12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Michl 25.11.2010 20:11

Pane Matějko,

souhlasím s Vaším článkem až na jednu výjimku. Zdravotnictví nejde ze SR a ani by jít nemělo. To tam dnes nepatří a doufám, že v budoucnu se plně vymaní ze zásahů krajů a MZ. Rozhodovat by měli jen a jen zdravotní pojišťovny. Mimo to musím konstatovat, že ve zdravotnictví je dnes peněz víc, než je zapotřebí. Ať ti Kubkovi vyhrožovatelé dají výpovědi a jdou. "Děkujeme odejděte." Na zbytek lékařů zbyde víc peněz. Nechci komentovat statisícové platy lékařů, kteří dle dnešních tel.zpráv slouží v kuse 4 dny.  

J. Láníček 25.11.2010 18:39

Mnoho mistrů konečných řešení !

Tady se to hemží samými pracanty a superodborníky, pro které jsou všichni ostatní (státní úředníci pak bez výjimky) pologramoti a nefachčenkové, které by bez milosti odevšad vykopali. Není třeba státu ani úředníků, všechno se to vytříbí a vyreguluje samo. Někteří připustí, že pořádkové síly a soudy by snad mohly zůstat, bude potřeba potlačovat předpokládané rebelie, až nebudou mít mnozí co do huby. Od pana Matějky se najednou dovídáme, že lidé nejsou blbci, zatím jsme ovšem všude četli a slyšeli, že jsou to většinou samí pitomci, kteří neumí ani správně volit. Státním zaměstnancům ve vztahu k bartákovinám sice rozumí, ovšem nerozumí tomu, že to nepřejdou férově mlčky. Pan Matějka nerozumí tomuhle, mnozí zas nerozumí tomu, proč by se měly výsledky chyb a zlodějen politiků přenést výhradně na bedra chudáků, kteří s tím měli pramálo společného. Tady solidarita (zejména chudých) při splácení nasekaných dluhů pravičákům nevadí. A když se opřeme do těch politiků, kteří nás tak zhýčkali, že už roupama nevíme co bychom ještě dělali, pak to tady bude řídit kdo ? To by nám ještě svobodný občan Matějka mohl prozradit. Že by Strana svobodných občanů se neohroženě postavila do čela revolučních mas ?

J. Láníček 25.11.2010 19:06

No a ještě jsem si vzpomněl.

Jsa na špacíru se psem před čtrnácti dny, potkal jsem dávného kamaráda, na kterého jsem už úplně zapomněl. Před léty se tady rozvedl, našel si Rakušačku a už dost roků žije a pracuje v Salzburgu. Dělá dělníka u silničářské firmy, jelikož přes zimu není práce, je na úřadu práce na podpoře. Podpora činí dvojnásobek mého platu - vysokoškoláka s x dalšími odbornostmi. To jen tak na okraj. Říká mi:  "Všude čtu, jak je tady příliš velkorysý sociální stát. U firmy bereme ročně 14 platů, kdyby to některý zaměstnavatel nedělal, tak tam velice rychle skončí. 20 dnů marodění v roce mám hrazených 100 %. Když u vás je sociální stát, pak v Rakousku je socialismus. Já se vůbec nedivím, že tady nic nefunguje a na nic nemáte peníze - vždyť tady nikdo neplatí daně a snad každý druhý člověk dělá na černo". No a vyjmenoval řadu společných známých, o kterých ví, že dělají na černo. Načež říká: "Já  ty pitomce nechápu. Oni si ani nic neplatí, co by dělali, kdyby se jim něco stalo ?" Později jsem se pak přeptal, jak to vlastně je, a dověděl jsem se, že tak to udělaly skoro všechny drobnější stavební firmy široko daleko. Nikdo nechce nikoho zaměstnávat v zaměstnaneckém poměru. Ať si každý vyřídí živnostenský list, nebo klidně dělá na černo. Dovedu si představit, jak si staří zedníci před důchodem vyřizují na stará léta živnosti !

J. Schwarz 25.11.2010 20:45

Re: No a ještě jsem si vzpomněl.

Oni zřejmě správně tuší, že našemu státu /narozdíl od toho rakouského/ není co věřit. Takže pokud budou dělat načerno a to, co vydělají navíc / ve srovnání s řádným zaměstnáním / dají do matrace nebo do fondu, budou na tom líp. Politici a úředníci dovedou žvanit, ale jejich konkrétní hmotná zodpovědnost je nulová. Takovým lidem se věřit nedá. Ale problém Česka je v tom, že tu jiní lidé nejsou. Ať bude politikem Franta nebo Pavel, Mařka nebo Anča, vždycky si nakrade pro sebe. My nejsme Švédové, tady sociální stát nebude fungovat nikdy. Česko může fungovat jen jako liberální stát, který bude levný, úsporný a minimální. Vše, co bude navíc, se rozkrade. Konečně, Rakousko stojí hlavně na turistice. Stačí trochu delší krize a utlumení turismu a Rakousko bude v loji. Leda by se fofrem přeorientovalo na Číňany. Celá unie jde do háje - většina obyvatel si zvykla na luxus a život nad poměry - stávkují Řekové, Portugalci, Francouzi a teď i Italové - za víc peněz do spotřeby a tedy logicky míň do investic. A to unie vymýšlí jeden program typu "Dohnat a předehnat" za druhým. Na každý ráda zapomene, protože výsledky jsou nulové. Do Evropy se stěhují nevzdělaní vesničané z Turecka, Arábie, Pakistanu a naopak odcházejí technicky a přírodovědně vzdělaní odborníci. Pokud nepadnou dnešní establishmenty,  je krach Evropy neodvratný.

K. Mičánek 25.11.2010 18:27

Odboráři mají pravdu

Státní zaměstnanci nejsou jen úředníci, zapomínáte, že to jsou také policisté, hasiči, horská služba, učitelé, profesoři,lékaři, sestry, školníci, údržbáři a kdovikdo ještě. Byl bych opravdu nerad, kdyby všechny tyto služby byly soukromé, stačí se podívat, jak fungují soukromé služby např u autobazarů, stavebních firem, instalatérů a podobně, solidní firmu aby pohledal. Takže konkurence vše nespraví. Kde jsou občané nespokojenější ? Kupodivu je to v Dánsku ( viz žebříček spokojenosti občanů) kde platí podstatně vyšší daně a o rovné dani možná ani neslyšeli. Za dobrý peníz tam státní služby fungují dobře, a my máme představu, že na všech potřebných službách musíme jenou šetřit.

J. Schwarz 25.11.2010 20:48

Re: Odboráři mají pravdu

Solidní firmu opravdu aby pohledal - protože proč být solidní, když veřejný sektor platí štědře a na kvalitu příliš nehledí?

P. Kolář 25.11.2010 15:22

Odborářské vydírání

Státní úředníci? Ti vymyslí formulář (většinou zbytečný), ale na jeho zpracování už nestačí, tak přijme další dva úředníky, aby on mohl šéfovat a jeho podřízení formuláře zpracovali. Je to přesně tak, jak popisuje profesor Parkinson ve svých "Zákonech". Nejlepším řešením je vykopat tyto příživníky (včetně těch odborových), protože s podporou v nezaměstnanosti nás přijdou levněji a ti zbývající potřebnou práci snadno zvládnou. Samozřejmě že odboroví bossové budou ryčet, aby je bylo vidět, ale jinak to asi nepůjde.

S. Maršálek 25.11.2010 18:41

Re: Odborářské vydírání

Pane Koláři shodneme se určitě na tom, že je ve státní správě mnoho zaměstnanců a stojí mnoho financí. Ale s ostatním se spolu neshodnem. Je vám známo, že úředník pracuje dle daných předpisů a zákonů? Položte si otázku, kdo tento stav obludné byrokracie způsobil? A co se týče odborářů, tak ti by měli podstatně přitvrdit a vzít vládu potěhem, aby si uvědomila a hledala úspory jinde.

J. Schwarz 25.11.2010 20:53

Re: Odborářské vydírání

proč státní zaměstnanci nevyhlásí stejnou akci jako doktoři - děkujeme, odcházíme. Mohli by k prvnímu lednu 2011 dát hromadně výpověď. Ne nějaké 4000, ale rovnou sto tisíc státních zaměstnanců by se mohlo doučit německy a odjet do Rakous nebo do Němec. To by byla bomba! Do pěti let by bylo Rakousko na úrovni Albánie, kdežto Česko by zaznamenalo raketový růst, který by nám záviděly i zvláštní průmyslové zóny v Číně.

J. Malá 25.11.2010 14:48

Odboráři......

On pan Zavadil na sebe přece musí upozornit,jak"nové koště dobře mete".Jeden odborový bos přestal pracovat v r.9O, dlouho se potloukal po sněmovně a dnes už třetí volební období dříme, a to doslova, v Bruselu.Pan Štěch, vzděláním zámečník, začal tam, kde dnes Zavadil,dlouhá léta mudroval v senátu a dnes je jeho předsedou. Tak i pan Zavadil se musí snažit, všichni mu k tomu pomozte!!! On sice přiznává, že stávka v tomto termínu již nic neřeší, ale jak má národ upozornit na to, jak je dobrý.,?

M. Trhlík 25.11.2010 17:35

Re: Odboráři......

Paní Malá,jak je vidět musíte určité lidi hodně nenávidět.Pan Štěch vzděláním zámečník,si udělal i průmyslovou školu a patří k celé řadě lidí,kteří se ke vzdělání dostali stejným způsobem.Namátkou jmenuji p.Škromacha,Grosse,ale i Marka Bendu,který sice průmyslovku udělal řádně,ale ihned se objevil v parlamentu,kde mu "přibyl",titul JUDr,dodnes asi neschválený.Myslím si,že posledních pochybných aférách v různých školách,bysme těch podle Vás"zámečníků" našli  daleko více.Ještě jste zapoměla říci pro koho to nové koště mete.A pokud se týká dřímání v Bruselu,že to tak dobře víte,že je jediný.Nějak si nechcete připustit,že tito lidé jsou zvoleni v demokratických volbách.Dnes,když se podíváte do Evropy,odbory organizují protestní stávky v řadě zemí,kde totalita nikdy nebyla.Nejsem zastáncem pochybných stávek a protestů,ale znovu opakuji o kom se v souvislosti se stávkou nejvíce hovoří.

M. Hanko 25.11.2010 12:42

pan Kulheim

Abychom si rozumněli, já bych byl všemi deseti pro omezení státu. Státu by podle mého názoru měl zajišťovat určitě armádu, soudy, a pravděpodobně i policii. Školství a zdravotnictví a důchody by ale už IMHO měly být soukromé, a nepotřebné státní úřady by se měly zrušit.

Když si uvědomím, že na všech možných daních odvádím státu víc jak POLOVINU svého příjmu, tedy mohl bych mít prakticky DVOJNÁSOBNÝ příjem než mám teď a k tomu benzín za 10 Kč/litr - tak se mi otvírá kudla v kapse.

Ovšem smůla je, že v našem socialistickém evropském prostoru s tím lze asi jen velmi těžko něco dělat :/

J. Kulheim 25.11.2010 13:52

Re: pan Kulheim

Státní úředníci začali být potření od doby, kdy vznikaly hospodářské přebytky, začali se odvádět daně, budovat společná díla, např. zavlažovací kanály. Stát úředníky mít musí. Státní správa zabezpečuje správu státního majetku a získává a zpracovává informace, které jsou pro chod státu potřebné a bez kterých se efektivně nedá nic udělat. Je přirozené, že se snaží rozšířit svůj podíl na moci a snaží se nabalovat co nejvíc pravomocí. K jejich splnění potřebuje další peníze. Až dosáhne jakési úrovně začne za "naše" peníze "nám" diktovat co se může co se nesmí a jaké za to budou tresty když se to nebude. Právě ve snaze o ovládnutí toků co největšího množství peněz a komandování lidí je rozdíl mezi politikou pravicovou a levicovou.

 

Téměř 50% vydělaných peněz předávám státu resp. státním úředníkům. Ti hospodaří s cizími penězi a je lidské, že část z nich by rádi viděli na svých kontech. Stále platí, že nejlépe s penězi hospodaří ten, kdo je vydělá. To nic nemění na tom, že stát peníze potřebuje ke splnění těch úkolů, které si žádný z nás nedokáže udělat sám. Taky by měl zodpovídat za to, že naši spoluobčané, kteří se dostanou do  životních problémů budou důstojně žít a dostanou přiměřenou lékařskou péči. To nemyslím péči na úrovni nejnovějších vědeckých poznatků To nedokáží ani nejvyspělejší ekonomiky světa.

 

Natahovat se můžeme jenom tak, jak máme velkou postel

B. Jelínek 25.11.2010 13:59

Re: pan Kulheim

Můžete mi říci co jsou ty úkoly, které si nemůže "udělat" sami?

"Stát úředníky mít musí. Státní správa zabezpečuje správu státního majetku a získává a zpracovává informace, které jsou pro chod státu potřebné a bez kterých se efektivně nedá nic udělat." Tepat do zlata - můžete mi sdělit, co už udělal stát někdy "efektivně"? A jak vůbec víte, že se dá něco udělat efektivně státem, když nemáte srovnání s privátním sektorem?

J. Kulheim 25.11.2010 14:52

promiňte. Předcházejí příspěvek mi omylem unikl.

...Státní úředníci začali být potření od doby, kdy vznikaly hospodářské přebytky, začali se odvádět daně, budovat společná díla, např. zavlažovací kanály. Stát úředníky mít musí. Státní správa zabezpečuje správu státního majetku a získává a zpracovává informace..... Reagujete na větu, kterou jsem psal v souvislosti s vznikem usedlého zemědělství, kdy někdo musel rozhodovat o tom, jak meliorace provést. Stát by měl být odpovědný za infrastrukturu, vnitřní a vnější bezpečnost, vymahatelnost práva, zahraniční politiku. To si není schopen žádný zajistit sám. Státní správa musí mít informace např. o věkovém složení obyvatelstva.

Stát má vliv na rozpočtové určení daní. Peníze jsou odváděny do centra a přerozdělovány. Do určité míry je to v pořádku. Ať, ale z větší části zůstanou tam, odkud jdou do centra. Nemusí dávat lidem na pastelky. Od lidí vybere  peníze a cestou do centra a zpět je jich polovina.

 

Starat se můžete každý sám o svůj majetek,  jako např. o své zdraví. Stát může upozornit, že kouření je nezdravé, ale neměl by nařizovat , co kdo má nebo nemá. V soukromém podniku nemusí stát starat o to jestli mám komín vymetený a prohlídnutý kominíkem.

 A jak vůbec víte, že se dá něco udělat efektivně státem, když nemáte srovnání s privátním sektorem?  Stát platí z peněz daňových poplatníků, stát např. silnice nestaví. Podnikat nemůže, nemá vlastní peníze. Má jen peníze cizí a dluhy.  

J. Kulheim 25.11.2010 14:45

Re: pan Kulheim

...Státní úředníci začali být potření od doby, kdy vznikaly hospodářské přebytky, začali se odvádět daně, budovat společná díla, např. zavlažovací kanály. Stát úředníky mít musí. Státní správa zabezpečuje správu státního majetku a získává a zpracovává informace.....

Stát by měl být odpovědný za infrastruktuu, vnitřní a vnější bezpečnost, vymahatelnost práva, zahraniční politiku. To si není schopen žádný zajistit sám. Státní správa musí mít informace např. o věkovém složení obyvatelstva.

Stát má vliv na rozpočtové určení daní. Peníze jsou odváděnay do centra a přerozdělovány. Do určité míry je tp v pořádku. Ať, ale z větší části zůstanou tam, odkud jdou do centra. Nemusí dávat lidem na pastelky. Od lidí vybere  peníze a cestou do centra a zpět je jich polovina.

Starat se můžete každý sám o svůj majetek,  jako např. o své zdraví. Stát může upozornit, že kouření je nezdravé, ale neměl by nařizovat , co kdo má nebo nemá. V soukromém podniku nemusí stát starat o to jestli mám komín vymetený a prohlídnutý kominíkem.

B. Jelínek 25.11.2010 14:03

Re: pan Kulheim

Obávám se, že stát mám problémy i s tou armádou, soudy a  policií............. pokud nebude konkurence i tam, nikdo nikdy nemůže říct co je efektivní. Podle čeho chcete určitjak velká má být naše armáda, policie, soudy - kolik lidí a za kolik to má dělat?

J. Malá 25.11.2010 15:03

Re: pan Kulheim

Až bude ministrem vnitra zkušený  policajt nebo hasič, ministrem obrany generál, minitrem školství celoživotní pedagog- pak nebude muset nic určovat konkurence ani přivolaná firma - takovéto vedení si samo bude vědět rady,neboť bude obklopeno odborníky a ne příživníky.

J. Malá 25.11.2010 14:55

Re: pan Kulheim

Kde je splnění těch slibů o snížení počtu státních úředníků?O snížení počtů ministerstev a jejich zaměstnanců? Naposled to sliboval Topolánek, tito současní se už ani nenamáhali.Slíbili jen snížení korýtek v rámci sněmovny a stejně je neúměrně zvýšili. Tak co tady chcete řešit?

P. Ryšavý 25.11.2010 12:06

Nikdo nechce snižovat platy

Ano rozumím stávkujícím, taky bych nechtěl aby mi snížili plat, ale nesouhlasím s nimi. Mají jistotu zaměstnání větší než kdokoliv jiný a pokud se jim to nelíbí, ať jdou pracovat do soukromého sektoru. Jde jim o 10%, propuštěným, kteří nestávkovali však vzali 100%.

M. Hanko 25.11.2010 12:23

Re: Nikdo nechce snižovat platy

On se jim dokonce pokud vím ten plat ani o 10% nesníží, snižuje se přece objem mzdových prostředků a současně s tím se propouští. Takže ty platy by ani klesnout nemusely.

Mě spíš strašně štve, že se spolu s tím neřeší ty mnohem závažnější problémy, o kterých tu celou dobu mluvím. Jako pokud je fakt pravda, že tu každý rok vyhodíme 300 mld oknem v důsledku předražených státních zakázek, tak to mě teda žere. Uvědomují si tu vůbec všichni, že kdyby se to povedlo jen z poloviny zoptimalizovat, tak máme rázem přebytkový rozpočet?!

J. Kulheim 25.11.2010 12:36

Re: Nikdo nechce snižovat platy

Ano, pokud je to pravda. I kdyby to pravda byla, tak by těch 300 miliard Kč mělo zůstat daňovým poplatníkům.  Plaťma služby, které potřebujeme nebo které si objednáme. Pokud se svižují platy ve výrobní sfíře, tak se úměrně musí snižovat platy i ve službách.

M. Hanko 25.11.2010 12:39

Re: Nikdo nechce snižovat platy

Jistě, souhlas! Rozhodně a jednoznačně jsem pro pružné mzdy, tj. pohyblivé oběma směry. Rigidnost mezd je pokud vím jeden z hlavních důvodů, proč se ekonomické krize tak natahují...

J. Kulheim 25.11.2010 12:49

Re: Nikdo nechce snižovat platy

Tak to je.

S. Luňák 25.11.2010 11:23

Tuhle stávku rozhodně nepodporuji!

Protestovat či stávkovat proti snižování již tak velkého dluhu považuji za nehoráznou drzost ze strany státních odborů. V soukromé sféře se šetří kde se dá a nevidím jediný důvod nešetřit ve státním sektoru. Zhoršení kvality je nepravděpodobné a pokud k ní dojde, bude minimální, protože již dnes je hodně nízko.

M. Dvořáková 25.11.2010 11:07

vše je relativní,

protože jsem bohužel momentálně tak blbě nemocná, že nemohu prakticky nic dělat, viděla jsem včera kousek detektivního seriálu. V něm pan Monk seděl na lavičce a sekýroval sběrače odhozených odpadků. Ten k němu přistoupil a pravil :" Vydělával jsem 200 000 ročně". Na otázku, proč už je nyní nevydělává, odpověděl:" Vzal jsem si týden volno." Moc bych státním zaměstnancům doporučovala tento úsek přehrávat, než vyrazí do ulic.

J. Schwarz 25.11.2010 10:57

Zaměstnanci veřejného sektoru

rádi kritizují snižování svých platů - prý by vláda měla začít u zalepení děr v rozpočtu, hlavně pokud jde o předražené veřejné zakázky. A já se ptám - jak to ta "vláda" má dělat? Na to má přece státní zaměstnance, úředníky, státní zástupce, policajty!!! Titíž, co si stěžují na úspory ve svých platech totiž na svých místech nekonají nebo neumějí. Kdo připravuje podklady pro veřejné zakázky než úředníci. Jak je potom možné, že jsou šité na míru konkrétním podnikům, jak to, že si nikdo nevšimne chybějících sankcí ve smlouvě, nevšimne si otevřených dvířek k navýšení nákladů. Kdo jiný než obecní nebo státní zaměstnanec sabotuje zákon o přístupu k informacím, když se ohání "obchodním tajemstvím", popřípadě se snaží podklady nevydat nebo alespoň zpoplatnit. Závěrem - mnohý ze zaměstnanců státní správy by měl letět na dlažbu právě v důsledku současného stavu veřejných zakázek. Že stejní lidé ještě hrozí stávkami je prostě chucpe! Státní zastupitelství nekoná, šéfové oddělení kryjí své podřízené, policie "odkládá". A miliardy se točí, daňový poplatník platí, odborář píská a rozbíjí vstupní portál do ministerské budovy. Jeden by z toho blil, pane starosto!

M. Hanko 25.11.2010 11:09

Re: Zaměstnanci veřejného sektoru

Jak že státní zaměstnanec sabotuje? Státní zaměstnanec může sabotovat vzhledem k veřejnosti - a to je samozřejmě špatně, a v tom případě má šéfa, a ten ho má vyhodit! Odmítá ho šéf vyhodit za zřejmé selhání? Pak šéf má zase šéfa, a ten to musí řešit! Odmítá to řešit? Pak má zase šéfa, a tak až k ministrovi!

Podle mého skromného názoru je to všechno primární odpovědnost politiků, kteří mají plná ústa boje s korupcí, ale skutek utek - protože oni si IMHO hrabou v první řadě, a proto mohou těžko důsledně chtít po svých podřízených aby nedělali totéž, když sami mají máslo na hlavě... POKUD by to tak nebylo, tak proč nefunguje ona metoda "zezdola přes šéfy nahoru, a pak zas dolů" kterou jsem popsal?

J. Kulheim 25.11.2010 12:11

Re: Zaměstnanci veřejného sektoru

Korupce byla, je a bude. Je od doby vzniku usedláho zemědělství, vzniku vlůádních institucí a státních úředníků. Zlikvidovat se nedá. Je přímá úměra mezi množstvím přerozdělování státních nebo lépe řečeno cizích peněz. T.J. peněz, které neříkají dotyčné osobě, pane.

M. Hanko 25.11.2010 12:18

Re: Zaměstnanci veřejného sektoru

Hm, dost možná, ovšem vy to porovnáváte s jakýmsi ideálním optimálním stavem "žádná korupce" a zkonstatujete že je nedosažitelný. Z toho ale přece nelze udělat závěr, že korupci nelze výrazně snížit, a státní zakázky zadávat výrazně optimálněji.

Že to jde je vidět na mnohých západních zemích, kde ta míra korupce skutečně je mnohem nižší, a efektivita státních zakázek je tedy vyšší.