3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: O našem důchodu rozhodují genderové neziskovky

Tak to tady „dlouho“ nebylo. Už jsem se vcelku ztratila v tom, kolikátá reforma reformy reformy reformy to má být tentokrát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Holíček 4.2.2019 15:34

Re: Socialisté s důchody nic dělat nebudou.

Je pěkné setkat je s normálním jedincem (navíc, našeho věku). :-)))

P. Aron 4.2.2019 15:45

Re: Socialisté s důchody nic dělat nebudou.

Jsem také čerstvý důchodce a také na tom nejsem špatně. Ale chápu, že lidem s podprůměrným příjmem nebo i tím průměrným se po zdanění a odvodech těžko odkládá stranou a důchod samotný pak také za nic nestojí.

P. Kubáč 4.2.2019 8:39

Ministerstvo k ničemu

Ministerstvo práce a sociálních věcí je jedno z těch, které ani vteřinu po dobu své existence nebylo nijak užitečné

M. Sedláček 4.2.2019 12:02

Re: Ministerstvo k ničemu

Jako ostatně většina ministerstev

V. Student 4.2.2019 8:28

Počkejte moment.

Princip solidarity neznamená, tedy alespoň až doposud neznamenal, že se někomu něco vezme a dá jiným. Princip solidarity v důchodovém zabezpečení znamená, že naše peníze jdou na důchody současným důchodcům, přičemž doufáme, že na naše důchody budou peníze z toho, co vydělají ti, kteří přijdou po nás. Tohle je princip solidarity. Já neříkám, že je ideální nebo že vydrží, ale takhle to prostě v současné době je.

Š. Hašek 4.2.2019 8:42

Re: Počkejte moment.

Pozor!!!

Podívejte se na současný výpočet důchodů!!! Tam je jiné čertovo kopýtko, to, že platíte dnes důchod svým rodičům - o to nejde. To je jiná kapitola.

Dnes je výpočet koncipován tak, že ten co více vydělával potom cca pětinu důchodu dá jiným!!! To dnes někdo neví a ani nechce vědět (protože je v té skupině, která dostává).

Průběžný system je jedna věc. A komunistické přepočítání konkrétního vypláceného důchodu je druhá. Hnusně schovaná a nemluví se o ní. Fakt hnus, mrkněte se na to. Zjistíte, že "co je nad", už nikdy neuvidíte. Maláčové je to určitě ještě málo!!! "Solidarita" příkazem.

V. Student 4.2.2019 9:27

Re: Počkejte moment.

Ano, to přesunování od více vydělávajících k méně vydělávajícím se mi také nelíbí. Ani to, že věc vzaly do ruky, pro změnu, opět neziskovky. Jen jsem chtěl poukázat na to, že princip solidarity je trochu něco jiného než Jánošík.

J. Strakoš 4.2.2019 9:51

Re: Počkejte moment.

Kuš - takhle na to upozorňovat.

To by jste za chvíli mohl chtít buď omezit platbu nemocenského pojištění nebo vyžadovan nezastropování plnění při počítání náhrady mzdy pro nemocenskou.

J. Jurax 4.2.2019 15:42

To druhé - nezastropování nemocenské - by bylo naprosto na místě. A platbu z nemocenského pojištění už omezení máte.

J. Jurax 4.2.2019 19:06

Pardon - omezenou

M. Prokop 4.2.2019 9:45

Re: Počkejte moment.

Princip solidarity ve zdejší praxi funguje tak, že ti, kdo by dle svého dřívějšího výdělku měli mít vyšší důchod ho mají nižší a ti, kdo platili do systému málo nebo nic mají zase vyšší.

Což s tím, že je zde průběžný systém, nemá nic společného.

J. Kavalír 4.2.2019 10:10

Re: Počkejte moment.

Problém je v tom, že i ti s nízkým důchodem musí mít dost na slušné přežití. A pokud to nedostanou z přerozděleného důchodového balíku, musí jim to stát vyplatit formou sociálních dávek z daní.

M. Prokop 4.2.2019 10:48

Re: Počkejte moment.

Jo, je to otázka míry. Dostanou málo, dělají bordel, dostanou moc, jde ekonomika do kopru.

V. Petr 4.2.2019 11:25

To se pletete! Princip "solidarity" je ten, že se někomu

sebere a dá "potřebným!" I současný důchodový systém silně přerozděluje průběžné důchody!

M. Sedláček 4.2.2019 12:04

Re: Počkejte moment.

Já měl vždycky za to, že solidarita je věc dobrovolná. To, co popisujete, je jenom přerozdělování.

Š. Hašek 4.2.2019 8:19

Chytří ekonomové, starší

přišli již v minulosti s návrhy (průběžný, státní system):

1. Platba v procentní výši platu - penze podle svých plateb. 2. Platba jednotná pro všechny, nízká - relativně nízká a jednotná penze pro všechny. Občanům jsou finanční prostředky tedy ponechány jejich další iniciativě stran penze.

Výjimky by se týkaly pouze invalidů a vdov.

Zbývá vyřešit "problémky", že neplátce nedostane nic. Maloplátci nešetřiví se nám budou řadit u výdejen dávek Maláčové.

Upozorňuji, že se stejně nic neudělá, národ a politici jsou prosáklý ošklivě pokřiveným socialismem a rovnostářstvím. Občané si ještě ani nestačili všimnout, že současný důchod je komunismus, kdy více vydělávající potom doplácí důchod sousedovi, který byl třeba (v součtu) několik let doma, on samozřejmě tvrdí, že nesehnal práci.

J. Holíček 4.2.2019 7:19

Dnes jsem, výjimečně, na straně Šichtařové.

Maláčová se chová jako utržená ze řetězu a je zřejmé, že vůbec nechápe která bije, přes všechny neužitečné tituly, které zatím stihla posbírat. Hodně mně připomíná Pavla Kohouta z padesátých let, který ale přeci jen zdaleka neměl takový prostor k tomu, aby mohl škodit. Kohout z mladického nadšení vyrostl, obávám se jen, aby nebylo pozdě až z toho vyroste Maláčová, pokud vůbec.

Snad jí Alena dokáže zabrzdit a Andrej se vzpamatuje.

M. Šurgot 4.2.2019 6:48

Kdy CSSD vyresi cerne mzdy? Tam utika nejvice penez

Vsichni v tomto state vime, ze obrovske mnozstvi malych podniku a zivnostniku nuti sve zamestnance, aby pristoupili na tzv. mzdu oficialni a mzdu na ruku, ktera v souctu udela jejich celkovy prijem. Oficialni mzda je bud na hranici minimalni mzdy, nebo tesne nad ni, mzda na ruku pak udela doplatek, ktery s oficialni mzdou vytvori mesicni prijem.

Kazdy politik v tomto state, od prezidenta Zemana, pres poslance a senatory, az po obecniho politika o tom vi. Vedi o tom vsichni urednici ministerstva financi a ostatnich ministerstev.Vsichni vime, ze firmy a firmicky musi nekde nahrabat cerne nezdanene penize. Vsichni vime, ze tito zamestnanci jsou okradeni o prislusnou nemocenskou, jsou okradeni o odvody na budouci duchody, jsou okradeni o moznost dostat v pripade ztraty zamestnani socialni davky, odpovidajici predchozimu celkovemu vydelku. Vsichni vime ze je stat okraden na danich, zdravotnich a socialnich odvodech. A samozrejme vsichni vime, ze ceske odbory uz desetileti rezignuji na svou hlavni roli, ochranu pracujicich, protoze odstraneni falesneho odmenovani zamestnavu je i jejich parketa.

Dokud se tento obrovsky a zasadni problem nevyresi, nepomuze zadna komise.

Navic se musim velmi durazne ohradit proti ucasti nikym nevolenych neziskovek na rozhodovani o zasadnich vecech, ktere prislusi vylucne statu, zastupovanem nami zvolenymi zastupci.

Ceska zenska loby je exemplarnim prikladem podivne neziskovky, prosazovane buhvi kym.

O. Uživatel 4.2.2019 7:42

Uživatel požádal o vymazání
B. Hudzieczek 4.2.2019 8:37

Protože

nemají jinou možnost zaměstnání. A částečně také proto, že mladí lidé - kolem 30 let - ještě o důchodu moc nepřemýšlí.

J. Kavalír 4.2.2019 10:17

Re: Kdy CSSD vyresi cerne mzdy? Tam utika nejvice penez

Někteří jsou v exekuci a větší výdělek by jim stejně zabavil exekutor. Takto mají víc na útratu a to ostatní prostě neřeší.

Š. Hašek 4.2.2019 8:35

Re: Kdy CSSD vyresi cerne mzdy? Tam utika nejvice penez

Černé mzdy mi nevadí. Vadí mi jen jejich rozfofrování na dovolenou a potom docházka pro dávky. Umím si představit, že si je dám do kolonky "dlouhodobé úspory", nebudu rozvádět, každý ví.

Poznámka - peníze na ruku nepovažuji za škodlivé. Peníze a ekonomiku mimo pařáty politiků, do výše cca 15% mají i v akurátním Švýcarsku. Nikdo se nepozastavuje nad platbou "přes plot" ..... ale, jak jsem uvedl, "musí to mít glanc", tak těch deset procent.

Ti gauneři nahoře jsou lační i těch deseti procent, proč ji tak leží na srdci hotové peníze v rukách občanů? Jó, všechno přes kartu a platit a platit (daně)!

J. Kulheim 4.2.2019 9:27

Re: Kdy CSSD vyresi cerne mzdy? Tam utika nejvice penez

V ČR je jedna je jedna z nejvyšších složených daňových kvót v Evropě. Proč někteří lidé dobrovolně přistupují k porušování zákonů a riskují problémy se zákonem nevím a nevím ani kolik je jich. Možná, že někteří podnikatelé a jejich zaměstnanci to dělají proto, že chce přežít.

Socialisté vybírají čím dál víc peněz od lidí s menšímy příjmy a dává je našim bohatším spoluobčanům ve formě dotací, pobídek, plošně vydávaných sociálních dávek, činnost neziskových organizací apod. Mení užitečnější když peníze zůstanou podniku a ten je investuje do firmy? Utrácejí je za něco co lidé nepotřebují.

Zvyšování daní a přijímaní různých zákonů, nic nevyřeší. Ono tak moc nezáleží jaký bude mít vláda příjem do rozpočtu. Víc záleží na tom kolik peněz utratí. Přesahuje neosvedená částka od podnikatelů a jejich zaměstnanců částku, kterou dostává pan Babiš ve formě dotací?

J. Fridrich 4.2.2019 6:14

Spravedlivý důchod nebude ten, kdy bez ohledu na vzdělání,

Spravedlivý důchod nebude ten, kdy bez ohledu na vzdělání, pracovitost, náročnost a přínos občana budou mít všichni stejné důchody - jak nyní z pomatených menšin, genderu a socanů zaznívá.. Ze světa odchází ZDRAVÝ LIDSKÝ ROZUM, smysl pro vnímání REALITY, znalost a poučení z Historie - a přichází IRACIONALITA. Velký podíl na tom má nadprodukce levicových " intelektuálů " z universit a vysokých škol Západních zemí.. Přibývá lidí kteří věří zcela přihlouplým konspirativním teoriím, čtenářů Blesku, sledovačů primitivních seriálů a stupidních reklam v televizi, odmítačů očkování svých dětí a naopak příznivců rodit děti v obýváku a pod..

Hodně lidí věří všemu co " objeví " na NETU např. že Američané nebyli v r. 1969 na Měsíci ( ten radarový odražeč a vozítko Lunar Rover tam asi poslali Američané poštou a milion Američanů a tisíce novinářů se dívali asi na film o startu Saturnu 5 z mysu Canaveral v kině.. ), WTC-dvojčata v NYC si odpálili atomovou pumou Američani sami - jak napsal jeden Ruský akademik..

J. Anděl 4.2.2019 8:43

Re: Spravedlivý důchod nebude ten, kdy bez ohledu na vzdělání,

Nic ze světa neodchází. Lidstvo bylo šílené vždycky.

J. Fridrich 4.2.2019 9:13

Re: Spravedlivý důchod nebude ten, kdy bez ohledu na vzdělání,

To je zjednodušení. Lidstvo se v různých dobách a pod různými vládci a ideologiemi chovalo různě - dá se říci že průběh byl v sinusoidách - lepší a horší epochy se na naší planetě odehrávaly..

J. Anděl 4.2.2019 9:59

Re: Spravedlivý důchod nebude ten, kdy bez ohledu na vzdělání,

Ano, je to zjednodušení v dlouhodobém horizontu. A s ohledem na určitou zákonitost, kterou nepopíráte, nemá ani moc cenu se tím cítit zklamán.

Ale - píšete "epochy". Nejsem si jistý, co ten termín znamená. Vidím sinusoidy maličké o úsecích několika let, max 10, spíš míň. Vidím dvacáté století, dvě světové války, socialismus, nacismus. Vidím socialistické revoluce v 19 století. Vidím dlouhý středověk a náboženské války, čarodějnictví a pověrčivost a s tím bojující inkvizici.

Jistě, byla asi období klidu a jisté pragmatické racionality. Akorát mě momentálně nenapadá žádné období, které bych nazval obdobím vlády zdravého rozumu.

Nejsem si jistý (jen hádám), nebyla-li většina období, takto popsatelných, jen v době, kdy se svět trochu narovnával po katarzi nějakého naprostého šílenství. Víte co myslím - proběhla strašlivá válka, skončila, a lidem nezbylo než pracovat a chovat se chvíli rozumně, aby nevyhynuli.

J. Fridrich 4.2.2019 10:18

Re: Spravedlivý důchod nebude ten, kdy bez ohledu na vzdělání,

Ano, myslím, že jste to vystihl dobře, když píšete - " Nejsem si jistý (jen hádám), nebyla-li většina období, takto popsatelných, jen v době, kdy se svět trochu narovnával po katarzi nějakého naprostého šílenství. Víte co myslím - proběhla strašlivá válka, skončila, a lidem nezbylo než pracovat a chovat se chvíli rozumně, aby nevyhynuli."

Bohužel to tak je. Ta období " rozumného chování " bývají opravdu nedlouhá - u nás snad můžeme říci, že to byla I. -Masarykova republika. Znepokojivé - ale v tom dobrém slova smyslu je chování Švýcarska a jeho obyvatel. Jezdil jsem léta chodit po Alpách - a i do Švýcarska a dost se o tu zemi zajímám a u nich těch nynějších " úletů " od zdravého rozumu není tak mnoho jak jinde na Západě.

Z. Lapil 4.2.2019 16:00

Re: Spravedlivý důchod nebude ten, kdy bez ohledu na...

Napadá mě, že chovat se rozumně je schopen jedině jednotlivý člověk; lidstvo či společnost nikoliv. Viz prof. Parkinson: Shromáždění nad devět osob není usnášeníschopné. Neboli že veškeré státně povinné solidarity jsou nerozumné.

Znamená to ovšem smířit se s tím, že "slabší kusy" budou odepsány. Což se mi - počítám, že zdaleka nejsem sám - pranic nelíbí. Lavírování skrze nekonečnou řadu nesmyslných reforem je proto nejspíš nutné.

J. Anděl 4.2.2019 16:26

Re: Spravedlivý důchod nebude ten, kdy bez ohledu na...

Jednotlivý člověk a sám za sebe či svou rodinu. Ano.

Ne, v tom rozjetém vlaku, co jedeme, není na nějakou změnu podle mě reálná šance.