3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub Vosáhlo 5.12.2005 14:23

vosic@volny.cz

Snad poprvé si troufám napsat, že Topolánek tu debatu v mých očích jasně vyhrál. Není ani divu- Slávek Sobotků je největší zoufalec na ministerstvu financí od ´89. Že pouze komentuje návrhy ODS, to není nic nového- on nikdy nic jiného neuměl. A nejvíc mě dostalo, že se chlubí svým ekonomickým vzděláním z právnické fakulty. Nevím, jak to funguje v Brně, ale na pražských právech bylo Národní hospodářství největší dávačka, jakou jsem zatím zažil. Takže musím přiznat, že od ministra financí vlastně ani víc nečekám.
Béda 5.12.2005 14:30

Re: vosic@volny.cz

Pane Vosáhlo, s tou úrovní ekonomického vzdělání na právech máte určitě pravdu. Otázkou je, jak to bývalo s ekonomickým vzděláváním na "hnojárně", kterou absolvoval stínový ministr financí. Ale ono to spíše může být tak, že co kdo neumí se může doučit, že ano.
Béda 5.12.2005 14:36

Re: Re: vosic@volny.cz

... ono asi umění přednášet marxistickou dialektiku třeba v kravíně nebylo primárním cílem školy pro absolventa "hnojárny". Ta práva bych přeci jen viděl ekonomice blíže, než například vědecké pěstování pšenice.
Petr Kunetka, zlocinec 5.12.2005 14:39

Re: Re: Re: vosic@volny.cz

Nevim, zavisi - jestli na hnojarine studoval neco jako ekonomiku provozu a na pravech neco jako marxistickou teorii prava, tak to bude naopak ;)
Béda 5.12.2005 14:46

Zdravím, pane Kunetka,

ono asi také hodně závisí na tom,  k d y  to dotyčný vystudoval. Tak bych šacoval, že po roce 1990 to už nebyla moc ta marxistická dialektika, ale spíše to bylo zaměřeno prakticky. Pan stínový ministr financí se tu marxistickou dialektiku zajisté stihnul doučit ještě před rokem 1990. Ovšem ani ta ekonomika provozu moc informací o řízení národního hospodářství určitě absolventu "hnojárny" do života nedala.
Béda 5.12.2005 14:55

Ještě bych dodal,

že změna režimu ještě automaticky neznamenala výměnu učenců marx-leninizmu na školách. Staré psy novým kouskům nenaučíš (i když po zkušenostech s vlastním hafanem to už tak přesvědčeně netvrdím). Třeba jak se nám Vysoké učení marxizmu-leninizmu (VUML) přes noc změnilo na Liberální institut, že ano.
Béda 5.12.2005 14:57

Pardon,

Výzkumný ústav marxizmu-leninizmu (VÚML).
VladaPing 5.12.2005 16:54

Večerní universiat marx-leninismu ! Také zvaná ŠPUK.

Škola Pro Udržení Koryta.
Petr Kunetka, zlocinec 5.12.2005 15:49

Re: Ještě bych dodal,

U nas na VSE v roce 94 si rikali "Dejiny ekonomickych teorii" a jak jim to slo ;)
Béda 5.12.2005 15:55

Pane Kunetka,

já tam byl ještě o nějaký ten pátek dříve a říkalo se tomu "Dějiny nemarxistických teorií". Jako předmět velmi poučné a zajímavé.
Petr Kunetka, zlocinec 5.12.2005 15:58

Re: Pane Kunetka,

Musim padit, snad jsme to tu trochu odborne zaplevelili. Hezky den ;)
Béda 5.12.2005 16:01

Re: Re: Pane Kunetka,

Hezký den rovněž.
Béda 5.12.2005 16:00

Zapomněl jsem,

to o nějaký ten pátek dříve znamená koncem 70. let. Tedy, dalo by se říci, ještě v době "normalizace". To myslím, je na tom nejzajímavější. Kdo by to v té době čekal, že ano. Ovšem nikdo z bývalého VÚMLu to tam tehdy nepřednášel. Ti přednášející byli skoro v ilegalitě, ale režim, kupodivu, to toleroval.
Béda 5.12.2005 14:11

Modrý ptáku,

Hospodářská praxe ukazuje, že výše uvedené základní makroekonomické veličiny se do jisté míry navzájem vylučují. Významné zlepšení u jedné veličiny vyvolává zpravidla zhoršení jedné nebo i všech ostatních veličin. Z toho vyplývá, že hospodářská politika je vždy kompromisem při naplňování cílů. Tuto skutečnost demonstruje tzv. magický čtyřúhelník:
  míra inflace
  míra nezaměstnanosti
  HNP (tedy hrubý národní produkt, ne domácí, jak jsem uváděl)
  zahraniční platební bilance
 
To znamená, že při vysoké
Béda 5.12.2005 14:15

Re: Modrý ptáku,

Nevím, proč mi to ukousli.
... To znamená, že při vysokém růstu HDP (HNP obdobně) může nastat i nekontrolovatelný růst inflace, i dvouciferný. Uvedené patří k základním ekonomickým poučkám. Ověřeno praxí. Možnosti ČNB zasáhnout nejsou neomezené a mají další negativní důsledky (viz intervence, které proběhly z jiných důvodů v roce 1997).
 
Petr Kunetka, zlocinec 5.12.2005 14:36

Re: Re: Modrý ptáku,

Stejne dobre ale muze nastat masivni vypadek obchodni bilance. Anebo vubec nic.
Pokud si pamatuji spravne, magicky ctyruhelnik se da pouzit pouze pro ekonomiku bezici s malou (teoreticky snad nulovou?) mezerou produktu. V pripade znacne mezery produktu lze relativne rozumne nahoru vyhnat vsechny veliciny, dokud mezera neni zacelena (potom se tomu rika hospodarsky zazrak). "Lze vyhnat" neznamena, ze by to jaksi slo automaticky, ale ze se to muze stat.
Jest otazkou:
a/ jestli si to pamatuji spravne ;)
b/ jak vyznamna je mezera produktu u nas
c/ jestli by u nas tato situace nastala.
To jen tak zvazuji, sam netusim - kazdopadne ja jsem spise za riskantni experiment, nez rizene zhrouceni a la CSSD.
Béda 5.12.2005 15:03

Pane Kunetka,

myslím, že obchodní bilance je součástí celkové platební bilance (část běžný účet PB). O těch produkčních mezerách, to by asi už bylo příliš akademické (tím to nezavrhuji).
Petr Kunetka, zlocinec 5.12.2005 15:53

Re: Pane Kunetka,

Ja to napsal trochu blbe, obchodni (korektneji, platebni) bilance samozrejme do diamantu patri, ale je z techto faktoru (relativne) malo skodliva.
Abych to shrnul, vzhledem k tomu, ze ruzove hospodareni je neudrzitelne, jsem spise za nepovedeny experiment, nez pokracovani ve stavajicim smeru a zalepovani der zaplatickami. I kdyz k modremu experimentu bych mel nejednu vyhradu, k ruzovemu stylu mam vyhrad mnohem vic...
Modrý pták 5.12.2005 13:42

Bédo,

mě zajímá ta souvislost se zavedením modrého experimentu a dvoucifernou inflací. Tomu nerozumím.
Béda 5.12.2005 13:53

Modrý ptáku,

ona je tady jistá souvislost mezi růstem HDP, inflací a zaměstnaností. Všechno dohromady se uhlídat nedá. On ten rychlý růst HDP například také může vyvolat "přehřátí" ekonomiky a v důsledku toho vysokou inflaci. ČNB všechno uhlídat nemůže. Ovšem ta vysoká inflace by znamenala znehodnocení úspor obyvatel, takže obyčejný občan by z toho vysokého růstu HDP měl mít tak trochu strach. Přeúvěrovaný podnikatel (nebo i občan) ovšem obráceně.
Modrý pták 5.12.2005 14:04

Re: Modrý ptáku,

bohužel musím odejít, takže se k tomu vrátím zítra. Ale velmi krátce - rostoucí HDP by samozřejmě přehřátí ekonomiky mohlo vyvolat, což by ČNB ovlivnila (což už také v říjnu udělala) zvýšením úrokových sazeb. Toho přehřátí by mohla vláda dosáhnout masivními vládními výdaji, což jsem v modrém experimentu nikde nenašel (naopak). Buď jak buď vláda má rozpočtovou politiku, která primárně nevede k inflaci, ale k vytěsňovacímu efektu, což je současný stav. O tom dalším až zítra. Ale k tomu, jak by mohl vést modrý experiment k dvouciferné inflaci jste mně neodpověděl.
Béda 5.12.2005 13:36

Modrý ptáku,

HDP v roce 2004 meziročně, ve stálých cenách vzrostl ne o 9, ale o cca 4,5 % (předběžné údaje). Takže modří (pokud to není mystifikace) počítají s dvojnásobným růstem. Také nelze uvažovat, že s výhrou voleb nastane dynamický nárůst HDP. Ekonomika má jistou setrvačnost, takže opatření, byť dobře myšlená i dobře provedená k nastartování rychlejšího růstu HDP se reálně projeví nejdříve tak za 1,5 až 2 roky. Odtud také má nedůvěra.
Modrý pták 5.12.2005 13:32

Bédo,

"Pokud by se zdařil modrý ekonomický experiment, tak je to klidně možné. Ovšem jen také při dvouciferné inflaci, kterou zajisté obdobný experiment bude doprovázet". Ta souvislost mezi zavedením modrého experimentu a dvoucifernou inflací mně naprosto uniká.
Béda 5.12.2005 13:42

Modrý ptáku,

pokud by byla dvouciferná inflace, tak bezpracně poroste dvouciferně i HDP (v běžných cenách), a tedy odvozeně i příjmy veřejných rozpočtů. Budou to ovšem "inflační peníze". Obávám se, že připravované modré zásahy do ekonomiky jsou takového rázu, že nikdo předem nemůže znát možné negativní důsledky. Ty pozitivní, to jsou zatím jenom slova, o možných negativech se nehovoří. A ta možná inflace je pouze jedním z možných negativních důsledků.
Modrý pták 5.12.2005 13:56

Re: Modrý ptáku,

mně pořád nejde do hlavy, jak té dvouciferné inflace "ten modrý experiment" dosáhně. Fakt té souvislosti nerozumím.
Béda 5.12.2005 14:00

Re: Re: Modrý ptáku,

snažil jsem se odpovědět ve svém příspěvku z 13:53.
Pepek Vyskoč 5.12.2005 13:30

Jasánek

Bartoň se původně jmenoval Jasánek a je potomkem svazáka Jasánka vykonávajícího vojenskou službu u PTP. 
Modrý pták 5.12.2005 13:28

Ale pane Doušo,

samozřejmě, že tam nikde není napsáno o "trvalém růstu" ve výši 9%. Jde o to, že pokud dnes roste HDP tímto tempem, potom lze předpokládat, že při snížení daní poroste rychleji (až těch 9%). No, já osobně bych se do takhle odvážných prohlášení nepustil. Ale víte, jak to funguje mezi "hlídacími psy demokracie" - z výroku "je těžké odlišit špinavé peníze od čistých" se stalo neumění rozlišit špinavé peníze a stejně tomu bylo s výrokem "za určitých podmínek lze mít dvojnásobnou průměrnou mzdu" a bylo z toho dvacet tisíc. No a jednodušším a pomalým to stačí.
Béda 5.12.2005 12:38

Lajoši,

stran Vašeho dřívějšího příspěvku o "pilíři modrého kolečka - trvalým přírůstkem HDP o 9 %". -Vy už to zázračné kolečko máte? Není to nedovolený únik informací? Ale vážně,  f a k t  počítají s trvalým přírůstkem HDP o 9 %?
Teď již jde jen o to, aby ty daně pan Tlustý nepočítal na kalkulačce mobilu. Ten "mobil" mu nikdy moc nešel.
Douša Josef 5.12.2005 12:49

Re: Lajoši,

A proč by nemohli počítat s 9%. Špidla pravil, že ZDROJE JSOU a vyhrál s tím u socanů volby. Proč teď nevěří socani Topolánkovi, že bude růst HDP 9%? Je to volaké podezřelé! Teď má zase zdroje Paroubek a tomu věříte!