3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: O našem důchodu rozhodují genderové neziskovky

Tak to tady „dlouho“ nebylo. Už jsem se vcelku ztratila v tom, kolikátá reforma reformy reformy reformy to má být tentokrát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 4.2.2019 13:44

Kdysi kdosi řekl něco v tom smyslu, že odborná komise je jediná známá entita, mající mnoho žaludků - v tomto konkrétním případě 44 - ale žádný mozek.

Z. Frys 4.2.2019 15:46

Re:

Ano, je to zhruba takto. A jistě si skoro každý dovede představit, co bude výsledným produktem 44 žaludků...

P. Aron 4.2.2019 15:47

Re:

:-))))

J. Chaloupka 4.2.2019 16:40

Už za minulého režimu jsme říkali: ten kdo rady neví si,

ten si zřídí komisi.

V. Církva 4.2.2019 13:33

Aha takže paní Maláčová

Se čertí, že to ona ne. To neziskovky jako Ženská lobby a Gender Studies napsaly prohlášení pod záštitou Ministerstva práce.

Takže strana která dostala u voleb kolem 8 procent nám dosadila neziskovky které nevolil nikdo aby vytvořili důchodovou reformu aby ti kteří platí daně platili ty co pracovat v produktivním věku nechtěli.

Jinak jsem rád že i paní Šichtařová došla k závěru s kterým souhlasim. Nechat průběžný systém. Zavčas upozornit občany že důchody budou malé. A lidé jak se správně píše zainvestují do dětí, nemovitostí, zlata či jiných hodnot aby byli zabezpečeni na stáří. Ti co nezainvestují hlady nezemřou ale uskroˇnit se musí.

Stačí teda vykopat z vlády ty co nám dosazují neziskovky a nastavit spravedlivý byť malý důchod s průběžným financováním.

P. Zinga 4.2.2019 13:51

Re: Aha takže paní Maláčová

Pane Církvo, jedinou škodou z této komise budou prožrané, propité a vyhozené, pardon, proplacené odměny.

Ale i tak to jednoho nase*e.

P. Harabaska 4.2.2019 13:13

Při stanovení rozdílů mezi penzemi pro ženy

a muže by se nemělo zapomínat na to, že také osoby s tzv. třetím a eventuálně i jiným pohlavím někdy půjdou do důchodu. Kdo se postará o ty chudáky, kteří prožívají pokaždé muka před dveřmi na toalety a nemohou se rozhodnout, zda se mají jít vyčurat do toalety pro pány nebo pro dámy. Opět zde vidíme nedůslednost, která se nám někdy v budoucnosti nepochybně vymstí, až třeba nejchytřejší Evropané v orgánech EU rozhodnou, že ty země, které při stanovení penzí na osoby s pohlavím X, Y nebo W vůbec nemyslely, mají zaplatit do evropské unijní kasy pořádnou pokutu.

F. Navrátil 4.2.2019 12:49

Neziskovky jako džin z láhve vypuštěný

Neziskovky se chovají jako šílenci, protože nenesou žádnou odpovědnost. Za Sobotkovy vlády se parazitické neziskovky zmocnily ministerstva školství a ministerstva práce a sociálních věcí. Jak vidno, nezahálejí a škodí úměrně výši dotací vysávaných ze státního rozpočtu..

J. Kratochvíl 4.2.2019 12:27

Souhlasím s článkem

důchody se asi vyřeší sami, protože průběžný systém byl před sto lety geniálně vymyšlen, bude potřeba měnit pouze parametry. Toto také potvrzuje argument, že dnes pracuje v zemědělství pouze 1% obyvatel, které uživí zbytek 99%. Tak to bude díky nastupujícím technologiím a produktivitě výroby i v ostatních oborech a nebude potřeba tolik zaměstnanců na produkci tvorby HDP. Nikomu se pochopitelně nebude bránit, aby si na lepší důchod šetřil navíc soukromě, tak jak tomu je dnes a bylo v minulosti.

Hlavně si nesmíme nechat průběžný system "reformovat" od Kalousků a podobných tunelářů, jak se o to již pokoušeli.

P. Harabaska 4.2.2019 13:18

Re: Souhlasím s článkem

Pořád jsem se od nikoho nedozvěděl, kam se podějí ty ohromné prostředky a zisky, které budou v národním hospodářství generovány díky tomu raketovému nárůstu HDP v důsledku aplikace moderních technologií včetně robotizace. Ty se přece nemohou, stejně jako cokoli v přírodě a na světě vůbec, nikam ztratit. Jedině, že by se ztratily na účtech a v sejfech těch, kdo je s pomocí celé společnosti zavedly. Ale k čemu jim pak bude tezaurovat tak ohromné prostředky, které není možné realizovat jinak než rozumnou spotřebou?

J. Jurax 4.2.2019 15:25

Ale kuš - nebude potřeba zaměstnanců, tudíž budou na podpoře, nebudou platit do průběžného systému ... ovšem hlavně si nesmíme nechat průběžný system "reformovat" ... čím přemýšlíte?

J. Kavalír 4.2.2019 15:47

Re:

Hlavně zkuste použít svůj mozek vy a odpovězte na otázku, kdo a hlavně za co to vyrobené zboží koupí. Napovím vám, že ti, kdo ho budou vyrábět, to nebudou (nápoveda 2 - Karel Čapek).

J. Jurax 4.2.2019 18:45

To je další stránka problému, kterou jsem vědomě neakcentoval, abych mysl p. Kratochvíla nepřetížil.

P. Grigar 4.2.2019 20:24

Re:

.. existují nejméně dvě řešení problému:

- garantovaný příjem, ovšem v tomto případě pochybuji o ochotě vlastníků výrobních prostředků dělit se o výnosy ze svých investic.

- redukce objemu výroby v souběhu s redukcí počtu spotřebitelů. Mordyje, to je krásný eufemismus pro válku, to se mi povedlo..

M. Prokop 4.2.2019 17:20

Re:

Přemýšlení bych tomu neříkal ...

Z. Frys 4.2.2019 15:48

Re: Souhlasím s článkem

Souhlasím s vámi, pane Kratochvíle, že povinný průběžný systém je genitálně vymyšlen. Tzv. Ponziho schéma. A je pravda, že nikdy nemůže zkrachovat, neboť i v limitním případě bude 10 milionů důchodců vypláceno z důchodové daně jednoho (posledního pracujícího) nešťastníka.

P. Aron 4.2.2019 11:34

důchody

Jednak s paní Šichtařovou souhlasím a považuji za naprosto šílené, že do komise jsou zvány neziskovky typu Gender Studies a Česká ženská lobby. Proč tam není třeba mužská lobby ? A proč vůbec do toho co mají mluvit lidé, které nikdo nevoli a zastupují jen sami sebe. Co se týče reformy je tu jedna věc o které zatím nikdo nemluví. A to není jen věk pro odchod do důchodu ale také věk, v kterém dnes lidé začínají být výdělečně činní a přispívají tak do průběžného systému. Dříve většina populace se stávala výdělečně činnou již po dosažení plnoletosti. Dnes, kdy se hovoří (nesmyslně) o vzdělanostní společnosti a na VŠ studuje. Podíl vysokoškoláků ve věku 25-34 let je již cca 33%. Jenže převažují obory obchod a administrativa, společenské vědy.

Takže průměrný věk, kdy lidé začínají do systému přispívat se zvýšil a tím se snížil objem peněz od ekonomicky aktivních lidí.

Š. Hašek 4.2.2019 11:47

Re: důchody

Trefná poznámka.

P. Harabaska 4.2.2019 13:30

Re: důchody - Vzdor tomu, že

vaše jméno znamená nepochybně "prorocký, osvícený", nedokážete tomu porozumět. (A co by měl na to říct třeba chudák Mojžíš). A přitom je to tak snadné. Jde o projev vyššího stupně vývoje demokracie v lidské společnosti a logika, podle které, jak se ptáte, do toho co mají mluvit lidé, které nikdo nevoli a zastupují jen sami sebe. Podle stejné logiky se vynoří někde v nějaké zemi, třeba na jiném kontinentu nějaký muž, kterého také nikdo nevolil a vlastně zastupuje jen sám sebe, a prohlásí se prezidentem. Demokratická společnost v demokratických státech jeho prohlášení se prezidentem akceptuje se stejným souhlasem, s jakým akceptuje zapojení se oněch organizací do řešení této konkrétní otázky (penzí). Vždyť je to tak prosté. Jde jen o dvě různé facety onoho vybroušeného drahokamu, který se nazývá demokracie vyššího stupně.

P. Aron 4.2.2019 15:51

Re: důchody - Vzdor tomu, že

:-)))

J. Jurax 4.2.2019 18:41

Jenže v tomhle konkrétním případě se demokratické společnosti jednak nikdo neptá a jednak se o genderblbkách v komisi ani nedoví.

M. Pivoda 4.2.2019 11:21

Co rozhoduje o našem důchodu?

Šichtařová v nadpisu: "O našem důchodu rozhodují genderové neziskovky."

Čtením článku jsem se nezdržoval, ale o našem důchodu rozhoduje především produktivita české montovny. Přičemž produktivita a konkurenceschopnost jsou velmi blízké pojmy.

V. Petr 4.2.2019 11:38

Produktivita rozhoduje o sumě peněz ale už ne o jejich

ROZDĚLENÍ! A to rozdělení je třeba o tom, kolik procent průměrné mzdy činí průměrný důchod.

E. Pawlica 4.2.2019 11:38

Re: Co rozhoduje o našem důchodu?

Šichtařová v článku přesně vystihla, jaký nesmysl připravuje současná vládaní koalice. Od toho titulky jsou. Zatímco vy jste se hodnocením článku, který jste nečetl poněkud zemanovsky ... znevěrohodnil.

Ještě že jste neuvedl, že články vlevo dole zásadně nečtete.

:-D

M. Pivoda 4.2.2019 11:50

Pro E. Janka

Vyjadřuji se k tomu, co jsem četl. Nikoliv k tomu, co jsem nečetl.

Šichtařová se znevěrohodnila už před lety svým článkem o Dieselgate, kdy se přidala ke štěkajícímu IVK. Od té doby nečtu její články podrobně, byla by to ztráta času.

J. Lepka 4.2.2019 12:08

Re: Pro E. Janka

Přesto považujete za kdovíjak progresívní se k nim vyjadřovat. To ale můžete možná ve IV.cenové, kde má vždy pravdu ten, co nejvíc řve. Tady se maximálně prezentujete jako hlupák.

M. Pivoda 4.2.2019 16:44

Pro J. Lepku

To, co jsem napsal výše stále platí. A to mé sdělení má přednost před současnými problémy rozdělování peněz na důchody. Výše vašeho současného důchodu zavisí především na tom, jak proběhla česká privatizace začátem 90. let minulého století.

Šichtařová dále napsala: "Dnes už je možná jen parametrická změna průběžného systému, kdy stávající aktivní generace financuje generaci starší. Časem celkem jistě dojde ke zvýšení věku pro odchod do důchodu, ..."

Souhlasím s touto vizí.

O potřebě zvýšení věku odchodu do důchodu psal moudrý Peter Drucker (který si nepřál být zařazován mezi ekonomy!) již v 90. letech, a proto jsem v době své výuky ve Zlíně (1999-2000) informoval o tom své studenty. Studenti dostali důležitou informaci ode mne v dostatečném předstihu. Na Neviditelném psovi ale, bohužel, nemohu informovat o budoucím vývoji. Zde se řeší jen problémy "tady a teď". Asi je to tím, že zde převládají důchodci s krátkým časovým horizontem výhledu.

P. Aron 4.2.2019 11:57

Re: Co rozhoduje o našem důchodu?

:-)))

P. Aron 4.2.2019 11:47

Re: Co rozhoduje o našem důchodu?

Čtením článku jste se nezdržoval, ale máte nutkání se vyjadřovat. Naprosto typický internetový diskutér.

J. Jurax 4.2.2019 18:47

Jen UI je schopna diskutovat k nepřečtenému článku ... :-)