23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 25.11.2010 20:53

Re: Odborářské vydírání

proč státní zaměstnanci nevyhlásí stejnou akci jako doktoři - děkujeme, odcházíme. Mohli by k prvnímu lednu 2011 dát hromadně výpověď. Ne nějaké 4000, ale rovnou sto tisíc státních zaměstnanců by se mohlo doučit německy a odjet do Rakous nebo do Němec. To by byla bomba! Do pěti let by bylo Rakousko na úrovni Albánie, kdežto Česko by zaznamenalo raketový růst, který by nám záviděly i zvláštní průmyslové zóny v Číně.

J. Schwarz 25.11.2010 20:48

Re: Odboráři mají pravdu

Solidní firmu opravdu aby pohledal - protože proč být solidní, když veřejný sektor platí štědře a na kvalitu příliš nehledí?

J. Schwarz 25.11.2010 20:45

Re: No a ještě jsem si vzpomněl.

Oni zřejmě správně tuší, že našemu státu /narozdíl od toho rakouského/ není co věřit. Takže pokud budou dělat načerno a to, co vydělají navíc / ve srovnání s řádným zaměstnáním / dají do matrace nebo do fondu, budou na tom líp. Politici a úředníci dovedou žvanit, ale jejich konkrétní hmotná zodpovědnost je nulová. Takovým lidem se věřit nedá. Ale problém Česka je v tom, že tu jiní lidé nejsou. Ať bude politikem Franta nebo Pavel, Mařka nebo Anča, vždycky si nakrade pro sebe. My nejsme Švédové, tady sociální stát nebude fungovat nikdy. Česko může fungovat jen jako liberální stát, který bude levný, úsporný a minimální. Vše, co bude navíc, se rozkrade. Konečně, Rakousko stojí hlavně na turistice. Stačí trochu delší krize a utlumení turismu a Rakousko bude v loji. Leda by se fofrem přeorientovalo na Číňany. Celá unie jde do háje - většina obyvatel si zvykla na luxus a život nad poměry - stávkují Řekové, Portugalci, Francouzi a teď i Italové - za víc peněz do spotřeby a tedy logicky míň do investic. A to unie vymýšlí jeden program typu "Dohnat a předehnat" za druhým. Na každý ráda zapomene, protože výsledky jsou nulové. Do Evropy se stěhují nevzdělaní vesničané z Turecka, Arábie, Pakistanu a naopak odcházejí technicky a přírodovědně vzdělaní odborníci. Pokud nepadnou dnešní establishmenty,  je krach Evropy neodvratný.

V. Michl 25.11.2010 20:11

Pane Matějko,

souhlasím s Vaším článkem až na jednu výjimku. Zdravotnictví nejde ze SR a ani by jít nemělo. To tam dnes nepatří a doufám, že v budoucnu se plně vymaní ze zásahů krajů a MZ. Rozhodovat by měli jen a jen zdravotní pojišťovny. Mimo to musím konstatovat, že ve zdravotnictví je dnes peněz víc, než je zapotřebí. Ať ti Kubkovi vyhrožovatelé dají výpovědi a jdou. "Děkujeme odejděte." Na zbytek lékařů zbyde víc peněz. Nechci komentovat statisícové platy lékařů, kteří dle dnešních tel.zpráv slouží v kuse 4 dny.  

J. Láníček 25.11.2010 19:06

No a ještě jsem si vzpomněl.

Jsa na špacíru se psem před čtrnácti dny, potkal jsem dávného kamaráda, na kterého jsem už úplně zapomněl. Před léty se tady rozvedl, našel si Rakušačku a už dost roků žije a pracuje v Salzburgu. Dělá dělníka u silničářské firmy, jelikož přes zimu není práce, je na úřadu práce na podpoře. Podpora činí dvojnásobek mého platu - vysokoškoláka s x dalšími odbornostmi. To jen tak na okraj. Říká mi:  "Všude čtu, jak je tady příliš velkorysý sociální stát. U firmy bereme ročně 14 platů, kdyby to některý zaměstnavatel nedělal, tak tam velice rychle skončí. 20 dnů marodění v roce mám hrazených 100 %. Když u vás je sociální stát, pak v Rakousku je socialismus. Já se vůbec nedivím, že tady nic nefunguje a na nic nemáte peníze - vždyť tady nikdo neplatí daně a snad každý druhý člověk dělá na černo". No a vyjmenoval řadu společných známých, o kterých ví, že dělají na černo. Načež říká: "Já  ty pitomce nechápu. Oni si ani nic neplatí, co by dělali, kdyby se jim něco stalo ?" Později jsem se pak přeptal, jak to vlastně je, a dověděl jsem se, že tak to udělaly skoro všechny drobnější stavební firmy široko daleko. Nikdo nechce nikoho zaměstnávat v zaměstnaneckém poměru. Ať si každý vyřídí živnostenský list, nebo klidně dělá na černo. Dovedu si představit, jak si staří zedníci před důchodem vyřizují na stará léta živnosti !

S. Maršálek 25.11.2010 18:41

Re: Odborářské vydírání

Pane Koláři shodneme se určitě na tom, že je ve státní správě mnoho zaměstnanců a stojí mnoho financí. Ale s ostatním se spolu neshodnem. Je vám známo, že úředník pracuje dle daných předpisů a zákonů? Položte si otázku, kdo tento stav obludné byrokracie způsobil? A co se týče odborářů, tak ti by měli podstatně přitvrdit a vzít vládu potěhem, aby si uvědomila a hledala úspory jinde.

J. Láníček 25.11.2010 18:39

Mnoho mistrů konečných řešení !

Tady se to hemží samými pracanty a superodborníky, pro které jsou všichni ostatní (státní úředníci pak bez výjimky) pologramoti a nefachčenkové, které by bez milosti odevšad vykopali. Není třeba státu ani úředníků, všechno se to vytříbí a vyreguluje samo. Někteří připustí, že pořádkové síly a soudy by snad mohly zůstat, bude potřeba potlačovat předpokládané rebelie, až nebudou mít mnozí co do huby. Od pana Matějky se najednou dovídáme, že lidé nejsou blbci, zatím jsme ovšem všude četli a slyšeli, že jsou to většinou samí pitomci, kteří neumí ani správně volit. Státním zaměstnancům ve vztahu k bartákovinám sice rozumí, ovšem nerozumí tomu, že to nepřejdou férově mlčky. Pan Matějka nerozumí tomuhle, mnozí zas nerozumí tomu, proč by se měly výsledky chyb a zlodějen politiků přenést výhradně na bedra chudáků, kteří s tím měli pramálo společného. Tady solidarita (zejména chudých) při splácení nasekaných dluhů pravičákům nevadí. A když se opřeme do těch politiků, kteří nás tak zhýčkali, že už roupama nevíme co bychom ještě dělali, pak to tady bude řídit kdo ? To by nám ještě svobodný občan Matějka mohl prozradit. Že by Strana svobodných občanů se neohroženě postavila do čela revolučních mas ?

K. Mičánek 25.11.2010 18:27

Odboráři mají pravdu

Státní zaměstnanci nejsou jen úředníci, zapomínáte, že to jsou také policisté, hasiči, horská služba, učitelé, profesoři,lékaři, sestry, školníci, údržbáři a kdovikdo ještě. Byl bych opravdu nerad, kdyby všechny tyto služby byly soukromé, stačí se podívat, jak fungují soukromé služby např u autobazarů, stavebních firem, instalatérů a podobně, solidní firmu aby pohledal. Takže konkurence vše nespraví. Kde jsou občané nespokojenější ? Kupodivu je to v Dánsku ( viz žebříček spokojenosti občanů) kde platí podstatně vyšší daně a o rovné dani možná ani neslyšeli. Za dobrý peníz tam státní služby fungují dobře, a my máme představu, že na všech potřebných službách musíme jenou šetřit.

P. Čech 25.11.2010 18:27

Re: Ano, pane Matějko

Vážený pane, to co zde píšete, je přesně to,co chtějí politici slyšet. Vědí totiž velice dobře, že zavedení podobných rad do praxe niktrak nemůže prakticky jejich neomezenou moc narušit.Mají totiž velice dobře krytá záda a to ústavním systémem. Tento je třeba změnit (Volební systém podle pměrného zastoupení). Nikoliv změnit, ale zcela opustit. To ovšem, opět v tomto systému nedokáže žádná politická strana samotná. Přesvědčovat o něčem takovém lidi, kteří tomu nerozumí a nebo nechtějí rozumět, je házením hrachu na zeď. Sám jsem napsal několik článků, podotýkám, že zásadně nepoužívám neslušná slova, zaslal je skoro všem novinám a nikde mi je neotiskli. Z jejich odpovědí přímo čišelo jediné. Jsou v žoldu současných parlamentních politických stran a nemají zájem přijít o jejich inzerci.V poslední větě máte částečně pravdu, ale řešením je jenom nová revoluce. Jinou cestu nevidím.

P. Čech 25.11.2010 18:14

Re: Ano, pane Matějko

Nezúčastňovat se onoho trapného a směšného divadélka, které naše ústava a politici drze nazývají volbami.

J. Kulheim 25.11.2010 17:42

Re: Otázka pro pana Matějku

Napsal jsem ...Pokomustech tady nezůstalo vůbec nic. Oni nic nevybudovali. Oni ukradli movitý i nemovitý majetek v padesátých letech všem.....

Samotní komunisté toho mnoho nevybudovali. Vzali lidem majetek a tzv. začali budovat. "Budovali" tedy z cizího majetku. Ten majetek oni nevytvořili. Ten vytvořili lidé, nebo lépe řečeno většinou generace lidí. Pokud se týká budování zemědělství na vesnici, tak lidem sebrali majetek a lidé na tom samém majetku pracovali jako námezní dělníci a to podstatně víc než na tom svém a to za několik korun. Často zä den nevydělali ani jednu jednotku a ty bylo mnohdy 5-10 Kčs. Kravíny postavili vlastníma rukama. To se potom buduje, když máte otroky, kteří ale nepracovali jak otroci, ale podstatně víc. Oni si to nedovedli představit, že by dělali, že dělají. Nakonec po roku 1989 to získali za pár korun různí kamarádi z VUMLU.

Vybudovat, je pro mne vlastní prací se k něčemu dopracovat. Dali lidem jenom tolik peněc kolik uznali zavhodné. Dnes dostanete výplatu a z výplaty odvádíte daň. To jsou peníze, které jsou k dispozici k vládě k budování silnic, atd. Vláda nemůže podnikat v tom smyslu, že postaví továrnu. Vláda hospodaří s penězi soukromníků t.j. daňovách poplatníků. Je nemorální, aby někdo někomu vzal peníze a postavil si např.  továrnu. 

Vůbec se nemluví o  vnitřním dluhu. Ten nebyl  vyčíslený. Továrny do kterých se nic neinvestovalo, zastaralé technologie, devastované statky, budovy,  zámky a p. Půda na vesnici, která v 50-tých letech obsahovala průměrně 3% humusu, dnes obsahuje 1,50, což je na hranici devastace půdy. Situace se ještě zhoršuje každým rokem, protože se většinou jenom seje, jezdí těžké trakrory atd. Půda není těch, kteří na ni hospodaří. Podle toho taky vypadá. Co bude ukáže budoucnost.

Je pravda, že i za minulého režimu se, na tehdejší poměry, hospodařilo poměrně dobře. Nevím kolik činily nedobytné pohledávky

M. Trhlík 25.11.2010 17:35

Re: Odboráři......

Paní Malá,jak je vidět musíte určité lidi hodně nenávidět.Pan Štěch vzděláním zámečník,si udělal i průmyslovou školu a patří k celé řadě lidí,kteří se ke vzdělání dostali stejným způsobem.Namátkou jmenuji p.Škromacha,Grosse,ale i Marka Bendu,který sice průmyslovku udělal řádně,ale ihned se objevil v parlamentu,kde mu "přibyl",titul JUDr,dodnes asi neschválený.Myslím si,že posledních pochybných aférách v různých školách,bysme těch podle Vás"zámečníků" našli  daleko více.Ještě jste zapoměla říci pro koho to nové koště mete.A pokud se týká dřímání v Bruselu,že to tak dobře víte,že je jediný.Nějak si nechcete připustit,že tito lidé jsou zvoleni v demokratických volbách.Dnes,když se podíváte do Evropy,odbory organizují protestní stávky v řadě zemí,kde totalita nikdy nebyla.Nejsem zastáncem pochybných stávek a protestů,ale znovu opakuji o kom se v souvislosti se stávkou nejvíce hovoří.

J. Kratochvíl 25.11.2010 16:07

Re: Otázka pro pana Matějku

Nechci tady obhajovat 50 nebo 70léta a proto jenom na okraj na váš argument, že po komumistech nezustal žadný majetek a nebylo nic vybudováno. Tak připomínám zustala tady slušná energetická koncepce z které pochopitelně žijeme dodnes téměř dvě jaderné elektrárny, pochopitelně uhelné elektrárny . Z infrastruktury připomínám 500km dálnic, pražské metro, ale veřejná doprava v jiných městech, slušný průmysl strojírenský,jaderný  elektro, letecký atd. A teď kontrolní otázka kolik myslíte, že km dálnic se postavilo za posledních 20let, Stejně tolik jako za dvacet let komunismu, jenom s tím rozdílem, v roce 89 tady byl nulový státní dluh a dnes máme dluh sta miliardový. Tak si tu svou propagandu nechte. 

V. Kolman 25.11.2010 16:07

Re: Jsem státní zaměstnanec

Nikoliv tupí pane Eliáši. Spíš bych použil termín "vyčůraní" :-))

       Podle úvahy: "Co kdyby to stávkování náhodou něco hodilo?"

P. Kolář 25.11.2010 15:22

Odborářské vydírání

Státní úředníci? Ti vymyslí formulář (většinou zbytečný), ale na jeho zpracování už nestačí, tak přijme další dva úředníky, aby on mohl šéfovat a jeho podřízení formuláře zpracovali. Je to přesně tak, jak popisuje profesor Parkinson ve svých "Zákonech". Nejlepším řešením je vykopat tyto příživníky (včetně těch odborových), protože s podporou v nezaměstnanosti nás přijdou levněji a ti zbývající potřebnou práci snadno zvládnou. Samozřejmě že odboroví bossové budou ryčet, aby je bylo vidět, ale jinak to asi nepůjde.

J. Malá 25.11.2010 15:03

Re: pan Kulheim

Až bude ministrem vnitra zkušený  policajt nebo hasič, ministrem obrany generál, minitrem školství celoživotní pedagog- pak nebude muset nic určovat konkurence ani přivolaná firma - takovéto vedení si samo bude vědět rady,neboť bude obklopeno odborníky a ne příživníky.

J. Malá 25.11.2010 14:55

Re: pan Kulheim

Kde je splnění těch slibů o snížení počtu státních úředníků?O snížení počtů ministerstev a jejich zaměstnanců? Naposled to sliboval Topolánek, tito současní se už ani nenamáhali.Slíbili jen snížení korýtek v rámci sněmovny a stejně je neúměrně zvýšili. Tak co tady chcete řešit?

J. Kulheim 25.11.2010 14:52

promiňte. Předcházejí příspěvek mi omylem unikl.

...Státní úředníci začali být potření od doby, kdy vznikaly hospodářské přebytky, začali se odvádět daně, budovat společná díla, např. zavlažovací kanály. Stát úředníky mít musí. Státní správa zabezpečuje správu státního majetku a získává a zpracovává informace..... Reagujete na větu, kterou jsem psal v souvislosti s vznikem usedlého zemědělství, kdy někdo musel rozhodovat o tom, jak meliorace provést. Stát by měl být odpovědný za infrastrukturu, vnitřní a vnější bezpečnost, vymahatelnost práva, zahraniční politiku. To si není schopen žádný zajistit sám. Státní správa musí mít informace např. o věkovém složení obyvatelstva.

Stát má vliv na rozpočtové určení daní. Peníze jsou odváděny do centra a přerozdělovány. Do určité míry je to v pořádku. Ať, ale z větší části zůstanou tam, odkud jdou do centra. Nemusí dávat lidem na pastelky. Od lidí vybere  peníze a cestou do centra a zpět je jich polovina.

 

Starat se můžete každý sám o svůj majetek,  jako např. o své zdraví. Stát může upozornit, že kouření je nezdravé, ale neměl by nařizovat , co kdo má nebo nemá. V soukromém podniku nemusí stát starat o to jestli mám komín vymetený a prohlídnutý kominíkem.

 A jak vůbec víte, že se dá něco udělat efektivně státem, když nemáte srovnání s privátním sektorem?  Stát platí z peněz daňových poplatníků, stát např. silnice nestaví. Podnikat nemůže, nemá vlastní peníze. Má jen peníze cizí a dluhy.  

J. Malá 25.11.2010 14:48

Odboráři......

On pan Zavadil na sebe přece musí upozornit,jak"nové koště dobře mete".Jeden odborový bos přestal pracovat v r.9O, dlouho se potloukal po sněmovně a dnes už třetí volební období dříme, a to doslova, v Bruselu.Pan Štěch, vzděláním zámečník, začal tam, kde dnes Zavadil,dlouhá léta mudroval v senátu a dnes je jeho předsedou. Tak i pan Zavadil se musí snažit, všichni mu k tomu pomozte!!! On sice přiznává, že stávka v tomto termínu již nic neřeší, ale jak má národ upozornit na to, jak je dobrý.,?

J. Kulheim 25.11.2010 14:45

Re: pan Kulheim

...Státní úředníci začali být potření od doby, kdy vznikaly hospodářské přebytky, začali se odvádět daně, budovat společná díla, např. zavlažovací kanály. Stát úředníky mít musí. Státní správa zabezpečuje správu státního majetku a získává a zpracovává informace.....

Stát by měl být odpovědný za infrastruktuu, vnitřní a vnější bezpečnost, vymahatelnost práva, zahraniční politiku. To si není schopen žádný zajistit sám. Státní správa musí mít informace např. o věkovém složení obyvatelstva.

Stát má vliv na rozpočtové určení daní. Peníze jsou odváděnay do centra a přerozdělovány. Do určité míry je tp v pořádku. Ať, ale z větší části zůstanou tam, odkud jdou do centra. Nemusí dávat lidem na pastelky. Od lidí vybere  peníze a cestou do centra a zpět je jich polovina.

Starat se můžete každý sám o svůj majetek,  jako např. o své zdraví. Stát může upozornit, že kouření je nezdravé, ale neměl by nařizovat , co kdo má nebo nemá. V soukromém podniku nemusí stát starat o to jestli mám komín vymetený a prohlídnutý kominíkem.

B. Jelínek 25.11.2010 14:03

Re: pan Kulheim

Obávám se, že stát mám problémy i s tou armádou, soudy a  policií............. pokud nebude konkurence i tam, nikdo nikdy nemůže říct co je efektivní. Podle čeho chcete určitjak velká má být naše armáda, policie, soudy - kolik lidí a za kolik to má dělat?

B. Jelínek 25.11.2010 13:59

Re: pan Kulheim

Můžete mi říci co jsou ty úkoly, které si nemůže "udělat" sami?

"Stát úředníky mít musí. Státní správa zabezpečuje správu státního majetku a získává a zpracovává informace, které jsou pro chod státu potřebné a bez kterých se efektivně nedá nic udělat." Tepat do zlata - můžete mi sdělit, co už udělal stát někdy "efektivně"? A jak vůbec víte, že se dá něco udělat efektivně státem, když nemáte srovnání s privátním sektorem?

J. Kulheim 25.11.2010 13:52

Re: pan Kulheim

Státní úředníci začali být potření od doby, kdy vznikaly hospodářské přebytky, začali se odvádět daně, budovat společná díla, např. zavlažovací kanály. Stát úředníky mít musí. Státní správa zabezpečuje správu státního majetku a získává a zpracovává informace, které jsou pro chod státu potřebné a bez kterých se efektivně nedá nic udělat. Je přirozené, že se snaží rozšířit svůj podíl na moci a snaží se nabalovat co nejvíc pravomocí. K jejich splnění potřebuje další peníze. Až dosáhne jakési úrovně začne za "naše" peníze "nám" diktovat co se může co se nesmí a jaké za to budou tresty když se to nebude. Právě ve snaze o ovládnutí toků co největšího množství peněz a komandování lidí je rozdíl mezi politikou pravicovou a levicovou.

 

Téměř 50% vydělaných peněz předávám státu resp. státním úředníkům. Ti hospodaří s cizími penězi a je lidské, že část z nich by rádi viděli na svých kontech. Stále platí, že nejlépe s penězi hospodaří ten, kdo je vydělá. To nic nemění na tom, že stát peníze potřebuje ke splnění těch úkolů, které si žádný z nás nedokáže udělat sám. Taky by měl zodpovídat za to, že naši spoluobčané, kteří se dostanou do  životních problémů budou důstojně žít a dostanou přiměřenou lékařskou péči. To nemyslím péči na úrovni nejnovějších vědeckých poznatků To nedokáží ani nejvyspělejší ekonomiky světa.

 

Natahovat se můžeme jenom tak, jak máme velkou postel

M. Baloun 25.11.2010 13:37

Re: Jsem státní zaměstnanec

netroufám si posoudit jako moc byla/nebyla 1 republika úspěšná, ale momentální stav naší společnosti je podle mně dědictvím mesaliance rakouské byrokracie a české cochcárny.

M. Baloun 25.11.2010 13:34

Re: Zaměstnanci veřejného sektoru

nebylaliž finanční policie zrušena? a co ten zákon (resp. nález ústavního soudku) o vyšetřovatelích a nebytových prostorách? není to chucpe pane švarc, je to průser

J. Schwarz 25.11.2010 13:34

Re: nic proti

Máte pravdu, ale zatím s tím žádný ministr nic neudělal, jen navyšoval počty úředníků. A pokud chce tedy nějaký státní zaměstnanec prohlašovat - já nic, já v tom nejedu, jsem kompetentní a poctivý, 10x jsem upozorňoval šéfa i kontrolní orgány /mám to i písemně/ a byl jsem za to vyhozen - jó, to by byla jiná. Takový člověk  by si zasloužil metál. Jenže popsanému popisu se snad přibližuje tak pan plukovník Kubice...

M. Hanko 25.11.2010 13:22

Re: Zaměstnanci veřejného sektoru

"Kde sehnat levnou a kvalitní firmu či řemeslníka, když obec platí jako grand a na kvalitu nekouká?" dobrý postřeh!

Já se prostě bojím, že státní správa je korupcí, černotou, plýtváním, zbytečnými místy, zbytečnými úřady atd. prožraná skrz naskrz, a že všechny tyto problémy JSOU řešitelné, jsou řešitelné shora, jenže k tomu není politická vůle.

J. Schwarz 25.11.2010 13:15

Re: Zaměstnanci veřejného sektoru

Takže za všechno může ministr, ostatní jsou z obliga. To je jak z "Hoří, má panenko". Tombolu jste si rozkradli, takže už nic nemůžete vyhrát. Alespoň já tedy už do téhle povedené tomboly  přispívat nehodlám. Pokud se sníží míra rozkrádání ve státní a veřejné sféře /zároveň s počty zaměstnanců, omezí se rodinkaření a jánabráchismus/ tak nechť se zvednou platy. Nakonec, korupce a nekompetence ve  veřejné sféře se prodražuje i nezůčastněným občanům. Kde sehnat levnou a kvalitní firmu či řemeslníka, když obec platí jako grand a na kvalitu nekouká?

J. Kulheim 25.11.2010 12:58

Re: Otázka pro pana Matějku

Rád bych se dožil doby, kdy budou ti, kteří platí hypertunely jako solární elektrárny, zvyšování platů státních zaměstnanců, rozdělování dotací, nesmyslných grantů protestovat nebo stávkovat. Všeho dočasu. Každá hůl má dvě strany.

J. Kulheim 25.11.2010 12:52

Re: Zaměstnanci veřejného sektoru

Já stím souhlasím. Politik, aby byl schopen něco ovlivnit musí být v pozici. Pokud bude lidem jenom brát, tak se nedostane ani do opozice. Navíc ODS je kousek vpravo od ČSSD.