30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Penze porostou, i kdyby trakaře padaly

Kolik na hlasy dvou a půl milionu seniorů pobírajících starobní penzi padne letos? Ze zákona, který nařizuje zvyšovat důchody o inflaci a polovinu růstu reálných mezd, by se příští rok měly penze zvýšit o 450 korun měsíčně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Milan 20.5.2021 11:13

" Způsob jak je to zajištěno je dohoda společnosti na aktuální formě."

"A dohodl jim ..." (nesmrtelní Š+G). :-P

L. Novák 20.5.2021 12:59

Ale že se nám ten náš zelený magor rozjel zrovna proti jaderným elektrárnám, že? :-P

T. Zlesa 20.5.2021 13:21

Modrásci, stavte si jaderky kolik chcete, ale ZA SVOJE.

L. Novák 20.5.2021 13:48

Blbečku, "za svoje" si jaderky staví energetické společnosti. Jediný problém jim vzniká ve finančním riziku ztráty investice nesmyslným politickým rozhodnutí zelených idiotů, jak je známe z Rakouska, Německa, ale teď už i z USA a některých dalších států... Proto vyžadují státní záruky. Ale to je na tvůj zelený mozeček asi složité k pochopení... ;-)

L. Novák 20.5.2021 13:55

P.S.: Za SVOJE a bez dotací z našich kapes si stavějte vy své fotovoltaické lány a fofrníky a všechny ty vaše "BIO" nesmysly, které nás v souhrnu přijdou mnohem dráž, než jaderné elektrárny postavené "na klíč". A navíc za ty nehorázné astronomické náklady nejsou OZE schopny dodávat potřebné množství el. energie, když je to nutné...

T. Zlesa 20.5.2021 14:35

... kdybys rozumněl psanému textu, nemusel bys tady trolit. :-)

L. Novák 20.5.2021 14:47

Asi řeči kmene zelených khmerů nerozumím... :-P

J. Jurax 20.5.2021 18:55

Ale recht má ... :-)

J. Jurax 20.5.2021 12:42

No, budiž.

Problémy jsou jinde:

* dohoda společnosti na aktuální formě je ryzí politikum a podléhá politické licitaci.

* dtto ona přiměřenost mezi důchody a příjmy ekonomicky aktivních občanů

* dtto poměr zásluhovosti a solidarity

* průběžný důchodový systém musí být udržitelný v tom smyslu, že odvody ekonomicky aktivních občanů musí být dostatečně velké, aby stačily na důchody. Do budoucna očekávaný poměr počtu ekonomicky aktivních a důchodců vzbuzuje obavy.

* dtto Vámi zmíněná priorita - prachy politiky přitahují

Takže při nepříznivé politické konstelací se lze nadít mnohého nemilého. Hlavně když nebudou ty prachy.

Všechny pokusy o částečnou přeměnu na finanční produkt jsou hlasitě odsuzovány, ale do budoucna budou jedinou cestou, jak zajistit dostatečně vysoký a taky zásluhovost respektující důchod; právě snížená míra solidarity tohoto systému (co si sám uspoříš, to máš) je jedním z důvodů odmítání, resp. politické neprůchodnosti. Ovšem ten fondový systém nesmí být konstruován tak propastně blbě jako náš nedávný pokus.

T. Zlesa 20.5.2021 13:16

Všechny dtto samozřejmě platí. Jen Ksč byla schopna vše ošetřit násilím. :-) Dnes musí být shoda formou volebního slibu a následně schválení parlamentem. Nikoliv naopak, jak předvedli hoši nedávno se svým dalším pilířem.

"...ale do budoucna budou jedinou cestou..." - nebudou. Vemte kalkulačku či excel a počítejte. Přidejte si aspoň minimální inflaci, reálné pravděpodobné výnosy, občasnou krizi. To může fingovat pro 5 % nejbohatších, kteří by ovšem o vše přišli při povstání těch chudších při první krizi hladových důchodců.

J. Jurax 20.5.2021 13:33

Nesouhlas. Taky jsem si vzal kalkulačku a počítal.

A že dnes musí být shoda formou volebního slibu a následně schválení parlamentem není podstatné. Volební sliby se slibují, blázni se radují a schválení čehokoliv parlamentem záleží na jeho složení, jež může být všelijaké.

A k těm nejbohatším - ti mohou mít státní penzi naprosto na háku, takový pakatel mohou klidně dávat na charitu nebo na přilepšenou svému služebnictvu.

L. Novák 20.5.2021 13:50

:-) R^

T. Zlesa 20.5.2021 14:38

No žádné číslo, žádný argument.

J. Jurax 20.5.2021 14:41

Jistě. Totéž platí pro Vás. Též jen tvrdíte, že jste počítal ... :-))

T. Zlesa 20.5.2021 15:19

Číselné rozbory se zde samozřejmě nehodí řešit. Ovšem stačilo by naznačit jaký fond či jiný finanční produkt byste viděl jako konkurence schopný k průběžnému našemu současnému. Chtěl bych vidět takový, který by byl schopen tak rychle reagovat na situaci na cenovém poli jako to umí tento průběžný. Který by vám při náhlém zvýšení cenové úrovně zabezpečil podobný růst příjmu jako např. těch cca 7% navýšení důchodů letos.

J. Jurax 20.5.2021 19:05

Ano.

Já bych zase rád viděl průběžný systém, jenž by penzistovi zajistil příjem větší než ani ne poloviční tomu, který měl před penzí. Průměrnému penzistovi; nízkopřijmové skupiny pomalu nemusí přechod do penze skoro ani poznat, kdežto ti, kdož do systému odváděli z titulu vyšších příjmů hodně, to pocítí velmi výrazně, neboť nadekretovaná solidarita.

A i když průběžný systém reaguje jak píšete, přesto poměr průměrný důchod/průměrná mzda stále klesá.

J. Jurax 20.5.2021 19:21

Mimochodem průměrný starobní důchod v prosinci 2020 byl 14 479, navýšeno bylo k 1.1.2020 v průměru o 839, což činí nikoliv 7, nýbrž 5,7 procenta.

https://www.kurzy.cz/duchod/zvyseni-duchodu/

https://www.kurzy.cz/duchod/prumerny-duchod/

T. Zlesa 20.5.2021 20:24

Máte pravdu, jedná se zvýšení procentní výměry, ta byla o 7,1 %.

A. Renjascu 20.5.2021 10:54

Autor má, ale vlastné nemá pravdu. Zmiňuje zde růst důchodů na rozpočet ČR izolovaně od ostatních položek, jako by to byla jediná achilova pata deficitního hospodaření. Když jej trápí nárůst deficitu, tak by třeba mohl napsat o tom, že ČR má největší počet státních zaměstnanců v EU. zatímco průměr EU je 27% státních zaměstnanců, tak ČR jich má 36% o zneužívání dávek sociálního systému ani nemluvě. Dále by mohl také zmínit, že současná generace důchodců měla v průměru 2,1 dítěte, což je hodnota nutná pro fungování průběžného financování důchodů a není jejich chyba, že současná generace se rozhodla ít jinou cestou tj. vlastního spoření na důchod.

Mantra o příliš velkém růstu důchodů je mýtus, respektive je mýtem, pokud jej vytrhneme izolovaně od ostatních položek, zejména od výše průměrné mzdy. Zatímco v roce 1990 byla hodnota důchodu ve výši 53,7% průměrné mzdy, tak v roce 2020 to bylo již jen 40,5% průměrné mzdy a v prvním kvartálu roku 2021 je hodnota průměrného důchodu dokonce jen ve výši 39,8% průměrné mzdy. Podobně je to s vývojem důchodu vůči průměrné mzdě. Zatímco od roku 2010 do roku 2021 vzrostla průměrná mzda o 62%, tak výše důchodů za stejné období vzrostla pouze o 51% a pokud vezmeme údaje až od roku 1990, tak tam je růst ještě markantnější. Zatímco průměrná mzda vzrostla od roku 190 do roku 2021 o 1072%, tak průměrný důchod jen o 770%. To nemluvím ještě o růstu spotřebitelských cen a zejména nájmů, které samozřejmě mají větší dopad na chudé důchodce než na zbytek obyvatelstva. Takže ve skutečnosti důchodci za poslední léta spíše zchudli než, že by nepřiměřeně zbohatli.

A. Renjascu 20.5.2021 10:55

Pokračování:

Vypadá to, že autorovi spíše vadí ať už domnělá či skutečná podpora důchodců hnutí ANO, než, že by se zajímal o jejich skutečnou sociální situaci, protože jinak by tuto skupinu nerozpitvával samostatně a zmínil by i další skupiny jejichž existence zatěžuje státní rozpočet.Celý článek na mě působí spíše jako snaha o rozeštvávání jednotlivých generací, než jako snaha o zamyšlení nad problémy rozpočtu ČR.

https://www.investia.cz/vyvoj-prumerne-hrube-mzdy-od-roku-1985

http://www.eprehledy.cz/prumerny-duchod.php

https://www.echo24.cz/a/SxgKu/prumerna-mzda-vzrostla-v-poslednim-ctvrtleti-na-38-525-korun

https://www.fondik.cz/zajimavosti-ze-sveta-financi/prumerny-duchod

J. Jurax 20.5.2021 12:56

Ano.

Z toho ovšem plyne, že uvážlivý člověk se, dokud je ekonomicky aktivní, zajišťuje tak, aby nebyl ve stáří odkázán jen na státní penzi.

Cesty jsou různé; třeba jen na stáří bydlet ve svém, protože komerční nájem je leckde nad možnostmi důchodců.

A. Renjascu 20.5.2021 14:24

To co uvádíte má ovšem svá ale.

1) Šetřit si na penzi je super, ale pouze ve společnosti, kde jsou stabilizované finance. Společnost, kterou je dnes celý západ ovšem taková již není, protože dochází k neustálému zadlužování jednotlivých ekonomik a "zatím" ke kontrolovanému růstu inflace. Žel do budoucna je pravděpodobné, že účty budou inflací popř. válečným konfliktem znehodnoceny. Jediná jakž takž jistota je motivovat občany státu k zajištění funkčního průběžného systému tj. porodnosti 2,1+.

2)Je zde poměrně veliká skupina obyvatel jejichž příjem jim nedovoluje spořit na penzi

3)Získání vlastní nemovitosti začíná již být problém i pro střední třídu. Někteří odborníci na nemovitosti předpokládají, že v budoucnu bude dominovat nájemní bydlení z důvodu růstu cen nemovitostí. Nápady Pirátů zdanit nemovitosti 1% ročně z odhadní ceny nemovitosti k těmto trendům budou výrazně nahrávat, protože k břemenu hypotéky přibude ještě "nevypočitatelné" břemeno vysokých daní z nemovitosti.

J. Jurax 20.5.2021 14:38

Ano.

Ale přes všechna ta "ale" je to jediná rozumná cesta, jak se zajistit na stáří.

Podpora porodnosti je dobrá věc, nicméně není všelékem. Ti podpořeně narození musí taky v dospělosti hodně vydělávat, aby jim bylo co vzít a financovat z toho průběžný systém.

T. Zlesa 20.5.2021 14:45

Pan R. je v obraze. To co tu tvrdíte, pane Juraxi, je cesta zpět před penzijní systém. Nic mezi by nefungovalo. Řešit jak to mají udělat ti, co si na to vydělají, nemá smysl. Řešit se musí co s těmi co si vydělají na stáří málo či nic. A těch je většina. Část z nich má aspoň bydlení, ale co jídlo a energie?

J. Jurax 20.5.2021 18:52

Není.

Totiž pokud chcete v penzi jen přežívat až nuzovat, státní penze Vám může postačit. Pochopitelně záleží na její výši a na Vašich nárocích, koníčcích, případně závazcích a zdravotním stavu.

Pokud si penze chcete trochu užít, musíte mít našetřené nebo vlastní levné bydlení nebo ještě jiný příjem.

A. Renjascu 20.5.2021 15:50

Důchodové fondy za posledních deset let několikrát ani nepřekonali inflaci a pokud ano, tak jen minimálně a to se ještě spirála neroztočila, stát si půjčuje již letos na vyšší úrok, takže vyhlídky nic moc. Průběžný systém je při dodržování pravidel nejspolehlivější systém, protože vždy pracuje s aktuálními výnosy a nikoliv s těmi budoucími. Řešením je dávat výrazné daňové bonusy a to zejména na druhé dítě. Podpora formou daňových bonusů povede k tomu, že stát bude podporovat takové rodiny v kterých děti uvidí své rodiče pracovat a bude tak výrazně vyšší šanci, že si tyto návyky osvojí. Další bonus může být zvýšení výše jednotlivých důchodů formou odpisu části "daní" pracujícího potomka přímo ve prospěch důchodu rodičů. Tím budou mít motivaci obě strany.

J. Jurax 20.5.2021 19:40

Průběžný systém je dobrý, pokud poměr mezi počtem příjemců důchodů a počtem těch, kdož platí sociální pojištění, zůstane rozumný. Nižší než řekněme jedna třetina, čím nižší, tím líp. Ovšem náš demografický vývoj optimismus nevzbuzuje.

Sekundárně specielně náš systém na výši důchodu tvrdě obírá ty, kdož dávají do systému nadprůměrně. Domníváte-li se, že odevzdal-li jste do průběžného systému dvojnásobek než někdo jiný, budete mít i dvojnásobný důchod než ten jiný, hluboce se mýlíte.

Ovšem s Vámi navrženými bonusy na podporu porodnosti bych velice souhlasil. Zejména s tím druhým bonusem - možností, aby děti odevzdávaly část svého povinného sociálního pojištění, čím větší část tím líp, adresně jako přídavek k důchodu svým rodičům.

J. Hajský 20.5.2021 10:10

Můj děda šel šel do výslužby v roce 1938 a jako státní zaměstnanec (železničář) měl státní důchod.

Jeho manželka zdědila začátkem roku 1939 po smrti svého bratra, obchodníka, asi milion korun. Malé množství z toho na vkladních knížkách, většinu v akciích Smíchovského pivovaru, ale i nějakých penzijních fondů. Za protektorátu z tohoto dědictví nebylo možno nějak významně užívat a po válce všechna tato aktiva přešla na tak zvané "vázané vklady". Ty měly být uvolněny až se hospodářství po válce vzpamatuje. Místo toho byly bez náhrady vyvlastněny při měnové reformě v roce 1953.

Pouze dědeček bral důchod (v různé výši) za první republiky, za protektorátu, po válce i za komunistů.

Poučen těmito zkušenostmi jsem značně skeptický k soukromému šetření na stáří. Můžete namítnout, že komunisté, kteří by něco "znárodnili" se už k moci nedostanou. To si v roce 1929 o "karlínských klucích" říkali lidé taky, zpívalo se "Kampak na nás bolševici, copak vás to napadá..." A za dvacet let jim zmizel úsměv ze tváře. Něco takového se, ne sice od komunistů, ale od někoho jiného, dnes si ani neumíme představit od koho ,může stát zase.

Jen ta státní penze zůstane.

J. Stehlik 20.5.2021 10:22

Ještě investovat do zlata a zlatých šperku

L. Novák 20.5.2021 13:01

V současném inflačním systému prakticky nemá smysl šetřit na důchod v penězích.