři sta, onde pět set, takže minimální důchod za nedlouho bude stejně vysoký (nízký) jako průměrný důchod. Měl jsi vysokou mzdu na kvalifikovaném místě nebo jsi jenom vyvážel špóny? - ničevó, továryšč, vsjó ravnó.

Stejně tak jako časem minimální mzda pomocných baličů a podavačů bude stejně vysoká (nízká) jako průměrná mzda.

Rovnostářství jako prase. Máme přece stejné žaludky. No někdo kačení.

J. Štipák 20.5.2021 10:17

Nejvyšší důchody mají komunisté, stbáci , snbáci a ostatní příslušníci výkvětu národa.

L. Beneš 20.5.2021 12:23

Prý také duševně slabí. Tak se nezapomeňte přihlásit.

T. Zlesa 20.5.2021 10:47

K zákonným procentům se přihodilo jen loni jednou 5000,-. Jinak je to vždy procentuálně správně. Co máte na mysli? Vadilo by mi to taky.

J. Jurax 20.5.2021 11:52

Mám dojem, že mimo oněch 5000 nad rámec zákona byla při valorizaci občas dobrotivou anovládou přihozena suma v průměru tak sto káčé, ale s velkým humbukem, neboť se zdůrazňovala celá suma valorizace ... ale nechce se mi to hledat ...

L. Beneš 20.5.2021 12:07

Ja neponimaju, počemu vy govorite o špionach. Ich verstehe nicht, warum Sie über Spionen sprechen. I don’t understand why you’re speaking about spies. Je ne comprend pas pourquoi vous parlez d’espions. Prostě na vaše argumenty já nemám. Zvolte si na podzim Piráty nebo Spolu s Gazdíkem a možná pak budete spokojený.

J. Jurax 20.5.2021 11:45

Ehm ... jsem v penzi bezmála deset let :-)